Понякога съм доста тъп


Понеже миналата седмица се изфуках колко съм мъдър и как трябва да се кланяте пред недостижимата ми правота относно миналото, настоящето и даже бъдещето на вселената като цяло и човешкия род в частност, днес е идеалния ден да се види колко тъп бивам понякога всъщност и колко важно е да се знае преди да се мисли.

Да, става въпрос за ходенето на зъболекар…

Преди време си въобразявах, че имам най-здравите зъби на света, понеже не бях имал проблеми с тях. Имах две издълбани от детските ми зъболекари дупки с паднали пломби, които си стояха доста време без да ми пречат. Дори възкликнах:

Тия малки кариеси изяждали бавно зъба отвътре. Ами не е ли по-добре бавно и да не усещаш нищо, отколкото за 10 мин да ти го изпилят и после на всеки 5 години да се влачиш по зъболекари, да те боли яко, да се притесняваш за пломбите си и накрая пак, но по-бързо да се окажеш практически без зъб? Как мислите, дали спечелих от това, че 10 години си стоя с дупката, която не ми пречи, вместо да ходя редовно да ми дълбаят зъба, после корена? Дали ако бях ходил, сега нямаше да съм всъщност без зъб, само с изпилен корен?

Не е ли яко тъпо да се атакуват практически невидими кариеси, при условие, че пломбите не могат да осигурят по-голяма трайност, надеждност и безболезненост в сравнение със зъб, който има кариес и не е пломбиран?

За съжаление, се оказа, че никак не съм бил прав – в началото на годината разбрах какво е да те боли зъб и усещането не е никак приятно, да си призная. Ако чуете, че някой се е опитал да си изчегърта болящ зъб с отвертка в къщи, не го смятайте за идиот – и аз не бях далече от подобни мисли през нощта докато се опитвах да преживея до сутринта да ида на зъболекар – повярвайте, когато ти се случи, подобен сценарий изглежда съвсем не толкова идиотски и само мисълта, че всъщност едва ли наистина ще може да си извадиш зъба, те спира да пробваш.

Всъщност, разсъждението ми в горната статия е отличен пример за дообро аргументиране на тезата, но без нужните знания за това. От тогавашната ми гледна точка всичко е съвсем логично… но просто защото са ми липсвали няколко важни факта, които научих от зъболекаря си след подробно разпитване. А именно:

Старите метални пломби наистина издържат 20 години и отгоре, а новите бели – само 5-6. Разликата е там, че металните могат да стоят на зъба, но в същото време да са отдавна разхерметизирани – да имат пукнатина или луфт и само да изглежда че всичко е наред, а в зъба ти да влизат всякакви мизерии и кариеса да си дълбае отдолу без никой да може да разбере. Хубавото на белите пломби е че при проблем веднага падат целите и могат да се заменят на време.

Когато ти махнат старата бяла пломба и ти сложат нова, всъщност не ти изпиляват още от зъба. Т.е. дупката не става все по-дълбока на всеки 5 години. Само се почиства мястото и се залепя новата пломба.

Всъщност, зъбите могат да се регенерират – нещо което даже не подозирах. Емайлът и основната тъкън на зъба се възстановяват, при подходящи условия и именно това става под пломбата ако е направена както трябва. Същото става след като си махнеш брекетите или след избелване (тогава емайлът е изтънял и се възстановява постепенно).

– Може да си мислиш, че си миеш зъбите, но докато не отидеш да ти махнат зъбния камък с една ултразвукова джаджа, вервай ми, нямаш никаква идея какво е да ги усещаш ЧИСТИ. И да не използваш конец за зъби е все едно като се къпеш да не си миеш подмишниците.

Прекаленото търкане на зъбите с четка може да изтрие кореновите шийки, както и да ги оголи от венеца. Електрическите са по-добри, щото въртят, а не търкат по дължина.

– Зъбът може да е много зле и да не усещаш нищо нередно – както беше при мене. Понеже имам добра устна хигиена (мия редовно, а и слюнката ми някак убивала бактериите ама не разбрах много киселинна ли е или алкална) 10 години съм карал с открита пулпа (живеца който е вътре в зъба се е виждал от дупката) без да ми стане нищо. И по едно време нещо става и се е инфектирал – чак до корена и е почнал да умира, гниейки в горната ми челюст. Това става за 24 часа. След това идват помислите за отвертката и пиене на аулин 4 дена през 2 часа, за да не си пръснеш главата с две тухли собственоръчно.

В заключение ми се ще да кажа, че да имаш добър зъболекар е по-важно от това да имаш добър адвокат. Знам, че не ти се ходи, знам, че нищо ти няма, знам, че си миеш зъбите. Обаче отиди при най-скъпия зъболекар, който можеш да си позволиш и слушай какво ти казва – за правене и особено за профилактика. Ако не ти се ходи, винаги мога да ти заема отвертката си.

Прочее, налага се да кажа, че д-р Гендов е ебаси професионалиста и много ме кефи. Разделих  се с кеф с всеки лев, който му дадох.

Жега ли ви е?
Някой фен на блога от Габрово…

Коментари

 1. Ангел Грънчаров
  24/08/2010 - 08:01

  Поумнял си, то поумняването идва – или не идва! – с годините. Но има и един друг аспект около зъбобола, именно: Зъбоболът в разбойническите държави http://aig-humanus.blogspot.co.....st_21.html

 2. Модерната вещица
  24/08/2010 - 08:18

  Ох, колко добре ми е познато всичко това.
  Още любопитна информация – ако имаш отворена дупка в зъба и постоянно я човъркаш от дразнението костта отдолу започва да се отдръпва и можеш да загубиш двата съседни зъба … Обаче е важно освен тъп да бъдеш и упорит … и аз все отлагам, макар че съм на път да стана освен модерна, и беззъба вещица :0)

 3. Dimitar N. Mitev
  24/08/2010 - 08:25

  А като си спомня как бучах, когато от училище ни водеха на профилактични прегледи ле леее…. Обаче като ми разказа Андон за бюста на зъболекарката и станах най-редовния 🙂 Репликата “нямам нито един кариес” я иползвах много преди Г. Русев във филма “Вчера” :)!

 4. Георги Джурков
  24/08/2010 - 08:32

  Не най-модерното, но най-наложеното на пазара в България в момента е фотополимерната пломба – вид полимер, който се втвърдява при третиране с определена UV светлина. Като компромис могат да ти направят евикрол (старата бяла пломба) или амалгама (черна пломба), но това са морално остаряли технологии и дори и тук вече много стоматолози не ги използват.
  Не знам доколко си се разровил, но мисля, че би ти било интересно това: http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_restoration
  http://en.wikipedia.org/wiki/Amalgam_(dentistry)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_composite

 5. Ангеле, не си и помислям да ходя при държавен зъболекар.

  Георги Джурков, точно за фотополимерни пломби говоря и аз – втвърдяват се с едно фенерче 🙂

 6. Валентин
  24/08/2010 - 09:04

  Само преди няколко седмици завърших “генералният ремонт” на усната си кухина и преминах през всички възможни процедури,
  пет пломби, четири изкуствени зъба (нова технология), почистване на зъбен камък. Разделих се с една прилична сума, но също като теб не съжалявам и препоръчвам на всички, не чакайте, а се грижете за зъбите си – навреме.

 7. Георги Джурков
  24/08/2010 - 09:11

  Ангел Грънчаров, прегледах статията ти. Всъщност в случая не е виновна държавата, не е виновен и зъболекарят. Виновна е нагласата на българина, че зъболекарските услуги трябва да са безплатни.
  Всъщност никъде по света няма такова нещо. Такова нещо е имало в България по времето на комунизма и тогава комшиите от соц-лагера са ни цоцали, като са идвали на стоматологичен туризъм (това последното по думи на авери, не знам доколко е достоверно).
  Правилното е услугите да се заплащат, но проблемът е, че информацията какво точно поема здравната каса (два прегледа годишно и две пломби, ама най-евтините и плащат само част от тях) не е широко разпространена, а и хората не питат. Принципно хубаво е да знаеш защо плащаш осигуровки – сумите хич не са малка част от доходите.
  Няма зъболекар, който да не те разбере, ако му кажеш, че нямаш пари и ще платиш разсрочено или със забавяне.
  Съветът, който бих ти дал, за да не се стига до такива абсурдни ситуации – имаш 2 прегледа годишно, които се покриват от здравната каса. Използвай си ги. Така или иначе си ги платил. Ходи през 6 месеца на стоматолог да си направиш профилактичен преглед и вероятността да се стигне до описания момент ще бъде сведена до минимум.

 8. Георги Джурков
  24/08/2010 - 09:12

  Петър Стойков, понятие “държавен зъболекар” не съществува повече от 10 години.

 9. Така си мислиш само. Има такива дето по манталитет са отпреди 20 години, не 10 – лошото е, че повечето като знания и умения са отпреди 50.

 10. това ми напомня на хваленето ти, че не си миеш ръцете преди ядене, щото не работиш в обор
  да не пишеш някой ден статия от инфекциозното отделение 😉

 11. Георги Джурков
  24/08/2010 - 09:33

  Не си мисля, знам го. Всички зъболекари са частни, виж манталитетът е друга работа. Но така или иначе в една пазарна икономика, дори и псевдо такава като нашата, пазарът изхвърля боклуците рано или късно.

 12. Само да добавя дребен факт – има и хора, които просто си умират от подобен проблем!
  Всяка инфекция от врата нагоре може да бъде много опасна.

 13. Прасунсен
  24/08/2010 - 09:56

  Хъхъ, много познато. Даже за разлика от тебе не бях имал нито една пломба, кариес или какъвто и да е проблем до преди 3-4 години. Тогава се почна с шибаните мъдреци и резултатът е три извадени – единия след болка, каквато не съм и сънувал, но поне го извадиха бързо и с клещи. Другите два с операция.

  Я да те питам това махане на зъбен камък болезнено ли е? Че моя зъболекър каза задължително да го махам, а на мене ми се изправя косата като си помисля.

 14. Георги Джурков
  24/08/2010 - 09:59

  Прасунсен, не изобщо. От страни изглежда гадно, но всъщност изобщо не се усеща. Виж усещането за свежест и чистота на зъбите след това е уникално.

 15. Добре, де, а как така си карал десет години с открита пулпа, без никой зъболекар да те забележи? Доколкото разбирам си ходил от време на време… Освен това за такива случаи (преди да има инфекция в каналите) зъболекарите имат едни пасти, които образуват вторичен дентин на това място и регенерират зъба значително, преди да сложат пломба.

 16. не съм ходил, баце

 17. E, сега със сигурност ще имаш стимул да ходиш от време на време… Дано да те закърпят сравнително безболезнено. 🙂

 18. Закърпиха ме още пролетта 🙂

 19. Светла
  24/08/2010 - 10:48

  Longanlon, само едно възражение, ако позволиш, при това от личен опит. “Най-скъпият зъболекар (който можеш да си позволиш)” не означава задължително най-добрия. За съжаление, има ужасно скъпи некадърници, които могат да ти нанесат сериозна вреда, ако им се довериш заради лъскавия и високотехнологичен кабинет, без да си проучил достатъчно способностите им. Най-добрата атестация за един зъболекър са пациентите му, не тарифата му и не техниката, с която се е обзавел.

 20. За съжаление, Светла, се оказва, че даже пациентите не са добра атестация. Това дали зъбът им, който този зъболекар им е направил, ще изкара 1 година или 10 години няма как да го знаят. Затова техните мнения много по-силно зависят от това колко (малко) пари им е взел и колко добре се е държал с тях – което не са точно най-важните фактори.

  Докато проучвах мнения за зъболекари в града, чух абсолютно противоречиви думи за едни и същи зъболекари. В зависимост от това кой човек колко пари има и дали акълът ми е по-малък от ушите. Една “работела отлично” и била “много опитна” и като поразпиташ се оказва че взема по 18 лв. на пломба а работи със стари материали и със сръчността на касапин (ходих на преглед при нея), но някои си я харесват защото е евтина. И обратно, Гендов бил “ужасен” и “алчен” защото навиква идиотите и оценява труда и материалите си високо.

  А това за “скъпите некадърници” се носи като градска легенда навсякъде, ама лично аз не съм виждал такива. Не, че вероятно няма, но когато жив човек ми каже “взе ми 1000 лв. за зъб и на другия месец се прецака” ще повярвам на нея 🙂

 21. Калоян
  24/08/2010 - 11:40

  Да си намериш добър зъболекар е като да си намериш съпруга – жив късмет :-)))

  А, иначе най-добра атестация за зъболекар е… друг зъболекар (стига да е достатъчно откровен ). Това важи и за докторите, между другото 🙂

  Аз имам свърхчувствителност и не понасям да ми се работи без упойка. Дори зъбния камък ми се чисти с лека, повърхностна анестезия.

  Всичко започна през далечната 1986 г. Бяха мрачни времена, както знаете и в тези мрачни времена ми се появи кариес на предкътник, долу в ляво 🙁

  Обиколих 100 зъбара и никой не искаше да ми го работи с упойка. Тогава се запознах е братовчедка на наш зъболекар, емигрирал (тогава се казваше – избягал)в Швеция. Та, в онези мрачни времена, поех огромния риск и се обадих до Малмьо, за да попитам въпросния д-р Сашо да ми препоръча някой колега, който ще се навие да ми работи по зъбите с анестезия… и от тогава, до днес… на жена си съм изневерявал, но на зъбаря – НЕ !!!

  Ходя на при него минимум 2 пъти в годината – профилактично, за да ми “изкърти камъните” и да оправи каквото трябва и… нямам проблеми. Истината е в профилактиката !

  P.S. А, по отношение на различните материали за пломби: всеки си има свойте положителни и отрицателни страни. Въпрос на конкретна преценка е какво точно да се използва…

 22. Светла
  24/08/2010 - 12:01

  Прав си, че оценката на хората най-често е субективна – доброто за един, е лошо за друг.

  Колкото до атестацията на зъболекаря от пациентите му – такива с еднократен опит в никакъв случай не са за доверяване. Имах предвид редовните и дългогодишните пациенти, защото тях също ги има. Когато ти кажат, че за някой зъболекар е редовна практика да се бори за всеки зъб на пациентите си, да го лекува чрез нагревки, йонофорези и под. процедури (които най-често се прескачат, защото са времеемки и евтини), вместо веднага да умъртвява или направо да вади, за да ти сложи после мост (при което изпилва здравите съседни зъби от двете страни) – това е добра атестация. Защото докторът си е дал сериозен труд, понякога за по-малко пари, а не е минал по по-лесната, по-кратка и по-изгодна за него и съпътстващия го зъботехник процедура.

  Явно ти си попаднал на ‘твоя зъболекар’ – спечелил е и е заслужил доверието ти. Което е наистина чудесно – посещавай го редовно 🙂

 23. коментар от Свежо: Само внимавайте, защото половината зъболекари могат да ви лепнат някой хепатит!

 24. milena_v_i
  24/08/2010 - 11:51

  коментар от Свежо: и до пломби не стигам,моите направо се чупят

 25. коментар от Свежо: Има и едно положение който има пари, и може да си го позволи ще ходи – :D, а който няма – 🙁

 26. Мда. Аз имам богат опит с отвертката, за коята си споменал бегло – 4 броя зъби. И други такива, но без отвертка, само с бездействие и обезболяващи.
  В крайна сметка стигнах до същите изводи, но по трудния начин. По по-трудния. И по-скъп, разбира се. Със същия първичен страх от звуците около гестаповския стол, но с “желязна” мотивация.
  Поздрави!

 27. копеле, вервай ми, след безсънни нощи на аулин, звуците от зъболекарската машинка ми бяха като ангелска музика, честно! удоволствие изпитвах всеки път като седна на стола, не се ебавам. така си представям душевния мир, спокойствие и упование, което изпитват хората в църквата.

 28. коментар от Свежо: който няма, ще работи за да изкара, а междувременно ще си мие зъбите…

 29. Хе хе, аулин! Той е за начинаещите в света на болката. Първият път като седнах на стола и заспах. На доктора му излезе акъла. След стимулиращите шамарчета, за да се свестя ми “избучи” и два съвсем сериозни:
  “Ти ще ме вкараш в затвора, бе!”
  Наложи се да го сменя, много му тежка ръката. И все по болните зъби…
  🙂

 30. asinronia1
  24/08/2010 - 13:31

  коментар от Свежо: Ох, много мразя, ама ходя, щото си трябва…. 🙁

 31. Georgi Nikolov
  24/08/2010 - 14:32

  Малка поправка за цените на зъболекарските услуги, колкото и да са скъпи в България все още си остават сравнително евтини. Не съм бил в на зъболекар в чужбина, но двамата ми приятели които живеят в Англия всяка година като си дийдат лятото отделят 2-3 дена за зъболекар, същото прави и лелята на съпругата ми която от 20 години е омъжена в Гърция. Та “зъболекарския туризъм си процъфтява с пълна сила. А за качеството на услугата си мисля, че нашите зъболекари по-нищо не отстъпват на западните си колеги, един от примерите е “моя” зъболекар, кабинета на който не прилича на кабинет, познава се само по неизбежната и напрапчива миризма на арсен (на който мирише всеки зъболекарски кабинет).
  И другото му занимание, освен лекуването на зъби е обикаляне по света на екскурзии и да посещава най-различни дентални изложения за да е в час с най-новото.

 32. fiesta.rock
  24/08/2010 - 13:35

  коментар от Свежо: 😀 (thumb up) (thumb up) зъбите искат грижи и колкото по-рано го осъзнае човек, толкова по-добре /и може би по-здрави зъбки ще има /

 33. asinronia1
  24/08/2010 - 13:37

  коментар от Свежо: Така е, ама в интерес на истината и стоматологията у нас е като всичко друго – веднъж се получи, друг път не. Няма да разправям как са съсипвани зъби – както мои, така и на други, въпреки че плащаш като поп, а те боли като вещица на инквизиторски разпит.

 34. прав си, че не е скъпо в сравнение с по света.

 35. fiesta.rock
  24/08/2010 - 13:39

  коментар от Свежо: (thumb up) за щастие има и такива, които си знаят от работата. А ако се случи фал, ти го правят наново за тяхна сметка …

 36. Georgi Nikolov
  24/08/2010 - 14:45

  Не знам дали има или не “държавни зъболекари” но варненската Стоматологична поликлиника си работи и сега както и едно време. С тази иначе приятна на външен вид сграда са свързани ужасните спомени от детството ми и може би от там ми се е насадил “паническия страх” от зъболекар. Та тогава като деца натоврени на една “Ниса” ни водеха и женицата зъболекар като по (или можеби наистина за) норматив ни “оправяше зъбите” до 17:00 ч, когато и свършва раб.ден и без да се интересува че тебе те боли зверски, травмираш се и т.н.
  Та в тази Стоматологична поликлиника все още работят зъболекари, но вътре (скоро ми се наложи да вляза, за щастие не по болка) е като във филм на ужасите (лично мнение), стари зъб.столове разделени един от друг със стари дървени паравани, стари канапета със скъсана тапицерия, безброй пъти боядисвани метални шкафове и т.н, но там се работи изключително по “здравна каса” извън нея цените са ниски, но съответстващи на материалите и услугата. Знам че някои от там работешите зъболекари си имат и “частни кабинети” супер лукс, като в тях НЕ првят нищо по здравна каса. Тактиката е проста “стола” в Стоматологията е ценен защото и за тези ниски цени си има доста (и то май повече) непридричиви и за съжаление не толкова богати (направо бедни) пациенти. А в другия кабинет луксозния е ясно, който има пари си позволява качествена (наистина) услуга.

