За Русия с любов


Отколе голяма част от българите се делят на русофили и русофоби – и преди девети и след десети това е бил и е един от основните разделителни признаци на политическия ни живот, а Русия – една от основните теми за дискусии, караници и бой в него.

Сега Русия влезе във и излезе от война и това предизвика много реакции… както обективни, така и откровено идиотски…

Конфликта няма какво да го описвам чак толкова подробно. Южна Осетия е нещо като Косово, само че е част от Грузия – иска независимост, а Грузия не й я дава. Русия претендира, че половината граждани в мъничката провинция (тя не е всъщност мъничка по балканските стандарти, ама по руските е) са руснаци и че тя е отговорна за интересите им. Грузия отдавна прилага доста крути мерки срещу сепаратистките щения на провинцийката си – то и коя държава не би прилагала. Ама тоя път Русия реши да се намеси и да “защити правата на руснаците в Осетия” и извади голямата сопа, с която очевидно Грузия няма как да се мери. Подобни конфликти се случват непрекъснато по света, не са чак толкова страшни или странни (освен ако не си един от убитите де). Затова и импровизираната войничка се води главно в световните медии, а фактическата й част свърши доста бързо.

Моето лично мнение е, че зад цялата патаклама стоят САЩ. Кондолиза Райс посети Грузия преди седмици и очевидно е дала някакви надежди на президента, че му дава подкрепата си – с тайната мисъл да предизвика Русия, да се види доколко е готова да използва възможностите си и докъде се простират те (главно политически, военно едва ли някой е очаквал изненади). Е, видя се какво стана, съответните хора си извадиха съответните изводи. Но през това време обществените реакции, по света и особено у нас, ескалираха и достигнаха френетични висоти.

Русофили и русофоби

Русофилите и русофобите, за няколко години мимикрирали и леко омешали се едни с други като привърженици и противници на НАТО, Европейския съюз, войната в Косово и т.н. отново рязко се разграничиха, изпълзяха от дупките си и започнаха да се надвикват, съответно славословейки и заклеймявайки Русия, нейния народ, вътрешна и външна политика, историята и президента й. Така, както са правели преди 1944 г., само дето сега още не се е стигнало до счупени глави (поради интернета вероятно).

Аз, собствено, така и не можах да разбера как толкова много хора могат да мислят една държава за “зла” или “добра”. Да генерализират населението й и да определят всички хора там като като “народ от герои, устоял на хиляди удари на историята” или като “нация от впиянчени изроди” (цитатите са от форуми). Да са убедени, че голямата световна политика се диктува от настроенията на президентите и от “национален манталитет”. Да смятат, че нашата национална политика трябва да се определя от тяхното лично отношение към дадена държава – от това дали “народът” я обича или мрази.

Аз, собствено, така и не мога да се начудя, как толкова много хора не успяват да прозрат очевадната истина, че в голямата международна политика, както е казал поетът, няма вечни приятели, а само вечни интереси. Че няма съдник над държавите, особено по-големите и те фактически не са отговорни пред никого за действията си. Че те са действали и продължават да действат не на базата на някакви морални принципи, защото няма кой да им наложи такива. Че голямата международна политика, както и преди векове, така и сега, е като клетка с гладни плъхове, където всеки се стреми да изяде всеки – икономически, културно, понякога (днес по-рядко отколкото преди, за щастие) и военно.

Всичко ли е лично?

Най-много пък не разбирам тия, които питаят лична любов или изгаряща омраза към Русия, към руснаците, към руската култура или история и нещата, които е правила руската империя и управниците й през вековете. Русия води политика като всяка голяма държава, носейки тежкия товар (в икономически, социален и политически смисъл) на комунистическото си минало. Изследвайте го, анализирайте го, правете си съответните изводи, прогнози. Не се надвиквайте с пяна на уста. За мен политиката не е материя, в която има място за любов и омраза, за страсти и обиди – в нея има място само за икономически и международни интереси. Затова мога да определя единствено като ограничени тези, за които нещо е добро или лошо само защото е руско.


Сигурен начин да станеш RSS нинджа
Благодарение на…

Коментари

 1. И все пак си оставам русофил 😛

 2. е, все е по-добре от зоофил 😉

 3. Най-накрая нещо смислено за Южна Осетия и българо-руските отношения.

 4. О, О, ох, да по-добре е от зоофил.

 5. Алекс К.
  13/08/2008 - 09:41

  И аз си оставам пас…И също им се чудя, между другото на тея дето, ако сега нямаше интернет щяха да си чупят главите за една Русия.Ама на Русията едва ли й пука кой я мрази и кой я обича.

 6. Марин
  13/08/2008 - 09:42

  Обикновено русофилите са такива емоционално, русофобите са подплатили вижданията си с исторически и икономически факти 🙂

 7. На първо гледане май си прав… Но историята на страната му едва ли е причина да мразиш някого.

 8. В България винаги се делим на *фили и *фоби. За всяка идея колкото и да е безумна и идиотска винаги се намират ревностни защитнищи, както и за всяка добра се намират противнищи оплюващи я с пяна на устата.
  Прави ми впечатление, че последните няколко години маса народ се стреми кам независимост? Всяка група наброяваща повече от 10 души обявява война/гражданска война/мирен протест прерастващ в масови безредици. Винаги съм си мислел, че светът върви към обединяване(Колко наивно нали?). Тайно съм се надявал границите да служат само за очертаването на някаква историческа област и нищо повече. Вместо това сега всячески целим да се отделим на групи като всеки извън нашата общност е враг.
  Има и един интересен феномен(ако мога така да се изразя) – запазване на територялната цялост на дадена държава (за което Грузия го дърви). Какво мамка му означава това? Коя територялна цялост и на коя държава. Ако аз утре се обявя за римлянин, трябва ли да започна военни действия за запазване на териториялната цялост на римската империя. Да погледнем нещата и от другата страна. И в Кърджалииско преобладаващото население е турско(или по скоро самоопределящосе като турско). Ако решат да обявят независимост, Турция може ли да нападне българия за да защити желаещите независимост?
  Тази еднодневна война ме кара да се замислям! Щом едно джудже като Грузия може да обяви война(макар и неофициално) на Русия, какво да се очаква от големите? Има голяма доза истина в това, че американците ръчкат в раната с цел засилване на конфликта, но какво ще последва от това?

  P.S. Много обичам руската салата. Това прави ли ме русофил 🙂

 9. Shorgov, тя руската салата казват, че била френска, значи си франкофон, не русофил 🙂

  За останалото те подкрепям с всичките си крайници 🙂

 10. е, пък френската любов била българска, тъй че …

 11. “За мен политиката не е материя, в която има място за любов и омраза, за страсти и обиди – в нея има място само за икономически и международни интереси.”

  Че е така – така е. Само дето ние не сма маханизирани мозъци, без емоции, а чувстващи такива. Всеки знае, че от нас не зависи нищо, което се решава на “голямата маса”.
  То и във футбола, дето го гледат от телевизора, крайния резултат или качеството на играта не зависят от зрителите – ама това не означава, че няма да видиш 5 коча седнали на по биричка нейде да се надвикват, псуват и да изказват компетентно мнение за това как онзи трабвало да мине отляво, че да минел през защитата, че не знам си какво.
  Ако ни липсваха емоциите и гледахме само интересите…мислейки “трезво” – щях да съм полити – чка 🙂

 12. Майк Рам
  13/08/2008 - 11:32

  Това, че хората действат основно движени от емоциите си, е известно на големите специалисти в икономиката и политиката. затова, когато народът се дели на *фоби и *фили, от това печелят само онези, дето ни дърпат конците.

  То и във футбола е така (както обича да казва моя любим коментатор Петър Василев). Докато едни викат за “Левски”, а други за ЦСКА, ритнитопковците карат скъпи джипове и прекарват нощите си в дискотеките с едрогърди руси мацки на коленете 🙂 А пък Батков и Какин какви пари печелят – бедна ви е фантазията.

  Народът получава хляб и зрелища, но не си задава въпроси като: “Тези зрелища само за черните очи ли ми ги предлагат?” или “Покрай хляба не можеше ли да има и малко шунка или руска салата?” 🙂

 13. Майк Рам
  13/08/2008 - 11:33

  Абе, Лонг, откъде ги намираш тези снимки на намръщени каки, дето като ги погледна и ми прималява отдолу? 🙂

 14. Поста “За Русия с любов” е хитра публикация на един русофил, който се прави на неутрален и призовава да не се взема отношение по нещо, което всеки нормален съвременен човек би осъдил. Че “За Русия с любов” е писано от русофил личи не само от заглавието, но и налагането като безпорно но без никави факти тезата, че конфликтът е инспириран от САЩ. Конфликтът обаче е породен и отдавна е подклаждан от руснаците. Така те действат навсякъде в бившите съветски републики, които искат да се откъснат от руската зависимост.
  Същото е и с “Приднестровската република” в Молдова. Ако не бяха подклажданията и разпалването на междуетническите спорове от страна на руснаците и тяхната военна подкрепа за тези области Абхазкия и Южно Осетинския конфликт нямаше да съществуват. Те подстрекават абхазците и осетинците, въоръжават ги, военно ги подкрепят – до скоро (струвами се че до преди година) руснаците не бяха се изтеглили войските, които са на грузинска територия още от съветско време, а руските-съветски войски в Абхазия и Южна осетия са си там и досега, само дето се наричат миротворци(за политическата и дипломатическата подкрепа да не говорим), дават руско гражданство на всеки осетин и абхазец като ги третират като руснаци т. н. Всичко това се прави още от 1989 г. за да не може Грузия да се откъсне от зависимостта си от Русия, да бъде наказана за това. Русия чакаше от десетилетия само повод да накаже безпощадно и жестоко Грузия за нейния стремеж към свобода и независимост. Тази неоправдана жестокост, която също се отрича в “За Русия с любов”, е отвратителна особено когато е насочена към много по-слаба от теб държава. Но това е целта – да се покажа цялата мощ и жестокост на руската власт към всеки дръзнал да поиска свободата си. Да си правят сметка много по-големи народи и автономни републики в Русия като: Татарстан, Башкирия и много други. Русия по същия модел и поради същите причини заплашва и Украина, че ще и вземе Крим. Като наказание за стремежа към независимост и свобода. Освен това що се касае за Южна Осетия Русия има още един мотив за желанието си да я откъсне от Грузия. Той е да си запази монопола върху транспортирането на нефт и газ от Азия към Европа и така да може да контролира монополно цените в ущърб на всички европейски потребители включително и България. През Грузия съвсем близо ог “границата с Южна Осетия трябва да мине Набуко. Току виж в резултат на предизвикани и спечелени от Гиганта Русия войни това трасе се окаже на Южноосетинска територия, а те да не се съгласят този антируски проект да мине през тяхна територия. Та това е за безкористните руснаци, които подкрепяли стремеж към свобода на южноосетинците. Като се ръководят от такива идеи що не дават свобода на Чечня, а избиха една трета от населението й и сринаха до основи столицата и половината страна, за да насадят страх и убият стремежа им към независимост. Така че аз съм на страната на гордите грузинци – един древен народ с чувство за собствено достойнство и стремеж към свобода. С желание да възстановят независимата си държава, която е съществувала от хиляди години преди да бъде погълната преди стотина години от Русия. Която и сега не иска да и позволи да стане свободна и се стреми да я накаже жестоко за това, като даде урок на всички които смятат да тръгнат по пътя на Грузия, Украина и т.н. А Русия аз не мразя, мразя руския империализъм, който определя политиката и дийствията й.

 15. A, радвам се, че най-после един отявлен русофоб се включи в дискусията.

  Че не съм русофил е ясно – честно казано, изобщо не ми дреме какво става в оная част на света, а мнение за руснаците имам само относно това, че прекалено много залитат по великоруски национализъм и псевдонаучен езотеризъм (непрекъснато разни руски “учени” откриват магически свойства на водата, правят нетрадиционни операции в лед, космически лъчения ловят).

  Колкото до това, че “всеки нормален човек би осъдил” войната в Южна Осетия, доколкото всеки нормален човек би осъдил всяка война, съм съгласен. Но не мога да се съглася с това, че една държава не е правилно да показва гръбнак и да отговаря на агресия и провокации към себе си.

 16. Майкъл, че то това е целта: на всеки да му прималее от една рускоармейска кака и да си прави сметката какво ще стане ако дойде един истински руски войник. Защото по замисъла на самата Русия (а и на българските русофили) ние трябва хем да я обичаме като нещо прекрасно, хем да се страхуваме от нея, и да внимаваме да не я разсърдим с непослушанието си, защото ще ни накаже като малко, непослушно и неразумно дете!

 17. Една хубава карикатура по темата:
  http://i89.photobucket.com/alb.....497763.jpg

 18. Не съм русофоб Лонг, сигурен съм, че познавам и обичам повече от теб руската култура. Казах че мразя руския империализъм като всеки нормален човек. Всъщно мразя всякакъв империализъм и турския – също. Дори и американския. Но не мога да разбера какво имаш предвид като казваш: “не мога да се съглася с това, че една държава не е правилно да показва гръбнак и да отговаря на агресия и провокации към себе си”. Ако имяаш предвид Русия то към нея е нямало агресия грузинците действдаха на своя териотиря. Русия се намеси в Грузия без да е нападната нейна територия! А що се отнася до действията на Саакашвили в Южна Осетия то и тях не одобрявам, беше глупаво и нецивилизовано вместо да продължи преговорите, които се водеха с птосредничеството на Германия да се опитва да действа със сила – това само ще усложни още повече междуетническите отношения между грузинци и осетинци и беше ясно че ще даде повод за намесата на Русия, която отдавна го чакаше. Но ти Лонг да нямаш акции в Газпром та така си се загрижил да бъде прекъснат пътя на Набуко през Кавказ към България? И искаш да плащаме високи цени за нефта и газа? Колко искаш? 200 долара достатъчни ли са ти? Защото аз и сега изнемогвам!

 19. Не одобряваш империализма…

  Може би трябва да ти припомня, че именно заради империализма половината народи по света днес не се изяждат един друг, ами живеят в що-годе цивилизовани държави. Какво щеше да стане без империализма и колониализма с Индия, половината от останалата Азия, дали нямаше да продължат да си изтръгват сърцата в Южна Америка и да се боядисват в северна?

  Дали ако Англия не беше мощна имеприя, по света щяха да сса разпространени понятия като демокрация и свобода, за които никой извън Европа не е чувал преди това?

 20. Старото абсолютно правило гласи че причината за всяка една война винаги е икономическа.
  Това важи с пълна сила за такива благородни войни включително като “отечествени”,”освободителни”,”народоосвободителни” и прочие сълзливи братски мероприятия.
  Никой не инвестира милиарди в една война воден само от братски и приятелски чувства.
  Това е за онези фенове на “братския руски народ освободител”

  Естествено че на никои не му пука за някакви диви кавказци наричащи се чеченци,осетинци и други ..енци.
  Истината е следната- Чечня добива около 6-7% от руският петрол а през Грузия минават ключовите тръбопроводи на каспииският нефт.
  Това е.

  Иначе на мен ми е забавно да чета емоционални репортажи за това как еди кои си войски освобождават едикое си населенеие от едикой си окупатор.
  Те са за графа “формиране на обществено мнение с цел извличане на евентуални политически дивиденти на бъдещи избори”

 21. Лонг, ти нищо не ми отговори за акциите си в Газпром и интереса на Русия да ни продава скъп и прескъп газ. Знаеш ли че тя купува от Туркменистан газ на много низки цени и го продава в Европа на двойни и тройни само защото Туртменистан няма шанса сам да го продава директно на Европа. А по въпроса за империализма да не мислиш, че и България трябваше да си стои в Турската импария? Просто ми стана безграйно тъпо, че се хванах да споря с такива хора, така че напускам не ми е тук мястото!

 22. И Лонг явно не знаеш, че Грузия е една много древна, по-стара държава и култура от руската. И християни са много преди руснаците!

 23. От СССР, Русия, руската външна и вътрешна политика и т.н. най-много обичам рускините!!!

 24. Добра статия!
  Емоционалните изцепки на русофили и русофоби доказват за пореден път твърдото ми мнение, че 80% от хората не могат да мислят, а поне още 10% ги мързи да мислят. И двете групи ентусиазирано повтарят нечии чужди мантри.

  На останалото малцинство от 10% им е пределно ясно, че моралните лозунги в повечето случаи служат единствено за целите на пропагандата.

  Така че положението е съвсем нормално. Сигурно звуча като мизантроп, но ми е доста съмнително, че болшинството от хората някога биха се научили да разсъждават – на тях така си им е добре.

  Ако имаш собствено мнение, несъвпадащо с нито една от двете страни и не дай си боже, основано на рационални доводи, не само че няма да те разберат, ами и дружно ще те заплюят. Какво да се прави, може би това е естествено за човешката природа 🙂

 25. Древността на една държава от кога е критерий за настоящето и състояние?
  Най древната държава е днешен Ирак- дали знаете какво става напоследък там?

 26. Днешен ирак е друга държава, култура и религия. Сега тами живеят араби, мюсулмани. Нямат нищо общо с Медруречието и древна Вавилония. Върнах се защото разбрах че съм имал полза от този форум: на-после разбрах какво искат русофилите – да плащаме астрономически цени на русия за нефта и да бъдем ако не под руско то поне под турско робство, защото като ни освободят от турско да можем да преминем под руско робство! Е това нямаше да го повярвам ако не беше ми го казал Лонг! Благщодаря ти братко, благодаря!

 27. Беше ми интересно да изчета статията и дискусията след нея, които потвърдиха заключението ми че, “Интересът клати феса”, както се казва в българската поговорка, родена Турската империя някога.

 28. Христо Атанасов
  13/08/2008 - 13:20

  Политиката е водена от обществения интерес, колкото и мъгляво понятие да е това, а не от икономически или международен такъв.

  Икономиката и международните отношения имат друг характер, цели и предмет.

  Иначе коментарът е много добър!

 29. Христо, със съжаление ще ти кажа, че такова животно като “обществен интерес” няма.

  Никое общество (особено пък днес) няма да поиска водене на война, в което да умират негови членове. Войните се водят заради икономически и политически дивиденти на управляващите върхушки и техните протежета (икономическите кръгове около властта не са българско изобретение, да ти кажа).

 30. Николай Михайлов
  13/08/2008 - 13:24

  Аз пък съм русофоб, който безкрайно харесва руския език и култура, но не обича руснаците 🙂

 31. Ангел Грънчаров
  13/08/2008 - 13:54

  Де да беше така просто всичко, Longanlon-е, да, ама не е: всичко се било определяло от интереси, това е типичен марксизъм-материализъм, който обаче е много далеч от истината на този свят.

  Отдавна е доказано, че всичко в човешкия свят се определя от идеи, от ценности – да, ама кой да чете книги, нали всичко си знаем и без да четем?! Така че отношението на българите било към Русия, било към Европа, било към Америка, в недрата си е ценностно подплатено и обусловено. И да говорим че всичко било интереси е най-малкото безнравствено, е цинично: безплатни обеди, драги ми Longanlon-е, има само в комунистическите комуналки, само там дето по начало няма що да се яде, така че е все едно 🙂

  Моето разбиране по темата съм го развил достатъчно обосновано ето тук: Какво е Русия за нас, българите? . И по тази причина тук няма смисъл да се повтарям…

 32. Аз се обявявям за марсианофил(Фениксофоб) и отивам да браня Марс от агресивното нахлуване на американския “Феникс”.
  Кой е с мен?

 33. Ангел Грънчаров

  Чудесно си решил да не се повтаряш щото такива глупости ще е срамно да се повторят
  „…те наказаха Грузия заради свободолюбието й, заради евроатлантическата й ориентация, заради приятелството й с Америка”.
  Не мога да разбера как така се обърнаха нещата Грузия нападна първа а пък тя се оказа сега изведнъж жертвата??? Как стана така що за извратено мислене трябва да имаш за да представиш така нещата направо направихте дори най-безпринципните адвокати да изглеждат като от детската градина. За да напишеш това трябва да си изключително наивен или просто откровенно да лъжеш и манипулираш. приятелството й с Америка защо ми звучат познато тея приказки за приятелство и братство или някои хора манталитета не си менят сменят само братята и приятелите? От вашите приказки започнах да си мисля следното:
  – САЩ въобще ама хич не се интересува от петрол, газ , тръбопроводи и т. н. Важно е братство да има
  – САЩ са най-миролюбивата страна те суверенни държави не нападат навсякъде ги канят като приятели Сърбия, Ирак (два пъти) вероятно сега и Иран.
  – Те въобще не са дали и един долар за въоражение на Грузия (Грузия е получила на глава от населениято най-голямата военна помощ след Израел)
  – Ако по стечение на обстоятелстватя Мексико реши да сключи договор с Русия за сътрудничесво и руснаците си сложат една базичка там под южните щати. То тогава всички в САЩ ще се хванат за ръце ще пеят песни за мир и ще пускат бели гълъби.
  – Грузия въобще не е обстрелвала Цхинвали с реактивна система за залпов огън „Град” а това просто са били фоерверки в изблик на радост от доброволното обединение на Южна Осетия и Грузия. (Ако си бил в БА навярно знаеш що за система е „Град” унищожава всичко живо на хектари това е оръжие за унищожение. Това не си позволиха да направят дори американците в Ирак, нито пък руснаците изпозваха сега срешу грузинците подобната система „Смерч” )
  – Поради големият интерес в Грузия постоянно има американски туристи най често военни пристигнали на отдих.
  Нелепо звучи нали точно като това което си написал.

 34. inaccessibility
  13/08/2008 - 15:10

  Ами имам специално отношение към Русия, зад което стоят лични причини (родствени). Не че това предполага русофилия. И не че съм русофил в онзи малоумен смисъл, с който тук се използва. Всеки може да види огромните проблеми на Русия – икономически, политически и социални най-вече… Затова е абсурдно да се боготвори Русия и да не се признава тоталното потъпкване на човешки права, толкова типично за нея, колкото и комунизма, трансформирал се в някакъв пост-тоталитарен модел, един хибрид, който сам по себе си е уникално световно явление…

  Но от друга страна, да се плюе в историята, да се принизява ролята на Русия в освобождението (примерно), също не мога да приема. Това е исторически факт – в най-лошия вариант, без военната сила на Русия, България би била част от една мюсюлманска държава. Разбира се това не се е случило от приятелски чувства. Интересът е водел Русия. Това и не означава, че България трябва да изпълнява ролята на благодарна, но бедна роднина. България и Русия имат своите си интереси, понякога различни и противоречащи си едни на други. Така, както днес САЩ са водени от интересите си, за да насаждат допълнителен смут в и без това напрегнатото положение на Грузия, а Русия от своя страна се чувства длъжна да поддържа статуквото и безпорното си политическо и икономически влияние в съседните си територии.

  Както каза Longanlon – именно интересите водят политиката, а не личните отношения, симпатии и чувства…

  Така че, по-скоро е въпрос на някакво невежество или самоограничение човек да бъде русофил или русофоб…

 35. Ангел Грънчаров
  13/08/2008 - 15:42

  Аз по-скоро бих изтъкнал това, че без Стефан Стамболов и неговата титанична битка с руския империализъм (за запазването на суверенитета на България) до вчера щяхме да се наричаме “Задунайская губерния” на Руско-съветската империя, а пък сега щяхме да сме в същото положение в което се намира Грузия.

  Да се мисли, че Русия ни била “освобождавала” някога е връх на подлизурско-продажническото русофилство; Левски затуй е казал “Който ще ни освободи, той ще да ни и пороби…”, ала кой ли го е чул някога и изобщо?!

  JFA явно е голям почитател на Путиновия империализъм и, респективно, подобно на проф.Вучков, се бори лъвски срещу американската културна, ценностна и технологична експанзия по света. Колкото и да ви е мъчно, Русия вече е икономическо джудже, тя вече не е неръкотворния СССР, поплачете си малко, та да ви олекне 🙂

  Забрави само да допълниш това, че там, където е стъпил руски ботуш, векове наред само е смърдяло на непрани руски партенки (Знаеш ли що е партенки? Май не знаеш иначе нямаше да си русофил 🙂 !), а пък там, където е стъпила някога Америка (в Западна Германия след Втората световна война, в Япония, в Южна Корея!) се е стигало до такива икономически чудесии и до такъв просперитет, каквито бедното ти въображение никога няма да може да си представи.

  Ала ок, стой си при смърдящите руски партенки на своя допотопен русофилизъм; само недейте да со опитвате да продавате и България на руснаците, щото тя е и наша, а също и щото тя вече е към Западния свят. Така че напразни са всичките ви усилия, драги ми предатели на българския национален интерес: късно е, пак си проспахте шанса да ни направите Задунайская губерния, България вече е в Европейския съюз! 🙂

 36. “България вече е в Европейския съюз!”

  Дупе да й е яко…

 37. @Ангел Грънчаров
  Виж сега Ангеле аз си помислих (не знам защо) че може да се води някакъв разумен спор с теб. Ти чете ли това което написах? Защо не ме обориш точка по точка аргументирано или просто си кажи мнението за това което съм написал? Ти започна за разни вмирисани партенки да ме сравняваш с Г-н Вучков, успокой се малко да не получиш някой инфаркт. Малко фанатичен ми се струваш, отде тая омраза? Както и да е само едно те моля обясни ми моля те това което казваш:
  “Да се мисли, че Русия ни била “освобождавала” някога е връх на подлизурско-продажническото русофилство”
  Не мога да разбера какво точно искаш да кажеш:
  1. Че не сме освободени от тях а от някой друг – Англичаните например (те винаги са милеели за нашата свобода)
  2. Че самички сме се вдигнали и освободили
  3. Че всъщност са ни окупирали
  Или може би имаш някакво свое си тълкувание.
  Просто съм любопитен щото си интересен клиничен случай.

 38. Айде без да изпадаме в умиление от необяснимата и загадъчна любов на българина към Русия – такова нещо няма.
  Има затихващи с времето отгласи от изкуствено насадени през периода след деветосептемврийският преврат такива чувства,но едва ли вече по младото поколение се задъхва от страст към “големият брат”

  Русия в по голямата част от руско българските исторически отношения е враг на България- периода между войните,периодът след освобождението от турско робство…
  Знаете ли че русия ,която ни освобождава заради своите икономически интереси за контрол на проливите от Турция,същата тази Русия спомага за падането ни под византийско робство?
  Тъй като този момент е отдалечен назад в историята а и по ред други причини не е много известен.
  През периодът на турското робство се формира една положителна нагласа към Русия като очакван освободител тъй като тя е единствената силна славянска държава която воюва с Турция,след освобождението ни обаче тази нагласа бързо се изпарява поради враждебната имперска политика на Русия към Третото Българско царство.

  Всичките тези емоционални лигавщини за любов към големият брат имат място единствено в социалистическият ни период и в по старото поколение от посткомунистическият период- младите хора гледат доста по прагматично на нещата.
  В Русия в момента те виждат една изостанала недемократична азиатска държава която освен да се зъби със своята огромна остаряла армия с нищо друго не е реален фактор в настоящата реалност.
  Руската култура много отдавна е загубила чарът на Пушкин и Чайковски и в момента е обект единствено на присмех сред прозападно ориентираните младежи.

  Ако искате най точно да се ориентирате в ситуацията и претенциите на враждуващите страни в този конфликт- един бърз поглед на географската карта на региона ще е достатъчен.

 39. Ангел Грънчаров
  13/08/2008 - 16:07

  JFA, явно успях да те вбеся, щом прибягна до традиционното “ти си клиничен случай”, с което явно ти се изчерпват аргументите.

  За да разбереш най-пълно обосновката на моето разбиране, бих те посъветвал да прочетеш книгата ми БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (Идеи за нашата философия на живота, историята и съвременността), която излезе от печат в изд. ИЗТОК-ЗАПАД през октомври миналата година. Там съм и показал целите на руския империализъм (тази дума, гледам, най силно те дразни, та затова я употребявам така упорито 🙂 ) Ти само ми кажи колко министър-председатели в България след “Освобождението” са били или руски подлоги и най-продажни мекерета (да изброявам ли?!), или пък директно са си били руснаци. Ти нещо да си чул за “Строителите на съвременна България”? А да си я чел? А да си я разбрал?

  Та почети малко, и ще поговорим пак. А иначе аз съм си доста спокоен, не се притеснявай, а виж ти може би току-виж си написал прошение до руския консул да накажат “тая пловдивска гад”, дето харесва руския враг Стамболов и мрази руските смръдливи партенки! 🙂

 40. Няма да говоря за Русия. Имам две уточнения:
  1. “в голямата международна политика, както е казал поетът, няма вечни приятели, а само вечни интереси.” Това не го е казал никакъв поет, а Чърчил, доколкото ми е известно.
  2. Авторе, видиш ми се младичък, моля те не се изказвай за Английската империя (от коментарите) и какво щяло да стане без нея в Индия и др. държави по света. Не си наясно какво е Индия, види ми се…
  Иначе добре ти се удава дар словото, дерзай!

 41. разбира се, че не го е казал поет, не можах да се сетя кой е, просто такъв е израза

  това колко съм младичък едва ли има някаква съществена връзка с каквото и да е. особено с историческото ми образование. или с факта, че индия е една от големите и бързо развиващи се икономики в света и един от най-големите износители на високообразовани кадри. и благодаря за комплимента 🙂

 42. RAVEN
  Не мисля че Русия е изостанала поне във всеки случай по изостанала от нас не е. А това че е помогнала да сме под византийско робство не го знаех, може ли повече информация?
  Аз също съм емоционален може би приемам нещата твърде лично и за мен отношенията между държавите повече и ли по-малко приличат на отношенията между хората. Ако когато съм в нужда, когато съм паднал, дойде някой и с риск за живота си ми подаде ръка и ме спаси и ми помогне да се изправя независимо какви му са мотивите, аз винаги ще съм му благодарен и признателен и ще се отнасям към него с уважение и ако мога ще му отвърна със същото. Такъв съм аз такива са моите принципи, чест и убеждения и никой не може да ме убеди в противното. За вас не знам вие сигурно сте различни и с други ценности.

 43. “През лятото на 967 г. kиевския княз Светослав подбуждан от император Никифор, с 60-хилядна войска минал Дунава и разбил изпратените му насреща български войски. По-късно последвалите събития бързо променили историята на България. България била изправена пред трудния избор: Византия или Русия, независимостта на държавата била невъзможна при дадените обстоятелства. Тогава в Преслав се решили на единствения изход, който оставал, за да се спаси държавата от разрушение, а царството от пълно заличаване от картата…

  С руския княз била сключена спогодба, която коренно променяла отношенията отношенията между него и българите. Светослав бил признат за върховен заповедник над военните сили в страната, а наред с това – и за суверенен разпоредител по въпросите за война и мир. Това от своя страна го задължавало да зачита Борис III като законен владетел. Борис останал да царува в Преслав, а Светослав, истински господар на България, се установил в Дръстър.

  През ранната пролет на 972 г. Византийските войски обсадили Преслав. И след дълга обсада столицата на държавата била превзета. Със столицата на Симеона и с културното огнище на държавата било свършено. След превземането на Преслав, Йоан Цимисхи убедил българските биляри че идва като освободител и останалите български крепости и градове отворили вратите си. Останал само Дръстър във владение на Светослав. след 3 месечна обсада Светослав бил принуден да предаде и тази крепост и да напуснал пределите на българската държава. “

 44. Longalon
  Благодаря за информацията. Странно нещо е как историята се повтаря. Преди 20г и пак ни освободиха от руско присъствие и освободителите си направиха бази.

 45. Какво ми направи впечатление като четях последните дни коментари по най различни форуми:
  Има едно типично сляпо преклонение пред грубата сила,повечето коментари бяха израз на първосигнална радост и бяха от типа: Руската мечка се събуди и изрева,абе за кви се мислът теа бе батенце,тва е руската мечка бе ей…
  И тн.
  Това преклонение е типично за нашето съвременно общество,я се замислете кога за последно вие или вашето дете сте се възхитили на момчето от класът което взе медал на математическата олимпиада?
  Не,блясък в погледът предизвикват напомпаните мускули,ланците,джиповете,пича от фитнеса дето в петък в дискотеката ги е разбил напрао ти казвам , със се охраната…

  Като бити кучета сме- скимтим и се умилкваме на силните.
  Гордите Аспарухови прабългари са се превърнали в нация от мижитурки.
  Ние сме измислили поговорката- бий за да те обичат ,и това е най типичният пример за робско самосъзнание.

 46. поговорката е “Бий за да те уважават” и няма нищо общо с обичането 🙂

 47. RAVEN
  Много елементарно расъждаваш, и приказваш глупости. Въпреки че аз не понасям американското лицемерие и двойни стандарти, разбирам че беше правилно да се присъединим към НАТО просто защото България е малка страна и самостоятелна политика не може да има пресен пример са нашите горди съседи Сърбите така ги разпокъсаха и им набиха канчето че не знам кога ще се оправят и дори да се оправят никога вече няма да са това което бяха. В България подобен сценарий бе напълно възможен но ни се размина щото слушкаме. Така че тези определения стил “Атака” ги забрави може да си голяма работа и голем мъжкар ама за политик не ставаш. Що се отнася до това с мечките руснаците направиха “Copy-Paste” на американските и западно европейски похвати, направиха го по техния начин – защитиха мирното население на Осетия от геноцид и настаниха тяхната армия в Осетия (ако не знаеш най-голямата база на САЩ в Европа се намира в Косово). Руснаците бяха много по-бързи и не бомбардираха Тбилиси 78 дни както американците Белград, защото за разлика от НАТО им стискаше на слязат на земята и директно да срещнат грузинската армия, въпреки това хора като теб са съгласни когато едни правят нещо в следващият момент кога някой който не харесваш го направи това е ужасно непростимо гадно империализъм и т.н. Според тълковният речник това се нарича ЛИЦЕМЕРИЕ.

 48. Ангел Грънчаров
  13/08/2008 - 19:52

  Прав си, сърбите никога няма да преживеят повече “величието” си от времето на друже Милошевич, но за сметка на това ще бъдат “най-унизени” като равноправни европейци; то Азия според JFA е много по-горе от Европа, както и Русия ако не анексира, ще цъфнем и вържем; всякакви чешити има сред нас, българите, а пък продажници за пред “матушката” – с лопата да ги ринеш…

 49. Я малко от Русия с омраза

  http://current.com/items/84906....._with_hate

 50. Щом е война никакви симпатии ни за Русия, ни за Грузия! А иначе винаги съм мразила руският език, може би защото ни насилваха да го учим още от 3-4 клас и дори в Университета. И сега не го обичам и оттам съответно Русия.

 51. inaccessibility
  14/08/2008 - 02:46

  @Ангел Грънчаров, ако успееш да допуснеш възможността, Русия да не беше предприела нищо във връзка с Освобождението, тогава би ти било пределно ясно какво щеше да се случи (и какво не)… Лесно е да се преиначават думите на Левски, още по-лесно е да се сере върху историята. Много лесно и нагло даже.

  Все пак уточнявам, че коментираме конкретния случай… Иначе делото на Стамболов е безпорно и никой не може да го отрече – България е суверенна държава, която има своя път…

  И! Още по-гнусно е да се споменава Япония и Южна Корея, когато искаш да издигнеш имиджа на САЩ, за сметка на този на Русия (или на която и да било друга държава)… Най-малкото е твърде несериозно!

 52. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 07:50

  Ако Русия не ни беше “освободила” е твърде интересно какво би станало. Ще кажа аз как мисля:

  1.)Щяхме да се освободим сами – подобно на това как са се освобидили примерно съседите ни, гърците: след две последователни въстания; щяхме да се видим принудени да се освободим сами;

  2.)Русия нямаше да ни се меси в работите, нямаше да пъди български князе от престола, нямаше да организира преврати, нямаше да си туря свои министръ-председатели, нямаше да има своя пета колона от продажни български русофили; България щеше по начало да си е суверенна страна с достоен народ, а не с малодушен народ, украсил центъра на столицата си с паметници на руснаци, унижаващи националното му достойнство; какво означава срещу парламента на една суверенна държава да се пъчи паметник на чужд цар, яхнал кон?!

  3.)Нямаше да загубим Македония ако се бяхме освободили по-късно, ала сами; Русия и руската политика винаги са работили за това да няма силна и самостоятелна България на Балканите, винаги са правили нужното България да е разпокъсана, слаба, унизена; Смее ли някой русофил да каже нещо за коварната роля на “Освободителката” по времето на най-смелия български акт: Съединението от 1885 г.?! Кой насъска крал Милан да ни удари в гръб?! Вашата Русия, пред която клечите в най-коленопреклонна и унизителна поза!

  4.)Щяхме да останем верни на заветите на Левски да се освободим сами, та, завоювайки с кръв свободата си, да я ценим и да не позволяваме някой да посегне върху нея; нямаше да се унизяваме да наричаме поредния си поробител “матушка-освободителка”.

  И така нататък, много ползи бихме имали ако Русия не ламтеше толкова за нашите земи, за разширението на империята на Юг. Руснаците, да не говорим пък за руските самодържци, винаги са презирали българите и са били дружки със сърбите и с гърците, настройвайки ги против нас. Ето това едва ли някога ще признаят нашите “русофили”, които винаги са били вдъхновявани в русофилствовото си от руско злато, винаги са били на заплата при руското посолство.

 53. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:08

  Longanlon-е, имам една молба към теб като от приятел: би ли ми разрешил да използвам откъси от дискусиите под твоите статии, понеже сега започнах да пиша една книга, наречена “Една чисто българска, весела и занимателна политология за простаци”? Та в тази връзка открих, че тия дискусии в твоя блог със съвсем малка преработка стават чудесни фейлетони, които по замах ще надминат като едното нищо Алековите. Аз поканих и теб да си съавтор в писането на тази книга, ала ти си замълча, както стори и останалата част от най-елитното блогърско братство. Очертава се да пиша книгата сам, в сътрудничество само с неколцина други. Но ти можеш да подпомогнеш писането й ако дадеш картбланш за ползване като психологически извор на коментарите в твоя блог. Какво ще кажеш, става ли? Мерси предварително за отговора…

 54. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:09

  Грешка: … молба като от приятел към приятел…

 55. Ангеле, разбира се, че собствените ти реплики в коментарите в тоя блог принадлежат само на теб, а останалите – на съответните хора, които са ги написали.

 56. Светла (една от всичките)
  14/08/2008 - 09:27

  @Shorgov
  Сигурно ще ти е интересно да научиш, че това ядене, дето ние му викаме “руска салата”, руснаците го наричат “болгарский салат”.
  🙂

 57. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:28

  Аз не моха да разбера отговора ти, това отказ ли е?

 58. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:30

  Една идея: защо не призовеш твоите читатели да дадат съгласието си да станат нещо като “литературни герои” и по този начин един вид да се обезсмъртят? 🙂 Никому не бива да се отказва правото на безсмъртие 🙂

 59. Не е отказ Ангеле, напротив – можеш да използваш всичко, което намериш за добре, стига да получиш съгласието на хората, които са го написали.

  Ако ми кажеш кои имаш пред вид, ще ти дам имейлите им, за да ги попиташ.

 60. Минковски
  14/08/2008 - 09:35

  На мен едно не ми е ясно – защо спорите какво е било “нам кога си” и какво било щяло да стане ако друго се било случило – статията няма нищо общо с това. Доста отдавна всичко в политиката се ръководи от икономически причини, а не от история, философия, русофилство, брюнеткофилство и прочие убеждения. В случай че някой не знае само ще спомена, че в Русия в момента живеят може би най-богатите и със сигурност най-безкруполните капиталисти в света – нали не очаквате другата сбирщина капиталисти (САЩ) да се опитват да им се паркират в задния двор и те да седят и да гледат? Със сигурност е по-добре да те “освободи” САЩ или някоя друга демокрация, отколкото Русия, но за жалост сме близо до вторите и все те са ни “освобождавали”. И сега коклото и да се пънем да ни “освобождава” ЕС, НАТО и т.н. тръбите и реакторите идват от Русия. Всичко е кинти и изгода за икономическите кръгове на политиците, книгите по философия и те се издават с цел печалба….

 61. Светла (една от всичките)
  14/08/2008 - 09:36

  Хех, няма никаква опасност г-н Грънчаров да умре от скромност!

 62. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:46

  Не, тия неща не стават с индивидуални прошения, а принципно, публично и открито: запитай ги като собственик на блога има ли някой, който възразява коментарите му да се ползват за една книга. И ако някой възрази, ще го изключа. Така ще стане много бързо. А аз да питам всеки поотделно с имейли означава до края на годината поне да си пиша с разни хора за такава глупост…

 63. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:48

  Светле, не друг, а Карл Маркс е заявил: “Само просяците са скромни…”, ала това не е негова мисъл, а е на великия Гьоте. Маркс няма оригинални мисли, а само крадени оттук-оттам, подобно и на Ленин…

 64. Боя се, Ангеле, че подобно запитване няма как да е представително, ако е общо. Поне напиши тук имената на хората, чиито реплики искаш да публикуваш, а аз ще ги питам публично.

 65. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 09:56

  Проблемът е, че искам да ползвам коментарите цялостно, без изключения, като само тук-там ще посъкратя. На места ще вложа и други думи в устата на героите, ала те няма да са там с тия си некове, а с други имена. Разбира се, на специална страница авторът, т.е. моя милост, ще изкаже горещата си благодарност към ония анонимни и неанонимни блогъри и коментатори в блогове, които са се подвизавали в твоя блог, и чието безценни мисли са използвани за написването на книгата. Мисля, че по този начин нямам да имам проблеми с авторските права. Пък и нека някой адвокат да се изкаже: хора, които са с измислени имена, имат ли право да претендират за авторство? За мен това е интересен правен казус…

 66. Както казах, нямам никакви права или претенции над изказванията на други хора в блога ми. Не мога да си присвоявам и ролята да сключвам споразумения от тяхно име.

  Мога да ти кажа само очевидното – че всеки има правото да върши каквото реши, вкл. и ти, като отговорността за него, разбира се, е твоя.

 67. Ангел Грънчаров
  Струва ми се понякога че губиш връзка с реалността и пускаш наволя фантазията си какво щяло било да стане евентуално може би, слез на земята несереозно е. После на мен ми се струва че живееш в някаква приказка от рода на “Властелина на пръстените” където се борят силите на доброто и злото и как злото е просто зло и нищо друго и как доброто е толкова добро. Малко е незряло не мислиш ли? Ако искаш да те приемат насериозно напъни се колкото и да ти е трудно да бъдеш обективен.

 68. JFA
  Доста емоционална личност си както разбира.
  Ако се успокоиш би ли ми обяснил конкретно защо наричаш твърденията ми елементарни и глупости?
  Ама конкретно,защото от избликът ти става ясно само че мразиш американците освен че обичаш руснаците които:

  “Ако когато съм в нужда, когато съм паднал, дойде някой и с риск за живота си ми подаде ръка и ме спаси и ми помогне да се изправя независимо какви му са мотивите, аз винаги ще съм му благодарен и признателен и ще се отнасям към него с уважение и ако мога ще му отвърна със същото. ”

  Доста мелодраматично и сърцераздирателно,както и откровенна глупост и пример за политически наивизъм от детско -националистически тип.
  Явно си отрасъл със стиховете на Вазов,а е трябвало да четеш сериозна историческа литература вместо тях.

  Да се върнем на въпроса обаче- аз говоря за неориентираните нагласи на средностатистическият българин към Русия в случая,за какъв дявол ме прехвърляш към САЩ и техните мизерий,не помня да съм ги коментирал?

  Един елементарен поглед върху световната геополитическа ситуация в момента ни показва че единственият път на България в момента минава през НАТО ,ЕС и вечна дружба с САЩ.Без значение дали ни харесва.

  Русия не е оферта за нас защото е потъващ кораб и именно за това всичките и бивши пасажери бягат от нея.
  Русия ни е освободила от Турция- да.
  Тенкю.
  Но след това Русия е нанесла толкова вреди на България ,Европа и светът че дет се вика- ич да не се бяхте пръквали.

  В заключение:
  JFA
  Харесвам Бузлуджанско -развълнуваният ти стил защото ми оправя настроението сутрин,но ако ще се обиждаме- нека поне да е с ясна аргументация!

 69. Ангел Грънчаров
  Да ти отговоря и на това:
  “Азия според JFA е много по-горе от Европа”
  Да факт е че икономическият център на света се измести към Азия и това се признава в цял свят. Скоро политическият център също ще е там.

 70. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 10:13

  Драги JFA, ако малко поне беше учил навремето философия, щеше да си разбрал, че само боговете са “обективни”. Аз не съм бог. Аз съм човек. За теб не знам… 🙂

  Аз, впрочем, като експеримент публикувах откъси от тази дискусия в блога си, под заглавието “Как се чупят русофилски рога”. Всеки може да го види и ако някой вазрази овреме как е представен, може да измислим изход. Старая се да съхранявам неподправена иронията, която блика от повечето изказвания 🙂

 71. RAVEN
  Не съм искал да те обиждам, вярно е че съм емоционален. Но е добре да четеш по внимателно това го написах аз по горе:
  “Въпреки че аз не понасям американското лицемерие и двойни стандарти, разбирам че беше правилно да се присъединим към НАТО просто защото България е малка страна и самостоятелна политика не може да има”
  така че тука нямаме различия, просто го написах в отговор на написаното от теб:
  “Като бити кучета сме- скимтим и се умилкваме на силните.
  Гордите Аспарухови прабългари са се превърнали в нация от мижитурки”.
  Ако съм те обидил с това че не ставаш за политик-извинявай не знаех че имаш такива амбиции.
  Единствено за лицемерието мога да ти се извиня то по скоро беше по отношение на други постове.

 72. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 10:19

  … възрази – исках да кажа

 73. Ангел Грънчаров
  14/08/2008 - 10:25

  JFA, с изказването си…

  факт е че икономическият център на света се измести към Азия и това се признава в цял свят. Скоро политическият център също ще е там.

  … да не намекваш, че човечеството съвсем скоро ще попадне под прелестите на китайския комунизъм?! 🙂 Има ли надежда азиатско-комунистическото начало, символизирано от Русия и Китай, да възтържествува в близко време? Недей така бе, Китай отдавна не е комунистическа страна?! Само кухата форма на комунизма е останала там, а иначе са си най-първосортни капиталисти. Както и нашите комунисти сега са капиталисти откъдето и да ги погледнеш. Или пък руските. Комунизмът умря окончателно и завинаги! И в Азия вече го няма 🙂

 74. С това че не ставам за политик не си ме обидил а си ме похвалил.
  Виж – сигурно е тъпо да напишеш че сме нация от мижитурки ,но това е реалната истина.
  Винаги съм мразел хора които плюят собствената си държава ,и също така съм се присмивал на лунатици които бълнуват несъществуващо величие и значимост.
  Ние сме 6 милиона мишлета и – ще се цитирам сам:

  “България е толкова малка и незначителна държава че ако утре изчезнем внезапно поради някакъв загадъчен катаклизъм ще бъдем новина само три дни”

  Ние не сме фактор в нито едно отнощение и е добре да го знаеме за да не ставаме смешни- другото са историчарщини и пубертетски национализъм.

 75. Ангел Грънчаров
  Аз не намеквам аз го казвам. Китайски ще се учи все повече. Във света има три независими държави САЩ,Русия и Китай останалото е талаш.

 76. inaccessibility
  14/08/2008 - 14:18

  @Ангел Грънчаров, с такъв инфантилен позитивизъм сега много лесно може да се чертае едно прекрасно възможно минало и още по-прекасно бъдеще… Хубаво е да се вярва, че ако някой не беше направил едно, а друг беше направил друго, че ако не беше еди-кой-си виновен за еди-какво си, сега щеше да е съвсем различно за нас. Най-малкото е хубава илюзия.

  Разбира се всичко остава в рамките на предположенията и правенето на такива свободни анализи слава богу не са много сериозни…

 77. Миглен
  14/08/2008 - 15:07

  Аз пък съм русонеутрален, не си познал тоя път.

 78. Маркуча
  14/08/2008 - 16:35

  По-добре “За рускините с любов” 🙂 Иначе си прав, обобщения като “всички руснаци са пичове/гадове” са безсмислени. Народът и правителството често се разминават във вижданията си, но именно правителството представлява държавата. С една дума, Путин и Медведев са гнусни империалисти, а руснаците (и най-вече рускините!) в общия случай са готини типове 🙂

 79. редактор
  14/08/2008 - 18:24

  “в голямата международна политика, както е казал поетът, няма вечни приятели, а само вечни интереси”

  Не знаех, че Чърчил е бил и поет…

 80. Асен Качаров
  14/08/2008 - 23:11

  Не мога да ви опиша просто какъв цирк стана тук (САЩ) когато ни казаха за този конфликт и вместо Georgiа, казаха Jordan, тъкмо си представихме как се връщаме в БГ в навечерието на чисто нова сватовна войничка

 81. Разбира се, че цялате нажежена обстановка там е заради интереси. Който си мисли, че Руся и Грузия се ежат една на друга заради някакви си 65 000 души дълбоко е заблуден.

 82. Бате Гошо
  15/08/2008 - 08:39

  А за осетинофобите защо забравяме…всъщност събитията от последните 4-5 дена,май най-засягаха осетинците….Всички изповядващи демократичните ценности,става ми ясно от написаното,биха се радвали североизточна Грузия да се прочисти от осетини и там да се заселят грузини?
  Защо?
  Какво точно ще спечели световната демокрация?Тъп съм-не разбирам….

 83. @Ангел Грънчаров
  Българският народ има един много хубав израз “Трай, Ангеле”!!!
  Батенце, вслушай се в народната мъдрост, моля те.

 84. Long, ako pusnesh tema za cska ili levski, gvaranciq ste se smeem/plachem i dvamata na postovete tam.
  Tuk se poluchi dobre, kato imam vreme ste copy-paste-na nai-golemite biseri v edin moi komentar.
  Da komentirash neshto, s koeto ne si izobshto zapoznat e zapazena marka na vsichki ni. Na bas, che pochti nikoi ot pisalite nito e bil v rusiq, nito se e interesuval ot kulturata im. Vse edno da vi obqsnqvam, kolko sa tupi amerikancite, vuz osnova na nabludeniqta che rabotq v kuhnq. Mi estestveno, che kaimakut na obstestvoto im nqma da se hvane na takava rabota. Otkroveno rabotq s pulnq idioiti, samo che zaradi tqh i zaradi tupiq im prezident ne moga da kaja che naciqta im e typa ili da obvinqvam choveka na ulicata, zaradi agresivnata im vunshna politika. Ama na chovek mu trqbvat intelektualna masturbaciq , za da si izliza emociite v razni forumi/blogove, taka che vsichko e ok. Na men naistina mi beshe veselo kato chetoh za ruskoto robstvo i ne znaq kakvo oshte. Basi…za 500 godini moderna evropa pochti ne si mrudna prusta da napravi neshto za bulgarskiq narod. Logichno e ,che ruskiq imperator ne prati voiski ot chist altruizum, logichno e da e imal drugi namereniq, ama uvajete pametta na padnalite za mizernata vi psevdosvoboda, predi da pishete takiva gluposti.
  I ne , srednostatisticheskiq rusnak mi e sravnitelno nesimpatichen, no ne smeq da kaja tova za cqlata im naciq, samo zashtoto rusnacite s koito jiveem na edin etaj sa ebati typite parcheta.

 85. Гледам много хубава дискусийка се е заформила в тази безкрайно интересна тема. От интересни на по-интересни коментари попаднах и във всеки от тях (дори и противоположните) имаше в малка или голяма степен истина.

  Аз известно време нямах Интернет по една или друга причина, но имах телевизия и се осведомявах за света от това, което гледах по Си Ен Ен и Ен Би Си (последните излъчват Олимпиадата).

  Ами с извинение, ама ако не бях разбрал реакцията на българи, които живеят в България за случващото се в Южна Осетия от страна на Грузия (атаките на грузинците над южноосетинците – нещо, на което изобщо не се обърна внимание при репортажите им за войната между Русия и Грузия), за мен тази война щеше да бъде поредното доказателство на твърдението, че Русия е злото на този свят.

  Всъщност не може да се каже ей така, че Русия е злото, нито пък че е най-добрата и примерна държава, но факт е, че в САЩ по телевизията Русия за пореден път излезна с имиджа на онази дива, нецивилизована, идиотска и човекомразна държава.

  Изобщо аз оставам с впечатлението, че самата дума Русия е станала нещо като символ на черна дупка като тези в космоса, които поглъщат и унищожават всичко бързо и безмилостно. После защо американците не обичат Русия (как медиите ни формират мнението независимо дали ни се иска или не)!

  Истината е някъде по средата, приятели. В темата една жена (или май мъж беше – да ме прощава, не помня и не ми се търси сега) спомена за 80% немислещи, 10% мързящи ги да мислят и 10% мислещи. Ако това е вярно статистически (да приемем за миг, че е така), нека се стремим да сме като последните 10%.

  Иначе:
  1. @Ангел Грънчаров: Това за книгата ти… доколкото прочетох от обясненията ти в тази тема – някакви отрицателни подозрения се прокрадват у мен за твоята бъдеща книга, така че от мен имаш директен отговор в тази тема, че не искам да използваш моите коментари. То не, че е голяма загуба де :), ама аз за всеки случай го казвам.
  2. @Лонганлон, само малко забележка към отговора ти към Ангел Грънчаров: имейл така не се дава на друг човек без съгласието на притежателя на имейла. Това е все едно да искаш да пишеш на имейлите на моите приятели за написването на някаква си книга и аз да се съглася да ти дам имейлите им да ги питаш. Те може да не искат да говорят с теб, а самият факт, че са ми дали техен си имейл означава, че ми имат доверието аз да не го давам на когото поиска без тяхно желание. Иначе темата много добре си я написал и съм съгласен с твоите разсъждения.

 86. Che Guevara
  17/08/2008 - 12:01

  Скандал! Признательное интервью фотокора «Рейтер» о постановочной съемке в Гори оказалось фальшивкой

  http://www.nr2.ru/inworld/191157.html

 87. Che Guevara
  17/08/2008 - 12:24

  Аз съм русофил! Обаче в същото време съм и реалист, а не от тези русофили за които всичко в Русия е прекрасно и подкрепят всяко едно нейно действие. Мога да преценявам реално ситуацията и мнението ми за Кавказкия конфликт е, че Русия трябваше да се държи точно по този начин. Защото, въпреки че конфликта официално е между Русия и Грузия, всички знаем, че всъщност играта е между Русия и САЩ. И с това си поведение Русия показа, че отново е в играта, че годините, през които САЩ си разиграваха коня както и където си поискат, са безвъзвратно отминали. И съм убеден, че САЩ разбраха това много добре, въпреки напъните им да критикуват или дават разпореждания. Светът има нужда от две големи сили, които взаимно да се контролират и възпират, има нужда от баланс. През годините, които Русия беше временно извън играта такъв баланс липсваше и видяхме до какво доведе това – САЩ, които опиянени от съзнанието, че няма кой да им се опре, се развършаха на воля и подпалиха света. Но тези времена отминаха, мисля, сега, постепенно нещата ще се уталожат и ще си дойдат на местата. И всичко това е благодарение на Русия, която съумя отново да заеме полагаемото и се място на световна сила.
  Но за мен все още е неразбираема реакцията на западните държави, които побързаха да приемат версията на Саакашвили и САЩ и да разкритикуват Русия. Все пак, през студените и дълги зимни нощи европейците не се топлят и осветяват с портретите на Буш, а с нещо, дето идва от Русия, затова би трябвало да са по-внимателни в критиките си. Далеч съм от мисълта, че Русия напълно безкористно взе страната на ЮО и те си имат техните мотиви, както и Саакашвили – своите, но проблема е, че западния свят предпочете да види и чуе само едната страна от конфликта (Грузия) и не се поинтересува от мнението на осетинците, заради които всъщност започна всичко. А повод да искат да се отделят от Грузия им даде именно Косово, което всички знаем с чии протекции стана независима държава. Колкото и да се пенят сега САЩ и ЕС, истината е, че с признаването на Косово се отвори кутията на Пандора, затова е изключително нагло сега да пищят за запазване на териториалната цялост на Грузия, след като и дума не обелиха за териториалната цялост на Сърбия.
  Омръзнало ми е от двойни стандарти в политиката и как едни и същи постъпки се приемат по различен начин, в зависимост от това, кой е замесен.
  Джон Болтън,посланник на САЩ в ООН от 2005 до 2006 година заявява: „Считам, че ние (САЩ, б.р.) имаме право да се защитаваме със всички средстава, включително със смяна на правителства в други държави,ако това е необходимо.“ Заявлението е в отговор на въпроса: „Могат ли САЩ да свалят демократично избрано правителство на друга държава, ако то води политика, неустройваща САЩ?
  И това изказване беше прието с одобрение или просто с безразлично мълчание от европейските държави. А представете си сега, че това го беше казал Путин, примерно?

 88. “проблема е, че западния свят предпочете да види и чуе само едната страна от конфликта (Грузия) и не се поинтересува от мнението на осетинците, заради които всъщност започна всичко”

  Абсолютно правилно наблюдение!

 89. айсайдер
  17/08/2008 - 17:09

  Постът е изтрит

  Да напомня, че в този блог се пише на български, а освен това, ако искаш да приложиш някакъв текст, е по-добре да дадеш линк към него, не да го копираш тук.

  Longanlon

 90. айсайдер
  18/08/2008 - 09:29

  Що ли си знаех ,че ще изтриеш поста? 🙂 а предпочитанието ти на новобългарския(с много големи чужди влияния) пред старобългарския,който се говори на 1/6 от Земята ти прави чест!Или не може ние да сме дали религия и език на толкова много хора-къде ти-православие те са взели само и единственно от Византия!А и език-църковнославянския,някак прилича на съвременния руски,ама това не може да е друго освен нелепа случайност!Ние сме тюрки-монголоиди,нямаме нищо общо нито с езика,нито с религията в Киевска Рус!С тях нямаме и косъм общ-те са потомци на норманите,а ние сме полутатари-полупраамериканци!

 91. Човече, ходи се лекувай.

 92. mindcorrosive
  18/08/2008 - 13:39

  Интересен пост, Long.
  Склонен съм да не се съглася с теб по един основен въпрос – че американците са предизвикали конфликта в Южна Осетия. Ако ми позволите малко предистория:

  В последните десетилетия целият свят доби представа за немощта на американската военна машина като средство за постигане на дадена политическа цел (Ирак два пъти, Афганистан, Сърбия/Косово), беззъбието на НАТО (Косово/Ирак), безпомощността на ООН като “омиротворителна сила” (Сомалия, Руанда, Косово), и треторазрядното посредничество на ЕС като неутрална страна в конфликтите (имам чувството, че Саркози никой не го бръсне за сливи, и ЕС само с добри намерения няма да постигне нищо съществено).

  Русия като че ли успя да избяга от призрака на въоръжените конфликти в последните десетилетия, ако не броим “дребни” конфликти от ранга на Чечения/Чечня. Бившите съветски републики не хранят приятелски чувства към Русия, помнейки насилствената им анексия по едно или друго време в историята им.
  По мое мнение, Южна Осетия е като “генерална репетиция” за това, което може да последва. Русия предложи преднамерена демонстрация на сила и смаза съкрушително всяка съпротива. Ако международните институции закъснеят да се намесят и да дадат ясно да се разбере, че подобни действия няма да бъдат толерирани, ми се струва че в следващите години ще има още подобни конфликти. (Да се готвят балтийските републики, и всички *стан).
  Идеята е, че ако Русия се измъкне безнаказано, никой не би й попречил да опита отново. А тогава и <> не може да ни помогне..

  Едно уточнение – далеч не съм на мнение, че американците са панацея и са “пазители на мира и свободата в света”. Напротив – двете страни се различават единствено по средствата които използват, не по целите си. Американците разчитат на пропагандата, и на формалното зачитане на международните институции, докато руснаците предпочитат да свършат работата без излишни приказки.

 93. айсайдер
  18/08/2008 - 18:41

  Da ti otgovoria na bylgarski,ta da ne me triedh-vse pak imash pravo-bloga si e tvoi-ne se sardia.
  Poneje prikazkata ne e za Rusia,Bulgaria,pravoslavieto,zarkovno-slavianskia i t.n. a za Gruzino-Osetinskia konflikt-eto edin fakt-osetinite biagaha ot voennite deistvia v Rusia,a ne v Gruzia-mojesh li go iztalkuva?
  Veche ste pisha samo na bylgarski-taka kakto e prieto tuk-ta da ne me triesh?!? 🙂

 94. А в САЩ колумнистите смятат, че да, Буш е дал впечатление на Грузия, че ще ги подкрепи в един евентуален конфликт, но го е дал по погрешка, тоест от глупост. И че сега се опитва да оправи нещата.

  Хората, които си представят една държава като “добра” или “зла” живеят в края на 19 век (идеологията на наивистичния национализъм).

 95. a хората, които си мислят, че държавният глава на най-могъщата държава в света, най-влиятелният политик на планетата, може да е започнал война “от глупост” и “без да иска”, в кой период живеят? 🙂

 96. стамболов
  02/12/2008 - 14:15

  и аз обичам русия,ама след атомната бомба в центъра на москва

 97. Лъчезар Томов
  06/02/2009 - 00:52

  Няма русофилия и русофобия, има българофилия и българофобия. Да поставяш чужди национални интереси над тези на своята държава навсякъде се третира като държавна измяна – такава, каквато направи Р.Овч. със сделката за газа. Що се отнася до обобщенията – това е признак на емоционалност, а не рационалност. Прехвърлянето на одобрението за култура, наука,литература и изкуство на даден народ към политическото му управление (русофилия) е също толкова нелепо, колкото прехвърлянето на неодобрението на политическото управление към целия народ и неговите култура, наука, изкуство, литература и т.н. Много се мисли емоционално, тези емоции се движат като вълни и се помита всякакъв разум, въобще, много атавистично и донякъде – квантово 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *