Aвтор: Хенрик Сенкевич
Информация в Goodreads
Оценка: 5/5 :)

Това безспорно е най-добрият рицарски роман, който съм имал удоволствието да прочета – всякакви други фентъзита и исторически романи могат само да му дишат праха.

По времето, когато България е възраждала своето Второ царство, разпадала се е от междуособни войни, а после е  навеждала главица, за да не я отсече турската сабя, в по-западните части на Европа хората живеят по съвсем различен начин.  Знам, че не знаехте – по това време Полша си е направо западна държава, с кралете, турнирите, рицарите и техните дами. При това тия рицари са воювали дълго и кърваво с Тевтонския орден, който побеждават в битката при Таненберг, в която участват около 100 хил. души.

Рядко се случва да съм впечатлен от превода на някоя книга – но изданието на Кръстоносци, което имам (корицата на картинката, от 1954-та г.) определено има с какво да се похвали в това отношение. Не знам дали това е заслуга на преводача или на редактора, или просто книгата е превеждана много отдавна и тогава хората така са се изразявали, но езикът в нея е малко … демоде, остарял, някои думи и изрази звучат леко архаично и това неимоверно добре се вписва в атмосферата, някак си въвлича читателя в историята и действието и го пренася 6 века назад.

(Прочее, налага се да подчертая, че новите преводи на Сенкевич са просто ужасни – и ако искате да си купите Кръстоносци, която е на същото издателство, може би ще се прецакате, ако и тя е с нов превод и особено ако е от същия преводач, който е превеждал новото издание на С огън и меч примерно)