Ще ми откраднат ли компютъра?Най-различни програми и сайтове най-редовно събират и изпращат до някъде най-различна информация за това какво става на вашия компютър. Най-различни хора могат да разберат IP адреса ви, операционната ви система, какъв софтуер ползвате, какво търсите в гугъл и т.н.

И най-редовно всякакви писачи, блогъри, журналисти и параноици вдигат врява за липсата на анонимност, за това колко било опасно това, как не било хубаво майкрософт и гугъл да ни шпионират. На мене обаче ми дреме на шнура за това кой и защо ме шпионира…

Чета значи в събота Капитал и се натъквам на две статии за това как Windows Vista имал 48 приложения, които пращали данни в централата на майкрософт. Описано е и как “някои потребители” се били притеснявали за личните си данни и затова били ограничавали достъпа си до интернет (?!?). Това ме накара да се замисля има ли изобщо някакъв смисъл да се шашкам за това как и каква информация събират и пращат в знайни и незнайни централи, офиси, офисчета, пиратски сборища и спам-фабрики софтуерите и сайтовете, които ползвам.

Щото като оставам настрана конспиративните теории, каква пък чак толкова страшна информация могат да изтръгнат от компютъра ми и за какви пък чак толкова мерзки деяния могат да я ползват?

Да ми научат IP адреса? Ами да си го ползват със здраве – аз лично не мога да се сетя за чий им е да го знаят.

Какви софтуерни продукти ползвам? Същата работа – ако искат, мога и сам да им ги кажа.

Дали са пиратски тия продукти? Пиратски са, естествено, как няма да са пиратски – всичките до един, освен тия, дето са фрийуеър. И това никак, ама никак не ме притеснява. Преди няколко години Еленко беше ходил на някаква конференция на майкрософт против пиратството и беше написал един твърде забавен текст в Егоист за нея. С особено удоволствие си спомням следния пасаж:

…се изказаха, че според последните данни на корпорацията, пиратските продукти на майкрософт в България били 55%. Това предизвика различни реакции у присъстващите – от недоверчиви усмивки до триминутен гръмогласен смях, защото според данни от реалния живот количеството на пиратски продукти у нас е 99% с тенденция към покачване, а в Америка е около 50%…

Така, както ги преценявам, реалните шансове да бъда преследван от закона за ползване на пиратски софтуер, музика или филми у нас в момента клонят не към нула, а към минус безкрайност направо. ЕС даже предвижда да позволи не само ползването, ами и разпространението на пиратствани продукти, поради което майкрософт или който там ги събира тия информации, могат само и единствено да си ги редят в огромните бази данни и да ме псуват тихичко през зъби (мен и още 3 млрд. юзъри по света де).

Имейла ми? Имейлът ми го пише на хиляди места в нета, поради което получавам доста спам – което виждам само като си отворя пощата и погледна цифричката пред папката Спам. Тая цифричка понякога отива над 100 дневно, ама това ми носи само радост, щото показва колко тъпака съм прецакал да ми пишат нежелани рекламни писма, които не само няма никога да прочета, ами не се налага даже да ги трия собственоръчно.

Какво търся в Google? Как какво – порно с костенурки и голи бабички, тва търся. Наред със стотиците милиарди търсения всеки ден, данните от моите могат само да представляват някаква миниатюрна частичка в някакви статистики, което никак, ама никак не ме интересува или засяга. В най-параноичния случай пък може да ми бъде направен профил, който да обхваща моите интереси, работа и потребителски желания, а после на база на тоя профил да бъда таргетиран с насочена реклама – това пък въобще не ме спича, щото първо, доколко професията и интересите ми могат да бъдат определени от търсенията ми в гугъл е бая спорна работа и второ, не виждам с какво насочената реклама е по-кофти от ненасочената, нито как ще мине през спам филтрите ми или даже да мине, как някой ще ме накара да я прочета.

Тайна лична или служебна информация? Не знам по какъв начин може нещо от личния ми живот или някаква служебна тайна да бъде научена от някой, без да ми хакнат компа и да изтеглят всичките снимки (за личната) и уърдовски и екселски файлове (за служебната) – и даже да го направят, пожелавам им приятно търсене сред 160-те гигабайта такива. Служебни тайни нямам, а компрометиращите снимки са ми на дискове.

Та така – нека си шпионират, нека си правят бази данни, да заговорничат ако искат дори, че даже да разтръбят по CNN номера на лан картата ми. Целият тоя шум около “шпиониращите” програми си е просто… шум. Ако се притесняваш от такива глупости, значи просто имаш твърде много свободно време.

След Родни Кинг: черните бунтове в Лос Анжелис
Хайде и аз за полицията и Странджа

Коментари

 1. то голямото пищене е за хората, дето пазаруват с кредитна карта. пък журналистите си превеждат наред…

 2. аа.. как?!? ами номерата на кредитните ти карти, дето пазариш по нетшопите, а? пропуснал си да ги отбележиш в айтемите за крадене, хъхъ

 3. chargeback му е маийката 🙂 иначе номера на кредитни карти колкото искаш…

 4. Жилов
  31/08/2007 - 10:24

  Наскоро четох съвети как да заобиколим ужасните броячи на блоговете. Тези, които правят всичко възможно да не бъдат засечени от брояча на сайта ми, само ме лишават от малко усмивки или размисъл, когато разбера, че някой ме е намерил по търсене в Google за

  “отрова за хлебарки”,
  “шперц конструкция”,
  “секс в болница”,
  или
  “как да престана да бъда грозна”, и
  “искам да бъдем само приятели”.

  Както и да видя пъстрата картина на градовете на посетителите, която ми показва, че България не е София. Или да видя кой добър човек ги е насочил към мен.

  В параноя щях да живея, ако бях поробен и наблюдаван (както когато бях дете), а сега вярвам, че съм свободен и сьответно не желая да съм параноик. Гадно е да ти откраднат играта, докато я правиш примерно (както стана с кражбата на сорса на Half-Life 2) но това наистина вече влиза в зоната на хакерството.

  И ВСЕ ПАК:

  В чатове (които не се подслушват трудно), блогове и форуми човек оставя ужасно много лична информация, която може да бъде използвана, за да го опознаеш като човек, хобита, характер, дори лични тайни, но също и за да бъде ограбен, физически намерен, натопен за престъпление, което не е извършил, или изнудван.

  Но пък сме свободна страна и хората така или иначе не се свенят да я оставят тая информация, защото вероятността да пострадат е много ниска. Аз лично оставям вратите широко отворени – мрежата е пълна с компрометиращи ме факти, но това не ми вреди – покрай блога ми дори няколко момичета ме потърсиха да се запознаят с мен…

 5. За финансови операции без подслушване – Boot CD с UBUNTU – има си ФайърФокс, само дето трябва да си въведеш настройките на нета …

  Има едни, дето не ме кефи да знаят каквото и да било за мен (не че има нещо) – БОПчетата и МеВеРейките … Просто не искам да имам нищо общо с репресивните апаратчици.

 6. Brato,

  Shte ti kaja che sledenoto e jakat rabota. Vij samo kato te sledia moga da ti otkradna lichnostta, edin vid da si iskaram kreditna karta na tvoe ime, da izpera 1-2 miliona ot tvoe ime, da si kupia kola na tvoe ime, i t.n. i na kraja te shte zvaniat na tvoja zvanec.

  Drugoto koeto e che ako korporaciite te slediat, te shte znaiat koga si prudnal, i koga da ti prodadat toaletna hartija. koeto pouk e ogranichavane na svobodata. Ama ti ne ti pouka shtoto oshte BG ne e stanala kato konc lager kato germanija ili shattite.

 7. Ами точно тва е мисълта ми, Инжинере – да се притесняваме тука в България за тия работи е все едно папуасите в Нова Гвинея да си купуват противоракетен щит, за да не ги нападне Иран с атомни бойни глави…

  Между другото кефи ме, че точно ти ми четеш блога – ползвам ти кирилицата 🙂

 8. Ами Лонги има решение на това – просто спри да ползваш продуктите на Майкрософт. За мен въпроса е принципен. В къщи няма компютър с уиндоус от 2000 година. Има други операционни системи.

 9. Има решение на кое? Аз проблем с това нямам никакъв…

 10. Венци Пейков
  01/12/2008 - 14:30

  На мен ми е точно през шмайзера, кой и как ще ме следи… Нямам какво да крия.. А ако някои изтегли пари от моя карта ще го почерпя, че ми е показал как да го направя и аз 🙂

  И въпреки всичко аз си работя и у дома и на работа с Free BSD (www.freebsd.org) и то си е достатъчно сигурно и защитено от такива ‘конспирации’ 🙂

  Поздрави на Инжинера за готината кирилица 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *