Aвтор: Ричард Докинс
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-| – средна работа

Смешно е наистина, но макар българите като цяло да не са особено религиозни и за повечето от нас религиозните празници да са повече традиционни и свързани с храна (шаран на Никулден, агне на Гергьовден и т.н.), дори тук религията е пуснала отровните си пипала. Има форуми, в които съвсем сериозно българи обсъждат как точно лъвовете са пасли трева преди Потопа и как динозаврите са живели преди 5000 години (това се пада горе долу по времето когато египтяните са строили пирамидите). Няма как да напиша статия в блога си относно религията, без да се появят редовните малоумници, обясняващи ми че еволюцията е лъжа и техния бог е създал всичко…

Най-великото шоу на земята е поредната книга от британски автор, която не е съвсем релевантна на нашата действителност – но тази специално е на път да стане, ако религиите си пробиват толкова успешно път в празните глави на много хора.

Парадоксално, макар Европа и САЩ да са традиционно християнски държави, най-голямата заплаха за науката и изучаването на еволюцията в училищата идва от исляма (особено е Европа) – нещо, което Ричард Докинс споменава многократно. Докато в Европа християнството е така да се каже опитомено и не му се отдава особено обществено значение, традиционият европейски либерализъм толерира исляма и неговите ретроградни виждания, позволява им да навлязат в училищата.

Именно на тази тенденция се опитва да се противопостави с книгата си Най-великото шоу на земята дългогодишния борец за критическо мислене и еволюционен биолог Ричард Докинс. Тя не е посветена на описание на еволюционния процес, нито на систематичното му изследване (Докинс има други книги за последното, доста интересни), а изцяло залага на конфронтация с религиозната „опозиция“ (защото отричането на еволюцията идва единствено и само от религиозните кръгове или свързаните с тях).

И там му е грешката на Ричард ДокинсНай-великото шоу на земята е по своему интересна, с някои изключително интересни примери на еволюционни изследвания, но в същината си безсистемно и разхвърляно написана (още една характеристика на британските автори на non fiction книги, на които съм попадал) и ако си послужа със средновековната военна терминология, хвърля основните си сили да блъска с таран вратата на крепост, която за мен не е от никаво стратегическо значение – оборване на аргументите на креационистите и другите религиозни маниаци един по един.

Като цяло е повече от ясно, че Най-великото шоу на земята е написана изцяло в резултат от медийния хайп около другите книги на Ричард Докинс и той се е понесъл на вълната на известността си, изградена върху пряка конфронтация и размяна на аргументи с религиозните хора.