С тези служители конкуренти не са ти нужни


Както може би се досещате, ако сте познали Спъд от Трейнспотинг и сцената на картинката горе, днес съм на вълна интервюта за работа – и по-специално качеството на човешкия материал, от чиито стройни редици работодателите се налага да подбират служителите си. Бил и от двете страни на масата, но през годините съм събрал и доста смешни/идиотски случки по време на интервюта за работа, разказани ми от приятели…

Повечето случаи са ми разказани от работодатели, които са се опитвали да си намерят хора за някаква работа, и на интервютата са се явявали от кол и въже. Хора с нереално високи за образованието и опита им (или по-скоро липса на такива) изисквания за заплата, фрапиращо неподходящо облечени или тотално неотговарящи на изискванията в обявата са съвсем обикновена и често срещана гледка, а да послъгваш леко в автобиографията си като че ли дори е очаквано. Но долу описаните екземпляри не се вписват дори в тия поразтеглени норми:

Пламенасобственик на фирма за охранителна техника (камери, аларми, такива неща) търси да си назначи офис сътрудник.

Отговори на обявата няма много. По телефона се обажда жена, очевидно не млада, която разпитва за позицията. Пита какво е офис сътрудник и какво се очаква да прави. Оказва се, че се обажда вместо дъщеря си, която била “много заета в момента”, за да си търси работа. Още веднъж пита какво е “офис сътрудник”  и след още няколко въпроса затваря. Дъщерята не се обажда повече – явно наистина е заета.

Никола – собственик на фирма за хостинг търси хора за съпорт на англоговорящи клиенти.

Случай 1: Тъй като съпорта е по имейл, от кандидатите се иска да покажат знанията си по английски, като напишат кратко есе за двайсетина минути. Никола прави интервюто с някакво момче и го оставя  на спокойствие да пише есе на един от компютрите в офиса – и отива в друга стая по някаква работа за малко. Представете си удивлението му, когато се връща и вижда, че кандидатът за длъжността се е обадил на някой и този някой му диктува по джиесема какво да пише.

Случай 2: Никола: “Докато правим интервюто, джиесема му звъни и той… го вдига, баце, и започва  най-спокойно да говори, да се лигави нещо с тоя дето му се обажда“.

Стас – собственик на фирма за печат и предпечат търси офис асистент. В обявата не е посочена възраст, но има изискване за работа с интернет, офис пакета, копирна машина и факс.

На интервюто се явява жена на видима възраст четиридесет и няколко години и започва с репликата

Аз знам, че няма да ме вземете, защото съм стара – а вие фирмите знам, че само млади и хубави вземате!

На въпроса дали може да работи с офис техника, пита каква точно, и след уточнението за компютър и факс казва, че никога не е работила на компютър и не знае какво е факс, но:

– Работила съм с телекс… тоест не аз, ама колежката в моя кабинет работеше с него. Но аз съм я гледала. (уточнение – телекс е нещо като древна комбинация между факс и телеграф – не се използва никъде от двайсе години)

След обичайното “Ще ви се обадим” казва

Да, знаех си, че няма да ме вземете, защото съм стара!

Никола 2 – мениджър в известна верига супермаркети провежда интервю за касиер.

Явява се момиче с вид на емо, но изискванията за касиер не са кой знае какви и тя се вписва в стандартите за подходящ кандидат, има опит с касов апарат, не е глупава – общо взето, ще я вземат. До финалната й реплика:

Само още едно нещо – нали няма проблем да пия на работа? Само малко, по една две водки за тонус, иначе ми се доспива?

Петя – HR в завод за ковашко пресови машини търси човек за някаква административна работа, която така и не разбрах каква е била точно (бях доста пиян когато течеше разказа, а и на масата беше шумно).

Интервюираният е младеж към двайсе и пет с дънки и тениска. След като си казва името, продължава с обяснения как е загубил предишната си работа, защото шефът му го мразел и настройвал всички колеги срещу него, без той да е виновен за нищо. Въпросите на Петя относно професионалните му компетенции не получават ни най-малко внимание, още по-малко пък отговор – след мразещия го шеф следва описание на нещастния живот на кандидата – като се започне от гимназията, където го биели, та чак до ненормалните му съседи, заради които искал да се изнесе в друг апартамент та му трябвали пари – и затова се явявал на интервю за работа, нали.

Представлението завършило с подробно обяснение защо именно той има нужда от тази работа – безработната му жена, болното му дете, как заслужавал шанс. Отново, нито дума за това какво може да предложи на фирмата като неин служител…

Петър – т.е. аз, кандидатства в голяма международна фирма за доста примамлива длъжност, за която е уникално квалифициран (ще трябва да ми се доверите за последното 🙂  )

За длъжността има стотина кандидати, поради което се правят няколко отсявания. След последователни интервюта с HR, по телефона с шефа, лице в лице с шефа (общо 5 интервюта) от вътрешен човек във фирмата научих, че от петимата финалисти са избрали този, който … е искал най-малка заплата.  Какво можете да се сетите, това не бях аз.

А вие имате ли истории?

Кризата и “провала” на пазара
Подарявам книги – 11.2010

Коментари

 1. Ловецът на врабчета
  18/11/2010 - 09:57

  Моята балдъза (тогава проектобалдъза) кандидатства във представителство на голяма чужда търговска фирма. Балдъзата е завършила немската езикова в София, отделно се дипломира от Стопанския факултет на СУ – въобще, доста солидно образование. Фирмата е немскоговоряща, така че балдъзата се пласира. В последствие разбираме, че са я избрали заради 50 лв. по-ниска заплата, която си е поискала.
  Само че балдъзата решава да замине за Германия при гаджето си 3 – 4 месеца след назначението си. Съответно печели вторият в списъка на одобрените. И съответно заплатата е с 50 лв повече.

  Случай с мен – търсим началник – склад Метали. Обажда се един юнак и ми казва “Ами аз съм работил като началник – склад”. “Къде, кога?” – питам аз.
  “Ами преди две години лятото пазих склада на кооперацията на село”.

 2. Светослав Бацоев
  18/11/2010 - 10:03

  Най-забавното което се сещам е как един пич кандидатства за програмист и като го питаха какво му е нивото на javascript той отговори нещо като “Ъм, аз javascripta го ползвам само колкото да си го наместя”. Иначе колко хора с 10 години опит като спасители, строители или готвачи кандидатстваха за тая длъжност … които изобщо не ги викнаха на интервю естествено.

 3. Марин
  18/11/2010 - 10:18

  Готина случка от времето на програмисткия бум:
  Програмист кандидатства за работа. Уточняват заплата и какво точно ще работи. Работодателят казва, че във фирмата има строг и задължителен “дрес-код” – трябва да се ходи със приличен панталон и риза с дълъг ръкав. Програмистът е съгласен с всичко, поставя 2 условия: 1. да излезе веднага 1 седмица отпуска и 2. да идва на работа с къс панталон с провиснало дъно. Работодателят се съгласява.

 4. Марин
  18/11/2010 - 10:20

  Поправка: Всъщност кандидатстваше за компютърна поддръжка (но беше и програмист).

 5. тьрсех трз. Идва неква от голяма фирма,била шеф на трз-тата
  По-интересното беше, че искаше невероятно много пари, ане знаеше основни неща, дори не знаеше от кйде да ги прочете
  И искаше секретарка

 6. Владо
  18/11/2010 - 10:43

  В нашата фирма в момента тече подбор на кандидати за преводачи от български на английски на специализаирана техническа литература – норми за проектиране. Голяма изненада, при ясно обявените изисквания бяха преобладаващите CV-та на бивши сервитьорки от Слънчев Бряг (с голяма практика по англ. и самочувствие?!?) и момичета ходили на студентски бригади в САЩ и поназнайваки малко езика ?!?

 7. vanina.vanini
  18/11/2010 - 10:44

  Да, има и странни работодатели. Имаше някаква обява: „Търсим преводач с италиански език”. Моя позната се явява на интервюто и разбира, че ще се превежда от италиански на английски език. Предполага се, че ингилизкия си го знаеш по рождение:).

 8. Владо
  18/11/2010 - 10:48

  Сега се сетих още един по-интересен случай, шефката на жена ми беше наела една девойка (приятелка на голям клиент) за помощник на счетоводителите. При поставената задача да занесе платежните в банката девойката се обажда след има-няма 2 часа ,че в банката отказват да и ги приемат ?!? В крайна сметка се оказва че момичето объркало банката с НОЙ :))))

 9. rosikarteva
  18/11/2010 - 10:59

  Дъщеря ми кандидатства в чужда фирма, мисля че беше норвежка за позиция асистент продажби. След три интервюта и изпит-презентация я одобриха и поканиха на работа. Още по време на интервюто с шефа той я попитал обича ли реда и чистотата… И какво се случва? Още първия работен ден и казват че трябва да купи препарати и връчват стирка и кофа,да почисти офиса и да измие прозорците отвън…Освен това на въпрос с какво ще отопляват офиса, който е на партерен етаж, целият в стъкло и отговарят да купи малка печка-духалка, но от най-евтините. Естествено че напусна. Това е обратния случай, когато работодателят търси квалифициран персонал, изисква умения и знания, а е некоректен след това.

 10. абе каква е тая нова мода да се пише НОЙ – национален осигурителен Йнститут
  интересно, яко

 11. хехе това да минеш през ситното сито и сто интервюта и да ти връчат метлата е класика…

 12. Донка
  18/11/2010 - 11:40

  2001. Явявам се на интервю за преподавател по английски език, още прясна от университета. Потенциалната ми работодателка нямаше претенции как и какво ще преподавам на курсистите (Това си е Ваша работа!), но имаше две изисквания. 1 – да се обличам по-елегантно, а не с дънки както тогава си ходех, за да се вписвам в “начина по който изглежда този център” (сини кожени столчета и ниски стъклени масички за кафе, разположени на първия етаж в един вмирисан вход) и 2 – да си закупя(?!?) комплекта учебници по които ще преподавам. Заплатата беше почти никаква, но тъй като силно се нуждаех от каквато и да е работа се съгласих. Учебници не си купих, нито си смених стила на обличане, но явно с преподаването съм се справяла доста добре, защото след една година – толкова издържах – не искаха да ме пуснат 🙂

 13. Най-големият абсурд, и всъщност масива практика, е на интервю за работа да ме питат “Каква заплата очаквате”. И май само на мен ми прави впечатление колко абсурдно е това.

 14. no comment
  18/11/2010 - 11:52

  Нека отчетем факта, че тия “спъдовци” се умножиха откак започна кризата и съответно се увеличи безработицата. Сега за офис асистент , (независимо къде) кандидатстват по над 300 човека на ден, повечето от които неподходящи за длъжността. Във фирмата , в която работи сестра ми се случи точно това, докато преди 3-4 години имаха 7-8 кандидата (при същата търсена длъжност) за цял месец

 15. В нашата организация кандидат-стажантите трябва да изпратят есе на една от няколко изброени теми. Много се втрещих, когато видях, че половината от есето на един кандидат беше част от моя собствена статия. Разбира се, дори без да е цитирано.
  Друг кандидат пък дойде на интервю с биташки анцуг и кецове. Пълен потрес 😉
  А на доста от интервютата хората изобщо не знаят къде кандидатстват и с какво се занимава организация, което все пак отнема 5 мин. на страницата ни.
  Абе, има си доста неадекватни хора, като гледам и историите тук.

 16. marystaneva
  18/11/2010 - 11:58

  Явно имате опит с интервютата. Работя в офис. Всичко. От чистачка до “шеф” на офиса. Административна работа, работа с компютър, скенер и принтер, справки, обслужване на граждани… Сама съм, а и работата не е много. Но и заплатата е 356 лв чисто /за 4 часа/.
  Ще ми кажете ли къде греша, та не мога да си намеря по-свястна работа? Имам над 30 г. трудов стаж. Изглеждам прилично, обличам се прилично и се държа възпитано.
  А това е откъс от моето СV:

  http://marystaneva.blog.bg/lic.....ota.380845

  С английския се справям на основно ниво, с руския съм по-добре. Вече съм на 51 /това по-горе е от миналата година/. Наистина имам нужда от по-добре платена работа. Ако намеря такава, където работното време да е до 14-14.30 ч. би било идеално, защото ще мога да запазя и сегашната си работа, където работното ми време е от 15.30 до 19.30 ч. Но никой дори не ми се обажда за интервю. Как да не предположа, че е заради възрастта ми? Вече все по-рядко кандидатствам – струва ми се, че няма смисъл…
  Ще се радвам, ако ми дадете някакъв съвет!

 17. коментар от Свежо: 😀 😀 :D, не знам смешно или трагично е това

 18. @nik666, не само на теб. 🙂 Действително е абсурдно.

 19. или редовния първи въпрос, който HR-ите изучават (явно усилено) в университета – “Лесно ли ни намерихте?” 😛

 20. Аз имах кандидат-стажантка за фирма от сектора на туризма, на въпроса “Къде се намират Белоградчищките скали ?” (след серия други) ми се отговори “А… труден въпрос ми задавате”

 21. Мхаха, това с “Лесно ли ни намерихте” ми напомня за интервю, на което бях отишъл преди 2 години. Огромния транспарант на фирмата се виждаше от другия край на улицата, но въпреки това заковаха въпроса директно в началото. Не знам какъв точно поглед съм отправил към интервюиращата лелка, но още преди да отговоря тя измърмори нещо и каза “Да продължим нататък”.

 22. Аз пък мисля, че това “лесно ли ни намерихте” е подходящ въпрос за започване на разговора, докато кандидатът още си закача палтото и се настанява за същинския “разпит”. Нещо като универсалния разчупващ съседски разговор за времето, ама този е за интервюта 😉

 23. Те затова се нацвъкаха толкова агенции за подбор на персонал (които според мен са прекалено много като брой в София). Тяхната задача е да отсеят идиотите, въпреки че съм чувал изказвания от сорта на: “Аз като видя, че е агенция за подбор на персонал и изобщо не кандидатствам” – ами те затова са създадени тия агенции, за да пресяват неадекватните.

 24. Донка
  18/11/2010 - 12:33

  Две случки от другата позиция:

  1 – Края на 90-те. Обявата е за майстор сладкар-декоратор. Интервюто е практическо, т.е. ела и покажи какво можеш. Дамата кандидат не знае как се държи шприц и с детински възсторг се удивлява на съвсем елементарни техники на декорации, които се правят на съседната маса. Питат я за професионалния и опит – “Еми вкъщи дето съм украсявала…”

  2 – Английски говорящ чужденец се преселва да живее в България и иска да се научи да говори местния език. Пускаме обява за преподавател – специалист по български с обяснение за какво ни трябва и че кандидатите с работно владеене на английски ще бъдат предпочетени. Както можете да се досетите 99% от отговорилите бяха учители по английски, даже единият ме убеждаваше разпалено как трябва да изберем него, защото английският му бил перфектен, та се наложи да обяснявам, че човекът този език си го знае отлично, благодарим все пак, но целта му е български да научи.

 25. Не знам, ама само като си представя, че след два или три месеца ОТНОВО ще търся оперативен счетоводител и падам
  при мен колежките не напускат, просто забременяват, и сега през април чакаме третото момченце в отдела 😛 😛 😛
  Та последният път (преди половин година), пак заради бременност едната колежка ни изоставя, и аз трябва да попълня екипа…
  Пускам стандартна обява, в която обяснявам, че търся човек, който да разбира точно определени неща, които са базови.
  Явяват се една камара счетоводители с опит, които твърдят, че през цялото време са работили като оперативни счетоводители точно във връзка с това, с което аз търся.
  На теста, в който имаше и задачи, 95% от кандидатите бяха играли тото.
  Някои от кандидатите пък направо ме тушираха с изискванията за заплата и работно време, и такива ми ти неща

 26. а най-ми е любимо като ми кажат,
  аз не мога да започна под 1500 лева, защото изплащам кредит, живея на квартира и тн
  иначе – знанията са му като на всеки посредствен гимназист

 27. Ловецът на врабчета
  18/11/2010 - 12:50

  Браво бе, а аз инженерчето за 1500 лв само си мечтая

 28. no comment
  18/11/2010 - 13:05

  ако търсиш счетоводител с опит трудно ще намериш за под 1500..иначе за такъв без никакъв(опит де) даже са много парите

 29. за оперативен или за главен говорим
  щото аз търся оперативен счетоводител
  нали няма да ми обясниш, че оперативен счетоводител, който всъщност е един компютърен оператор, трябва да взима 1500 лева?

 30. Бил съм и от двете стран, по често като кандидат. И ако небяхме обещавали конфиденциалност щях да пусна много ярки примери.
  1. CV та от по 10 изречения в стил м”ного съм добър доволни ще остание”
  2 Бил съм мениджар, мениджер, суперваизор – на кого на още 2 ма българи на бригада в САЩ.
  3. Аз мотивационно писмо няма да пиша защото комунистическо ми звучи.
  4. Снимка – на дивана, полегнал на една страна. На море с приятели или аз съм третият от дясно.

  Издънки от работодатели:

  Кандидатствам за търговски представител – оказва се че търсят шелка да вдига телефона.
  Регионален суперваизор – ама една година ще поработите като търговски представител пък после ще видим.

  И най – мразя да ми кажат каква заплата очаквате. Ами аз очаквам 3000 лв. Защо не ми кацете вие какво предлагате на минимум пък да видим как ще ви обедя да ми дадете повече. А и може да искам да работя точно тази работа и да се съглася на по малко от колкото някой друг със същите умения.
  Или най гплемият ви успех – за нен лично 2 място на Републиканското по лека атлетика. Ама това как е свързано с работата ми?
  И ако ви кажа че съм сред хората с най-добри резултати във фирмата как ще ми повярвате?

  Изобщо в България работодаъел – работник ситуацията е “мжци да те лажин” и от двете страни.

 31. Може ли да го изтриеш предният коменра, че като пиша от телефона сума ти и грешки се получават.

 32. no comment
  18/11/2010 - 14:34

  Планков за главен счетоводител 1500 лв са срамно малко-техните заплати са над 2000 лв., освен ако фирмата не е бедна. За оператиовен счетоводител 1500 са много , ако няма опит или ако той е максимум година-две. Опитният оперативен счетоводител не е компютърен оператор и може да върши счетоводни операции на повече от 1 фирма (даже е почти задължително)-и работата му не е само да смята ДДС до 14то число, но това естествно завиди от фирмата

 33. Техните заплати са над 2000 лв, в кои фирми и браншове да попитам, че си има значение

  освен това, аз оперативен счетоводител, който да взима 1500 лева не съм виждал, дори в Кока Кола (ако не броя бонусите, и социалните придобивки)
  :))))
  А и 1500 лева, за човек, който преписва банката примерно, или осчетоводява продажбите на фирмата …. ми идва ебахти и скъпото като инфо

 34. Планков
  аз съм единствен счетоводител в печатница с 50 човека персонал
  изпълнявам няколко длъжности едновременно
  -касиер
  /касов апарат,касова книга,бяла и черна каса и т.н/
  -оперативен счетоводител
  /пиша фактури,пращам ги по мейл,завеждам ги в счетоводна програма,фактури от доставчици,банка и електронно банкиране,справки за шефа за платени/неплатени проформи и фактури,ддс декларации,от време на време ВОД и т.н/
  -главен счетоводител
  годишно приключване със задължителен одит
  -трз
  /изчисляване на месечни възнаграждения-бяло и черно,
  осигуровки и данъци ,плащането им както подаване на Д1 И Д6 със ел подпис,назначаване и освобождане на персонал,майки – имам 5броя,болнчини и т.н

  от време на време го играя и секретарка
  заплата 1400 лв
  как ти се струва?

 35. даже много взимаш, извинете
  ама като чуя някой да ми казва, че е умение да направи Д1 и д6 и да ти подаде с ел. подпис, и все едно чувам, че няква сервитьорка ми казва, аз мога да отварям шише с бира ))))

 36. освен това темата не е за възнагражденията на счетоводителите, а и Единствен счетоводител е супер шибана работа… и аз не говоря за възнаграждението на Единствения счетоводител
  говоря за оперативен, който да въвежда само сметка “банка”

 37. ами като си тръгнал така да ги приравняваш нещата сигурно годишното приключване ще да е нещо като ..хмммм….да ти сметне сервитьорката сметката ?
  предполагам ще се съгласиш че смятането на 2 ракии и една салата е по трудно от отварянето на шише с бира

 38. между другото ти си първия който казва че вземам много за това което върша,първия от колегите с които съм говорил,
  но пък не може всички да сме на едно мнение все пак

 39. Ван Дам
  18/11/2010 - 15:57

  Планков, такива шефове като теб не ми ги хвали. Веднага се хвана за запетайката. Гледай по отгоре, the big picture, както се казва. Направо си сложи колкото даваш и толкова, какво друго очакваш…

 40. @deepz00ne, ако годишният ти отчет ще бъде прочетен само от одитора, евентуално от НАП при ревизия, както и от счетоводители-воайори, ровещи из сайта на Търг регистър -> то отчетът има стойност в размер на спестените глоби за неизвършен одит, несъставен такъв, непубликуван такъв и толкова, разделено на 12 месеца )))
  виж, изобщо не омаловажавам работата на Единствения счетоводител, не знам колко си добър счетоводител, но информационната стойност на отчета ти ще е горе-описаната, виж Отчетите за вътрешни цели (кой платил, кой неплатил, и бла бла) за шефа имат значение, защото на базата на тях той взима някакви решения.
  Но съгласи се с мен, че Д1 и д6 и работата с е-подпис не е умение, което си заслужава да се презентира. Издаването и пращането на фактури, също …
  Решаването на данъчни казуси обаче е, изготвянето на отчети за вътрешни цели, също, изготвянето на официална ведомост също
  изобщо възнаграждението на Единствения счетоводител зависи от големината на фирмата, най-вече

 41. “Лесно ли ни намери”? е точно разчупващ леда въпрос, колкото да завържеш разговора и не се учи в университета 😀 действа, обаче.

  от много време не съм коментирал в блогове, особено злоядо, ама тук просто не се сдържам да кажа на момчето дето раздава заплати и обяснява кой колко трябва да взима, че е супер паляк, с потенциал за успех близо до абсолютната нула.

  ^- нищо лично, btw, ама просто ми звучи въздухарски, а и факта, че можеш цял ден да си позволиш да пишеш коментари в някой блог, ще рече че си нямаш достатъчно работа -> т.е. си скъсан като два стари лева -> т.е. си последният човек, който може да определя колко пари е редно да взима друг.

  п.с. не изключвам и минималната възможност да си въшлив от пари, но просто да си доста стиснат, което от друга страна не променя факта, че си оставаш паляк. просто си богат такъв.

  п.п.с ако се чудиш какво е “паляк”, ето ти отговор:

  http://www.neolog.bg/single.php?w=1398

  правя ти живота по-лесен, не че нещо те подценявам 😀

 42. не съм съгласен с теб
  Разбира се че можеш да хванеш една средноинтелигентна сервитьорка,да я накараш да зазубри определена последователност от операции на компютъра и ето ти Д1 и Д6 готови и подадени.
  въпроса е какво правим когато примерно се получи фал и тя седи и гледа тъпо понеже въпроса излиза извън това което е зазубрила
  Далеч съм от мисълта че това е супер сложно умение и т.н но не можеш да хванеш някой от улицата да го прави нали?
  Предполагам ти си имаш пчелички които да ти вършат цялата бумащина но мога да ти кажа че е супер шибано да движиш 20 неща наведнъж и шефа ти да ти мрънка защо 21 то не е свършено

 43. Модерната вещица
  18/11/2010 - 16:52

  Всеки има по някоя случка, дори да не е ходил на много събеседвания.

  Веднъж ме повикаха най-официално на интервю, само за да седнат насреща ми като на другарски съд трима юноши бледни на по 18-20 години, да си затворят лаптопите и един, най-старшия явно, да ми съобщи, че търсят човек с конкретно умение, което аз не притежавам. В обявата то не беше посочено. Напротив, тя отговаряше на моя опит и умения, за които той се изказа снизходително. И съобщават ми, че не ставам, след като лично са ме извикали и ме гледат едно такова напрегнато и очаквателно, все едно ей-сега ще скокна и ще извадя друго CV от чантата, което да им пасне на нуждите. А де?

  Казах им спокойно, че явно не съм човека, който им трябва и се изнесох набързо.

 44. Това със заплащането беше иронично, но в интерес на истината при мен наистина работят химик, физик и математик
  справят се перфектно )))

 45. @Н и всички останали, които тръгват с “щом можеш да си позволиш толкова време”
  представи си, че в момента съм с почивен ден, не за друго, а защото последните 20 дни не съм почивал, нито събота, нито неделя )))
  и докато спамя тук, примерно чета новостите из приетите данъчни закони )))
  освен това работя на 4 места )))

 46. Славо
  18/11/2010 - 17:40

  Не си те представях като човек на корпоративна работа, а щом има 5 етапа на интервюта, не може да не е корпоративна.

  Айде сложи вече някоя реклама тук и ставай фул тайм блогър 🙂

 47. Баце, аз съм идеалния човек за корпоративна работа и смятам, че тя е идеалната работа за мене. За сега обаче корпорациите като че ли не се избиват за професионалните ми качества 😉

 48. Гадньо
  18/11/2010 - 17:54

  Работодател: “Ние не даваме тестове на кандидатите, за нас е по-важен личният контакт.” — за чисто оперативна работа, изискваща определени умения и очевидно високо ниво на познания.

  Работодател: “Вие там, с банките… все се правите на много знаещи и важни, но нашата фирма прави неща за Айфони, това знаете ли колко е универсално? Използват го даже хирурзи… за да си подреждат приборите в операционната!” Айфони, човек. Двама-трима средно находчиви хирурга си подреждали с него приборите на масата.

  Работодател: “Ако Аз те наема на работа, ще идваш точно в девет и половина на работа. Точно в 13:30 ще излизаш в обедна почивка и точно в 14:30 ще бъдеш в офиса… След 18:30 те изритвам, защото изобщо не обичам да ми се мотаят след това време… Идваш си на работното място и правиш точно това, което ти кажа. Не отваряш различните чекмеджета, за да видиш какво има в тях… Мислиш, че можеш да прескачаш Правилата? Аз имам приятели в полицията, следствието, прокуратурата, ДАНС… ще ти разгоним фамилията за нула време!” — това последното казано дори без никакъв намек, че искам да ми е известна тази информация… човекът просто се хвалеше. Държеше всички да го боготворят за… 1/3 от средната заплата на пазара.

  Работодател: “Ние не сме просто най-добрите, които правят Х. Ние сме ЕДИНСТВЕНИТЕ, при които може да се работи Х. Нашето ниво на професионализъм е най-високото възможно — само най-добрите успяват при нас.” — това, при положение, че има поне още 25 фирми на пазара, занимаващи се с абсолютно същото, и съмнителния “професионализъм” — поне 6 пъти хванах интервюиращия в груби фактологични грешки.

  Избягвам да коментирам другата страна не поради липса на ситуации, а просто защото това със снимките засенчва всичко, на което съм бил свидетел до сега.

 49. ще е хубаво да казвате поне за коя професионална област става дума, когато споделяте случки 🙂

 50. Сандо
  18/11/2010 - 19:00

  Абе, мене ако питате, и интервюиращите често са също толкова компетентни в интервюирането, колкото и кандидатите за работата. Търсенето и наемането на работна ръка също си е сложен занаят, в който има изключително много психология. И всичко е от значение – как си облечен, как гледаш в очите, как се здрависваш (дали стискаш силно или слабо ръката, дали си изпъчен или приведен…), къде ще избереш да седнеш и… как отговаряш на въпросите де :-))) За важните служби на Запад се минават по 5-6 интервюта…

  А аз пък съм се явявал най-вече на конкурси за държавна работа във Франция, където и за най-дребната служба се минават изпити като за влизане в университет. Така е и за счетоводител, и за учител, и за директор, и за секретарка, за уредник, за градинар, за готвач… Общо служителите са разпределени в три групи (А,B,C), като принадлежността към всяка група представлява чин и положение в йерархията(оттам и думата “ЧИНовник”).

  Бяхме точно 747 кандидата за общо 13 места. Първите два изпита бяха писмени – на първото французите му викат “дисертация” и прилича малко на нашенска “тема”, а второто е синтеза на документи (дават ти 40 страници извадки от текстове, а ти трябва да измислиш проблематика, около която да работиш въз основа на дадените документи).

  След писмените изпити едва 30-40 души бяхме допуснати на устните изпити. На първия устен кандидатите могат да избират между три специалности – История/География, Право или Икономика (като трябва да имате предвид, че и трите специалности се припокриват… аз лично бях избрал История/География, а ми дадоха въпрос свързан от раздел Икономика… обаче ако тръгнеш да протестираш, с теб е свършено…). Вторият устен изпит пък е върху общата култура на кандидата… На мен ми се падна въпрос свързан с лингвистиката, а мен там си ме бива :-))) И така, от първоначалните 747 души останахме 13, аз бях четвърти и три дни по-късно ми се обадиха да ми предложат служба. Тъпото на тази система е, че знаеш със сигурност, че имаш работа, но никога не знаеш каква! Знаеш, че си чиновник, но не знаеш къде ще те пратят… А и не можеш да отказваш повече от три служби 🙂 И затова приех веднага и засега съм доволен :-))) И може би ще съм чиновник до края на дните си, защото френските чиновници са кажи-речи неуволняеми.

 51. Сандо,

  а какво ти е мнението за книгата, която излезе наскоро, относно работата на френските чиновници? Не си спомням заглавието, но някаква жена я беше писала и описала как са по цял ден във фейсбук и т.н. и я уволниха заради тая книга.

 52. Пламен Балинов
  18/11/2010 - 19:05

  CV на кандидат администратор със снимка на въпросния, гол до кръста до някакви компютри, демонстрира бицепс…

  Друго интервю, в което се иска човек с опит със SAP – въпросният сподели, че си го е инсталирал в къщи, разцъкал го за 2-3 дена и нищо сложно. Всичко му разбира и е готов. Евала 🙂

 53. Сандо
  18/11/2010 - 19:19

  Да, знам я тази книга – жената беше някъде от Бордо… И книгата стана бестселър :-))) Е, навсякъде има хора, които се скътават или са некомпетентни. Ще се поинтересувам по-подробно за книгата, но гледах някакво предаване по телевизията с “писателката”, в което тя разазваше, че по професия е журналистка и че се е намърдала в някаква кметска администрация с единствената цел да събира такива компрометиращи случки 🙂 И съответно за месец продаде 80 000 бройки от книгата си… Най-вече в Бордо :-)))

 54. Сандо
  18/11/2010 - 19:34

  Зачетох се в откъс от книгата за чиновниците и наистина щях да си умра от смях :-))) И все пак… Сигурен съм, че френската система е много по-добра от шуро-баджанащината или креватното повишение 😉
  http://www.lefigaro.fr/actuali.....mique-.php

 55. Имайки известен опит с търсенето на работа напоследък, съм натрупала впечатления колко некомпетентни и абсурдни въпроси задават интервюиращите и колко неуместно се държат също.

  Пример: “от София ли си?” (Показателно, че не четат CVтата. За протокола: от София съм.)
  Други: “Като влезеш в мола, в кои магазини влизаш?” (???????) – В ПИКАДИЛИ(!) Аз питам ли те къде се шляеш и какво вечеряш? Маркет рисърч ли правиш или провеждаш интервю за работа?
  Друга женица явно имаше огромен интерес към моя скромен личен живот. В 2/3 от времето ми задава въпроси за мои роднини, близки и познати, кои книги и филми са ми любими и защо. (На моменти имам чувството, че говоря с хора от агенция за запознанства.)

  Наскоро попаднах на мома (от HR-агенция), която не правеше разлика между доставчик и клиент. (Показателно.) След като веднъж я поправих ме изгледа лошо и заплашително. Разбира се методично продължи да нарича доставчиците клиенти.

  Друга другарка: говорeйки по зададен въпрос, погледът ми попадна на хартията със СВто ми. Женицата се хвърли, изсумтя и обърна листа… явно решила, че “преписвам”. (WTF?!)
  Друг пич, след интервюто, излезе с мен да ме изпрати. Обеща, че ще ми звъннат. Харесало му как мисля и… как изглеждам…
  Фаворит: “С какво искаш да се занимаваш.” Този въпрос наистина не го разбирам. (И не се ли задава в едно изречение с “като пораснеш голям/а”?) Та нали съм видяла обявата, прочела съм я, преценила съм, че отговарям на изискванията. Кандидатствала съм. Защо, бе тикво, ако не исках да се занимавам с това, щях да се хабя да кандидатствам?! И щях да го уча 5 години, и да го работя други 10?! Е, някои човеци може би практикуват спорта “безразборно изпращане на CV” и покриват някакви си техни нормативи за брой изпратени кандидатури на ден, но на тях трябва да им личи, че не им е добре. И то от далече.
  Примери още много.

  След скромния ми експириънс с работодатели и специалисти от агенции за запознанства, пардон за подбор на персонал, си позволих да си направя някои изводи:
  – малцина са тези, които са подготвени (прочели са СВто ми отново) и имат смислени въпроси по него. Често задават нелогични и хаотични въпроси. След подобни опити за разговор си тръгвам с чувството, че интервюиращите не са наясно какво искат и от какъв човек имат нужда. Ама наистина.
  – Често или подценяват кандидата (мен), или са откровено тъпи, най-често и двете. Малцина са и тези с чувство за хумор.
  – Други пък се изчервяват, погледите им шарят, пречат им ръцете, а когато говорят не се чува какво казват. Неудобно да ти стане, че го безпокоиш чиляка-работодател.
  – Много от кандидат-работодателите забравят, че изборът е двустранен. Аз също избирам. Не се навивам да работя със/за работодател, който по време на интервюто се държи като чорбаджия на мегданя.
  Отделна е глупостта с “тайния работодател”. От HR-агенцията отказват да споделят името на компанията, за която интервюират. Трябва да са илюминати или рицари на таен орден… Ще променяме света, чакам да ми се обадят…

  – Отсрещната страна е противна. Също.:)

 56. Фаворит: “С какво искаш да се занимаваш.”

  Всъщност чрез този въпрос се опитват да разберат колко амбициозен човек си. В САЩ например се дават съвети преди интервюто за въпроси от този тип, които са нещо като “Къде се виждаш след 5 години?” Ако отговорът ти е, че не знаеш, за тях ти си човек, който не знае какво иска от живота. Ако знаеш и уточниш те се опитват на базата на отговора ти да преценят колко верен служител на фирмата им ще си и колко добре ще си вършиш работата.

 57. “каква заплата очаквате?” е въпрос, който, като го чуя, губя всякакъв интерес да постъпвам във въпросната фирма…ако ТЕ не знаят какво очакват от мен и колко струва това на пазара – за съответните нива на кадърност – значи са пълни несретници. ако пък знаят, но искат да минат тънко/правят се на тарикати – АЗ не искам да работя за такива дребни душици.

 58. Колкото до самите послъгвания в автобиографията, споменати в статията (предполагам имаш предвид за резюметата), самата автобиография е като самореклама. Винаги ще трябва да се опишеш, че си по-добър в областта отколкото всъщност си. Същото е и с препоръките, където често се случва човекът, който ще те препоръча да те помоли ти сам да напишеш препоръката за себе си и да сложиш неговото име. Тогава остава само той да прочете какво си написал и ако ти каже ОК, пращаш тази препоръка наляво-надясно и на въпрос от потенциалния ти работодател към него дали той е писал тази препоръка – отговорът му винаги ще е положителен. Потенциалният работодател няма да има как да разбере кой лъже.

  Изобщо това са си всеизвестни хватки в намирането на работа.

 59. Prince Croc
  19/11/2010 - 00:26

  Имам и още как…

  Явявам се на интервю за работа, господин началникът ми гледа документи под и над очилата си, зададе ми точно 2 въпроса за професионалната ми квалификация и последва трети убийствен:-
  Той: Какво пиеш?
  Аз: Каквото почерпите.

  След това някак ридобих убеждението, че изцепката ми ще ми коства работата и останалата част от разговора е просто, за да не ме изгонят веднага, но… ме назначиха.

 60. Хм, май най-откачения случай, за който си спомням беше момата, която дойде на интервю за работа с гаджето си и настоя той да влезе с нея. Била само от седмица в София и се страхувала да ходи сама на непознати места.
  На невинния ми въпрос дали въпросният приятел ще я придружава и на работа, тя отговори, че до обяд му било невъзможно, защото ходел на фитнес.
  Само да вметна… обявата беше за графичен дизайнер, не за компаньонка. И cv-то й изглеждаше достатъчно приемливо, за да й се обадим – явно някой е помагал в съчиняването му.

 61. Iplankov май е прав. Мама и тате са с одиторска и счетоводна къща, и преди време като за счетоводната търсеха оперативни беше големия зор – в СВто пише, че имали опит с ажур, омега, не знам си к’во, а като дойдат на пробен – нищо общо с действителността. Егати нахалството, аз не мога да проумея как можеш да напишеш, че можеш да правиш нещо, от което хал хабер си нямаш?! Просто фантазията ми е бедна как тези хора си представят, че дори да ги наемат, като не могат в действителност нищо да правят, как ще изкарат над 1 седмица?

 62. QNA PLATOVA
  19/11/2010 - 03:11

  Zdraveite! Imam i az opit kato kandidatka, no v Bulgariq samo edin put kandidatstvah za rabota. Togava jiveeh vuv Vienna, Avstriq, i po nqkakva obqva namerih banka, koqto e vuv Vienna, no tursi bulgarski slujiteli. Molbata se puska6e oba4e do bulgari vuv Varna.

  Predi da podam molbata, napisah mail, v koito razqsnqvah, 4e imam CV samo na angliiski i nemski – nqmaha ni6to protiv. Seriozno, ne pomnq firmata, no ne se iziskva6e osoben opit – v obqvata pi6e6e, 4e ima obu4enie nqkolko meseca. Imam dobro obrazovanie za avstriiskite standarti, ne sum vis6istka, no se iziskvaha ezici i IT, kudeto se spravqm dosta dobre. Ta, pra6tam im molba sus CV – polu4avah samo otgovora “Ne se 4ete!”. Posle pra6tam v drug format, ot drug adres, kazvam im pak, 4e e na nemski/angl… Samo polu4avah otgovor, “Ne se 4ete!”. A predvaritelno bqh pratila mail, da gi pitam dali imat problem etc etc (i te kazaha, 4e e ok!!), i kogato 4 dena podred polu4avah tozi nagul varnenski otgovor, bez pozdrav, bez poqsnenie, bez alternativa, “Ne se 4ete!” i se otkazah. I slava Bogu, rabotila sum ottogava samo vuv firmi s avstriici i ne mi e bilo zle. Bulgari ne tursq. Be6e oba4e mnogo obidno taka da mi otgovarqt. Etiketut iziskva da pi6e6 mail s “Uvajaemi/a…” i s “priqtelski pozdrav” nakraq. Ne me interesiva dali tova zvu4i prefurcuneno – na rabotnoto si mqsto i az sum otgovarqla na molbi za rabota i nikoga ne sum otgovarqla s po 2-3 dumi. Vse pak korespondenciqta mi govori i za nivoto mi, i za imidja na firmata, ne e li taka?

  Ina4e pak vuv Vienna mi se e slu4valo da kandidatstvam za prodava4ka, a posle da me slojat v nqkakva vmirisana kuhnq – tam rabotih 8 dena. 8)
  No golemiqt udar be6e – izvun Vienna (demek ne e mnogo hubavo da putuva6 izvun grada za rabota, ottam i malko kandidati) – recepcionistka za hotel, s govorim italianski.

  Az govorq dobre italianski, umeq i da ob6tuvam, haresvam hoteli, zna4i pasva. S golqma radost me priemat na interview, v ofis zad skladovi pome6teniq (ne hotel) kazvat, 4e diplomata mi e naistina dobra, (pismena matura po italianski vuv Vienna), i me pra6tat kum “Vtoro nivo”, nqkakuv ofis. Tam 2 dami me 4akat – edna italianka i edna avstriika. I te mi kazvat, 4e vsu6tnost rabotata mi e da sedq s tqh v tehniq ofis i da vdigam telefona. Po telefona zvunqt italianci, koito iskat da rezervirat po4ivki v avstriiskite ski-kurorti, a az trqbva po telefona da gi ubejdavam kolko sa hubavi teq kurorti i kakvo ima v hotelite. Edinstvenata mi pomo6t 6te sa katalozi na hoteli, otkudeto da im 4eta koi hotel kakvo predlaga. Bqh BQSNA!!! Nito hotel, nito normalni usloviq i obu4enie, a rabota na telefon napravo mrazq. Italianskiqt mi ne e 4ak perfekten, ta da moga po telefona da razkazvam za ne6ta, koito samata az ne poznavam. Mnogo bqh razo4arovana. Te vidqha. Burzo stana qsno kak nqmam merak.
  V kraina smetka si namerih dobra rabota kato asistentka na edin 6ef – na 6efa na intervuto mu be6e napravilo golqmo vpe4atlenie, 4e haresvam koli i futbol i 6te pasvam dobre v mujki kolektiv. Zatova me vzeha. A 4e ne znaeh kak se otvarq papka s metalna 6tipka po sredata vuob6te ne be6e vajno. Turpelivo me obu4avaha okolo 2 meseca i naistina mnogo naprednah. Rabotih pri tqh 13 meseca.

  You never know. Qvno po celiq svqt si e igra na ruletka kude i kak 6te te vzemat na rabota. I drugi istorii imam s kandidatstvane za rabota, no pisah dostatu4no zasega.

 63. Брей, кирилицата явно е дефицитна стока в Австрия.

 64. Балтазар Иванович
  19/11/2010 - 17:16

  Класика в жанра. Всеки иска повече срещу по-малко. И двете страни в процеса са така. Дали искаш голяма заплата за да си драпаш тестисите или искаш бачкатор тип самсунг (сам прави всичко) срещу някакви жълти стотинки – само гледната точка е различна.

 65. Предполага, че на доста от вас се е случвало и следното: явяваш се на серия изпити и интервюта, пресяват, пресяват и накрая назначат някой дето дори не е кандидатствал за мястото… На близък му се случи на 2 пъти за едно и също място в известна банка… А върха беше, че му се обадиха и трети път, ако искал да кандидатства пак за същото място в рамките на 6 месеца …

 66. Кандидатствах за маркетинг специалист във фирма, която се занимава с обучения – една от известните в столицата. Лъскав офис, приятна атмосфера, работят с и за големи имена в ИТ бранша. Първото интервю беше доста приятно, съвсем човешки разговор, класическите теми, нищо притеснително. Извикаха ме на второ. Тогава се запознах и с баш шефа на фирмата. Започна да ми задава въпроси от типа на: имаш ли нещо против да оставаш до късно, тъй като обученията често продължават вечер и някой трябва да изпрати лектора; ако трябва да се купи нещо за офиса (например миналата седмица ни трябваше торта), ще трябва да шофираш до центъра, имаш ли против; имаш ли проблем да наглеждаш счетоводната фирма, която ни обслужва и да контролираш работата им и разни други тясно свързани с маркетинга задачки…И през цялото време изтъкваше като основен недостатък, че нямам книжка и как така нямам, това било голям проблем. Тъй като по същество работата изглеждаше интересна, изразих известна склонност да върша и допълнителни задачи, особено ако са рядкост, както те ме увериха. След 2 дни ми звъннаха, решили да ме поканят да работя при тях, но при 2 условия: строго официално облекло (което е ок за мен) и да ме осигуряват на минималната заплата. Отказах им.

 67. Що пък към CV-то да не изпратищ секси снимка от корабче пред Ниагарския водопад?! 😀 😀

  Естествено нищо лошо, само дето и да я “Лайк-на”, няма да ти излезе “Нотификейшън”, но ти така и няма да “ъндърстенднеш”.

 68. коментар от Свежо: Трагикомично!
  Аз до сега четох и коментарите под статията. 🙂 🙁

 69. Емилиян Танев
  19/11/2010 - 20:07

  @lplankov

  Скоро четох кой е перфектният счетоводител в otchet.bg

  Най-много ме зарадва:

  Счетоводител, многократно съден, но никога неосъждан 😀

 70. Темата ми е много интересна. От 98-ма правя интервюта на програмисти и имам известен опит. Съотношението получени резюмета/поканени за интервю/предложения за работа е устойчиво 30/10/1. И това е професия, която селектира хора с интегритет, амбиция и характер. Нито средното, нито висшето училище в българия дават някаква полезна подготовка за това толкова важно житейско умение. Успешните кандидати се справят благодарение на високата си квалификация и базисна социална интелигентност. Българското образование в момента е тотално неадекватно на житейската реалност – хората са неподготвени да си служат и комуникират с институциите на социалната реалност – като се почне от брака и семейството, през банките, нотариусите, пенсионната и осигурителна система, полицията, прокуратурата, съда и т.н.

  В едно интервю, ако кандидатът покаже възможности за позицията, неизбежно трябва да се договорим за заплата. По опитните и интелигентни кандидати обикновено знаят какви са
  средните нива заплатите и не се притесняват да посочат приемлив за тях интервал. Някои “умници” увъртат и настояват да чуят първо моето предложение и обикновено губят. С това ми показват единствено, че отношенията ни ще започнат с недоверие, а това неизбежно понижава офертата.

 71. И аз съм бил на едно интервю:

  – Добър ден, ние сме млада фирма с богат опит в набирането на персонал.

  – Добър ден, може ли да Ви попитам как сте придобили опита, като сте млада фирма?

  – (тука младото момиче не ми отговори)

  – Смятате ли,че имате опит за длъжността, която искате да заемете ?

  – Да защото я изпълнявам от пет години и бизнесът като успешен се прехвърля в друга фирма.

  – Ами -и и-и моля попълнете тестовете ….

  -Добре.

  Попълних ги, приеха ме на друга по-ниска длъжност, след две години избягах. Шефът ми преди да напусне и да го заместя не си форматира диска, та разбрах, че всичко е било игра на фирми за подбор на персонал и прочее за да се аргументира редукцията на състава в процеса на реорганизацията.

  Но мнението ми е,че работодателят трябва да предложи точно длъжностната характеристика и заплатата, която ще даде при адекватно изпълнение на задълженията. Другите “танци около огъня” в края на краищата водят до текучество и нов цикъл на набиране на персонал. От правописните грешки в CV-то и умението за професионален разговор всичко може да се прогнозира с висока вероятност без HR-ски “номера”.

 72. И в крайна сметка как трябва да постъпваме – да си казваме ли колко искаме като заплата или да увъртаме? Някакси не мога да преценя … И аз съм оперативен счетоводител и преди повече от половин година търсех работа – като кажа, че искам 500 /Петстотин/ лв. заплата и те повече не ми се обаждат. Намерих си работа в последствие – шефът каза, че ще инвестира в мен – 500 лв. чисто с обещание за покачване, но до този момент никакво такова, вече 7 месеца. За нашия регион 500 лв. са си добра заплата. :))))))) Продължавам да търся други варианти, не се отказвам …

 73. Случаи с нагласени интервюта знам много.:(

  Първи случай
  Журито – 5 човека.Предварително се знае кой е човекът, който ще бъде назначен и всичко – предварителен подбор, писмени изпити, разговори е само за протокола…
  Единият човек, който беше член на журито ми разправя после:”Гледаш го, момчето – интелигентно, има опит… обаче му казваш, че не става.Виждаш как това момче му става кофти – решава, че проблемът е в него – че не е достатъчно подготвен и НЯМА как да му кажеш, че не е така… че всъщност той е най-подходящ за тази длъжност.
  На всичко отгоре трябва да вземеш една, дето те дразни само като я гледаш как се държи и приказва… да не говорим,че изобщо не е компетентна.”

  Още един случай
  Изискванията:
  Да има точно 2.5 години стаж точно на тази специалност(рядка длъжност)
  Да е работил точно с тези машини
  Да има точно такова образование в определен университет(с точно определен профил!!)
  Да е точно между толкова и толкова години

  Само името не му бяха написали на човека, който ще бъде избран накрая
  А на интервюто по обявата са се записали над 2000 кандидата
  Пътуване, изгубено време, разходи и нерви, а никой от тях не подозира, че всичко е нагласено…
  Добре дошли в България

 74. Bojidar Zimnikov
  21/11/2010 - 11:54

  “А вие имате ли истории?”

  Седя си аз вкъщи и не ми се започва работа. Обажда ми се по телефона един човек, който е шеф на 2000 човека и лично ме кани за една хубава позиция. Никак не ми се иска да почвам работа, но си пускам едно CV, защото ми е приятел и не мога да му откажа.

  След това ме вика на интервю прекият ми мениджър. Той се оказва някакъв много навит да ме вземе, нищо че за мен всякаква слава ми се носи и ми предлага да почна до две седмици. На мен обаще още никак не ми се работи и почвам да търгувам с него да почна да работя, колкото се може по-късно. Успявам да извоювам още две седмици.

  След това ми се обажда за интервю по телефона от чужбина шефката на шефа и почва да ме разпитва. Аз се издънвам на ключовите клиенти, но тя изглежда някаква много навита и все едно ме е одобрила. Опитвам се и с нея да търгувам да почна още по-късно работа, но нея не мога да я убедя.

  След това отивам на интервю с шефа на шефката. Преди това са ме интруктирали, че той ще ме препитва предимно технически, а търговкстата страна на въпроса никак не е важна. Даже ми правят кратък технически инструктаж. Влизам аз при шефа на шефката и почваме да си говорим. Усещам аз как се представям идеално от търговска гледна точка и очевидно се дъня на всеки по-важен технически въпрос. Ама си викам “карай да върви, нали още не ми се работи”.

  На следващия ден ми се обаждат, че съм одобрен. Нямаше как, стегнах се аз и изведнъж ми се проработи, а и е интересно с нови хора.

  Това е типична търгоска случка от вида: “Абе клиентът, ако веднъж е решил да купи, то ще купи, колкото и зле да се представяш.”

 75. Хаха, на мен любимият ми случай е “Търсим консултант работил с А, Б, В, … Ю и Я – граждански договор, работа дистанционно без фиксирано работно време” точно, ама точно в моята професионална сфера, която е изключително специфична. Има не повече от 10 българи, които да са чували за нещата в изискванията, има не повече от 3-ма, които да ги разбират и да са ги работили. Просто всички се познаваме 🙂

  И аз пуснах сиви, по-скоро ми беше интересна подобна работа, пари не ми трябват… Дори не ми се обадиха, че са получили сивито, а трудно, дори невъзможно е да намерят някой, който да покрива изискванията им толкова точно и със съответните знания, отгоре на всичко познат в България и по света в тази област…

  След това се замислих, че звучеше точно като работа по някоя европейска рамкова програма и вероятно има изискване консултантите да са подбрани чрез интервю 🙂 Нагласена работа, но по-скоро смях и срам, поне един мейл да бяха върнали, абсурдно е…

 76. Хубава темичка се е заформила, ама главния постинг… нещо много познато ми се вижда. Щрунц ли е замесен или някой е преписвал, Или по скоро- преразказвал, ама не толкова цветно и в картинки…

 77. Само не мога да разбера, ако не става дума за длъжност в администрацията или подобна, кое точно задължава работодателя да прави въпросния нагласен подбор, вместо да си назначи направо човека?
  Или тук игричките ги играе комисията зад гърба на по-големите шефове? 😉

 78. Момчил
  22/11/2010 - 12:13

  Аз съм виждал на обява “3-5 години стаж магистър с английски” да наемат бакалавър с 0 стаж.

 79. Simona не знам какво е щрунц, но историите са преразказани така, както са ми ги разказали споменатите хора. Един от тях даже е написал коментар тука.

 80. не какво, а Кой е Щрунц

 81. Оминаеши
  23/11/2010 - 16:18

  От няколко месеца усилено си търся работа- и по специалността и не съвсем.

  На едното интервю ме държаха час и половина, което е много добър знак. Накрая интервюиращият ми подчерта името, очерта го, сложи хиляда звездички и т.н. Очаквах да ми смигне и да прошепне “Имам още 5 интервюта, но мястото е Ваше”. После пожела да види неща, които съм правила. Показах му от най-ранните си проекти до сегашните. Тогава започна да спори с мен, че няма начин един от ранните ми проекти да е визуализиран на програмата, която твърдях. Аз пък знаех, че той греши, защото, очевидно, беше възможно. Така и не се обади след това.

  Другият ми забавен случай беше пак в дизайнерско студио. Аз нямам опит в областта, а за позицията се изискваше, затова написах силно мотивационно писмо, в което обясявах как съм супер мотивирана и как едва ли не не ми пука за парите, а за опита. Викнаха ме, оказа се, че изобщо не са чели нито автобиографията, нито мотивационното писмо и като разбраха, че нямам опит, учтиво ме помолиха да си вървя.

  Вярвам, че непрофесионално се държат не само кандидатите, но и фирмите, набиращи персонал.

 82. Гадньо
  23/11/2010 - 16:47

  Между другото, има доста интересни случки, специално по темата, предимно от IT сферата, на
  http://thedailywtf.com

  Можете искрено да се забавлявате и мисълта, че тези неща се случват и в иначе прехвалените Щати, да топли сърцата ви в студените (полу-)зимни дни с едничката радост, че не сме уникални във Вселената по простотия :).

 83. Мома Ангелинка
  24/11/2010 - 16:50

  Така… случки от съседна Гърция:
  1.” I am 24years old girl from Bulgaria,Sofia,whit degree Marketing and Public relation,i have degree Bussines Master class for tourism,and proffesional school for Hotel and catering,i looking for a job in Greece.”
  2.”На 27 години мъж, сериозен и отговорен търси работа”
  3.”Спешно търся работа в Атина-домашна помощница,гледане на деца-без език ако може”
  4.”На 24 год. съм. Мебелист ( майстор, корпусна мебел) . Говоря английски и руски и сега уча гръцки език. Мога да се занимавам и с други неща – по строителството и др. … в момента съм в България с готовност да замина за Атина, имам каде да отседна временно.”
  5. “Писамце:
  Здравеите и от мен !!! тарся работа ваншна , чистене на кащи почасово гледане на стари хора или деца . Моля ,благодаря предварителнo”

  Всички обяви са от сайта:
  http://obiavi.abritus.info/
  ==========
  Явявам се на интервю за работа в голяма международна туристическа компания.След 2 тура отсяване на кандидати идва заветния момент да се срещна с моите бъдещи шефове. Първи въпрос:
  – Българака, а??? Виждам че сте омъжена за грък… Как се намерихте? (сластни усмивки)
  Отговор:
  – Мъжът ми е на 58, адвокат. Бях чистачка в дома му. Разведих го с жена му и ми прехвърли цялото имущество на моя име и така остави децата си без наследство. Сега работи на една бензиностанция за да си изкарва джобните…(Пауза и усмивка) Сега искате ли да знаете колко езика владея и какви са професионалните ми квалификации????

 84. QNA PLATOVA
  24/11/2010 - 17:09

  Do Vanko:

  Ako ne ti se struva 4etlivo, 4e pi6a na latinica, preska4ai komentara mi!

  Pak 6te go kaja: Nito sum obidila nqkogo, nito pi6a nqkakvi lo6i ne6ta/reklami/propaganda etc. Spodelih 4ast ot opita si. Kirilica ne mi trqbva, zatova i ne q izpolzvam. To4ka.

 85. Rambosileck
  24/11/2010 - 22:33

  В далечната 1992- а година работех като охрана в нощните клубове.
  Тогава за първи и последен път присъствах на интервю за работа и то не беше мое интервю, а на един кандидат барман.
  Трябва да отбележа, че кандидатът е със славна практика в бранша и му задават следния въпрос:
  — Иване, ако към 3 сутринта дойде клиент, който е видимо пиян, ще му сервираш ли алкохол?
  –Естествено, че ще му сервирам! Човекът е похарчил сума пари да се напие и аз да му развалям вечерта ли?
  Иван беше назначен 🙂

 86. Аз, пълен главук се явявам на работа с минимално заплащане, където обаче предлагат и базово обучение по графичен дизайн. Работата беше сканиране и подготвяне на изображения за големи сайтове. Оттам ми е и ника – сисадмина ми беше кръстил машината scanman а на скрийнсейвъра беше написал do not bother with trifles 🙂 Но да се върна на интервюто. Разпитва ме шефа на дизайнерския отдел, вероятно нямаше и двайсет години. И ме пита “Как би реагирал ако някой колега те дразни?” И аз му отговарям “Ми аз съм доста кротък и по принцип не се разправям с колегите, ама ако някой прекали и много ме дразни изкопавам винтореза от градината и както съм тренирал спортна стрелба, решавам проблема с един дискретен изстрел.” Момчето направо се спече и ме загледа едно такова напрегнато. Аз му разправям, че се шегувам и той се засмя, но не му беше много смешно. Все пак ме назначи де :)))

 87. @Яна Платова

  Щом пишеш на български език очевидно ти трябва кирилица. Ако пишеш от служебен компютър и не можеш да си инсталираш поне прояви малко уважение и конвертирай шльокавицата на http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php това е въпрос на копирен пейстирен и конвертирен с един бутон.

  Не знам как е в Австрия и Италия, но в България да пишеш на шльокавица се счита за доста просташко и е израз на грубо неуважение към този към когото е отправен текста, или некадърност да си активираш желаната фонетична подредба, каквито вече има бол, или на мързел да натиснеш един линк и да конвертираш шльокавицата на нещо читаемо. Верщеен зи бите ойре Екселенц?

 88. Със сканиращия МЕН съм съгласен
  никога не чета постовете на Яна Наплатанова, супер ми е хард

 89. Яна Наплатанова, като не ти трябва кирилица си пиши из австрийските форуми

 90. QNA PLATOVA
  27/11/2010 - 19:11

  Do avtorite na poslednite 3 komentara:

  NE mi kazvaite kakvo da pravq (az mnogo dobre si znam).
  NE mi nalagaite mnenieto si (imam svoe).

  Pove4e nqma da zalivam s komentari Longanlon, prosto za6toto nqkoi ne e suglasen s men i mi kazva na MEN kakvo e ne-/uvajenie i kakvo e prosta6tina.
  Kum Longanlon: Sorry, dotuk bqh s obqsneniqta i spama.

 91. TAfricanski
  28/11/2010 - 19:40

  @кюеней Платова
  Da pi6e6 taka tuk e kato da otide6 na interviu za rabota po anzug. Pokazva kak ne ti e tuk mqstoto, taka 4e – priqtna ve4er. Ich wusste es nicht, dass in Oesterreich die Leute so unhoefflich sind! Herzliche Wuensche aus Rotterdam.

  А иначе по темата – ходил съм на интервю за работа по анцуг. В студентското ми общежитие си търсеха facility assistant дето да сменя крушки и да отпушва канали. Много ясно, че отидох на интервюто по анцуг, както си ходя в общежитието. В последствие научих, че всички са били потресени от външния ми вид. Продължавам да не разбирам защо. Какво като е интервю за работа? Аз тия хора ги срещам всеки ден, живея където те работят, защо да не съм с анцуг?! Както и да е, урокът е научен. 🙂
  Другото – интервю за стаж в Марс (не планетата, шоколада). Бъдещият ми шеф се занимава с purchasing of logistics services – тоест прави договорите с транспортните фирми за дистрибуцията. Само че аз съм прочел само purchasing и съм решил, че тоя купува фъстъците. И през цялото време му говорих за фъстъци. По едно време ми светна (от въпросите, които той задаваше), че е станала голяма грешка и на него явно му хареса как излязох от кофти ситуацията щото ме взе. Оказа се, че проектът, който трябваше да правя, изискваше точно човек да може да се измъква от блатото…

 92. След около час и половина разговори със собственика на фирмата…се обади на съдружника си, който дойде по пантофи. Караха ме да водя диалози с клиенти, като собственика с обувките не тоя с пантофите се правеше на клиент. Аз му задавам въпроси той мълчи, като гъз. Както и да е минава всичко и накрая пак гореспоменатия гъз ми казва, след като го питах какви са условията, защото след тоя разпит ме ядоса. Беше нещо от сорта “можем да ти дадем 400 лева стартово и да те осигуряваме на 300 :D”
  Казах им чао.

 93. Някой си
  22/12/2010 - 22:12

  Като ги 4ета и се 4удя накъде вървим>Аз имам 3 малки магазин4ета пълни със стока между 6-10хлд лева и трудно ми остават 500-1000 лева с който храня 6 4овека,вие ми пишите тук фантасмагорий за 1500 лв заплати,без да си вложил нищо,а отгоре на вси4ко съм магистър икономист….Нещо не ми се връзват нещата….

 94. …на интервю за работа:
  …какво възнаграждение очаквате…?
  …колкото да ми стигат за храна…
  …какво ще рече това…?
  …амиии…закуска,обяд и вечеря …в приличен ресторант 🙂

 95. Когато си търсех работа за първи път по специалността, бях толкова отчаян, че на края набарах на БТК телефонния указател и изкарах всички 177 фирми от бранша като имена. Послед едно гонене на Гугъл за сайтове и мейл адреси. Както и да е. Около 120 фирми намерих и им пратих ей така без да има обява – автобиография и мотивационно писмо. 13 се обадиха. Все пак бях без опит, но с много ентусиазъм и достта “домашни” тестове в студентската мрежа. Дилетант един вид.
  На нито едно от местата не ме взеха, но пък на едно от интервютата разчупиха разговора с “Как ни намерихте”. Аз обаче не схванах въпроса, може би защото въобще не съм се замислял как да намеря улицата и споделих горната история. Имаше 5минути мълчание след това.
  Днес, 7 години по-късно все оше се чудя дали бяха стъписани от подхода, или от неразбирането на въпроса! 🙂

 96. Хаха, сетих се един стар случай, но любим…
  Пътувам до София на интервю(явно ХР агенцията беше там), което е за работа в Пловдив, чакам 20 минути да отключат офиса в 10:30 и на средата на интервюто ме питат кой е любимият ми цвят – черно или бяло??? Аз гледам като тапа и си викам аз ли съм олигофрен или какво, при което ХР-то ми повтаря въпроса и разяснява: черно е за песимистите, които са търпеливи и мързеливи; а бяло е за оптимистите, които са идеалисти, стараят се в работата и т.н. Аз избухвам в истеричен смях и питам за това ли изминах 200км. за интервю – да ме питат кой е любимия ми цвят, и то някаква си лелка, която е прочела в журнал трета възраст за цветовете… Хайде стига бе!

 97. Теодор Колев
  25/03/2011 - 02:29

  Ако примера със Стас е този същия от Стас и КО просто го махни. Акъл от “собственик” на фирма за печат и предпечат, който е бил момче за поръчки преди време в такава фирма и БЕЗ подходящо образование. Просто няма очи за каквито и да са претенции. Да не говорим последните им книги за озеленяване и цвета с крадени снимки от нета :). Каквито и “фирмите” у нас, такива и кандидатите за работа у нас.

 98. радостина томова
  19/12/2012 - 17:50

  търся си работа и мисля че мога да се справям с всичко увереност и самачевствие усмихната и проницателна

Leave a Reply

Задължителните полета имат *