Ей, low cost, спрете да лъжете


Нискотарифните авиокомпании навлизат силно на пазара, предлагайки по-ниски цени на полетите за сметка на по-малко удобства. Нищо лошо в това.

До кога обаче най-нагло ще лъжат за това колко всъщност струват билетите им?

Навсякъде по сайтовете си напраскали едни цени по 15-20 евро за международни полети, че да ти потекат лигите, които, като се обадиш да направиш резервация, съвсем не се оказват толкова ниски. Ей го в. Капитал посочва как вече полетът София-Варна струвал само 20 лв.

Ами за всеки мислещ човек, даже да не е чувал за лоу-кост, е ясно, че това са глупости и че с толкова пари фирмата не може да си плати даже само горивото на самолета. Истината става ясна в коментарите под статията – цената на полета, рекламирана като 20 лв, всъщност включва:

Базова такса – 122.97 лв.
Такса 1 Пътнически услуги – 39.20 лв.
Такса 4 Пътническо оборудване 27.44 лв.
Такса 6 Доплащане за гориво – 37.36 лв.

Банкова такса – разплащане – 8.00 лв.
Банкова такса – разплащане – 8.00 лв.
Такса за услуги в кол-центъра 14.00 лв.
Такса за услуги в кол-центъра 14.00 лв.

ОБЩО
270.97 лв.

Къде в тоя сбор са рекламираните 20 лв., какво е това “базова такса” и защо последните две такси са начислени по два пъти, аз не успях да разбера, но съм се нагледал на подобни разбивки на банкови бележки. Защото всички нискотарифни си служат със същата тактика – обявяват абсурдно ниски цени и чак накрая ти казват, че трябва да платиш още десет пъти по толкова за допълнителни такси – летищна, за престой, за прехвърляне, за багаж….

Ами не само е подвеждащо, ами е и много дразнещо. Това се нарича “подвеждаща реклама” – на прост език, лъжат за цената. Това е забранено. Ето например навсякъде в магазините слагат не само етикети с цените на стоките, ами и надпис “Цените на стоките са в български лева“. Щото ако в кварталната бакалия на хляба има етикет “Цена – 10 ст” а после ти поискат да платиш и Такса-пекарна, Такса-месене, Такса-контрол на брашното и Такса-обслужване, не само Комисията за защита на потребителите ще ги налази скоростно, ами подозирам, ще изядат боя още от първият си по-избухлив клиент.


Да строим живота нов (и АЕЦ Белене де)
И социалистите са странни животни

Коментари

 1. ти видя ли какъв номер ми спретнаха с refund на такъв билет от Скай Юръп? Ако не си, прекалено афектираното и злобно излияние можеш да намериш при мен. такса: 10 ст. 😛

 2. Когато ги пуснаха бяха 20 лева с таксите включени. За да имаш ниска цена, трябва да си резервираш билет в началото на кампанията и поне 3 месеца преди полета.

  Колкото по-голям интерес има – толкова се вдигат цените и да, ако решиш да се вземеш за следващата седмица – може да ти излезе по-скъп от ‘нормалната’ авиокомпания.

 3. А и е много важно да се четат условията за закупуване на билета на тази цена, принципно, няма да можеш да си върнеш парите, ако ти се наложи да не пътуващ и за всяка смяна вземат към 30 Евра и вече има и такса за багаж, която е отделна…

  Най си на далавера да си планираш пътешествието 4 месеца по-рано и тогава излиза много евтино.
  Ай стига толкоз от мен

 4. Мария
  04/08/2008 - 09:39

  Истината е някъде по средата, защото с wizzair примерно съм купувала билет за 70 лв (крайна цена) до Варшава, което си е наполовина автобусния дотам 🙂 И съм летяла до Стокхолм за 40 евро отиване-връщане.
  Понякога си спазват промоциите, друг е въпросът, че не трябва да е понякога, а винаги.

 5. Редовен номер е, споделят препатили, да те забият на някое летище на 50 км. от града, за който всъщност пътуваш и даже да не си направят труда да осигурят автобуси. Ловиш такси и тва е…

 6. Long – ама това си го пише в условията – каца на летище – Горно нанадолнище, например.

  От опит мога да ти кажа, че транспорт чудесен има от всичките им летища до градовете. Аз например сега ще летя от Прага до Стокхолм за 30 Евро – което си е направо без пари.

  Бизнес модел им е това, който работи доста добре, ако знаеш как да го използваш 🙂

 7. Никой не казва, че бизнес моделът им е лош. Даже аз казах, че е много добър и бях направил кратък анализ защо, ама на второ четене на статийката го отрязах.

  Само рекламните им тактики са в противоречие с принципите, от които се опитваме да наложим да се води рекламата.

 8. A да за рекламата е повече от зле – но понякога казват истината 🙂

 9. Мария
  04/08/2008 - 11:58

  Относно летищата- във всичките брошурки и списания на wizzair специално пише на кое летище се каца, на колко км е отдалечено от града и какви са възможностите за трансфер + цените им (спец. транспорт, градски тр., такси и т.н.) Най-малкото, което се знае за low cost полетите e, че използват неудобни часове (в повечето случаи) и малки (често и отдалечени) летища. Цената за сметка на удобството :)) Летището в Стокхолм е на час път с автобус, докато примерно във Варшава е почти залепено до централното. Обобщаването няма място тук.

 10. Георги Ангелов
  04/08/2008 - 12:48

  Аз съм пътувал и с Ryanair и с Wizzair и не съм имал някакъв проблем. 24 евро, например, ми струваше полет от Барселона до Брюксел и обратно, с всички включени такси. Вярно, в Брюксел спира на друго летище, но от летището си има автобус до града.

  От София до Варна с Wizzair също е ОК – и каца на основните летища – поради липса на други 🙂

  Ако си купиш билет днес от София до Варна за 10 септември, например, ще ти струва дори по-малко от 20 лева, с включени такси /освен ако не носиш много багаж – тогава се доплаща/. С България еър билетът струва около 20 пъти повече ако го закупиш днес за същата дата.

 11. Амат от простотии, на хора дето не са летели изобщо.
  Съгласен съм че е некоректно и целенасочено това объркване с хиляда тарифи и разбивки на цената за един и същи полет, но от друга страна като се научиш да търсиш и можеш да смяташ, си пътуваш на евтинийка.
  Мога да ви кажа, че околоевропейско пътуване с 4 полета може да излезе 140 евро крайна цена!
  Сега що се отнася до разбивката на цената, няма проблем, че е разбита, защото всички разходи си ги пише. Истина е, че цялата крайна сума я виждаш изписана едва като платиш, но лесно можеш да сметнеш и сам.
  На сайтовете на скай юръп и на уиз си пише чинно и цената на билета и цената на таксите. Освен това в зависимост как ще закупиш, дали ще носиш багаж и ще избираш място, плащаш допълнителни обявени такси.
  Eто един пример, на 24-ти и 25-ти август има от обещаните евтини билети до Варна.
  Цената им е 0 лева, таксите са 11,98. За всеки купен билет, плащаш такса за обработка на картата или някаква друга в зависимост от избрания метод. за Visa вземат 4 евро, което грубо е 8 лв.
  И така ето минимална крайна цена за полет до Варна:
  0+11,98+8=19,98лв.
  Няма лъжа, няма измама!
  Е, ако решите, че трябва да помъкнете покъщнината си и един сак/раница няма да ви стигне, плащате за куфар. Ако решите, че искате да се тъпчете с храна, плащате и т.н. Такси има за всичко, това е ясно, но е монго по-добре сам да определиш какво ще ползват и да те таксуват само за него, отколкото да плащаш 82 евро на михаля (в случая БГ Еър) и да ти дават кроасанче.
  Разбира се, билетът за днес с Уиз ще ви излезе ~120 лв, за вдруги ден ~110, но какво от това? Пак си остава под ~160, при това в разгара на сезона.
  Ако от ЕК и комисар Кунева успеят да прокарат само крайни цени, тогава ще стане малко по-добре. Само че това ще спести само едно сумиране цена+летищни такси. Багажите и другите услуги пак ще са отделно, а цената пак ще играе според това, колко е пълен самолета.

  Летищата не могат да бъдат обобщени, защото поне половината полети оперират до главните летища. За София и Варна няма смисъл да говорим, но понякога дори второстепенни летища могат да се окажат по-удобни от “главните” и пренатоварени такива като Хийтроу например.

  Единственото, което ме дразни в полетите до Варна и то по вина на коментиращите е, че се афишират като едночасово пътуване. Истината е, че ще се загубят поне 4-5: за транспорт до и от летището, за чекиране и чакане. Другото неудобство е, че са през ден и вечер, което е почти равносилно на разходи за такси, но инека има.

  Дали цената е реална или дъмпингова е въпрос, на който трудно можем да отговорим. Дори конспираторите, не са извадили разчет за приходите и разходите. Трябва обаче да знаете, че автобусите бият огромна печалба от раздути цени, а БДЖ пък гълта и пилее пари като ламя. Та затова сравнението, че алтернативният транспорт е по-скъп не е много състоятелно. Пък и вече стана ясно, че средната цена на билетът е около 60-70лв. което си е към 10 хиляди на полет.

 12. Ъм аз лично се обадих да си резервирам билет и да видя дали наистина има някаква шашмарлогия, защото разбира се 20лв не са пари, що се отнася за такъв тип превоз. Е…истина беше, 20лв или 19.99 си беше крайната цена с таксите като 8лв. ми беше банковата и още ~12лв базовата. Та идеята ми беше, че точно Wizz бяха обявили “промоционални билети”, да и аз като звънях беше май месец ;), любезния младеж от отдел “Обслужване на клиенти” ме посъветва ако ще копувам да го правя бързо, защото цените “растат”, точно това ми каза. И до средата на не знам си, кой август тази промоция преключва…така че цената си беше съвсем реална мога да потвръдя със сигурност.

 13. Вчера точно обсъждах с приятели въпросните реклами. Днес реших да тествам полетите до Варна и обратно на Wizzair от 12 лв. колко точно ще ми излязат. Става въпрос за цена отиване и връщане. Избрах дати в периода 17-21 Септември и резултатите са:

  23.96 лв. основна цена в двете посоки;
  40.00 лв. цена за единица багаж до 20 кг в двете посоки;
  26.00 лв. застраховка в двете посоки (не е задължителна);
  12.00 лв. такса за плащане на билета с Мастъркард;
  101.96 лв. общо.

  Като предимство за тези дати специално отчитам, че и двете кацания бяха в периода 7-8 часа вечерта.
  А това за 4-5 часа за транспорт, чакане и т.н. е несериозно. Никой не отива на ЖП или автогара с телепортиране и никой не отива в точния час от билета. Да, времето загубено около пътуване с влак или автобус е по-малко, но не чак толкова малко. Пък и полета не трае 1 час. Дори витлов самолет взима разтоянието за 40 мин.

 14. Георги Ангелов
  04/08/2008 - 16:02

  Човек има право на до 10 кг ръчен багаж – т.е. може да не се плаща за багаж. При плащане по банков път няма такса за плащане. Застраховката не е задължителна. Т.е. цената може да е драстично по-ниска.

 15. Павел Танков
  04/08/2008 - 16:38

  “gamar казва:
  August 4th, 2008 at 1:07 pm

  Амат от простотии, на хора дето не са летели изобщо.”

  Аман от хора, които почват предългите си постове с “Аман от…”

  Т’ва всичкото е много хубаво, че си ни го казал, можеше да пропуснеш най-първото изречение само.

  Рзбираш ли, това твоето е все едно да ти бипнат като светне жълто на светофара, а ти си първа кола (тоест, може и без него). 😉

 16. петьо
  04/08/2008 - 17:24

  ами не си прав за измамата, Лонганлон.
  във всеки полет има места дето струват 5 евро и такива които струват 150 евро. въпросът е да си запазиш билет в така наречените happy hours или просто по-рано.
  при толкова ниски цени и те трябва да понаправят някой оборот нали? ясно е, че лъжат с таксите, но пак си остават най-евтини. иначе винаги може да летиш с обирджиите от “българия ер”, които имат абсурдни цени според мен – това лято летят за 320 евро от германия до БГ (двупосочно). много ясно, че няма да им ги дам.
  иначе wizz air примерно летят и за по-малко от 20лв 😉 снощи цената за 21 септември софия-варна беше: 0.00 лева полета плюс 12лв такси – 12 лв общо
  от години летя с лоу кост из европа и съм много доволен. лондон-берлин за 20 евро съм взимал, берлин-букурещ за 30е, кьолн-мадрид 30 евро, още много примери мога да ти дам, това ако не му кажеш подарък… лек полет! 😉

 17. Темата е много полезна, но тук е първият случай, в който в поне 90% от това, което казва Лонганлон не съм съгласен. А относно измамните реклами, навремето четох едн статия в Би Би Си за реклами за евтини самолетни билети в Европа. Добре, че аз си пазя в компютъра почти всички статии, които чета като архив (само че не държавен;)). Та, ето я статията:

  Euro MPs get tough on airline ads
  By Chris Mason
  BBC News, Strasbourg

  The European Parliament has agreed to ban airlines from advertising fares that do not include the taxes and charges passengers have to pay.
  The assembly heard that the “common position” of the parliament had been approved, which meant the issue was not formally voted on.
  The new regulation is expected to come into force across the EU by the end of this year.
  The 35-member Association of European Airlines (AEA) welcomed the changes.
  ‘Fed-up consumers’
  There are rules already in some European countries which have led to the phasing out of adverts that appeared to offer the chance to fly to from one end of the continent to the other for about the cost of a newspaper.
  But Europe’s lawmakers in Strasbourg are concerned many airlines are still misleading too many passengers, too often.
  “I think at the moment people are paying more then they expected to in the first place,” says Robert Evans, a British Labour MEP, who sits the parliament’s transport committee.
  “They see an advert, a headlined figure, but when they actually end up paying for it it’s a lot more than that because there are extras that hadn’t been made properly aware to them at the beginning.
  “They might see it’s a 99p advertisement but they actually end up paying £99,” Mr Evans says.
  The AEA, which groups many national flag carriers like Air France and Lufthansa, says it is comfortable with these proposals.
  “I think it’s in response to consumers getting a little bit fed up with the fact that what they pay doesn’t always bear a great deal of resemblance to what they’re offered,” the AEA’s David Henderson says.
  “Airlines now in general I think are happy that clarity has been restored and that the consumer is being given the correct information from now on,” he says.
  Amongst Europe’s low cost carriers, EasyJet says it also welcomes the changes.
  Ryanair, the continent’s largest no-frills operator, says it is transparent in its advertising.
  However, the Irish airline has been trading insults in recent days with the Danish consumer ombudsman over exactly this issue – whether its passengers are being misled.
  Ryanair has strongly dismissed the criticisms – saying they are entirely “false.”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7496677.stm

  Как е в САЩ? Не съм бил пряк свидетел, но съм чувал следното – предлагат се евтини самолетни билети от Ню Йорк то Лос Анджелис, който струва примерно 20 долара. Обаче не всички са така. Други билети са по-скъпи, по-други са още по-скъпи и т.н. Последните обикновено са доста над нормалната цена на билетите. Идеята е средната цена на самолетния билет да е краен резултат от средното аритметично на всичките билети предложени за този полет. Схващате ли?

 18. Само да се поправя:

  Не съм бил пряк свидетел, но съм чувал следното – предлагат се евтини самолетни билети от Ню Йорк до Лос Анджелис, които струват примерно 20 долара.

 19. Сега специално за Wizzair като изберете дните, които искате може да ви пише 11.98 лв., но като продължите 1 стъпка напред ще видите пълната цена както съм я описал. Естествено застраховки и багаж са незадължителни, но все пак само с 10 кг ръчен багаж едва ли някой отива на море.

 20. Георги Ангелов
  05/08/2008 - 12:44

  Ако отиват двама на море, това са 2х10 кг, т.е. 20 кг.

 21. Хм, по коментарите съдя, че това било наистина доста голяма далавера. Миналата година ходих на море и пътуването с автобус беше хипер мега зле – друсане, шофьора беше явно преуморен, имаше поне 10има цигани върнали се от Испания на задните седалки които не спряха да се карат, да си подвикват и да слушат чалга. Определено няма да повторя – пътуването с автобус де, за морето не знам 🙂

 22. а, че той хляба не е ли 10 ст. ?

  еди, ако смяташ че в тез полети има нещо различно от post-испански цигани.. три полета за последните 2 месеца с тез low cost компании, и мне, мерси — предпочитам да излитам и кацам в удобно за мен време, а не “когато има”, да не закъснявам по два часа за излитане щото машината не била пристигнала от предшиния полет, предпочитам да не пътувам със всичкото сигани дето са решили че е голяма далавера..

  по въпроса колко точно е по евтино – то има сайтове и там се вижда, няма да коментирам.

 23. пропуснах да спомена че не броя компании като FB за нормални също

 24. Не разбирам защо набеждавате само нискотарифните компании, че имали заблуждаваща реклама.
  Погледнете сайта на България Еър и там е същото – реклами за полети София-Лондон за 69евро, което в крайна сметка излиза с таксите 250лева (или грубо 125евро).
  Летя непрекъснато с нискотарифни компании, защото имам навика отрано да си планирам пътуванията и съм абонирана за известяване на промоциите им. При всички случаи ги предпочитам пред България Еър, чиито цени са неприемливо високи, а служителите им са неприятно нагли.

 25. петьо
  06/08/2008 - 00:14

  foo – точно заради твоята нагласа все още съществуват гигантски авиокомпании, които все повече губят логика да съществуват и които вече свиват яко продажбите си.
  първо – циганията – аз до българия съм летял 3 пъти с нискотарифни и нямаше цигани. може би си ударил сезона на Прибиращите се Български Цигани, но с това че си заварил 5 мангала не може да обвиниш лоу-коста. Малко след като заминах за чужбина, преди години, пътувах няколко пъти с автобус от дойчланд до Бг и обратно. Имаше тогава само Балкан… Батенце, вервай, след 4тото пътуване си казах, че повече никога няма да го направя – в хърватска се сбиха и клаха с ножове мангалите, в сръбско единия мангал-сутеньор го сгащиха с неговите циганки, а на нашата граница митничарите директно опандизиха Ремзи, който седеше пред мене, щото беше междинародно издирван. айде стига толко с автобусите. от пъстър етнически край съм, но въпреки широките ми възгледи свинщината на ромските ни братя при 36 часово пътуване ми дойде в повече. оттогава само 2 часа и хоп- бг.
  второ – закъсненията – аз закъснения на лоу-костове не съм засичал. случва се много рядко. а съм летял много с лоу-кост. при тях всяка минута полет е кеш, човече. виж – закъснения с по 3 часа на БГ ЕР и бългериан еър чартър (12 часа!!!!) – това си влиза в билета! 😀
  предпочиташ да летиш в удобно за теб време – и аз така! като реша да летя на определена дата отварям сайтовете и пускам търсачките. след 20 минути вече съм с билети. в удобно за мен време и на ниски цени. а, и нямам нужда от сандвича на БГ ЕР – той не ми компенсира 150% по-високата цена на полета. сандвича и кафето в полета са единственото, което отличава БГ ЕР от лоу-коста 😉

 26. явно втория ми коментар за FB е незабелязан, та пак да повторя, и това не е компания за мен. предпочитам да летя с austrian, lufthansa, ba и т.н.

  това си е лично мое мнение и не убеждавам никой в него

  благодаря за вниманието

 27. Пътуванията и с големите авиокомпании и с нискотарифните си имат както предимства, така и недостатъци. Тъпо е да се твърди, че само едните са готини, а другите са боклук или да се слагат всички нискотарифни под един знаменател.

  И досега си спомням “забавното” пътуване с голямата и супер-точна авиокомпания Луфтханза, когато по разписание трябваше да бъда в Милано в 11ч сутринта, а поради закъснели и отменени полети успях да стигна в 9 вечерта!

  Нямаше да им се нервирам толкова (в края на краищата случват се понякога и неуредици), ако не бях прочела в само-рекламна статия от лъскавото им списание на борда на самолета, че имали въведена специална система на голямото и готино летище Мюнхен (вярно, голямо и готино е) за пътници, които пътуват с прекачване и чийто първи полет закъснява.
  Та системата засичала такива пътници на Луфтханза и за да не си изпуснат връзката, им осигурявали специален експресен транспорт до другия самолет. Точно такъв беше моят случай и познайте дали успях да се възползвам от тази безспорно хубава идея?
  По-късно научих от жена работеща за компанията, че да, има такова нещо, но се прилагало, ако пътниците са повече. Е, ама в статията никъде не се споменаваше “несъществената” подробност за броя на пътниците от закъсняващия самолет.

  Та явно недотам коректната реклама не е патент единствено на нискотарифните компании.

  Един приятел за много изгодните рекламни предложения винаги казва следното: “Звучи добре. Даже много добре. А най-добре е да открием и каква е уловката.” В 99% от случаите такава/ива действително има.

  Пък за сладурите от Еър Франс дето редовно ми губят багажа си е направо отделна голяяяяма тема 🙂

 28. На 28 юли пътувах с wizzair от София до Варна перфектно, с нов самолет Airbus 320 точно за 19.98 BG, платени на 05. Май 2008 с карта VISA през Интернет. Без коментар.

 29. аз пък пътувах от Варна до Бон И ОБРАТНО, Германия с GermanWings за 97 EUR

 30. Tezi Wizz sa pulni lijci i saita im e bokluk. i razchitat na tova che niama koi da te zashtiti.

  predi malko po greshka platih polet – zashtoto niamat buton za potvarjdenie!!!

  i ne se vijda krainata cena!

  sega ne iskat da otkajat rezervaciata i bankata kaza che ne moje da spre plashtaneto!!!

  i imat 1000 taksi za tui i onui – gadni lajci!!!

  19.90 e samo za tia koito sa ot kompanita mai

  che e i kakva taksa obrabotka imat da umresh!!!

 31. Аз пък си летя с Уизеър и досега не са ме излъгали. Само че трябва да се чете внимателно. Летищните такси и багажа се калкулират отделно. Последно отидох и се върнах (София – Лондон, Лутън – София) за 135 лв. Сайта им ме устройва, на горната коментирала мога само да пожелая да се ограмоти малко, така няма да й се случват случки, когато плаща по електронен път. Уиз не са виновни, винавна си е тя.

  П.П. А какво са виновни братята Кирил и Методий е пас-загадка.

 32. Допълнение – Уиз вече включват летищните такси в цената на билета, отделно се калкулира само багажа.

 33. Лъчезар Томов
  25/02/2009 - 01:13

  Тук съм напълно съгласен за подвеждащата реклама, пълна гнус

Leave a Reply

Задължителните полета имат *