Сами сте, оправяйте се!Ако идвате от Google, статията за Бойко Борисов тук:
Малко известни факти за Бойко Борисов

Не съм майка Тереза, за да съм безрезервно добър и състрадателен – аз съм нормален човек и моето търпение си има граници. Само дето за разлика от повечето хора не съм чак такъв лицемер и за това мога съвсем честно да кажа, че наистина ми писна. Хайде, не се правете – на вас също ви писна, имайте поне смелостта да си признаете.

Тая кампания за спасяването на ‘медиците’ * вече излезе извън всякакви поносими граници. Всеки ден с тях ме занимават – целия интернет е пълен с кретени, наслагали тия лентички за аватари и подписи, от всички новинарски сайтове все новини за Либия. В редките случаи, когато се излъжа да гледам телевизия поне 10 мин. от новините са пак за това. Сега някакво земеделско говедо, порода искърско превъзходно**, искал да ги прави евродепутати. Да ги направи президенти на света ако ще – не ми пука вече, ама хич.

Да не говорим за моралната страна на въпроса. За това дали са или не са виновни. За това трябва ли изобщо страната ни да се занимава със спасяването на граждани, осъдени съвсем официално от местен съд по местните закони. За това как са отишли да работят в една държава, известна с тираничното си управление. За това защо са нарушавали местните закони против алкохола. За това как са приели да работят в отвратително нехигиеничните условия на либийските медицински заведения (разкази на очевидци съм слушал лично) дефакто слагайки си главата в торбата. За това дали изобщо цялата патардия им помага изобщо по някакъв начин, или само налива вода в мелницата на Кадафи, правейки ги още по-ценни като заложници. повече по тая страна на проблема

Нека се абстрахираме от тези неща. На мене ми пречи медийния и обществен шум. Дразни ме да гледам как разни медии се нарочиха за инициатори на кампанията и я използват най-нагло за реклама и повишаване на рейтинга. Дразни ме как разни позабравени политици гледат да си спечелят някой популистки процент обществено одобрение, пак пак с тия ‘медици’ като възглас. Дразни ме отвратителния клип на bTV в който описват как са ги мъчили.

Ядосвам се, че обществената енергия се разхищава за подобни безсмислени каузи, докато има много въпроси от огромно значение за развитието на държавата ни, които не получават подобно внимание. Намаляване на данъците и осигуровките за физическите лица, въвеждане на третия стълб на пенсионното осигуряване, прилагане на пазарните принципи в здравноосигурителната система, реформата в образованиете – от тия важни проблеми се интересуват шепа хора. Щото е много по-лесно да печелиш пари и дивиденти на гребена на популизма. Щото е много по-лесно да окачиш лентичката и да си въобразяваш, че правиш нещо полезно, отколкото да размърдаш мозъка си малко за да помислиш как можем да живеем по-добре.

По принцип не съм циник – но обстоятелствата в случая ме карат да говоря цинично. Вече не ме интересува съдбата на тия жени. След 7 години безсмислен и безполезен шум, личното ми спокойствие ми стана много, много по-важно.

* Кавичките са защото те са си обикновени медицински сестри.
** Мерси на NikolaV за хубавия цитат 🙂

Само дипломиран шивач можe да притежава магазин за дрехи. И то само само един.
Боговете сигурно са полудели

Коментари

 1. Димитър Бакърджиев
  29/04/2007 - 17:44

  Уважаеми господине,

  Верно е, че медиите използват кампанията за собствените си цели, но никой не Ви кара да си пускате телевизора на каналите които не вВи харесват. Пуснете си CNN, там няма да ви занимават със случая…

  Обаче, че не Ви интересува дали участват в справедлив процес или са жертва на престъпление… И, че отишли там на свой риск…

  За да ви е по-лесно да се асоциирате със случая, моля представете си, че те не са непознати хора, а ваши роднини и познати. Сега е по-лесно да разберете трагедията им, нали?

 2. Чувството за състрадание не ми е чуждо, но то, както и всичко останало на този свят си има граници. Както явно не сте забелязали от статията, негодувам срещу преекспонирането на случая и срещу експлоатацията му с цел печалба, което доведе до ‘пресищане’ и обратен ефект от кампанията у голяма част от хората.

 3. Не съм си слагал такава лентичка и няма и да си сложа. Честно да си призная, ама съвсем откровено изобщо не ми пука за тия лелки. Въпроса е принципен, но наистина прекалено много се раздухва. Сигурен съм, че и на много от хората всъщност не им пука, и най-големите идиоти са тези дето не могат да го признаят пред себе си. Хората, които се възползват ги разбирам. Те са наясно, че се възползват и са по-малко лицемери от други, които просто се правят на такива, каквито не са.

 4. Димитър Бакърджиев
  04/05/2007 - 10:58

  Лесно е да се дават определения като “идиоти”, “лицемери”… И да се твърди, че някой е останал неразбран е лесно…Обаче този цитат е от тука: “За това как са приели да работят в отвратително нехигиеничните условия на либийските медицински заведения (разкази на очевидци съм слушал лично) дефакто слагайки си главата в торбата.”

 5. Абе хора това да не ви пука за наши санародници хич не е на добре. Мен това ме изнервя, че всеки гледа само и единствено себе си! Аз ако съм такъв поне се старая да не съм. Всеки до известна степен е егоист но някои хора прекаляват. Всеки човек трябва да има някакъв морал и ценностна система-за това хората са казали първите 7 години липсват. “Сложили са си главата в торбата” ами как няма? Нали имат семейство да хранят. Да работят тук за 150 лв ли(тогава тук беше толкова заплатата за медицинска сестра)? И аз съм против това да се ходи в друга държава на майната си където си никой и нямаш един приятел. Но те са били принудени. Съгласен съм и за това, че медиите изнервят. Да така е но ако не знаете тук всяко чудо е за 3 дни и трябва да има нещо да напомня. А друг е въпроса, че не трябваше да се стига до това положение те трябваше да бъдат екстрадирани преди 7 години. Ама защото никой не си върши работата както тогава така и сега за това сме стигнали до тук. Няма ли един свестен политик-министър председател, президент да иде да каже аджеба ние тука членуваме спираме блокове на електроцентрали, пращаме войници наляво и на дясно та няма ли да се сетите да ни помогнете тук за тези медици????????? Айде млъквам до тука щото от приказки полза няма. И само още нещо да добавя за тези, на които не им пука за медиците тоест едва ли им пука за някой. Но искам да кажа, че искам като си изтърва 2 лева на земята някой да ме спре и да каже чакай… Това е.

 6. Тази тема е може да е много стара, но все пак ще кажа, че съм много съгласен с Лонганлон. Аз също адски много се ядосвах на цялата тази кампания. А когато казвах на хората, че тези “медици” всъщност са виновни обикновено ми се смяха. Костов преди време предположи: “Ами ако са виновни.” Изядоха го заради тези негови думи. А на мен са ми казвали далез по-запознати хора с делото, че тези “медици” са много виновни. Дали ви харесва или не – ако процесът беше справедлив, те вече нямаше да са сред живите.

 7. @Д.Н.
  Нали беше “Невинен до доказване на противното”… Ама то е много лесно да се дават определения като твоите от разстояние.

  Истината е, че и на мен ми бе писнало от цялата тая извратена кампания за случая. А от “шапката” на bTV, дето я въртяха non-stop, направо ми се повръщаше.

 8. То е доказано, че са виновни. Друг е въпросът това, което ни поднасяха пристрастните (както винаги – поради жаждата за реклами) медии. Ако си чела британската преса по въпроса с Майкъл Шийлдс например, никъде не пишеше, че Мартин Георгиев е казал, че Майкъл Шийлдс е всъщност извършителят на престъплението, а статиите им по темата бяха така написани, сякаш от нашата съдебна система по-несправедлива няма, това е целенасочена кампания срещу това изключително невинно агънце/момче и други подобни сърцераздирателни тъпизми. Аз по-скоро вярвам на хора, които са много навътре с един определен случай, отколкото на тъпите (да не кажа по-голяма дума) медии.

 9. хмм…. не мога да отрека, че си прав. Но все пак всяка страна гледа да си закриля “агънцата”, било то черни или бели. Зат’ва според мен Костов сгреши тогава, че се изказа по тоя начин. Защото всички останали чужденци, замесени по някакъв начин в целия случай, виновни или не, бяха изтеглени за отрицателно време от Либия, а наште си висяха с години.
  И мен ме дразнеше цялата дандания покрай “медиците” ни. Но ме и дразнеше безразличието на Костов, Надежда и дружинка. Дразня се, че всяка друга “бяла” държавица би обгърнала с нежни грижи въшливото си агънце, но не и ние…
  Както и да е, каквото и да говорят и от двете страни – истината винаги е някъде по средата (някъде там, както викаха у X Files).

 10. Аз подкрепям напълно Д.Н.! Кой знае с колко общо пари се е ощетила държавата покрай всичките совалки до Либия, хонорари и т.н., а да не говорим за отстъпките за Кадафи и всичко това за да спасяваме едни престъпници, че и герои ги направихме! Разбирам да ги преместят да си лежат присъдата тук, както Майкъл Шийлдс, впрочем си лежи в английската пандела, ама Гошко ги помилва още с пристигането им, че и с оркестър ги чакахме! И Костов си беше прав да го зададе тоя въпрос! Или предпочитате да празнослови като Яне Димката, на който му хрумна мисълта да ги прави евродепутати?! Абсурдистан е малко да се каже!

 11. —————
  За това трябва ли изобщо страната ни да се занимава със спасяването на граждани, осъдени съвсем официално от местен съд по местните закони
  —————

  за това изобщо няма никакво съмнение
  страната е ДЛЪЖНА да защитава гражданите СИ. иначе за какво е

Leave a Reply

Задължителните полета имат *