 37. коментар от Свежо: A ako лепнат хепатит , дали го лекуват после? Повечето зъболекари у нас са много добри като зъболекари , обаче за жалост не спазват никакви правила за септика и антисептика…

 38. Ами ние ти разправяхме тогава, Лонг, че не си прав, ама ти тъп, но упорит. 🙂 Сега сериозно и малко по темата:

  – Прекаленото търкане на зъбите с четка може да изтрие кореновите шийки, както и да ги оголи от венеца. Електрическите са по-добри, щото въртят, а не търкат по дължина.

  Вярно – и аз съм чувал същото от зъболекари. Само че “търкат по дължина” не е правилен израз, освен ако всъщност не си миеш зъбите неправилно. Четкането на зъбите се прави не по дължина, а с кръгови движения. Учил съм го по биология в девети клас и всеки зъболекар ми е потвърждавал това.

  За чистенето с конец си прав. Четката не може да стигне между зъбите и затова трябва конец. Освен това след всяко хранене често там остава храна, която и след изплакване не може да се отстрани и изгнива, което не е хубаво за устната хигиена.

  Ако след чистене на конец ти потече кръв от венеца, имаш неправилни венци или нещо от сорта, което не е хубаво и трябва да се предприемат някакви мерки… със съжаление го казвам, защото се сещам за себе си. 🙁

  Успех!

 39. Калоян
  24/08/2010 - 15:33

  Ако говорим за профилактика, освен използването на конец, повече от задължително е и използването на микро-четки за зъби. Това са много тънки четчици с различен диаметър. С тях се почистват междузъбните пространства. Аз ползвам 0.2 мм на Elgydium, в комплекта са 6 броя, струват 12 лв и при мен издържат над 3 месеца 🙂

 40. коментар от Свежо: Ето някои факти: в България идват да учат чужди студенти стоматология, а средно на българина му липсват 7 зъба. В град като Пловдив няма дежурни кабинети (през ноща и почивните дни), защото касата не отпуска пари, а и няма финансово заинтересовани зъболекари. Та пита се дали това е от немърливост на пациентите или зъболекарите са мафия? 😀

 41. Четка за зъби – независимо размера ѝ – повече от 3 месеца не се използва.

 42. Другото което не ти е казал зъболекаря е че при огромни кариеси се препоръчват пломби от алуминиева амалгама.Особено за кътници тъй като полимера не може да понесе огромното натоварване на натиск и бързо се троши.

 43. коментар от Свежо: А ти би ли работил нощно време за без пари?

 44. а това което ти не съобрази, преди да напишеш този коментар е, че при загниване (гангрена) е твърде късно за каквито и да е пломби 🙂

 45. milena_v_i
  24/08/2010 - 15:28

  коментар от Свежо: а то кой би искал да работи така 🙂

 46. KOL_ZA_POLITICITE
  24/08/2010 - 15:40

  коментар от Свежо: да би чудо видяло-не би мирно седяло !

 47. v.k.venkov
  24/08/2010 - 17:44

  Отива един да му вадят зъб. Не можело упойка с етер, щото бил алергичен. С инжекция — изключено. Изпитвал ужас от инжекциите.
  — Тогава ще ти дам половин виагра — вика зъболекарят.
  — Че откога виаграта е обезболяващо средство?
  — Не е, ама ще има за какво да се държиш, докато дърпам зъба.

 48. Е да – следва екстракция 😀
  И за да няма повече гангрени – на всеки 6 месеца почистване на зъбния камък с лазерното устройство 🙂

 49. коментар от Свежо: 😀 кой зъболекар работи без пари, всеки знае каква малка част поема касата ?!?

 50. asinronia1
  24/08/2010 - 19:30

  коментар от Свежо: Крайно време е да се промени принципът, по който става разпределянето на средствата от касата. До определена възраст, повечето хора, включително и деца, нямат други здравословни проблеми освен стоматологични, защото всеки може да получи кариес, докато хипертония например, се среща много рядко при хора под 35-40 г, но въпреки това точно за стоматологичните услуги най-малко средства се предоставят от касата.

 51. Това е един от най-добрите постове, които съм чела тук 🙂
  Дано вече си забравил за проблемите.

 52. Е доктор Гендов е трябвало да ти направи намаление за такъв пост. Това си е почти толкова ефективана реклама като “Красотата е симетрия” само че доста по евтина:)

 53. Калоян
  24/08/2010 - 23:09

  Най-доброто за огромни кариеси са т.н. инлеи. Биват метални и керемични. Но, 1 керамичен инлей (зъботехника + терапия) е в порядъка на 400 до 600 лв 😉 След инлеите са разните амалгами, а фотополимерите са си направо неподходящи.

 54. nasty_girl
  24/08/2010 - 22:38

  коментар от Свежо: @mihol
  много ми е любопитно, как я извади тази статистика?

 55. Светослав Бацоев
  25/08/2010 - 02:01

  Мдам, аз също имах плупит на 2 зъба и ми ги дълбаха до нерва без упойка. Изживяването е един път 😀

 56. коментар от Свежо: Ами много просто. Повечето носители на хепатит Б и С са се заразили точно от зъболекар. Имам контакти с много такива хора. А и е достатъчно да отидеш на зъболекар и ако знаеш правилата за септика и антисептика да си направиш заключението. Явно повечето са го пропуснали този час в института.

 57. Георги Джурков
  25/08/2010 - 08:25

  Вал, остаряла ти е информацията. При големи кариеси не се препоръчва амалгама вече. В белите страни хората правят inlay. Инлеят може да е фотополимерен, циркониев, метало-керамика и разни екзотики, дето не съм ги чувал. Ето повече информация за това нещо – http://en.wikipedia.org/wiki/Inlays_and_onlays
  Колкото до “гангрената”, може би имаш предвид периодонтит, когато зъбът се умъртвява с арсен, почистват се каналите, запълват се и след това се затваря и зъбът (тук може да бъркам точната технология, ама не съм зъболекар).

 58. Георги Джурков
  25/08/2010 - 08:27

  Сега гледам, че и Калоян е споменал инлеите. Нищо, от повече информация глава не боли. 🙂

 59. Ооо, болка в зъб. Достатъчен ми е болезненият спомен, за да ходя редовно и да оправям всичко навреме.
  Само лека поправка за конеца за зъби – по-добре е да използваш интердентални четки. Конецът върши сравнително същата работа, но само 0.00001% от хората го използват правилно. Повечето само си разраняват венците, което е по-вредно и от това хич да не чистиш.
  За това и зъбите ти трябва да са ако не по холивудски, то поне прилично прави. Кривите зъби не са козметичен, а медицински проблем, защото задържат в пъти повече “боклучета” и оттам възпалението е в кърпа вързано.
  Колкото до чистенето на зъбния камък и въпросът “Боли ли?” – мен лично ми е кеф даже. А после усещането е несравнимо.

 60. Gradskata Samodiva
  25/08/2010 - 17:12

  Забавното е, че теорията на Long преди зъбобола прилича много на пропагандата за естествено раждане:

  http://tinyurl.com/37q4d89

  Лекарите не знаят, не трябва да пипат, пипането е гадно и неприятно…докато не се окаже необходимо.

 61. Изтекла ти е гаранцията и почващ да даваш дефекти. 🙂
  Разбрал си, че си смъртен. Честито!

 62. Дарина
  26/08/2010 - 14:46

  И гангрена вече се лекува, ама трудно и бавно и не ти дават гаранция, че със сигурност ще стане. На мене обаче вече успешно са ми го правили този номер два пъти. Не че препоръчвам на някого да стигне дотам, че тогава да отиде на зъболекар.

  Ако знаеш каква е тръпката да развиеш такова нещо под умъртвен зъб и изведнъж да усетиш болката когато вече нещата са много зле…

 63. имаш ли кариес – веднага на зъболекар.
  това е една от истините в живота, която научих сам, болезнено, но бързо.

  логиката ти от ‘едно време’ е ала-бала, убедил си се 🙂

 64. имам час за зъболекар в края на септември 🙂
  До голяма степен и тази статия повлия за това…..

 65. Дълбоки преживявания – добра литература.
  Отличен текст – ако зависеше от мен, щях да го сложа в христоматията за 9-ти клас.

  Опитът на моето поколение започваше с училищни зъболекари, които работеха с “екологични” машини (задвижвани с човешкеа сила) и някъде между 20 и 30 годишна възраст се радвахме, че сме се родили само с 32 зъба. сега се радваме, че вече имплантите са достъпни 🙂

 66. eng. Ilian Iliev
  27/08/2010 - 14:53

  Най-гадното е когато толкова си се възпалил, че не можеш да си отвориш устата и трябва да чакаш няколко дни на хапчета(и болки), докато ти спадне отока, за да могат да ти оправят зъба както трябва.

  П.П. Това ми е спомен от 15-тина години и още ми дръжи влага )))

 67. коментар от Свежо: 99% от зъболекарите са жестоки печалбари и въобще не ги интересува дали ще ти свършат качественно и ефективно работата за която си отишъл при тях ! Колкото до хепатита михол е прав,хигиената не навсякъде е на ниво ! А цените им са като в САЩ,че и по-нагоре за Българският стандарт !

 68. fiesta.rock
  28/08/2010 - 17:06

  коментар от Свежо: (thumb up) да, съгласна съм с вас: mihol и vladyvar

 69. коментар от Свежо: Абе и от ходене на зъболекар пак можеш да си останеш без зъби ,отделно празния джоб накрая.Беззъб и беден,кофти ама е факт
  🙁 🙁

 70. KOL_ZA_POLITICITE
  28/08/2010 - 19:56

  коментар от Свежо: е тогава не ходете 😉

 71. снимката е доста страшничка 🙂

 72. коментар от Свежо: 😀 ще се ходи и колкото по-рано, толкова по-добре за теб самия (за болката и парите). Иначе на заболекара и в двата случая (дали си отишал късно или рано) всичко му е през … машинката.

 73. Троянски Новини
  29/08/2010 - 23:12

  Само ми кажи кой те снима? Ръката му е трепнала. 😉

 74. аз снимам с телефона

 75. Да ти кажа аз съм в подобна абсурдна ситуация. Имам кариес на предния “режещ” зъб, боли ме от около седмица, а личния ми стоматолог е отпуска още две седмици. В пълна безизходица съм. Имам му вяра само на него, а и зъба е много важен, но как да издържа още две седмици?

 76. Лонг, ти си като дете, което току-що се е научило да кара колело и обяснява на всички останали възрастни, които вече могат, колко е яко.

  Толкова си тригателен, че направо се просълзих:)

 77. нали 🙂

 78. много мразя зъболекари аз

 79. ако ви е шубе от турбинката на зъбарите, намерете си такъв, който бачка с воден лазер. пробиването е безконтактно и дори дупченето на шийка, което по правило боли като дявол, е съвсем леко дразнещо. 🙂 И нека Арсенът бъде с вас 😀

 80. Аргирова
  02/10/2010 - 13:36

  “много мразя зъболекари аз”

  абе знам че не ни обичат кой знае колко, ама кво да се прави … без нас не може

  “ако ви е шубе от турбинката на зъбарите, намерете си такъв, който бачка с воден лазер.”
  хубаво казано, ама да знаеш че няма да ти излезе ефтиничко … знаеш ли колко струва такава апаратура, и колко е по зкъпа от търбинката ?

  Аргирова – Зъболекар

 81. баси и снимката, мен! Сега още една година няма да ходя на зъболекър.

 82. patlandjali
  14/10/2010 - 22:50

  Не съм си мил зъбите от 10 години. Имам доста кариеси но те са от многото торти пасти и шоколад от детството.
  Дентистите са излишно звено във веригата. В детството си ако знаех, че трябва след всяко ядене на нишестета и захари трябва да вкарам и противоотрова, нямаше да имам нито един развален зъб. Както е и сега повече от 10 години не съм си мил зъбите. Дентистите премахват зъбната болка но не лекуват нищо. Само развалят естественото здраве и здравина на зъба и създават една илюзия в пациента за свършена работа.
  Ултра звуковата процедура може би е единствената безвредна процедура от дентист.

 83. Налага се да ти кажа, пред вид гореописаните ми преживявания, че не си на прав път.

 84. Петър Йорданов
  20/10/2010 - 01:07

  Затова е добре да се ходи често на профилактични рпегледи, това е направо ужасно, Дано да се оправиш бързо. Patlandjali, не си прав, приятелю.

 85. дентал
  09/12/2010 - 11:19

  Georgi Nikolov И другото му занимание, освен лекуването на зъби е обикаляне по света на екскурзии и да посещава най-различни дентални изложения за да е в час с най-новото,
  ако кабинета му мирише на арсен едва ли обикаля изложенията и е в час с най-новото(тази отрова вече май не се продава).
  Георги Джурков не подвеждай хората прегледа е само един на година,отдавна не работиш в БГ май :).(тук може да бъркам точната технология, ама не съм зъболекар).???
  А мита за регенерация на емайла… и още много други,защо не поговорите и личня си стоматолог вместо да дрънкате глупости.

 86. Тази Аргирова много ме съмнява да е зъболекар.Та тя две изречения неможе да напише правилно.

 87. тоя с 10 години немити зъби, представям си как му бъзга сурата….. блякк…. 😀

 88. мда, друго си е кницовния български език 😉

 89. д-р Мартин Марков
  27/01/2011 - 15:27

  Забавно и интересно четиво е това есе!
  Замислих се дали да не го разпечатам и окача на таблото в чакалнята! Първо се позасмях, после леко посдкочих, защото има много неточности / от клинична гледна точка /. После пак го прочетах и стиганах до същия извод- зъболекаря е наистина добр! И не само защото е прмахнал болката, а защото е успял да промени мисленето на пациента! Това е трудно! Повярвайте ми – наистина е трудно!
  Усмихнат ден от мем!

 90. Д-р Пеев
  27/01/2011 - 23:15

  На някой изказвания много се смях. Но най-общо:
  Колкото повече чакате – толкова повече боли, къде зъба, къде сърцето от сумата, която ще ви обявят. Зъб с болки по-трудно се влияе от анестезия – възпалението е кисела среда, анестетикът – алкална, това води до неутрализация и … болки въпреки упойката. Пломбите всъщност не са пломби, а обтурации. Когато ви кажат, че “пломбата” ви е готова, трябва да знаете, че тя не трябва да ви е висока изобщо, не трябва да дере на езика и не трябва да е грапава. Трябва да има плътен контакт със съседния зъб (ако има такъв) и ако е възстановявана странична стена, задължително трябва да се направи “куфраж” с метална матрица и някакво клинче. Само така контактът не съсипва венеца. Острите ръбове на обтурациите водят до хронично хравмиване на меки тъкани (най-често език), а тия травми с годините прерастват и в тумори, не рядко – злокачествени. Лошите контакти водят до пародонтални заболявания (по ваше му – пародонтоза). Ако дадена обтурация е висока тя или се чупи, или се води до болки в зъба (най-общо казано). Фотокомпозитите са най-различни – има такива за 90 лв, има такива и за 1500 лв. Предполагам сами разбирате, че има разлики в качествата им.
  Кореново лечение: Първо не става за 5 минути и в едно посещение. Изисква откриване на ВСИЧКИ коренови канали, почистване на ВСИЧКИ коренови канали, разширяване на ВСИЧКИ коренови канали и запълване на ВСИЧКИ коренови канали. Много е важно всеки канал да се промива на често и с по няколко медикамента. От там задължително се прави рентгенова снимка, за да се види как са запълнени каналите, и ако има някой незапълнен се разпълва и запълва наново. Има случаи, в които някой канали не могат да се проходят, такива винаги са опасни. В тези случаи се действа по преценка на стоматолога. Има три начина на запълване на каналите (повече са, но три са основните) – с паста, с паста и гутаперков щифт, с разстопена гутаперка. При първият успеваемостта на лечението след 5 години е 45%, при втория – 80%, при третия – 100%. За жалост първият се практикува масово, а не трябва. Вторият е допустим, понеже рядко дава издънки, а и е по-евтин. Третият е доста скъп и прекаленото преразширяване на каналите води до фрактури на зъба по някога. Но всеки един мъртъв зъб е много по-чуплив от живия.
  Хирургия: Зъби се вадят само в краен случай. Зъби без подвижност, разрушени зъби над венеца, разрушени зъби с неразделени корени и изобщо зъби, които по някакъв начин могат да бъдат изградени, не се вадят. Вадят се корени, които не могат да бъдат изградени, зъби, които биха пречили на бъдещо протезиране, силно подвижни зъби без шанс да се стабилизират. Понякога се вадят и зъби със счупени инструменти в тях, зъби с перфорации (пробити не където трябва), зъби с големи кисти, грануломи, зъби с туморни процеси и фрактури на челюста и т.н. Понякога зъби с кисти много добре се повлияват от хирургични методи, комбинирани с кореново лечение. Така зъби за вадене си остават в устата, но и това не е евтино.
  Протезиране: Загубени зъби възстановявайте с импланти. При невъзможност – с мостове, но задължитено да ви изпилят зъбите с праг и да не ги умъртвяват, ако анатомията и позицията на зъба не го налага. Като тръгнете със сонда (игла) от зъба към короната и обратно, грапавина не трябва да има. Ако има такава – короната е широка и това ще доведе до оголване и разклащане на зъба. Това важи и за короните върху импланти. Ако нямате възможност за импланти или мостови конструкции – минавате на протези. Там е важно да не ви правят никакви рани – другото е субективно. Всяка една конструкция трябва да е удобна. Ако някой ви каже “сега ти е восоко, ама ще свикнеш” или “то ще си улегне”, да знаете, че ви баламосва.
  Мисля, че това би ви стигнало за обща култура като пациенти, дано съм помогнал.

 91. Д-р Пеев
  27/01/2011 - 23:17

  Забравих – зъбен камък се чисти на 6 месеца, при диабетици – на 2-3. Основното е да се научи човек как да си мие зъбите, та да не натрупва толкова зъбен камък. Останалото е занаятчийство …

 92. помогна определено

  но позволи ми да смятам, че чистене на камък на 6 месеца е прекалено много за повечето хора, които добре се грижат за зъбите си

 93. Д-р Пеев
  27/01/2011 - 23:45

  Въпросът не е да го чистиш на 6 месеца, а да ходиш на 6 месеца да провериш дали си натрупал и ако си, вече го чистиш. Ако нямаш никакви депозити, няма и да се позлагаш на цялата процедура.

 94. Дани Маринова
  15/05/2011 - 00:56

  До д-р Пеев
  Моля, да ми изясните, когато разберем, че ни баламосват, какво да правим?Как се спори с български стоматолог, като всички сте безгрешни?И как миислите, да ли ще ме оставят да изляза от кабинета без да си платя нищо, че са ме избаламосали?

 95. Д-р Пеев
  15/11/2011 - 17:01

  Съжалявам за бавният отговор, принципно не съм редовен посетител на този сайт. Ами … рядко ще ви оставят без да си платите, но когато си платите задължително искайте касова бележка и третия лист от амбулаторния лист, понеже иначе не можете да докажете, че ви е лекувал въпросния колега. Такива за скъпи манипулации рядко се пишат. Оттам нататък най-добре е да се консултирате с няколко други колеги, за предпочитане с добра практика. Ние, че се прикриваме, прикриваме се взаимно, но до едно положение. Някой грешки не могат да се простят. И задължително консултации най-малко с 2-ма. След като сеубедите, че са ви баламосали вече можете да подадете жалба в зъболекарския съюз срещу съответния колега. Винаги можете да си търсите правата и по съдебен ред, но преди да започнате нещо такова се консултирайте с колега, не за друго, а да не би да хвърлите сумати пари на вятъра. Казвам го, защото са ме обвинявали в абсолюни глупости, които нито зависят от мен, нито аз съм причинил. Но когато пък си се издъня си обяснявам издънката на пациента, оттам възможните последствия и начини за лечение. По-добре така, отколкото след някой друг месец пациента сам да разбере какви съм ги дробил.

 96. Здравейте, при слагане на имплант и оголването му 1 година след слагането му, следва ли падане на импланта?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *