Задължителна декларация за политици


Напоследък височайшия ни премиер набра управленско самочувствие, удари го хюбриса* и все по-често взе да ни дарява с изключително образователните си прозрения относно нещата от живота, предоставяйки ни, чрез наивната си искреност, уникално неподправен от пиари и съветници поглед върху начина си на мислене и възгледите си. Така успяхме да научим, че най-важното качество на бъдещия президент е да бъде “лоялно момче“, Тодор Живков бил построил две Българии и други бисери на премиерската мъдрост…

* Хюбрис се нарича прекалена увереност в собствените знания, стигаща до арогантност. Думата се използва особено често в политически контекст заради синдрома на хюбриса, който много управници получават – поради голямата власт, с която разполагат, поради голямото внимание, с което всички медии ги слушат и излъчват думите им, поради подмазвачеството на подчинените им и това, че никой не смее да им противоречи, те започват да си мислят, че знаят всичко и разбират от всичко, и че мненията им по всякакви въпроси са експертни и меродавни, че могат компетентно да решат и да се справят с всичко.

Особено показателни в това отношение са различните диктатори, които са на власт много години, които получават направо психически и умствени отклонения и мании за величие. Колкото е по-елементарен един човек и с колкото повече власт разполага, толкова по-бързо започва да се взема прекалено насериозно. Голяма част от съвременните политици, не само у нас, ръсят откровени идиотщини със самочувствие на мъдреци – никой не се осмелява да им каже в очите, че говорят глупости. Земеделския ни министър, премиерът ни, както и неговия ординарец полицейския министър, са нашенските примери за такова поведение – изказват се “компетентно” за икономика, за морал, за международни отношения…

Отгоре на това, има и още един фактор.  Въпреки, че може да са били експерти в дадена област (адвокати, лекари и т.н.), след годините партийни борби и работа в централата, огромната част от политиците са всъщност доста прости хора, чиято основна компетентност се свежда до партийни организационни умения,  безскрупулност и здрави лакти за изкачване до партийния връх. Мисленето им е на изключително елементарно ниво, силно повлияно от масови нагласи и медийни образи (вижте какви вестници четат депутатите по време на заседанията в парламента – 24 часа, Нощен Труд…).

Поради което, предлагам следната декларация

Всеки политик трябва да е задължен от закона, да започва всяко свое изказване (реч, интервю, мнение и т.н.) със следната встъпителна забележка:

Имайки пред вид моята липса на каквито и да е познания по икономика, на твърде ограниченото ми разбиране на Конституцията на страната ни и на европейското право,  и осланяйки се на съмнителния си морал, високото си самомнение и строгите инструкции на  спонсорите на моята партия, бих искал да кажа, че…

Мисля, че ако всеки път, когато политик дава мнение по някакъв въпрос, първо казва това и чак после какво мисли, не само много хора ще имат малко по-реална представа за това какви са всъщност хората, които ни управляват, ами и самите политици ще се съобразяват малко, тая реплика имайки един вид ролята на древноримския роб, който по традиция стоял в колесницата до триумфиращия генерал и докато последния приемал приветствията на народа в своя върховен миг на слава, непрестанно нашепвал в ухото му “Помни, че си смъртен!“. Днешните политици определено имат нужда от подобно напомняне.

Oпасният химикал дихидроген монооксид (ДХМО)
Научна ли е теорията за глобалното затопляне?

Коментари

 1. Браво, достоверно!

 2. Амин!

 3. напротив, много хора им го казват в лицето, за това срещите с избиратели са 1 път на 4 години и по строг протокол

 4. ами точно заради строгия протокол никой не ги чува тия граждани. първанов като дойде на една наша конференция, беше заобиколен от една тълпа хрантутници и питомни журналисти, които много по-строго от охраната не даваха никой да припари до него

 5. само волен сидеров има смелостта да ходи сам по улиците, другите се крият като мишки в дупки през мандата си

 6. ми може би щото не е бил на власт никога 😛

 7. Николай Талев
  08/09/2011 - 10:24

  Много добре казано.

 8. мартин
  08/09/2011 - 11:12

  На една пресконференция на Гоце, след въпрос на Сашо Диков, една журналистка, попита Първанов, докога ще търпи разни хора да му се качват на гърба. Свирка да му беще направила пред всички, щях по-малко да се същисам. Иначе някой се опитват да бъдат критични, но не им стига къде смелост, къде знания. Цветанка онзи ден се опитваше да му задава неудобни въпроси, но вместо да последва тъпизмите му с нови въпроси или критика млъкваше или щото оня отговаряше агресивно или щото не можеше да го излови, че се е изцепил.

 9. Ако сменим “спонсорите” с “рекламодателите” и “партия” с “медия”, декларацията може да стои на първа страница на всеки вестник или да се излъчва пред новините в електронните медии.

 10. Замислете се какво е ежедневието в продължение на години на всеки един от т. нар. професионални политици (а този израз го носят с гордост), и тогава ще разберете какво могат. Ежедневието им включва следните важни занимания:
  1. Всеки ден – вътрешнопартийно събрание или среща с избирателите, която минава в същия дух, защото се организира и присъстват същите хора (местните партийци).
  2. Всеки ден – светско събитие: коктейл, рязане на лента, премиера на филм/театър, интервю.
  3. Всеки ден – срещи с познати на познати, които търсят обществена поръчка, работа, и с жалващи се граждани.
  4. Информира се и коментира текущите обществени теми. Те обикновено включват: караница в друга партия, зверско убийство някъде, компромат срещу X, прогноза за изборите, “какъв човек в Y и какви са отношенията му със Z”. Кризата, доходите и бизнес срещата не са толкова важни.
  5. Подписва всички изходящи документи в 3-4 копия и резулира (разпределя) всички входящи в ръководеното учреждение, ако има такова.
  6. Всяка седмица семинари/конференции/раб.срещи с по стотина участници и медии, където не се върши нищо продуктивно.
  7. Според интересите му: рита мач, обядва дълго и напоително, пътува в чужбина, сменя пелени.
  8. Някъде тук остава реалната работа: избор на кадри, оперативки (срещи да видим кой какво прави), истински работни срещи, както и възможността да се информира по реалните обществени проблеми.

 11. Жилов
  08/09/2011 - 12:11

  @nname Даваш за пример параноика Сидеров, дето охраната му преби невинни хора навремето?

 12. Gradskata Samodiva
  08/09/2011 - 12:15

  Всяко лято американският президент публикува списъка с книги, които ще прочете през ваканцията си. Оттам журналистическите авгури пишат интересни августовски текстчета, които дават някаква допълнителна информация за това какво се случва в главата на президента. Предполагам, че и президентите знаят това, та дават скрити познания с подбора на плажни романи.

  Тук изобщо някой политик чете ли нещо?

  Още по-лошото е, че “кадрите” са учени, със степени, но определено не са ерудирани в областта си на познание: чели са (или не) колкото да завършат.

  Ако не друго, съм сноб по отношението на целенасоченото четене с разбиране. Може да изглежда все едно човек ще стане цвете в саксия, но всъщност култивира доста качества, познания и способност за по-фино мислене. А, и изгражда един по-малко просташки и безцеремонен характер. Лекува хюбриса, също- но не знам за Бойко дали не е твърде късно, на някои хора един вид знания и разбиране не може да им влезе в главата.

  Ако зависеше от мен, племенният съвет трябваше да реши да се опекат на шиш и да се изядат, защото са говеда.

 13. Интересно за списъка на американския президент – дай линкче

 14. Това не са политици, защото едва сигурно в 10% от случаите решават проблеми. Политици трябва да са опитни, с много практика и то за предпочитане в частния сектор инженери, математици и т.н. Хора, които реално задачата им е да решават проблеми постоянно и имат опит в това. Нещата не са толкова различни и могат да го правят. Другото важно нещо е, че трябва да го правят не повече от 30% от работното си време. В останалото да си вършат старата работа.

 15. Магаданс
  08/09/2011 - 12:50

  Брилянтно, ювелирна изработка на декларацията! 🙂
  Дали да не направите и една по-кратка (елементарна, милиционерска) за по-голямата част от поУитиците ни, мислим дека таа че (ке) ги затрудни да произведат вербално.

 16. бе аз по-дълга щях да я направя, изброявайки всички умствени, професионални и морални дефицити на политиците, ама ме домързя, пък и 2 стр. декларация нямаше да е реално 😛

 17. “само волен сидеров има смелостта да ходи сам по улиците, другите се крият като мишки в дупки през мандата си”

  По принцип не съм му фен, но доста често ми се случваше навремето да се разминавам на една улица с тогавашния ни президент Петър Стоянов.

 18. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 19. Gradskata Samodiva
  08/09/2011 - 13:49

  Обама това лято:
  http://tinyurl.com/3wrjs79

  Буш младши:
  http://tinyurl.com/3g3bel7
  http://tinyurl.com/yg4p49h

  Според някои коментатори списъкът понякога е само надувка. Все пак бих искала да видя списъците на някои български политици- пък било и за да видя в каква област искат да си придават тежест, ако не са чели книгите наистина.

 20. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 21. marystaneva
  08/09/2011 - 16:32

  Longanlon, приятелю,
  В известна степен може би си прав… Но само донякъде.
  Не съм съгласна да се обобщава така – има и изключения. Не може да казваме, че всички хора от дадена група /цигани, евреи, политици…/ са лоши, нали?
  Как ти звучи това:
  Блогърите са безделници.
  Сервитьорките /актрисите, медицинските сестри…/ са леки жени.
  Шофьорите са прости.
  Чиновниците са некомпетентни и мързеливи.
  Лекарите са некадърни и корумпирани.
  И т.н…. Че то така накрая ще излезе, че никой не е свестен в тази държава?!

 22. Обобщавам на база преобладаващите факти. Моето обобщение за политиците е точно, защото 90% от тях отговарят на описанието. Някои от твоите обобщения не са точни, защото са погрешни – хората, които са блогъри у нас, обикновено имат повече от добре платена работа и са експерти някакви, това за актрисите и медицинските сестри не знам от къде си го измисли, ама не съм чувал никой никога да го казва, нито смятам че е вярно. Други обобщения са ти правилни – професионалните шофьори като цяло са удивително прости, а чиновниците – некомпетентни и мързеливи. Лекарите … у нас да да речем 50:50 и не може да се направи обобщение.

  Не виждам какво те плаши това.

 23. Според мен големия проблем на България е липсата на гражданско общество. Докато това не се случи нищо добро не ни чака.Ще продължаваме да вкарваме във властта хора със съмнителен морал и ценности……и както е в последния случай – пожарникар прочел ‘Винету’

 24. коментар от Свежо: 😀 Това е като: Думам ви за политици, ама сещайте се и за блогъри.

 25. хъхъ има истина. чак се чудя как до сега никой не казал че аз страдам от същата болест :Р

 26. marystaneva
  08/09/2011 - 20:01

  Longanlon,
  Посочените обобщения не са мои – просто съм ги чувала. Както за евреите /виновни за всичко/ или циганите /мръсни и крадливи/. Аз не обобщавам. Всеки човек трябва да се разглежда като отделна личност. Когато започнем да го правим, може би ще започнем и да си избираме още по-добри управленци?

  sanvien,
  Не разбрах – това, че някой е бил пожарникар, престъпление ли е? Аз пък си мислех, че това е една достойна за уважение професия… Колко съм била заблудена… А може би това, че е прочел “Винету” е престъпление, което вреди на държавата? Леле, аз също съм я чела тази книга! И аз ли съм престъпник?!
  Между другото, това че не съм споделила още колко и кои книги съм прочела, не ме прави илитерат, нали?

 27. в праведното си възмущение пропускаш, че някои нагласи и предразсъдъци почиват върху истината, а други – не. в примерите които си дала единия е такъв, а другия не.

  обобщенията и предразсъдъците са еволюционен механизъм и имат своето място в разбирането ни за света. много благородно звучи да си приказваме за това колко са лоши предразсъдъците и как трябва да ги премахнем – и можем да го правим до утре, но все пак ще минем на другия тротоар вместо вечер да се приближим до група цигански младежи в лош квартал – нищо че имаме и приятели цигани. и няма да заговорим за ядрена физика с шофьор на тир, нито ще очакваме от политик да е честен.

  предразсъдъците са част от теб, от твоя мозък, искаш или не – няма как да подхождаш към всичко и към всеки с мозък като табула раза, абсолютно изпразнен от всякакви мисли и взаимовръзки спрямо това, което виждаш, за да бъде “абсолютно честен и безпристрастен” към тоя човек, събитие или каквото и да е. опитът, който си събрала по време на живота си, разумът ти, спомените ти, преживяванията – всичко това формира една призма, през която виждаш света и това става искаш или не.

  разбира се, някои хора заменят опита с идеологиите – те са фанатиците религиозни, скинари, комунисти, расисти и т.н. те не се учат от опита си, те няма да променят мнението си за даден човек, даже да видят че е свестен – за тях той ще е “мръсен негър” или “капиталист експлоататор” независимо от фактите които виждат, защото така са си наумили. да пренебрегваш фактите в стремеж към “абсолютна справедливост към всеки” е същото безумие.

 28. Абе хич не е по темата, но влизаш ли си понякога в скайпа, че там съм те питал нещо от областта на ядрената физика, нали съм шофьор все пак (на лек автомобил, ама шафьорче все таки, ръйш).

 29. marystaneva
  08/09/2011 - 22:01

  Longanlon,
  Проблемът не е в групата младежи /който дори не познаваш/, а в лошия квартал, където се предполага че нямаме работа нощно време. Едва ли ще си говорим за ядрена физика с шофьор на тир, но и с учител по музика или литература също няма да се получи кой знае колко смислен и професионален разговор на тази тема. И не защото са “прости”.
  А обобщенията и предразсъдъците НЕ СА еволюционен механизъм, напротив!!! Да, те са част от нас, но и от нас зависи да не им позволяваме да ни обсебят или да влияят на преценката ни за хората. Знам каква е статистиката /фактите/. Просто смятам, че не е добре да се обобщава. Може би е по-добре вместо “всички” да използваме “една голяма част от тях”. Така хем ще бъдем обективни, хем няма да обидим някого, който не е такъв.
  Колкото до честните политици… Човек или е честен, или не. Няма значение дали е политик или се занимава с нещо друго. Ако е бил “честен” само защото досега не му се е удала възможност да открадне, то за каква честност говорим?! Или е бил “неподкупен” само защото никой не му е предлагал подкуп? Това е като да кажеш, че една жена е целомъдрена, когато просто никой не се е опитал да я изкуши.
  Честният човек не би приел подкуп не защото не се нуждае от пари /на всички ни трябват/, а защото чувства, че ако вземе такива пари, вече няма да може да живее в мир със себе си. А това ще го изяде отвътре… Как се наричаше това? Съвест?

 30. “А обобщенията и предразсъдъците НЕ СА еволюционен механизъм, напротив!!! ”

  напротив? и какво според тебе е “напротив” на еволюцията? и от къде знаеш, че не са? те са описани в достатъчно книги като механизъм на мисленето ни – начин да се справим с голямото количество информация и да имаме някака нагласа и очаквания за новите неща и хора, с които се сблъскваме, да не сме тотално неведоми какво е това, дето виждаме. те са част от начина, по който правим връзки между свързани обекти.

  http://www.google.com/#hl=en&#.....38;bih=721

 31. аз пък познавам ядрен физик/козар. не че така му се иска, просто козарлъкът плаща повече. също и професор по вътрешна медицина/продавач на пуканки.

 32. мисля, че това не е истина.

 33. marystaneva
  09/09/2011 - 15:39

  Longanlon,
  Нали все пак мога да имам мнение, различно от това, което има някой друг? Не съм длъжна да вярвам сляпо в казаното и да повтарям чужди думи, в които не съм убедена.
  А предразсъдъците може и да са били еволюционни някога, както и религиите. Но не и днес или поне не за мен.

 34. marystaneva, можеш да имаш разбира се, собствено мнение – даже е твърде желателно 🙂

  само че относно предразсъдъците… по-добре е да знаеш, че ги имаш и да ги вземаш пред вид когато осмисляш нещо, отколкото да си въобразяваш, че нямаш, и да ги оставиш незабелязано да определят мисленето ти. всеки ги има – спрямо хора, спрямо предмети, места, събития – те са неразривна част от мисленето ни. което не значи, че трябва да го определят, разбира се.

 35. Магаданс
  09/09/2011 - 16:00

  Long, вече няма смисъл да се обясннява 🙂 Остави на еволюцията. Шансът както знаем е 50% (става/не става). Поздрави!

 36. Браво Лонг! Вярно и смело!

  Знам, че си фен на дългите изречения, но трябваше три пъти да прочета последното изречение за да го разбера и осмисля. 🙂

 37. neuromantic
  10/09/2011 - 12:33

  Тук от коментарите на marystaneva ми стана много интересно как един борещ се с предразсъдъците човек се оказа целият един голям предразсъдък. Интересно какъв следразсъдък може да се извади в подкрепа на милиционерската партия (тя май е голям фен), освен евентуално че нейното министерство на магистралите е изпълнило наложените му от ЕС задължения, които то пробутва като голям подарък за нас направен от сърце, което пък е част от генералната линия на управление на “генерала” задължаваща го всяко изречение в което се споменава някакво действие да почва с “Аз”. Сещате се, “аз дадох”, “аз построих”, сякаш парите ги вади от джоба си.

  Но с едно съм съгласен с marystaneva. Обобщението в случая е неправилно. Защото започва с най-голямата низина – бойко и се разпростира до всички политици. И наистина – той не е като тях. Той е различен. Той е евтин имитатор и глупак, а също така бандит и диктатор – атаката която комунистите спретнаха на Костов и която отеква и до днес не може да бъде направена сега срещу новия враг, защото той държи под контрол силово всички медии. Червените и сините обаче, че дори и НДСВ имат достатъчно качествени кадри, които са няколко класи над сегашната пасмина. Не виждам място за сравнение. Честни политици разбира се е оксиморон, но нека не бъркаме качества с морал. Качествата са полезни за устройството на държавата.

 38. Само да припомня, че тези “умници” ги избираме ние!

 39. Светослав Бацоев
  11/09/2011 - 12:22

  Петре, ама и ти имаш принос за ситуацията дето едно време го хвалеше толкова Бойко. Все пак много хора ти четат блога. Аз предлагам отсега нататък да не гласуваме за комунисти.

 40. Имаш право – кефех се на ББ като на мъжествен тип, както и на партията му заради либералната й дясна икономическа платформа, която сякаш Георги Ангелов я беше писал.

  За съжаление обаче след като дойде на власт ББ все повече започна да се превръща в путка която се огъва при всеки обществен натиск, демонстрацийка, синдикатче и т.н., и заряза дясната си политика в девета глуха.

 41. Има подобен комикс на SMBC с подобно съдържание.

 42. Той ако мислиш, че някога я е чел тая предизборна програма, остави да е участвал в писането й …

 43. Хехе. Не дава да пиша само на латиница… Иначе исках просто да кажа: Sic Transit Gloria Mundi… 🙂

 44. Теодор Колев
  27/09/2011 - 23:43

  На първо място съм съгласен с теб! Според мен това е някакво криво разбрано поведение от лоши съветници. Може да са прекалили с екшъни съдържащи малко реплики или никакви. Защото повдението на Б.Б. както и на много други такива е именно такова – Командо 2 или Терминатор незнам си коя част. На мнение съм, че у нас няма истински ПР специалисти, както и няма истински рекламни такива. Има една много простата причина – българска народопсихология. Има една мисъл /Не помня дали е на Рузвелт или Чърчил/ тя гласи, цитирам по памет “Ако изборите определяха нещо, то те щяха да бъдат забранени!”

 45. абе не мисля, че поведението на ББ е резултат от лоши съветници и пиари – дори нещо повече, струва ми се, че именно съзнателното им пренебрегване го кара да се държи по този начин.

  забележи го – той набра самочувствие и почна да приказва каквото си иска, защото смята, че щом ТОЙ го е казал значи е важно и правилно…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *