Виновна е жертвата, разбира се


По време на дискусиите относно нападенията на бездомните кучета върху хора, аргументите на т.н. кучезащитници са много характерни и като цяло се повтарят. Аргументи, които защитават агресора (кучето) и хвърлят вината върху жертвата (човека). Кучешките адвокати посочват множество причини за това – същите причини, забелязах аз, които столетия наред са давани при изнасилване, за да бъдат оправдани изнасилвачите и вината да бъде хвърлена върху изнасилената жена…

Винаги, когато се обсъжда проблема с нападенията от бездомни кучета над хора, се завихрят горещи и емоционални дискусии между хора, които не искат да бъдат преследвани, нападани и хапани от глутници хищници, и такива, за които благосъстоянието на кучетата е по-ценно от това на хората. Същото се случи и в темата в блога на Енея, където тя споделя, че е била нападната от куче и веднага се намират “доброжелатели”, които да обяснят защо тя е виновна за това:

 • Кучето е на улицата защото хората (а тя, Енея, е човек) са безотговорни и си изхвърлят кучетата на улицата;
 • Инстинктите на кучетата са такива – те са териториални хищници, вродено им е агресивно да защитават местообитанието си;
 • Кучетата “подушват страха” и нападат само хора (като Енея), които се страхуват от тях;
 • Не е трябвало Енея да се прибира сама късно вечер – тя е сравнително дребна жена, а кучетата са създадени от природата да избират за плячка по-слаби и дребни индивиди;
 • Използването на спрей от Енея за да се защити от кучето е “нечовешко” и “жестоко”. Трябвало е да извърши следното, цитирам:  “заставане в агресивна поза, издаване на диви звуци, вдигане и хвърляне на камъни и пръчки в посока на кучето ( не точно в него )“;
 • Уличните кучета принципно са добри, но лоши хора (като Енея) ги замерват с камъни и ги пръскат със спрейове, затова са се озлобили и нападат;
 • Най-важния и често срещан аргумент – “Мен никога не са ме хапали!

И хапят, и…

Обадила се една баба в Екоравновесие да се оплаче от глутница кучета, които нападали хората в квартала. Дежурният казал “Разбира се, веднага пращаме екип да ги кастрира!“, при което бабата отговорила “Не ме разбра бе чедо, те ни хапят, не ни изнасилват!”.

Двете обаче са много близки. Това, което ми направи впечатление, докато четях горните неща, не беше фактът, че всички тези аргументи биха били абсолютно ирелевантни, ако по улиците нямаше кучета. Порази ме това, че всички тези аргументи са използвани преди (а и сега често), от хората, които искат да оправдаят извършването на изнасилване. В момента чета една книга по криминална психология и тези изказвания практически повтарят описаната вътрешна аргументация на изнасилвача, с която той оправдава престъплението си пред себе си и пред водещия разпита:

 • “Тя сама си го търсеше – щом е облякла тази къса рокля, значи иска секс!”;
 • Тя е флиртувала, пила е… вината е нейна, защото само курвите пият алкохол, ходят на дискотеки и танцуват с мъже;
 • “Аз съм такъв, импулсивен, по-силно е от мен.”;
 • Изнасилвачът не е виновен че е такъв – виновна е системата, виновно е семейството му, тежкото детство т.н.;
 • Изнасилвачите търсят лесни жертви – слаби, дребни жени, които не могат да се защитят. Тя е изнасилена, защото е такава;
 • Виновна е изнасилената жена, защото се е прибирала сама късно вечер. Трябвало е да знае, че това е опасно;

Казано накратко, тези, които по някаква причина искат да оправдаят насилника, винаги намират начин да обвинят жертвата, че пряко или косвено сама е причинила нападението. А причини винаги се намират.

В арабския свят в момента пребиват с камъни изнасилени жени, защото “са съблазнили мъжете да ги изнасилят”. Подобна е логиката и на защитниците на бездомните кучета, които нападат хора. Това е чист фанатизъм, невероятна мизантропия, омраза към хората. Винаги съм твърдял, че злостта, с която кучезащитниците говорят за хората (“дано и на твоето дете да му отрежат краката, да види хубаво ли е!”), е признак на дълбоко душевно разстройство – и гореописаното го доказва.

Данък “Глупост”
10 важни съвета за книги и четене

Коментари

 1. Фладо
  04/10/2011 - 08:54

  Вътрешното разбиране на маса хора, че животните няма как да са лоши, а човека и изначално лош е напълно необяснимо за мен. Хипита. Ама не са само те. Повечето уж редовни хора са склонни да проявяват милост към всичко живо с вежди. Кучетата имат. Верно, че имат и зъби, ама оня номер с жалния поглед е много по-застъпен в репертоара им.
  Идеята, че жертвата провокира атаката е наистина силно застъпена и при изнасилвачите, и при животнозащитниците. И акулите, и мечките, и тигрите са супер нежни създания дето няма да те закачат ако ти не ги закачаш. И въпреки, че кучетата са по-ефективни и по-агресивни хищници от изброените докато не те ухапят не ги вземаш на сериозно. Но и те, както мечки, тигри и тн. нямат никакво място на площадката пред блока ти.

 2. Аз не мога да разбера хората живеещи в София как така не са разрешили проблема сами. Аз ако живеех там (кучетата са една от основните причини да не живея там) щях да съм се заел лично с решаването на проблема в квартала (и нямам предвид кастрация). А някои от тези хора имат деца…

 3. Много обичам някой да ми обяснява, че аз съм си виновна, че ме е страх от кучета. Никой не ти се кара, ако те е страх от височини или от дълбоко. Но винаги ще се намери някой пишман-природозащитник, който упорито да ми втълпява, че не бива да се плаша от глутница озверели песове, неее, те милинките усещали и прочее, и прочее.
  Защо не изтрезнеем и не погледнем истината в очите – единственият начин за разрешаване на проблема е приспиването (да, убиването) им. Кастрацията не помага – видно е. Не само не намаляват, а според мен са дори повече от преди. Да, жестоко е, да, съвестно ми е, но човешкото здраве и живот са по-важни.

 4. Иво Апостолов
  04/10/2011 - 09:39

  Същата логика, същия начин на мислене. И в крайна сметка кучетата си се разхождат по улиците, хапят, а нищо не се променя, заради шепа кучкари, които направиха милиони от кастриране и милосърдие.

 5. rottenroll
  04/10/2011 - 09:44

  ми виновна си 🙂 и от височини и дълбочини пак си виновна, да не го е страх некой друг 🙂

  Woof, woof 😛

 6. Не може да вините едно куче за ухапване. Може да вините държавата, че позволява навън да се разхождат и да хапят. Познавате ли кучета с морал? Защото това да те ухапе за него означава да се защити, а за вас – означава, че е лошо. Не че, не е, но кучето като цяло не осъзнава какво действие извършва. Принципи на джунглата. То не знае, че те боли, а просто се чувства застрашено по някакъв начин. Но НЕ казвам, че не трябва да го наръгаш с копие или с нож, ако те нападне. 🙂 Това до голяма степен също е хуманизъм.

 7. “Кучето е най-добрият приятел на човека”, твърдят неназовани източници. Според мен, това говори повече за човека, отколкото за кучето.

  Кой (в пълно съзнание) би искал за най-добри приятели тези мръсни и глупави същества? Само същества, които са СЪЩО мръсни и глупави. Но … да си мръсен и глупав не стига, трябва и да си самотен. Ако нямате роднини, намерете си приятели, бе! Ако не можете, то поне можете да прочетете една книга или да се разходите (без куче и пликче за лайна в джоба).

 8. От една страна почти всички религии ти продават вина за да могат да я изкупят обратно. Твърдят че малки дечица вече са грешни и имат нужда от спасяване – оттам ти идва първата заблуда, че човека е по презумция ‘зъл’ и си е заслужил каквото и да му се случи.
  После, идва частта с природната мода, толкова модната пангейска религия ала аватар, където всяко нещо с етикет ‘натурално’ и ‘зелено’ е вече 110% прекрасно и това не подлежи на обсъждане.
  1+1 =2.
  Кучетата са естествени, природни и био (отвсякъде) съответно те не могат да направят нищо което да е лошо. Хората са лоши, зли същества и заслужават всяка гадория която може да им се случи.
  Събираш горните две твърдения и хоп, получаваш отговора.

  Не са с разстройство тия хора, уви не са, съвсем нормални са си, за съжаление. Просто мирогледа им е малко ограничен.

  Longanlon: болдвам коментара на voland щото е важeн за разбирането на проблема

 9. Мен най ме дразни в случая лицемерието. Същите хора се сърдят, като има кажа че са олигофрени и за това не могат да си намерят читава работа (не щото няма), обаче те самите обясняват как жертвата на кучетата сама си е виновна.

  Stilgar, прав си, уви. Сега дори е престъпление по-голямо от изнасилването да убиеш куче, после доказвай кой кого е нападнал!

 10. Прочее
  04/10/2011 - 10:24

  Има една малка подробност – въпросните мастии имат изключително силно обоняние и една от причините да нападат (безпричинно) хората е не, че надушват “страха им”, ами че обонянието им се дразни от силни парфюми и дезодоранти.

 11. И аз съм мизантроп, ама тия вече прекаляват

 12. Хинко
  04/10/2011 - 10:32

  “Няма лоши деца и кучета – има лоши родители и стопани!”
  и още:
  “Много хора са излезли от село – нищо лошо в това, но селото не е излязло от тях.”

 13. Ей пак глупости големи.
  Присъщо на човека е да обича кучетата (и одомашнените животни) – това е нормално психично натрупване (като романтиката, кулинарията, социалното общуване) – нещо което ни отличава от животните – така че, Иван – не е нужно да си идиот, за да имаш куче.

 14. Иван-Асен
  04/10/2011 - 10:39

  Толерастията не прощава.

 15. Лонганлон, рядко ми се случва моето мнение да се припокрива дотолкова с твоето.
  обаче, прави ми впечатление, че коментиращите, които не са природо(куче)защитници (ерго – потенциални изнасилвачи) всъщност не са особено любезно настроени и позитивни индивиди като цяло.
  единственото, с което не съм съгласна е (а което е общо настроение в коментарите), че любовта към животните и тяхното добруване е признак на извратени черти в характера.
  ясно съзнавам, че ти не си казал това, както и че (предполагам), говориш конкретно за хората, които смятат, че крайното и жестоко отношение е решение на всякакви проблеми, но не личи посланието да е разбрано. освен ако аз съм сбъркалата, разбира се, и ти се изказваш в духа на коментиращите.

 16. Kiril Varbanov (@Kiril_Varbanov)
  04/10/2011 - 10:57

  Когато проговорят кучетата, смятам да ги питам защо точно са решили да нападат “лоши хора” като въпросната Енея, която не познавам, но със сигурност я е било “страх”.
  Стига, хора, стегнете се, и започнете да мислите с главата си – погледнете един питбул с отрязани уши и опашка, озъбен ротвайлер или доберман/дого аржентино или която и да е от бойните породи, и ми кажете, че не ви е страх.
  Това са глупости.
  Още повече, че съм имал 7-8 кучета, и смея да твърдя, че знам как оперират. Хапали са ме няколко пъти (4-5) – никак не е приятно, уверявам ви.

  Както писах и на друго място, най-добре и най-ефективно ще е малоумните идиоти от “Московска” 33 да си свършат работата. Дотогава ще има други, които ще вършат тяхната.

  За мен има една истина: ако ви е много мъчно за кучетата, приберете си ги у вас. Не им е мястото на улицата.

  Изнасилвачите не искам да ги коментирам, коментара ще стане за цензура.

 17. Когато е в гората, човек трябва да се съобразява с инстинктите на дивите животни. А в града би трябвало да можем да се разхождаме, без да сме ходили предварително на курсове по оцеляване.

  И все пак, ако се абстрахираме от етикетите “виновни”, интересно ми е защо едни хора ги хапят, а други – не? През целия ми живот единствените кучета, които са се държали агресивно с мен, са били домашни кучета, специално обучени за това.

 18. ти попадни по средата на раздразнена глутница, пък ще видим
  Понякога причината е, че попада на случайно домашно псе или кварталния помияр.
  Миналата седмица пред 45 блок в Младост едно имаше една такава преминаваща глутница, като се засече с един от кварталните помияри всички кучета се разбесняха. Една бременна жена която беше пред мен даде кръгом при вида на беснеещата глутница и се върна от пътя си… Бедна ти е фантазията какво можеше да и се случи, ако беше няколко метра по-напред и помиярите решат че тя е заедно с кварталния помияр.

 19. Няма ли да коментира поне един природозащитник за цвят? Има още аргументи срещу уличните кучета, несвързани с хищната им природа, които чакат да бъдат използвани.

 20. Такива неща не може да са част от пейзажа на европейска столица, макар и само политико-географски засега.
  В идеите на кучелюбите обикновено виждат България като Индия, където, за справка, годишно има 30000 случая заразени хора с бяс.
  Предполагам, излишно е да коментираме, колко от тях са били фатални

 21. @emo
  Е, признавам, че в моя квартал няма глутници. Има точно два помияра, и двамата кастрирани, направо безхарактерни, едно “бау” не казват.

  Което навежда на друг въпрос: що тук нямаме проблеми с кучетата, а в други части на София са му изпуснали края?

 22. Тази глутница не беше местна… за щастие, иначе около пазарчето се навъртат често помияри, понеже ги хранят…
  Не знам, предполагам, че на различни места работещите във фирмите които трябва да събират помиярите са различни и може би не достатъчно мотивирани и съзнателни, навсякъде.
  А и на места има хора които съзнателно им пречат.

 23. Ами като опряхме до природозащитниците – да взема и аз да си кажа, като един професионално ориентиран такъв.
  Подозирам, че този тип извинения могат да се отнесат и към още доста други престъпления, не само към изнасилването. Те просто са стереотип на мислене и оправдаване (от страна на изнасилвача).
  Относно кучетата – живея в град пълен с котки, не с кучета, верно – не могат да изпонахапят до смърт, ама и те не са ок.
  Честно казано в някои държави проблемът си е решен кардинално: убиване на кучетата, кастрация и задържане на кучетата и безбожно големи глоби срещу недалновидни стопани и изобщо за стопани на кучета….кофти, обаче действа. Само дето при нас май малко трудно би се получило. От друга страна – от миналата година в Бургас си имаме специализирани места за разходка на кучета, кошове и торби, така че тук има някакъв развой.
  Нещата никога не са само бели или само черни, но пък и никога не бих казала, че е по-добре да бъде нахапан човек, отколкото да направим нещо лошо на кучето.

 24. dzver, предполагам още не са надушили темата. има хора, които специално търсят думата “помияр” в гугъл, за да намират теми, в които се обсъждат бездомните кучета и да пишат там античовешките си глупости.

  статистиките на гугъл не лъжат и мога да проследявам коментарите по айпи и какво са търсили като са попаднали в блога.

 25. Покрай аналогията с изнасилването се сетих за това: http://downlo.tumblr.com/post/.....pe-analogy

 26. Иво Апостолов
  04/10/2011 - 12:03

  @Longanlon – то си има хора на които им се плаща за това.

 27. Стойчо
  04/10/2011 - 12:04

  Всъщност човек също е териториално животно и градовете са част от човешката територия

 28. Здравейте! Ето ви едно мнение от “другата страна”: Не съм еко. Не съм и био. Не подкрепям никакви крайни позиции по никакви теми. Искам да съм обективна. Жуля пържоли като невидяла и по принцип ги обичам с повече червено вино. Имам висше образование и много добра работа с висока заплата. Вече повече от 6 години бачкам здраво и съм доста Заета./ Не съм от тея, дето си нямат работа и видиш ли си търсят занимание/. На 29 години съм, омъжена и бременна в петия месец./ Т.е. в социално-психологически план май всичко ми е нормално/. Всичко това не ми пречи да обичам животните и затова имам котка и кучета, които не са “маркови”. Не обичам животинските косми и миризми и поради тази причина редовно почиствам вкъщи, за да поддържам добра хигиена. Животните ми са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени. Тези, които вече не мога да прибера аз, съм дала на хора, които се грижат за тях адекватно. Страхувам се от уличните животни, защото знам, че са Животни. На цялата тая картина се старая да помогна с каквото мога, къде с пари, къде с намиране на осиновители, за да се намали броя на бездомниците, което е и в тяхна и в наша полза. Да побързам да кажа на тези, които ще скочат с напомняне за Хората – дарявам средства и за нуждаещи се хора, с приоритет. Старая се да не изливам злоба наоколо, като чуя, че някой отрязал краката на куче или куче убило дете. Не харесвам насилието в никоя негова форма и вярвам, че като представител на човешкия род имам потенциала да помагам по Човешки и с добро. Мъча се да не забравям цитата на един приятел по повод историите в Катуница: “Няма българи и цигани, има добри и лоши хора. Мисленето води до решението на проблемите ви” Това важи за всички живи същества. Особено за тези, които имат привилегията да МИСЛЯТ! Уверена съм, че това което ще ни направи обитатели на истинска европейска столица е нашата собствена цивилизованост и съзнанието, че не трябва да търсим виновни и невинни, а да се опитваме да помагаме за решаване на собствените ни проблеми, кой с каквото може. Ай със здраве! П.С. Пичовете от приюта в Богров кастрират за без пари.

 29. Теодора, аз също обичам животните и природата – освен това, за разлика от повечето градски хора, също и ги познавам добре и нямам илюзии относно опасноста от тях.

 30. Longanlon, това е страхотно! Колкото повече сме такива, толкова по-добре за нас и средата, в която живеем. Просто трябва да сме много деликатни със задълбочените психологически анализи на фанатиците, за които говориш в основния текст. Такива заключения често вдъхновяват незрели хора да вършат наистина жестоки неща.

 31. Красен
  04/10/2011 - 13:26

  Аз живея в относително малък блок в София, който обаче е отдалечен от други жилищни блокове и наблизо има само административни сгради. Семейството, дето живее на първия етаж под мен, умишлено храни бездомните кучета пред блока (3 на брой плюс опцията за 5-6 бонус) с цел да им пазят колата ! от посегателства на крадци. Пробвал съм да ги убедя да спрат, ама не става. Кучетата не са много злобни, но е неприятно, особено зимата като се стъмни рано, защото не знаеш откъде ще изскочат. Картинка …

 32. Красен, някои хранят кучетата със син антифриз и кучешка храна.

 33. Понеже темата ме засяга лично, да уточня.
  Кучетата бяха 5, 6.
  Обичам животни, имам куче и котка вкъщи (имах и таралежи в градината до скоро).
  От животни не ме е страх по простата причина, че винаги мога да тегля шута на някое животно, което ме напада. Поне тези, които се въдят в градска среда.

  Иначе казано – по никакъв начин не отговарям и не влизам в класическите “жертвата е виновна” моменти.
  Всъщност, почти никога никой не влиза в класически стереотипи какво е направила жертвата.

  Всъщност прехвърлянето на вината върху нападнатия не е случайно. Така се повтаря идеята, че има добро и лошо поведение (твоето), което контролира събитията и ако ти се държиш по правилния начин, няма никакъв шанс да ти се случи лошото.
  Това е ужасно проблемно, защото това превхърля отговорността не само над собственото ти поведение, но и контрола над поведението на всички останали около теб върху теб – ти трябва да си средно между Екзейвиър от Х-мен и Терминатор.

  Смешно е да говорим за “предизвикване” на такива случаи. Никой не е принуждаван насила да вижда околните като някак длъжни да бъдат сексуално достъпни, владеем реч и имаме социални отношения, които ни позволяват да участваме в комуникация и да решаваме искаме или не искаме.

 34. Longanlon, трудно ми е да повярвам, че някой, който обича животните дава такива съвети, като твоя към Красен. Не са хубави тия работи. Пробвал ли си да храниш красивия сиамец с антифриз?

 35. Теодора, неговият сиамец е негов домашен любимец, а не някой уличен пес, който е опасност за твоето физическо и психическо здраве. Животните нямат права, а това няма нищо общо с това дали ги обичаш или ги мразиш.

 36. Георги Генков
  04/10/2011 - 15:16

  Имам два примера, който ще разкажа без коментар:
  * мой близък бе зпонахапан от глутница кучета в парка, още куца зловещо, 3 години по-късно.
  * моя близка, работеща като куриер бе спасена точно от изнасилване от група кучета, който я познавали, все пак обикалят един и същи квартал.
  ———————————————————-
  И нещо от личен опит – до моя вход има глутница кучета, имам малко дете, съвсем доверчиво твъгва към тях, а те го лаят и се спускат!?!
  Лонганлон, кажи ми пак за синия антифриз и кучешката храно, но в подробности, рецептата моля.

 37. теодора, а какви съвети да давам? може би “заставане в агресивна поза, издаване на диви звуци, вдигане и хвърляне на камъни и пръчки в посока на кучето ( не точно в него )“?

  Георги Генков какви подробности, не съм специалист по въпроса.

 38. Стамен Стаменов
  04/10/2011 - 19:18

  Защо пишеш за такива неща? Какво целиш? Расизъм срещу бездомните кучета? Това ли…

 39. Анонимен
  04/10/2011 - 19:27

  Рецептата е проста: човек трябва да си купи етилен гликол, има го в магазините като концентрат за антифриз. Може да го смеси с хляб, но трябва да се внимава да не го изяде нещо друго освен куче. Имаше едно предаване на Карбовски, в което той интервюираше един тип, дето трови кучета, там казва и рецептите и предохранителните мерки (например пише “отрова” на паничките и рисува черепче, намира леговища на помияри под храстите и т.н.). Ценна информация е.

 40. Ако държавата не заплащаше за създаване на кучешки приюти,кастрация и …не зная за още какво,нямаше да има и
  “защитници”.Група кукловоди организират хора със “слаба” психика и ПРАВЯТ ПАРИ!!!!И при останалите “защитници ” е така!Защо никой не защитава Lucilia sericata например?!?!

 41. Аз съм собственичка на куче, което никога не е хапало, ръмжало или скачало на човек. Изключително добродушно е (знам, че за това си изречение може и да не получа позитивно отношение, а точно обратното)И въпреки, че съм “кучкарка” изпитвам страх когато видя улично куче или пък глутница. Един от много проблеми с уличните кучета е, че не се спира тяхното размножаване.Много от кучетата се взимат уж за кастрация, а всъщност такава не се прави и парите, моите и вашите отиват в нечии джоб. За съжаление няма да се оправим скоро. Желанието за намирането на възможно най-лесния начин за изкарването на пари е вкоренено в нас, българите.

 42. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  04/10/2011 - 21:46

  По повод кастрацията на кучета

  http://www.webcafe.bg/id_177825046

  edit Longanlon: линкът е достатъчен, избягвайте да пускате дълги копирани текстове.

 43. Понеже един адаш по-горе се опита да ми обясни как обичта към кучетата била “нормално психично натрупване”, но аз (като човек с недостатъчно такова) не го разбрах, та ще го помоля да даде пример.

  Адаш, какво правиш с твоите нормални психични натрупвания, когато кучката ти се окучи (или кучето ти направи кученца на друга кучка)? Правилно ли си мисля, че похарчваш потенциалните бъдещи натрупвания чрез похарчване на кученцата (и запазване на спокойствието)? Или прибираш кученцата при теб и така реализираш още по-големи натрупвания?

  Колко хубаво щеше да е ако комуникирайки с другите хора, ги считахме за интелигентни като себе си. Тогава вместо да им разправяме “приказки за Иванча”, щяхме да говорим за това, което ние самите правим.

 44. Собственичка на куче съм, никога не съм хапана и подхождам без всякакъв страх към което и да било куче. Имам предвид, че не се замислям дали ще ме ухапе или не, смятам, че мога да разпозная настроенията на едно животно и сигналите, ако е агресивно настроено. Истината е, че обикновено кучетата не нападат без причина, просто защото нямат какво да правят. Друг е въпросът до колко адекватно, ако мога така да се изразя, кучетата са способни да преценят в каква степен задаващият се човек представлява някаква заплаха за тях. В огромен брой от случаите, наистина хората предизвикват агресията им, показвайки им по някакъв начин с поведението си, че са агресивно настроени, макар и да не го съзнават. Сега, не твърдя, че всеки човек, разхождащ се в София трябва да премине специален курс, за да се научи как да ‘изпраща правилните сигнали’. Има си и достатъчно озлобени кучета, при които нищо няма да помогне. Но съм твърдо против тия глезотии, че не можело човек да се защити. Ако не си го предизвикал ти, а пък и да си неволно, е няма да чакаш да те изядат жив. Защо кучето да има право да те нападне, а ти да нямаш право да се защитиш. Малко наивно ми се вижда това с издаването на животински звуци и заемането на застрашителни пози. Трябва да публикуват наръчник. А пък и да му се не знаеше, аз съм човек, че защо трябва да се държа като животно. Нападнало ме е и аз се защитавам. Тия природозащитници съвсем са изперкали.

 45. Тони Господинов
  05/10/2011 - 00:08

  че кво лошо па има да си мизантроп бе..

 46. Красен
  05/10/2011 - 01:28

  Наистина предаването на Карбовски е много интересно:
  http://www.vbox7.com/play:7b42253e

 47. Пфф, сетих се как изядоха една студентка жива в студентски град, и тя е виновна разбира се, защото тичала за здраве, пък те си помислили че бяга и от тях, подгонили я и я изяли. ужаси, ужаси и болни мозъци

 48. еличка
  05/10/2011 - 08:47

  Ама защо се чудите… Нали за кучетата, както и за много други проблеми /да не ги изреждам тук/ вървят едни европейски парички. И ако проблемът бъде решен, паричките ще секнат или поне намалеят. И какво се получава? Има хора, които са лапали от тези пари, лапат и сега, че се надяват и за в бъдеще да лапат… Така че проблемът ще си стои. Какво тук значат някакви си деца. Да не говорим за милозливите /обикновено/ лелки, които хранят от жалост бездомните кученца и им викат “маме” /не може да не сте ги виждали и вие, а на човек на главата са готови да стъпят. Въпрос на доста омотана система от ценности…

 49. laska.nenova
  05/10/2011 - 07:49

  коментар от Свежо: отвратителен начин на мислене, който е факт, дори в нашето общество се промъкват такива мнения

 50. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 51. Стана ми интересно и реших и аз да споделя мнение – ходим в чужбина всички и всички мисля ще се съгласят, че такова нещо като в София никъде не съм видяла. Преди 20 години в Чехия всички кучета бяха с намордници – говоря за домашните – имаше ги навсякъде и никой не го беше страх. Тази година ходих отново – е видях само 2,3 такива – това явно е влияние на природозащитните организации. Във Франция глобата за кучешки изпражнения е главозамайваща, а у нас трябва много да внимаваш като ходиш пеша – как мога да уважавам стопаните на домашни кучета 90% от които не почистват след своите питомници – те си чистят само в собствената къща, а другото трябва да го чисти общината?

 52. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  05/10/2011 - 13:34

  Понеже Longanlon е оставил само линка, накратко за кастрацията на кучетата:

  Доколкото разбирам, кастрацията се смята за единствения работещ метод за справяне с тях и намаляване на популацията им. Когато в даден район има ресурс (храна покрай кошовете примерно) за съществуването на Х броя кучета, дори да се изтребят, за нула време пак ще станат Х кучета. И новите Х кучета ще са по-агресивни и диви от старите, защото няма да са свикнали с хората.

  (Това по повод вметката в материала относно “Ама мен ме страх да не ме ухапе кучето, не да не ме натакова”)

  Преди време и аз бях от хората, които викаха “Ама за вас кучетата ли са по-важни или децата”. И си виках, тея кучкозащитници само харчат пари и нищо не правят. Обаче очевидно проблема с кучетата е комплексен и не става просто да ги изтрепем, те после веднага се наплодяват отново.

  Но докато има хора да си изхвърлят кучетата на улицата, и изкукали бабички дето нямат пари за хляб ама хранят по 15 кучета пред блока, така ще е.

 53. коментар от Свежо: А в Китай обичат кучета, даже ги ядат: http://warnet.ws/news/48080 ( да не се гледа от любители на кучета или от такива недолюбващи гадории)

 54. Това се смята, ама за Индия. България не е Индия.

 55. Я се опитай в някоя европейска страна да им обясниш, че няма как да няма Х улични кучета, а може само да ги кастрират и пускат на улицата…

 56. Светослав Антонов
  05/10/2011 - 15:45

  @Рая А според мен точно това е проблема, в пускането на кучетата обратно на свобода!
  Това е пълен абсурд! В коя държава го правят така? Къде в Европа си видяла из центъра на града да се разхожда безпризорно куче, па макар и кастрирано?
  В Щатите нали знаеш защо собствениците им слагат “dog tags” – за да може като го приберат в приюта да те потърсят, а не да го сложат директно на опашката за приспиване. Защото иначе докато намериш в кой приют са го откарали, може и да е късно.
  Едно животно, като го оставиш без надзор да се оправя както знае, то ще си действа според природата и инстинктите. А уличните кучета хапят защото са гладни или уплашени/раздразнени, а понякога и просто по инстинкт. Кастрирането помага за намаляване на агресивността, но в никакъв случай не те застрахова и не ти гарантира че това животно, в дадена ситуация няма да се държи агресивно.
  Тези, които разправят колко предвидими и добронамерени са уличните кучета, хайде да ми обяснят защо кучетата налитат да хапят гумите на колите(мисля всички са го виждали това)?
  Като жертва ли я възприема кучето тази кола, макар да е 10 пъти по-голяма от него? Или като заплаха(тогава защо не бяга, а я гони)? Тук просто не може да става дума за рационално мислене, колкото и на някои да им се иска. Просто, в дадени ситуации нещо в мозъка на животното казва “дръж!” и то напада.
  Понякога, колкото и да си внимателен, просто не можеш да предвидиш, или не си в състояние да избегнеш такава ситуация. Може животното да е раздразнено от нещо преди ти да се появиш, или да ти се налага да пресечеш пътя му, въпреки че това ще го уплаши/раздразни.
  И тогава някой трябва да поеме отговорността за това животно, колкото и невинно да е то.
  Едно куче е невинно точно колкото и един невменяем човек – и двамата не осъзнават последствията от действията си.
  Да, обаче ние не пускаме освидетелстваните невменяеми да се разхождат наоколо! Държим ги в специализирани заведения.
  Защо това не е така и с кучетата?
  Доводът “мен пък никога не са ме хапали” не може да бъде аргумент. И мен никога не ме е нападал шизофреник с нож, но не държа да ми се разхождат наоколо.
  Не става въпрос за избиване – аз съм “за” хуманното отношение към животните. И не защото смятам животното за хуманно (тоест за човек), а защото смятам себе си за човек, и искам да имам човешко отношение към всичко, не само към хората.
  Да, вероятно винаги ще има безстопанствени животни, които ще се вземат “отнякъде”. Нали това е проблема, с който се опитваме да се справим. Но къде е логиката, веднъж като сме ги хаванали и кастрирали/ваксинирали – да ги пуснем обратно на улицата? По какъв начин това решава нашия проблем – скитането на безстопанствени животни по улиците?

  От фондациите твърдят, че ако те просто се “избиват”, то винаги ще идват нови “отнякъде”. Не е ли по-добре просто да ги кастрираме – нали така те ще си пазят територията от “прииждащите” нови попълнения, и рано или късно ще си умрат от естествена смърт.
  Добре де, а като умрат няма ли да дойдат нови “отнякъде”? И по какъв начин това се различава от избиването им веднага?
  И какво решение може да бъде това? Винаги трябва да държим някаква популация скитащи помияри, за да може да нямаме… скитащи помияри?!

  Очевидно имаме два отделни проблема – скитащите помияри, и това мистериозно “отнякъде” откъдето те постоянно “се вземат”. И макар, че втория проблем може би никога не може да бъде разрешен окончателно, то поне може да бъде сериозно ограничен. А това със сигурност ще помогне за решаването на първия проблем.
  Как и от кого, това е тема на друг разговор, определено обаче сегашната ситуация “ние ги хващаме, а те ги пускат” не е решение – само помага да се върти мелницата, в която знаеш кой налива знаеш какво.

 57. Светослав Антонов
  05/10/2011 - 15:53

  Като аналогия, защо примерно не развъдиш популация от безплодни хлебарки, и да ги пуснеш из апартамента си, за да пазят от нахлуването на нормалните домашни хлебарки?!
  Ето ти идея за бизнес – ще стана богат, само да не ме изпревари някой по пътя за патентното ведомство 🙂

 58. Правилно ли е да се убият животинките – не! Правилно ли е да се разхождат и да сеят зарази и страх – не! Как става в други държави е ясно, но ние, като си нямаме държава, какво да правим?
  Не ми е познато, да е имало протест в БГ, че например прасетата се избиват за месо. А те са къде-къде по-интелигентни от кучетата!

  Може би решението е, най-нежно и внимателно да се изловят всички кучета, да се натоварят в контейнери на презокеански ЛАЙнер и да се изпратят на гладните ндийци. И това да се случи при спазване на всичките им кучешки нужди. Даже да им се спести и кастрирането, ако искат да се размножават – още по-добре!
  Пък цялото може да мине и за благотворителна акция… И вълкът цял и агнето – сито!

 59. Силвия
  05/10/2011 - 17:03

  Не съм съгласна с хвърлянето на отрова на бездомни кучета. Какво ще стане, ако някое малко дете намери отровата и реши да си похапне от нея? Или по-малкото зло – домашно куче? Такъв случай имаше в моя квартал. Някакъв ненормалник беше хвърлил отрова около блоковете и един далматинец се тръшна. А майките бяха обезумели, че децата им може да случайно да попаднат на нея. За малко и до линч щеше да се стигне, защото имаше заподозрян 🙂

  Това с писането на “отрова” и черепчета по паничките, както някой спомена по-горе че са давали в Карбовски, на 2-3 годишно дете нищо не му говори.

  Иначе, твърдо ЗА прибирането и приспиването на помиярите! Кастрацията се видя че никаква работа не върши. Време е за план Б 😉

 60. Силвия, майките често са особено малоумни на тема безопасност, дори съм написал и статия за това http://kaka-cuuka.com/2978

  Самата мисъл малко дете да търчи безстопанствено и да яде някакви неща от земята е малоумна. Не, наистина, ти представяш ли си майка да остави детето си да лази и да яде някакви неща, които е намерило в купичка за кучета в някакви храсти?!? Айде да излезем от фантастичните филми на ужасите и да се върнем в реалността.

  Така или иначе, не адвокатствам безразборното тровене на бездомни кучета, защото може да е опасно за домашните които се разхождат.

 61. Въпрос-Защо в Париж няма бездомни кучета?Нали там е Бриджит Бардо?????!!!!

 62. бай Кольо
  05/10/2011 - 18:46

  Някой може ли да даде пример за страна в която проблемът с бездомните кучета е решен с кастриране? В Западна Европа, САЩ и Канада ги убиват, в Германия за хранене на бездомно куче се плаща глоба. Кастрацията се използва само в част от бившите соц. страни, навсякъде без резултат. В Русия проблемът е толкова наболял, че гражданите започват да се организират сами в групи за ликвидация на помиярите с използване на лекарства – противотуберколозният препарат изониазид е смъртоносен за кучета или въздушни пушки. Най-известният им сайт е http://vreditelyam.net/index.php?showtopic=7 ако някой се интересува повече.

 63. Отговор – защото във Франция се разправят с бездомните кучета също толкова енергично, колкото и с българските цигани направили катуна си там.

 64. Няма да питам тогава- защо в България има бездомни кучета и ….,а ще попитам защо правим тази говорилня????…Щях да забравя-в Идия има бездомни кучета,бездомни плъхове,бездомни маймуни и др.твари.Въпрос-Нашата държава прилича ли на Индия и ние индобълХари ли сме?????

 65. Силвия
  05/10/2011 - 19:28

  Тук си пролича, че нямаш представа от деца. Няма как да го вържеш на каишка като куче, за да не мърда на повече от два метра от теб. Рискът да намери нещо в храстите около блоковете, където играят много деца, поради липса на други места, съвсем не е невероятен. Малките са доста шавливи и преди да се обърнеш вече са свършили някоя поразия. А форумните мами няма смисъл да ми ги даваш за пример, даже малко се обидих честно казано! Не съм от тях и въобще не ме интересува стадната им психика. Някак много наострено нападаш всякакви майчински изказвания, което донякъде разбирам – ако редовно четеш форумите на бг-мама е нормално да се стреснеш “лекичко”.

  Но едва ли има нормален човек, който да мисли, че е безопасно за хората (не само децата) да се хвърля отрова из паркове и квартали. Ясно ми е, че няма да паднеш по гръб, но това не ми пречи да съм права 😉

 66. Добре де, смяташ ли, че някоя майка би оставила без надзор дете, което е на възраст, в която би изяло нещо мръсно от земята? Това е абсурдно

 67. Не закачайте БГ-Мамите-за тях отрова на Венера да сложиш е опасно.Нали разбираш,Децата могат да….,ако нещо стане….,ами щото такова…..Отделна тема са изобщо.
  искам да поздравя с една песен Всички -(не е виновна жертвата ,не са виновни и кучетата)-http://www.youtube.com/watch?v=6-kRMM9PXns

 68. коментар от Свежо: 1 – Не всички мъже са изнасилвачи! И когато някоя измет насили жена не се ревва в един глас: ˝Ликвидирайте мъжете!˝

  2 – Не всички хора са престъпници. Когато се случи криминално престъпление не се ревва в един глас: ˝Сложете белезници на цялото население!˝ Миналия месец второкласници в Русия подпалиха свой съученик. Да ревна ли:˝Долу децата!˝?

  3 – Та децата – това е особена група от населението, за която непрекъснато се споделят съвети. Направило е това, защото детето….

 69. коментар от Свежо: Казало е това, защото детето …..Всички деца на тази възраст…. 4 – Не намираш ли нещо общо в 3. с обясненията, които дават хората за поведението на кучетата.? Те не са да оправдават, а да обяснят дадено поведение. Ние като възрастни трябва да се справяме със ситуация. За да се справим трябва да сме наясно, да разбираме. Когато куче се впусне с лай към мен го питам ˝Какво има миличко?˝ И миличкото млъкне, спре се. Към деца и кучета С ДОБРО! (thumb up) 🙂 /по-скоро ще те ухапе домащно куче/

 70. Така и аз казвам на жена си и на дъщеря си -когато някой иска да ги изнасили и те да казват ˝Какво има миличко?˝ и изнасилвача да се спре и ….тя да го погали по главата..
  POOHY Нещо май?????????????????????????Не че искам да те обидя,ама….

 71. Пухи, това е ирония, нали?

 72. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  05/10/2011 - 22:28

  @Светослав Антонов – това дето написах беше сбита есенция от статията в webcafe. Аз също като теб си зададох въпроса – кастрираните кучета един де ще измрат, нали пак ще има нови?

  И стигнах до следния извод. Ако кучетата са кастрирани, то пак отнякъде ще идват нови (не можем да ги кастрираме на 100% нали) – но тези нови ще са малък процент и ще привикнат с хората. Ще усвоят някои навици от старите кучета.

  Докато ако ги избият изведнъж цялата популация ще се подмени с изцяло нови и де факто диви кучета.

  Не знам дали кастрацията е начина за решаване на проблема… вероятно НЕ. Избиването? НЕ. Защото това са изолирани мерки, а проблема е КОМПЛЕКСЕН. В него са изкукалите бабички, боклуците и храната покрай контейнерите, откъдето се хранят кучетата; хората, дето си пускат домашните кучета на улицата; службите, дето не реагират като им се обадиш и им кажеш че на ул. Х има глутница…

  Аз нито обичам кучетата, нито ги мразя. Като всеки нормален човек искам да си ходя спокойно по улицата. И за момента ми се струва, че май наистина кастрацията е най-малкото зло. Не че тя ще реши проблема, защото той е КОМПЛЕКСЕН, но може да го овладее в някаква степен.

 73. Всъщност масираното ловене и след 14 дни убиване на кучетата в приютите е единствената мярка, която е доказано че действа за премахване на бездомната популация.

  Избиването действа – човекът е изтребил достатъчно диви видове животни, за да напълни две червени книги, те за някакви градски кучета ми обясняват че нямало ефект…

  Всички държави, в които няма бездомни кучета прилагат метода ловене-убиване. Всички държави, които прилагат кастрация-пускане са пълни с бездомни помияри.

 74. Последно от мен-виновни са ….прасетата например!!!!

  http://www.vbox7.com/play:d885defbc3

 75. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  05/10/2011 - 22:42

  Longanlon, не знам дали прочете оная статия от линка, там се твърди че убиването излиза по-скъпо, щото по закон трябвало да ги държат в приюта и да ги хранят, докато в еди-какъв си срок никой не ги потърси. Тогава можели по закон да ги убият. Отделно виждаш защитниците какъв вой надават срещу убийствата..

  Впрочем веднъж при Карбовски се говореше за едно дете от едно село, убито от две кучета, кучетата живи-здрави в приюта, както и да е. Природозащитничка ли беше една там, някакъв кучешки психолог, боже, изглеждаше тотално изперкала. Ако намериш това предаване виж го.

 76. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  05/10/2011 - 22:44

  А и май преди да ги убият трябвало да ги упоят с нещо си та и това струвало пари, после извозването и унищожаването на телата щото това са био-отпадъци.

 77. а не прекъснатото ловене на хиляди кучета не струва пари…
  а и при кастриране ги държат няколко дена не ги кастрират на място

 78. всъщност има две групи които имат далавера – ловящите кучета, които не искат да останад без работа, и организираните защитници от разни фондации, които ще останат без спонсори като няма какво да защитават

 79. основният причинител на повечето ни беди е разбира се обикновената човешка глупост, ако някой има изгода това е само черешката на сладоледа

 80. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  05/10/2011 - 23:35

  @emo ами за кастрация ги държат ден-два, а за да ги убият със седмици, а и за кастрация ползват май локална упойка.

  Не съм специалист но това ми изглежда сякаш по-логично.

 81. Винаги и навсякъде и във всякакви теми ще се намери някоя малоумна майка, като Силвия, която ще тръгне да ми обяснява как детето и ще се навре в храст и ще изяде нещо. По същата тъпоумна логика, какво ако не майката, ще спре същото това дете (олигофренче явно) да изяде някое примамливо изглеждащо кучешко лайно? Винаги съм се съгласявал със сентенцията на Айнщайн, ама майка, която МОЖЕ дори за секунда да допусне детето и да изяде нещо от земята – заслужава нито по-малко, нито повече – отнемане на детето и въдворяването и в заведение с ограничен достъп – лудница или затвор. В края на краищата олигфренясала майка, подлагаща невръстното си дете на потенциална опасност не заслужава нищо друго.

  Хора, ама верно ли има сред вас такива, които защитават помиярите? Ако толкова са ви свидни, що не си ги осиновите? Така популацията им на улицата драстично ще намалее, а женските зоофили сред вас ще си имат и полови партньори (което не изключва щенията и на някои от мъжките зоофили тук – предпочитащи женски кучета)…
  Луда нация с луди приоритети.

 82. коментар от Свежо: Лонгалон, изненадваш ме! 🙁 Какво ни заобикаля?: 1.хора – 2.предмети – 3.животни – 4.растения. Престъпност има само при хората. Да се правят паралели извън групата е извън всякаква логика. Сигурно и аз ще мога да изградя логическо умозаключение между печурката/2.растение/ и делфина/3.животно/ както ти правиш между куче/3.животно/ и човек/1.хора/ и пак не само няма да е вярно, но направи ще си е смешно. 😛

 83. Пухи, когато кучетата се хапят до кокал едно друго, защитавайки се или пазейки териотрия, това не е ли еквивалент на човешката престъпност?
  Животното няма съзнанието на хората, но това не го спира да е жестоко.

 84. Food for thoughts: кастрацията у нас поне в част от случаите се извършва с хормонална ампула, а не оперативно. Междувременно ние водим класацията в Европа по заболели от кучешка тения.

 85. POOHY, не правя паралел между кучета и хора – това е специалитет именно на кучезащитниците. Правя паралел между тези, които защитават нападателя и обвиняват жертвата в случай на кучешко нападение и изнасилване. Тия защитници са хора и в двата случая.

  Относно цената:

  не разполагам с точни изчисления, но логиката сочи, че кастрирането е по-скъпо.

  дори кучето да се държи в приюта 2 седмици преди да се убие (както е в САЩ, в други страни е по-кратко), храната му едва ли излиза скъпо, а самото убиване става само с 1 инжекция или с газ. Освен това в тези държави всъщност малко кучета биват убивани, защото хората ги осиновяват.

  Кастрацията от друга страна е медицинска процедура (операция) и особено при женските кучета изобщо не е проста и лесна – нужни са материали, лекарства, дезинфекция, време. Помня, че преди 10 години бяха изнесли данни, че 1 кастрация струва 46 лв. – това доста ме разгневи тогава, защото пенсията на баба ми беше горе долу толкова.

  Така или иначе, 1 куче заловено в приют и осиновено (или убито) не поражда понататъшни разходи, докато едно кастрирано и пуснато продължава да живее на улицата, да цапа, да пренася болести, да плаши и хапе хората и да оглася нощите с лая и воя си. Което си е допълнителна цена, която всички плащаме.

 86. всъщност
  06/10/2011 - 10:28

  това с кучетата е като корупцията. Уж всички виждаме колко е вредна, как ни пречи да се развиваме , но ако е в наша полза = веднага си затваряме очите. В центъра на Пловдив не видях едно бездомно куче-само котки-значи там могат да решат проблема. В София пазарните кучета общо взето рядко хапят, но там търговците си ги обичат, така че дума не може да стане да ги убие някой. Опиташ ли лично да ги приспиваш , бързо ще дойдат здрави момчета, които точат пари от екоравновесие , и ще ти хвърлят един пердах, задето им опитваш да им спреш кранчето с пари от ЕС…та…няма оправия, поне в София с кучетата

 87. екоравновесие, както и всякакви “еко” организацийки за защита на кучетата, нямат “здрави момчета” – те са лигльовци и путки, иначе нямаше да се занимават с подобна смехотворна дейност. няма да ти хвърлят пердах, а ще се опитат да подават жалби, да те разкарват в полицията, да те съдят… разбира се, усилията им са само празни напъни, пищене из медиите и прах в очите – за убито куче никой никога не е влизал в затвора, няма и да влезе, дори и глоби не са прилагани, няма и да се прилагат – на всеки полицай и съдия му е ясно колко идиотски е този текст от закона, който е приложим към подобен случай.

 88. Георги Генков
  06/10/2011 - 13:14

  Лонганлон, лошото е, че някой олигофренясал съдия, кучулюб, ще ти тресне една отпуска в централния за назидание, на съдебната система недей да се надяваш моля те.
  Не е като да си убил човек нали, тогава може да ти се размине с глоба.

  * Мнението ми е иронично.

 89. всъщност
  06/10/2011 - 13:22

  като е толкова лесно всичко (антифриза е евтин, въздушни пушки се намират някак) , защо никой не ги е избил тия бездомни твари? Или ще кажеш, че при 2 милиона човека в София липсват желаещи?

 90. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  06/10/2011 - 13:35

  Ами да ама нали след като ги убият има транспорт на телата, трябва да се унищожат по някакъв специален начин, а и къде ли са тея места в БГ дето може да се унищожат по въпросния начин. Това оскъпява нещата.

  А работата с масовото изтребление – дори защитниците да мирясат, остава въпроса дали няма кучетата да се наплодят за една година пак до същите бройки. То това е и основния аргумент в полза на кастрацията vs. убиването.

  Според мене трябва да им се ограничи достъпа до храна – от боклука и от бабичките, дето ги хранят.

  Впрочем сега ми хрумна един въпрос – знае ли се дали кастрираните кучета са агресивни колкото останалите? В смисъл знае ли се от кучетата, дето са нападнали някой, дали е имало кастрирани.

  (Сигурно няма инфо, щото кой ли ще търчи окървавен след кучето да му гледа под опашката 🙂 Освен ако няма тагче на ухото кучето.

 91. Ами не знам, може би в София сте пъзльовци 😛 , а и има “кучезащитни” организации, които ги кастрират, хранят и т.н,

  В малките градове има доста малко бездомни кучета, щото хората се справят сами и няма кастриране и хранене.

 92. Рая,кастрацията не премахва агресията!Може би само лая им става с октава по висок.А телата на умрели животни се унищожават само и единствено в екирисаж-който доколкото ми е известно за Северна България е в Шумен,Силистра,Варна и Бойчиновци.Евтаназия се извършва от ветеринарин доктор при определени правила и медикаменти.Никак не е ефтино!!!!

  Закон за защита на животните- http://blagotvoritelnost.start.....?aid=15587

 93. В Париж може и да няма кучета, но плъховете са истинска напаст. Горещо съветвам всеки посетил града, да не сяда на пейки, зад които има храсти, независимо колко поддържани и красиви изглеждат.
  Кучетата, котките, плъховете и птиците в градовете са един вид боклукчии. Докато има боклук, ще има и животни около него. Рязкото унищожаване на един вид, ще доведе до увеличаване на популацията на друг. Ако избием кучетата, можем да осъмнем до гуша в плъхове, примерно…
  Тези от Екоравновесие („Екоравновесие” е общинско пред-приятие с основна дейност регу-лиране популацията на бездомните кучета в София.), в съвместна работа с “Титан АС” могат да се справят с проблема и без кървави кланета на кучета по улиците.

 94. Longanlon е прав !Кучетата създават проблеми в големите градове-но не само в София,а и във Варна,Русе,Пловдив….В малките градове и села просто няма природозащитници и хората знаят защо им е нужно куче например…Ако не може да лае и да пази – го убиват.Не го пускат по улиците за да не прави поразии(гладно влиза в двора и яде кокошки)!

 95. Dara популацията на кучетата и на плъховете не са свързани. Кучетата не се хранят с плъхове и не се намират в канализационната мрежа.Пък и да не дразним защитниците на гризачите -и те ако ревнат….

 96. Говорех примерно 🙂 Независимо дали са свързани или не, “боклукчии” ще има, докато има боклук. От нас зависи какъв вид ще са. А според мен в селата няма безпризорни кучета, просто защото там боклукът се изгаря, а хранителните отпадъци се дават на собствените домашни животни.
  Направо ви се чудя какво толкова им се дразните на тези природозащнитници и “зелени” 😀 Те са абсолютни смешници в повечето случаи. В случаите,в които не са, са много хитри Остап Бендер-овци, които правят пари от скуката на разни лековерни елементи:)

 97. Смешници са, разбира се – но точно заради медийните им писъци никой кмет не смее да направи нищо сериозно срещу напастта на бездомните кучета.

 98. Ами, писъци, става дума за пари! С Волен Сидеров, който води списъка по пискливост, някой да се съобразява?

  Предишният кмет на Пловдив направи така, че да няма бездомни кучета там. Но си имат котки. Много котки. Да, те не могат да те нахапят до смърт, но са доста по-заразоразпространяващи от кучетата.
  Проблемът е, че в България работата не се свършва до края. Например: апартаментите се продават уж на акт 16, но нямат интериорни врати или сифоните на терасата не са направени! На магистралата и се боядисват платната за движение, но не е положен последният слой асфалт! Гипсират ти ръката в болницата, но не се прави физиотерапия! Боклукът се събира в разноцветни кофи, но няма завод за рециклиране на пластмаса в цяла България! Мога да продължа още доста дълго с такива примери, но искам да спомена и моя фаворит за такава работа: годишен технически прегед за МПС – плащаш задължителен преглед, но накрая пак ходиш на друг майстор за да разбереш, какво ти е аджиба на колата.
  Какво пречи нещата да се случват? Това, че всичко е за пари.
  Какъв е този закон, който ще ме задължи да направя нещо, което няма да ми донесе пари? Като няма полиция, няма прокуратура, няма народно събрание… няма държава? Пак ще стигна до моята любима тема с възпитанието и образованието, но тогава вече съвсем ще се отдалеча от обсъжданата такава.

  Не мразя парите, нито властта, нито България. А – да, и антибиотиците не мразя, но не толерирам да се злоупотребява.

 99. Викинга
  06/10/2011 - 16:55

  вижте това и после кажете защо ли някои кучета са агресивно настроени към човешкия род?!
  http://arsofia.com/bg/21562/2-.....adarzhanie

  ще се радвам, ако някой коментира и ако някой си направи труда да се замисли..

 100. Уау, понеже в англия някакъв идиот прецакал две кучета, затова българските улични помияри хапят хората и вият по цели нощи… Много мъдро, честно… А за това какво ще кажеш? http://www.slusham.com/kutchet.....etche.html

 101. всъщност
  06/10/2011 - 18:16

  Рая – и всички да бъдат избити-за нула време пак ще има. Познавам един човек от софииското село Симеоново, който си взе кучка да му пази двора. Тя някак успя да се укучи и роди и изгледа 7 малки кученца. Понеже на пича не му стискаше да ги убие , да ти обясня ли как в София идват само от човек 7 песа и тия песове не са толкова тъпи да стоят на едно място, ако някой ги погне, ами се научават на хитрост и после ела спри размножаването им. Докато селяните, дето живеят в полите на Витоша и Панчерево не си променят чипа-помияри в този град винаги ще има, а най-веселото е, че има и хора, които правят пари от това

 102. Айде сега чипа виновен. За такива си има глоби, само дето за да почнат да се прилагат, първо трябва да се справим с популацията на бездомните. Преди 20 г. що нямаше бездомни?

 103. защото ловната дружинка минаваше веднъж годишно и ако кучето ти не е регистрирано го застрелваха насред двора ти, и те оставят да си го копаеш

 104. в региона ни често имаше случаи на бяс, и ловците имаха поръчение да контролират популацията на улични кучета.
  ако кучето ти не е регистрирано, се смяташе че е улично, освен ако не си приятел на някой от ловците

 105. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  06/10/2011 - 19:56

  Въпроса ми за връзката между кастрацията и (липсата на) агресия остава 🙂 Нали котките примерно като ги кастрират и стават супер мързеливи и дебели.

  Аз не съм от София, моя град е 40 000 души. И тук има кучета, ама наистина не е като в София, дето редовно гледаш как глутница 16 кучета гони 17-то и то квичи на умряло.

  Може би наистина ако няма толкова храна покрай контейнерите.

 106. всъщност
  06/10/2011 - 20:05

  Longanlon щото имаше диктатура, която налагаше някакъв ред. Сега имаш пазарен механизъм на принципа всеки за себе си и никой за нищо не го грее, и подир това проблеми като този с кучетата, паркираните на тротоара коли и т.н.

 107. Всъщност, и сега има диктатура – това е диктатурата на кресливото, сълзливо малцинство на кучелюбците, които налагат откачените си виждания над интереса и желанията на огромната част от останалите хора, като влияят на механизмите на властта.

  Ако пазарните laissez faire механизми действаха, улиците щяха да са частна собственост на жителите на съответния квартал, улица или блок, към който прилежат и собствениците щяха да решават как да се разправят с кучетата, живеещи на тях. Точно на този принцип са организирани предградията (suburbs) в САЩ и т.н. gated communities които представляват цели квартали в които като си купиш къща към нея върви и част от улицата, така че всички улици са собственост на жителите на квартала, а той самия е ограден с огради и частната охрана не пуска никой страничен вътре. Излишно е да казвам, че това са най-добрите и чисти квартали, там бездомни кучета няма, практически няма и престъпност.

 108. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  06/10/2011 - 22:41

  Longanlon ама в тея квартали няма и контейнери с храна по земята и изкукали бабички, нали? И няма хора дето като им се окучи кучката да изритат палетата навънка. Да бе, съгласна съм че кучкарите прекаляват ама не може да се отрече и на останалите хора “заслугата”.

 109. всъщност
  06/10/2011 - 23:12

  бабите и търговците на откритите пазари в София са най-виновни-защото те не само толерират кучетата, ами умишлено спомагат размножаването им. Освен това в развития Запад имаш обществено мнение , което знае как да се възползва от съответната икономика, тук имаш армия от непукисти

 110. Петър
  06/10/2011 - 23:52

  Едно уточнение: “Виновна е жертвата” е лозунгът на цялата западна либерална политика в момента и се отнася до престъпниците, негрите, циганите, мюсюлманите…, а не само до кучетата.

 111. Като писах срещу кучешката секта се съсипаха да ме плюят със злобни емоции и с глухо ухо откъм аргументи. Един даже изцепи, че човекът бил най-гадното животно и трябвало да умре, а милите кученца да останели само по тоя свят (вероятно е било куче, можещо да пише).

 112. тцтц, аз се замислям тези хора – върлите кучезащитници – нямат ли близки, роднини, родители, приятели? ОК, ние сме ти чужди и нямаш нищо против да измрем, а след нас да останат милите кученца. Ами майка ти, баща ти – и те ли?

 113. Светослав Антонов
  10/10/2011 - 17:29

  @Рая Кастрацията доказано намалява агресивността при мъжките индивиди, понеже тестостерона е пряко свързан с регулирането на мускулната маса и агресивното поведение на въпросните. Потърси някаква медицинска литература – това са си факти. Впрочем всеки фермер може да го потвърди от личен опит.
  От друга страна “намалява агресивността” не е равно на “елиминира агресивността”. Ефектът е в различна степен за всеки един индивид, а и има много други фактори, които могат да предизвикат агресия у едно животно.

  Относно спора – избиване срещу кастрация. Нали и в двата случая появяването на нови кучета е следствие на едни и същи фактори? Било то изхвърляне на нови кучила от собствениците, размножаване на некастрирани бездомни или каквото и да е друго. За всеки слуай това не са някакви “диви” кучета, които ще идват винаги на свободните места, защото си съществуват така в дивата природа. Там им викат вълци, и са престанали да попълват свободни места в градовете и селата по точно тази причина – избиване.
  Нарочно повтарям “свободни места”, защото тази идея се импликира по някакъв начин от защитните организации – има някакъв определен брой “свободни места” за бездомни кучета по улиците и като ги запълним с кастрирани, няма как да идват нови, поне докато кастританите не умрат!?
  Как си го представяш това?
  Единствените “свободни места” на улицата се регулират само от достъпа на тези кучета до храна. И какво става, когато вече няма храна за всички, но нови попълнения все пак идват (понеже нито кастритането, нито избиването влияе на това)?
  Ами стигаме точно до ситуацията, която искаме да избегнем – изгладнели, изнервени кучета по улиците, които се събират в глутници, за да си намират по-лесно храна, и да гонят “новите попълнения”, а покрай тях и всичко останало, което приемат като нарушител на територията им.
  Самата идея на организациите, че старите кучета няма да допускат появата на нови изисква въпросните стари кучета да са агресивни – дали ще избиват новите докато са още малки, или ще ги преследват и гонят като големи няма значение. Така или иначе, това трябва да са групи от агресивни кучета, които пазят територията си.
  Тези агресивни кучета изземват своеобразно функциите на една евентуална агенция по избиването на бездомни кучета.
  Къде е хуманността в това?
  И в двата случая имаш кучешка смъртност, но в единия тя се регулира от някаква човешка агенция, и може поне теоритично да сведе уличните кучета до минимум.
  В другия тя се регулира от самите кучета, което освен че не намалява кучешката смъртност, поддържа и популацията толкова висока, колкото достъпната храна в градски условия може да поддържа.
  Относно разхода за издръжка на въпросните кучета:
  – и в двата случая имаш заплати на администрация и персонал;
  – и в двата случая имаш изхранване и обезпаразитяване на кучето;
  – и в двата случая имаш изгаряне на умрелите кучета;
  – разликата е единствено в цената на метода за кастрация или умъртвяване;
  Доводът, че като пуснеш кучето на улицата не се налага да му плащаш храната и изгарянето на трупа е абсурден.
  По същата логика можем да пуснем и тигрите от зоопарка на улицата – пак няма да се налага да им плащаме храната.
  С изгарянето на труповете е същото – това, че не се изгарят а се разлагат по улиците просто не е решение, и не е никакъв плюс в защита на кастрацията.

 114. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  10/10/2011 - 21:41

  Не знам защо си адресирал коментара до мен с препоръката да чета литература. Аз просто задавам въпрос.

  Логиката за “свободните места” ми се вижда…ами логична. Както и ти сам казваш, “свободните места” се определят от количеството достъпна храна за кучетата.

  “Доводът, че като пуснеш кучето на улицата не се налага да му плащаш храната и изгарянето на трупа е абсурден.” Това не съм го казала.

  Обаче ей тука се разсмях: “това, че не се изгарят а се разлагат по улиците просто не е решение” – хехе 🙂 Извинявай ама де си видял куче да се разлага по улиците, освен ако не е блъснато от кола примерно. В смисъл като си умират естествено не знам какво правят, ма не се “разлагат по улиците” :))) То ако беше така улиците ни шяха да са пълни с измрели врабчета, котки, мишки, катерици и кой знае какво още 🙂

 115. По улиците няма разлагащи се кучета, защото другите кучета изяждат трупа на умрялото куче. Често малките кученца в някое котило в храсталака изяжда трупа на някое от тях, което е умряло по някакви причини. Между другото Светослав Александров е биолог, и смятам че е напълно прав.
  Лонги, не съм сигурен, че в т.нар. gated communities живеещите в тях могат да си правят каквото си искат. Ако държавата е решила, че няма да се убиват кучета, а ще се кастрират то живеещите в подобни квартали нямат право да ги пречукват. Имаш ли право да пречукаш безнаказано някой, който е влязъл в двора ти (не в дома ти)? Т.с. имаш си право на частна собственост, но не си над закона и нямаш право на саморазправа. Причините хората да живеят в подобни квартали е съвсем друга и е някак си я свързвам с предната ти статия. 🙂 Мисля, че работа на общината е да изтреби бездомните кучета или да ги разкара от улиците както намери за добре. Помиярите ще намерят начин да се проврат под оградата на всеки ограден квартал или да се промъкнат покрай порти и врати. Да не говорим, че някой от самите живеещи в него може да е зоофил-кучелюб и сам да ги докара.
  Между другото при минаването ми с колело през Сърбия ми направи впечатление голямото количество помияри из села и градове. Оказа се, че скоро са приели аналогичен на нашия закон и хората не могат да ги трепят безнаказано. А помияри има на невероятни места, например близо до междуселски път. Изводът е ясен.

 116. Е добре де 🙂 Ама конкретно за “разлагащите се кучета” на биолога ли да вярвам, или на очите си :))

 117. Светослав Антонов
  10/10/2011 - 23:43

  @Рая Не го приемай лично, нямам за цел да те нападам в никакъв случай. Просто някак си пиша като диалог.

 118. това с поддържането на популация от кучета за пръв път го прочетох в някаква разработка за Индия, където има дестки хиляди случаи на бяс, и идеята е че ако се поддържат някаква популация от кастрирани и ваксиниерани помияри, така ще намали разпространението на съвсем подивели, неваксинирани кучета, които са от основните разпространители. Другият голям разпространител май бяха прилепите.
  Предполагам, кучезащитниците смятат ситуацията у нас, че е тъмна Индия

 119. Георги Генков
  11/10/2011 - 09:37

  Въздушно оръжие не е ли безполезно срещу куче, особено по-голямо?

 120. Xunap, в gated communities няма даже полиция в някои случаи – само частна охрана, просто защото не стават престъпления. А където има шериф, той се назначава от съвета на собствениците.

  Георги, у нас се продават въздушни пушки, достатъчно мощни да убият доста голямо животно (10-20 кг) – на прима виста се сещам за Hatsan 125 и Gamo Hunter 1250. Такива пушки, както и някои по-слаби (но над 24 джаула дулна енергия), според новия закон подлежат на регистрация в местното РПУ. A eто какво ловуват някои хора по света с въздушни пушки (у нас е забранен лова с друго, освен с ловно огнестрелно оръжие, така че не правете опити):
  https://www.google.com/search?hl=en&q=big+bore+airgun+hunt&gs_sm=e&gs_upl=815l7230l0l7339l15l11l0l3l3l0l256l2246l0.3.8l13l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=562&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

 121. @Светослав – много ясно, не съм си и помислила друго. Не знам защо мислите, че нещо се засягам 🙂 Просто си коментирам тука като всички 🙂

 122. Тия кучелюбци са по-зле и от свидетелите на йехова, по тяхната логика, дай да не лекуваме грипа, че трепем невинни вируси. Дееба, нереално мислещи кратуни, дееба.

 123. Георги Генков
  17/10/2011 - 12:23

  @ Лонганлон -> благодаря за информацията, ще прегледам пазара и законодателството.

 124. Anna Moritz
  21/10/2011 - 11:14

  WTF,днес във сура тефтера ми пратиха да подпиша петиция за , цитирам :”петицията срещу масовото избиване на бездомни кучета във връзка с предстоящото европейско по футбол в Украйна”. Ако не сте , скоро и вас ще ви налазят…
  Мен какво ме интересуват украинските помяри искам да знам?!!!

 125. Anna Moritz
  21/10/2011 - 11:16

  помИяри , извинете 🙂

 126. Кухолейка
  24/11/2011 - 17:36

  Много добро, кратко и ясно!

 127. Говорих си последно с един доста възрастен човек. Стигнахме и до темата с кучетата. Човекът ми каза горе-долу следното: “Хубаво кучета, ама чак пък толкоз… ама какво ли и да им правим… знам, че кучешката кожа няма пори – стабилни обувки стават от това, не пропуска вода…”.
  Простичко.

 128. Някои от аргументите са правдоподобни. Кучетата са по-ниско стоящи от нас животни и са подвластни на инстинкти. Хората сме мислещите организми, тези които са наясно, че подобни неща се случват и които имат перспективно мислене. 4 пъти съм хапан от куче и имам някакъв вид страх. Впоследствие се понаучих как да се пазя, с малко практика и тренинг постигнах поне колкото за себе си. Парен каша духа, дет се вика. Което съвсем не решава проблема със стотиците агресивни кучета и мнозинството хора, главно деца и жени, които са уязвими 🙂

 129. Знаещ
  29/10/2013 - 20:57

  Браво за прекрасната статия!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *