Aвтор: Ричард Докинс
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Делюзията Бог беше рекламирана като книга, която „обръща“ религиозните в атеисти.

Това, разбира се, надали ще стане – книгата е прекалено интелектуална, за да обори вярата, защото както знаем вярата не се базира на аргументи и логика, дори ги презира и отхвърля. По-скоро би могла да помогне на осъзнати атеисти да се обявят открито за такива, или да наклони везните в ума на силно съмняващ се човек.

Иначе е наистина готина – още от началната си глава, системно и настъпателно, с логични и несъкрушими аргументи, внимателно и безпощадно разнищва пласт по пласт и опровергава всяка всяко възможно извинение за съществуването на богове и религии. Първо описва защо бог най-вероятно няма, а после защо е хубаво, че е така :)

Докинс е учен, който специализира в изследване на еволюцията и съответно тя е червената линия, минаваща през всичките му обяснения – еволюция не само на видовете, а на гените, на идеите, на самата религия – как се е зародила и развила и защо е оцеляла до сега.

Разбира се, обясненията му за паралелните вселени нещо не ме вдъхновиха особено, защото теориите за тях общо взето имат същото количество доказателствен материал за съществуването си, колкото и архангел Гавраил, а аргументацията му за моралността на абортите ме изненада с удивителната си неадекватност и изпускане на най-силните аргументи…

Но като цяло докато чете книгата, на човек не му остава друго, освен да изпита насмешливо съжаление към голямото количество хора, които вярват, че Земята е била създадена горе долу по времето, когато човекът е опитомил кучето… :)