Това ли ви е патриотизмът?


България на три планети, фланелка с хановете, да мразиш турците и като се напиеш да пееш македонски песни – това ли са патриотизмът и родолюбието според вас?

Понякога, макар и не много често, успявам със статия да напипам някое особено болно място у обществото (или поне тва общество, което чете този блог), за което болно място не съм и подозирал до тогава. Така например безспорно привлекателните дини се оказаха емблема на лицемерието на учудващо много мъжки екземпляри, които се правят на толкова анти-чалга и ърбън пичове,че стават смешни и жалки, обявявайки перфектно направените руси кукли за грозни, с което само потвърждавати истинността на баснята за киселото грозде.

Настоящето пък ми предостави нов пример за изучаване. Онзи ден споменаването на факта, че Време разделно е роман, написан по поръчка на БКП за да оправдае насилственото преименуване на българските турци и да насади омраза към тях (wiki), както и личното ми мнение, че това е най-гнусната книга, която съм чел, предизвика доста … откровени реакции на хора, на които текстът ми успя да разклати чувството за национална идентичност, уповаващо се не на любов към родината, а най-вече на виждането за неизменна национална преебаност и яростна омраза към някого.

Героичният патриотизъм на преебаните

Опитът ми да кажа, че историческите събития  (дори тези по времето когато Османската империя е владеела страната ни) всъщност не са филм на ужасите, а реалните хора (дори и турци) рядко са приказно жестоки злодеи,  които ядат бебета на закуска, бе приет като лична обида от някои. Явно виждането, че българите сме най-преебаният народ във вселената – най-много сме страдали, най-дълго и най-мъчително – е свещено за патриотизма на много хора. Свещено, защото не подлежи на обмисляне и обсъждане, а който каже нещо различно – той не просто греши – той ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

Това се отнася и до героите на националноосвободителната ни борба. Герой може да станеш, само ако умреш. При това, най-добре е да умреш съвсем безсмислено, в акт на тъпа жертвоготовност, без да постигнеш нищо. Т.е. за да си герой не трябва да си преборил някого, а трябва да са те преборили тебе – защото само така си част от свещеното виждане за преебания народ – един преебан герой, когото всички почитат. Тези, които са успели да  направят нещо полезно за България и не са преебани,  никой не ги почита – те не могат да бъдат герои. А който твърди, че да умреш безсмислена смърт не е геройско, ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

И тъй като за да си вечно исторически най-преебаният, трябва някой да те преебава, омразата към този някой съставлява жизненоважна част от масовия патриотизъм. Мразим турците, циганите, сърбите, македонците, гърците, румънците, евреите, Америка, “Великите сили дето ни преебаха в Ньой” и тази омраза също е свещена – и който сподели, че тя може би не е съвсем оправдана и че тия народи не се състоят от жадни за кръв вампири, изпили кръвта на всяка една българска девойка и лично откъснали ръцете и краката на Балканджи Йово, ОСКВЕРНЯВА българската национална идентичност!!!

Това ли ви е патриотизмът?

Едно време яко сме страдали, ама и яко сме ги били – но лошите все успяват да ни прецакат и “затова сме на това дередже” и затова ги мразим. Това ли ви е патриотизмът, това ли ви е родолюбската визия за бъдещето на страната ни? Да се оплакваме и да скърцаме ядно със зъби, а като се напием да пеем тъжни песни?

Аз отдавна имам една мечта за България – в тази държава всеки да започне по-рядко да носи фланела с надпис “”България на три морета”, но и да спре да си хвърля фаса през прозореца на колата. По-малко да “милее за България”, а пък поне да научи имената на съседите от входа си. Да спре да се оправдава с “турците и циганите” а да се погледне какво полезно той е свършил. По малко да пее патриотични песни, но и по-рядко да псува, когато някоя майка с количка засече перфектното ускорение на голфа му.

Изобщо, по-малко да се бие в гърдите колко голям  родолюбец и “истински българин” е, и просто да си върши добре и съвестно работата и да изучи децата си. Така без гръмки изказвания и декларации за безграничен патриотизъм, най-добре ще помогнем на страната си да стане наистина добро място за живеене – а какво по-патриотично от това?

Време разделно
Малко демотивация

Коментари

 1. Какъв патриотизъм? Позьорство и тиин-мода. Когато говедата и свинете не се влачат по тревата, ставаме на три морета.
  Българският патриотизъм се изразява в чупене на тролейбуси!

  Когато ви е скучно и видите някой с тениска: “България на три морета” – питайте го кои са трите морета и не му давайте да преписва от тениската…

 2. Приличаме си с руснаците по култа към безсмисленото умиране и страдание. Те си имат Матросов, Гастело, панфиловците и т.н. Може би е нещо от православната душа, все пак в ортодокса на по-голяма почит е смъртта, а не новото начало. А масовия патриотизъм напълно отговоря на разбиранията за геройство. Лонганлон мечтае за промяна в мисленето, категорично заявявам “Надежда тука всяка оставете”, поне в близките 100 години.

 3. Гейм, сет, мач. Лонгалон отново във върхова форма.

 4. Не мога да не се съглася с повечето неща, които казваш (особено в последната част). Истината е, че сме доста комплексирани и завистливи и се мъчим да открием под вола теле. И затова го избиваме на гол патриотизъм – едно лишено от смисъл чувство според мен. Не мога да разбера как може някой да се гордее с делата на друг, само защото е негов сънародник, а в същото време, както казваш, да псува майките с количките и да си хвърля фаса през прозореца. И естествено, тъй като не искаме да признаем, че не можем да се понасяме, най лесно е да се нахвърлим върху някой друг.
  Продължавам да не съм съгласен, обаче, с безспорната хубост на чалга “звездите”. Абстрахирам се от факта, че не понасям чалга! Смятам, си даваш сметка, че с грим и прическа се постигат чудеса. Да не забравяме силикона. Извинявай, но гроздето за мен не е кисело. Имам си сладко грозде вкъщи и повярвай ми, никога не бих го заменил за някоя силиконова кукла, като тая от рекламата на някаква мастика, която върви в момента. И пак казвам – за мен не е важно само да ми харесва когато си лягам след няколко ракии, а и да не се уплаша сутрин като се събудя!

 5. Валентинн Михалев
  22/06/2010 - 09:19

  Споделям мнението ти и съм напълно съгласен с теб, макар и да не се случва често :)Няма какво да добява, казал си го много добре и моето желание е същото, за жалост аз вече се уморих да се опитвам и реших да потърся ново място за живеене, трудно ми е да взема такова решение, защото обичам страната си, но виждам че усилията ми да променя нещо около себе си са напразни. Поздрави 🙂

 6. Понеже Лонганлон започна една прекрасна тема – за фалшифицираната история и за фалшивия патриотизъм – та да споделя нещо и аз, а именно на какви глупости са ни учили за еничарите.

  Те не са били събирани произволно, а на база правила (сега им казваме закони): само от христианска вяра, но не евреи или турци; пропорционално на населението в населеното място; само на опр. възраст (основно 14-18) и т.н. Минавали са през военно училище. Не е било казано, че ще служат на фронта – могло е да бъде в охраната на султана или в охраната на вътрешния ред. Имали са право на пенсия. Имали са възможност за издигане в еничарския корпус, но и в държавната власт, а и на религиозното поприще. Един от най-известните Велики везири, Мехмед Соколович, е бил бивш еничар и босненски христианин.

  Това, на което народът ни, подлъган от историци-националисти, казваше „кръвен данък” се оказва че е било единствения шанс за издигане в обществото. Не е случайно, че и турците са искали да стават еничари, но са получили тази възможност стотици години след създаването на еничарския корпус. След това са поискали и децата да наследяват еничарския „бизнес” на бащите и пак са го получили. Не ще да е било толкова лошо, а?

 7. coroviev вероятно в бързината е изпуснал една-две нули – срокът изглежда примамливо деноминиран. Подкрепям.

 8. morrt, аз съм оптимистичен реалист, твърдо вярвям, че след 100 г. ще се променим, или ще изчезнем под ударите на еволюционните закони.

 9. Общо взето съм съгласен с прогнозата на coroviev…

 10. Аз да си кажа, за красотата на чалгаджийките (тук) 🙂 Повечето са ужасно курвенско евтино грозни, но има и перфектни 🙂

 11. сега доста хора ще се съгласят, но в момента в който някой им каже че Вазов е автор за тъпаци пак ще скочат 😉

 12. Георги Генков
  22/06/2010 - 10:00

  Патриотизъм и национализъм са различни неща и не бива да се смесват, партиотизмът е да си обичаш държавата, да тачиш дедите си, но и да спазваш правилата, да плащаш данъци, да уважаваш различните, за да те уважават и те, да отгледаш убни и будни, културни деца, които да милеят за родината си, можеш да си български патриот от турски произход, не е проблем, познавам такива, национализмът е друга идея, той е срещу всички различни, като се почне от еврей, цигани, турци, хомосексуалисти, та се стигне до по-тъмнозелените човечета…
  Пичът за тениската е прав, без преписване това с трите морета няма да стане, но имаме и с какво да се гордеем и това не са само разни икони като Ботев и Левски, но и хора кто Буров, братя Георгиеви и т.н. предприемачи, т.н. Строители на Съвременна България, хора създали реалности. Но къде ти, по-лесно е след “бий чорбата па главата” или “кур за Левски” да викаш смърт на всички мангали, независимо, че по говор трудно се отличаваш от тях.

 13. Георги Генков
  22/06/2010 - 10:01

  Voxy, Вазов е автор за малограмотни селяни, пасторален писател, просто друг си нямаме, не случайно се учи в малките класове, барем някой го прочете….

 14. Айде пък и вие, кво му е на Вазов?

 15. Прасунсен
  22/06/2010 - 10:07

  Принципно въпросите за патриотизма слабо ме вълнуван, но тоя път си уцелил в десетката 🙂

 16. Здраве
  22/06/2010 - 10:14

  За еничарите ,Иване,не си прав.Бъркаш ги със заптиетата.Имало е “кръвен данък” и не само в България е прилаган,а и в Сирия,с която сме били в една империя 400 години.Сирия е била най-южната чст на Османската империя.Тамошните деца-еничари са ги пращали на Балканите,а нашите в Сирия.И досега много родове в Сирия имат наследена родова памет за деца от техните родове,които са пратени на Балканите, взети като “кръвен данък’/за разлика от наще,които много бързо са ги забравили/.

 17. Георги Генков, бих желал да ми обясниш точно и подробно въпросния израз “милее за родината”? Ако може и нагледно, графично и т.н.

  Патриотизмът и национализмът са двете страни на една и съща монета, измислени от хитри владетели за да консолидират и контролират поданиците си, и нямащи място в свят, който се стреми към развитие отвъд правилата на 1800те …

 18. Маркуча
  22/06/2010 - 10:21

  Погледни тук какви каликандзъри има и продължавай да мислиш, че силиконът краси човека. Има и една малка несподеляна подробност — репликата «Не ги стискай, че ще ми повредиш силикона» директно те изпраща на фаза «лежа и пуша цигара».

 19. коментар от Свежо: Добре казано (thumb up)

 20. @Здраве: Да, имало е такова законово задължение, но терминът “кръвен данък” и лъжите около него са се появили след Освобожднието (когато са се появили и български историци). Какво мислят “небългарски” професионални историци по темата може да се види тук: http://www.rivapublishers.com/.....be0c73a9c0 (а съкратено и в Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Janissary)

 21. Това което си написал в статията е напълно и моето виждане за нещата. Просто толкова пъти съм влизала в спор с хората и ме гледат едва ли не като изменичка, защото например не мразя турците, а смятам че манталитета на българите е този който винаги ни закопава.

 22. коментар от Свежо: Тва е,без македонските песни…

 23. Маркуча, не става въпрос за ‘тук’, а за принципа че всяко сляпо обобщаване на факти е глупаво и неверно. То си личи веднага дали една жена е хубава, или яко наклепана с грим.
  (Освен ако не е на снимка, по която се е намесвал мегадизайнер като мен или СуперМилев от Долна .. ). Много от фолкдивите са си яко в последната категория, но специално Андреа, която другарят Стойков беше изтипосал в блога си, е с хубаво и симпатично лице, не мисля че има нещо срамно в това да го признаем.

 24. @Маркуча ми е интересно какво ще каже за това чалга дупе, хохо, лошо ли е, маркуч?

 25. да чудестна статия. само че така мислим малцина. Но поне мислим и сме с влияние.

 26. петър стойков…мисля че с тези статиики, които си пишеш просто искаш да предизвикаш внимание.Какво по хубаво от това да напишеш някаква супер голяма глупост за да ти се вържат повече хора.от друга страна вкарваш някои хубави неща ..бла бла за да придобие статията ти някакъв смисъл.първо независимо дали този или онзи филм , роман е писан с някакъв замисъл..той описва реални неща..или ще отречеш историческите факти че за кланетета на априлското възстание , при което целия свят е ужасен, както и русия ..макар че тя тръгва с друга цел да ни помага , народа се бие за нас.. а патриотизма е свързан дори с фланелката на три морета и пеенето на мекедонски песни…явно си нямаш и понятие от история ..защото ако знаеше какво са ни направили сърбите,гърците , румънците , турците щеще и ти да ги мразеш…а и ако срещнеш идвиди от тях пак щеще да ме разбереш…но ти си просто един супер интелигентен и супер прозорлив българин и супер отворен и либерален които иска да отвори очите на заблудените си събратя и по цял ден си седиш пред компа и пишеш супер глупости …
  отностно патриотизма ..виж американците ..всеки има знаме вкъщи, става и си слага ръката на сърцето,когато зазвучи техния химн макар , че те са най измислената нация и народ но може само да се поучиш от тях .

  а и забравих чалгата..ами като не ви харесва не я слушайте..аз харесвам гръцкото , сръбското , румънското …харесвам и техните бг варианти …това е балканска музика…не е рап, не е метал , не е хаус…това са нашите инструменти , нашите ритми ..балканските…харесвам и другите …но всеки, който слуша например метал…казва ..чалга ..това не е музика..ами ходи си върти косата мръсната голямата , ходи с кубинки през лятото и недей да казваш какво е музика и какво не е..може би единствения недостатък на чалгата е , че нашите изпълнителки може освен да ти попеят ами и да ти “посвирят”..но какво от това..аз слушам музиката ..а пак някоя вечер може пък да ми се поиска и малко “свирене” .. даже като се замисля си е плюс, а не недостатък..:)


  Edit Longanlon: оставям тоя коментар да стои заради неизмеримата му образователна и развлекателна стойност 🙂

 27. Петър, тия призиви да си вършим работата и да не си хвърляме навън боклуците са съизмерими по кух популизъм с национал-патриотизма. Патриотизмът обаче има предимство – има някаква емоционална страна, която гали отвътре ‘патриотите’. Докато идеята за труд и дисциплина боде почти всеки. 🙂

  “Така без гръмки изказвания и декларации за безграничен патриотизъм, най-добре ще помогнем на страната си да стане наистина добро място за живеене…” – 1) декларациите имат слаба връзка с качеството на живота, с тях и без тях разликата не е голяма; 2) да помагаме на страната си е патриотична, но не особено ефективна мотивация да положим лично усилие. Какво ще кажете за “да си гледаме личния интерес”? 😉

 28. За селяшкия комплексарски патриотизъм напълно подкрепям. Безумно е българският селяндур, който по цял ден кисне по кафенетата и припечелва като вкарва стари автогуми от Италия в багажника на микробуса от автоморгата, да гледа с нескрито пренебрежение и чувство за смазващо превъзходство словенския инженер, който има къща като прогимназия с поне три чисто нови коли отпред. И всичко това заради смазващия довод: “Ама ти знайш ли че ние от хиляда и триста години имаме държава, пък вие от двайсе? Но много моля – не се ебавайте с Голфа. Оставете поне едно свято нещо в тая държава.

 29. Живко
  22/06/2010 - 11:49

  Патриотизмът съсипва историята, е казал Гьоте.

  Малките умове имат нужда да се самоопределят и идентифицират – било с държавата, в която са се родили (за което нямат никаква заслуга); с историята й (за която нямат никакъв принос); с футболния отбор, на който симпатизират (за чиито постижения, колкото и спорни да са, нямат заслуга); с музиката, която слушат (за чиито качества, колко и спорни да са, нямат заслуга). Ако отнемеш това на малкия ум, той губи почва под краката си.

 30. Дилян
  22/06/2010 - 12:06

  По въпроса за героите — сещам се за един цитат от Middlemarch на George Eliot: “…for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts; and that things are not so ill with you and me as they might have been, is half owing to the number who lived faithfully a hidden life, and rest in unvisited tombs.”

 31. Пламен
  22/06/2010 - 12:17

  Няма как да избиеш от главите на хората, че турчинът им е съсед, а не звяр. От малки на повечето българи им се набива в главата, че всички комшии са лоши и ни прецакват. Много е трудно като не познаваш един жив сърбин да разбереш, че той не се опитва да те прецака, защото си българин. Иначе съм на 100 процента съгласен с мнението на Живко 🙂

 32. Радо, хвана ме за кухия популизъм, признавам 🙂 Но целта оправдава средствата, в случая…

 33. Павел
  22/06/2010 - 12:33

  Съгласен съм че обществото ни е болно и фалшивият модерен патриотизъм на лумпените по улиците е абсурден. Съгласен съм че трябва да започнем да се вглеждаме в себе си и себе си да се опитаме да променим. Но не мога да се съглася с Иван по въпроса за еничарите; че то и мутра да си и да продаваш наркотици е доходен бизнес – не било толкова лошо. Не е лошо и да си седиш пред компа и да обявяваш саможертвата на Националните ни герои за безмислена!!! Точно толкова. колкото лумпенизираният патриотизъм е опасен, пелното отричане от национални ценности също е опасно. Не мисля че “Време Разделно” е преувеличен. Моят прадядо е от село,което е заличено от картата и цялото му население изклано. Преди да пишете глупости се поставете на мястото на хората, които са живели под робство. Опитайте си да си представите личната драма на Кочо! НЕ! Не е глупава саможертвата на Националните ни герои. Такива хора са истински Българи, а не тези които мислят,че еначарството не било толкова лошо. Левски ли е по-глупав или гореупоменатият Иванушка?!?

 34. Да си Българин патриот/националист значи да мразиш циганите, но като си сам да си мълчиш.Да биеш Българи защото те е страх от циганите.Да ревеш колко е скапан грата и как общината не прави нищо а вечерта да ходиш да трошиш кошчета/пейки/спирки и после да си хвърляш боклуците по земята и да седиш прав.И да не забравяме, че каквото и да се случи е виновен някой турчин/циганин/сложи някой друг тук/ а ти самия си невинен.

  Ако коментара ви се стори тъп то е защото се сабудих преди 3 минути.

 35. @Павел: Не знам за Левски, ама Иван е член на IHIQS, т.е. не е много глупав. И като такъв може да каже, че безкритичното четене на учебници и поезия не е много умно. Оттам си го научил и израза “турско робство”. Българите са били роби, а турците – робовладелци, така ли?

 36. Маркуча
  22/06/2010 - 12:50

  @voxy, не ме кефи. Липсва му обем. Моят тип е някоя с пропорциите на Бриджит Бардо на млади години. Ще повторя @ju, има вид на евтина свиркаджийка, което само по себе си не е лошо 🙂 В крайна сметка евтините свирки и евтината бира привличат разни изпаднали германци и английски отрепки към Черноморието.

 37. marystaneva
  22/06/2010 - 13:08

  “`сяко сляпо обобщаване на факти е глупаво и неверно” Съгласна съм. Хората, независимо какви сме по народност, сме различни.
  И авторът е прав. Не може да казваш, че обичаш жена си, а в къщи да я псуваш. Не може да казваш, че обичаш родината си, а в същото време да се чудиш как да я прецакаш. Когато обичаш някого, го уважаваш и се грижиш за него, независимо дали е жена ти или държавата ти.
  Колкото до манталитета на голяма част /слава богу, не всички/ от българския народ, мисля че Радой Ралин го беше описал много точно:

  “Играли си на полянка
  прабългарин и славянка.
  Вади-тури, вади-тури…
  народили чукундури –
  и крадливи, и еб..ви,
  и за всичко – завистливи.”

 38. В мнението на Longalon има много истини, но и една уцасяваща теза. Какво значи, че съществува култ към безмисленото умиране? Нима хората загинали в национално-освободителната война са го направили напразно? А тези, които са бранили граници и суверенитет през двете балкански войни? Усещате ли как отричате хора, които са се борили за да съществува България? По вашите думи хора като Левски, Ботев, Каравелов, Раковски, Стефан Караджа са умрели глупаво и без никакъв смисъл? Прави сте, национализма е нещо страшно, но бича на един народ е националния нихилизъм! Когато хората почнат да отричат националните герои, то друго определение за тях няма. Не нещо друго, а точно това безгранично плюене съсипва народа ни, това отричане на постиженията на другите.

  Г-н Георги Генков, в момента на езика са ми много “поздрави” за вас, но за да не се принизявам до вашето ниво няма да ги изпиша. Когато съдиш някого се замисли имаш ли основание и от позицията на каквъ го съдиш. Защото е най-малкото жалко и смешно човек на име Георги Генков, познат единствено на приятели и роднини, да се изказва за човек и деятел като Иван Вазов. Няма смисъл да обяснявам ролята на Вазов през тежките години на нашето общество, но знам едно. Ако се направи анкета на тема “Любим български писател”, то поне 60% от хората ще посочат точно дядо Вазов. И от тази маса хора е сигурно,че доста от хората ще бъдат над интелектуалното ви ниво, г-н Генков. Може би, когато Вие се издигните до поста министър на каквото и да е министерство в държавата, имате право да давате оценка на творчеството на Иван Вазов.

  Иване, написал си уникална глупост, а още по-лошо е, че очевидно си вярваш.
  Ще ти дам пример и бих желал да изкажеш мнение след това.Ето го и него:

  Десет човека идват пред вратата и взимат сина ти, твоя плът и кръв и най-скъпото на тоя свят. След години синът ти се превръща в директор на световно предприятие (примерно). Въпросът ми към теб е следния:
  Хората, които са отнели детото, отвличане и посегателство над личността ли са извършили според теб, или са дали по-голям шанс за развитеи на твоя син?

  Българи, поне зачитайте успехите и постиженията на останалите. Най-лесно е да отречеш нещо и някой. В останалите държави издигат паметници на герои и хора като Добри Желязков, Марко Попов, Асен Йорданов, Дан Колов, Джон Атанасов, Пеър Петров…..и много други. Тук те са забравени или отречени.

  В една далечна страна, на вратата на един българин е пишело – български авиоконструктор. Този човек е смятан за гений в световен мащаб, но е малко познат в родината. Хора като Силви Вартан и Райна Кабаиванска се гордеят с българския си произход и отказват да поменят народността си, докато тук, в България всеки гледа да прецака някой….

  Не съм националист, умерен патриот съм. И не искам България на три морета, искам България да е Швейцария……

 39. коментар от Свежо: За къде стопираш булка,да та кача?

 40. @Маркуча, ахам е щом това дупе не ти харесва ясен си хахаха, ама като гледам и BSD ти е в главата та май те разбирам, не е лесно с тоя прасешки вкус 😉

 41. Prosatanoss
  22/06/2010 - 13:43

  Патриот съм, имам пронационални виждания и имам тениска с надпис България на три морета, НО не хвърлям фаса или каквито и да било боклуци на места различни от установените за това, не руша и не вандалствам, никого не бия и никой не обиждам и въпреки, че след наема и сметките на нас със жена ми не ни остава нищо продължаваме да работим като волове и никога не сме взели и стотинка от държавата под каквато и да е форма. Мразя циганите ( не само циганите от ромски произход) заради мюбимата им професи “безработен” както и любимото им хоби ” правене на деца “. Маразя ги заради това, че изпиват кръвчицата на държавата като единственето, което и дават в замяна е още по-тежко бреме във вид на неграмотни и родени безработни деца без никакво бъдеще. Мразя ги и ги презирам, също така и мразя и тия дето им позволяват всичко това, а в същото време същите ТИЯ не правят нищо за насърчаване на раждаемостта сред интелигентното и образованото съсловие в тази държава, Днес една елегантна дама чрез медиите съветваше че трябвало да се увеличи раждаемостта за да се спасяла пенсионната система в дългосрочен план. А би ли ми казала същата тази дама при положение, че и двамата с жена ми сме с висше образувание и сме работещи не можем да си позволим деца и с какво държавата ще ни помогне да създадем и отгледаме поколение. Питам???

 42. marystaneva
  22/06/2010 - 13:38

  коментар от Свежо: За Европа, но не като географско понятие! 🙂

 43. Чак се чудя как има толкова малко негативни коментари под статията (ако не са изтрити другите, де). На мен обяснението ми е по-просто – модерно е (и винаги е било модерно) да си патриот и националист и то не само в България. Това засилва стадната връзка и колкото и голям лумпен да си, ти става по-добре, че все пак си част от “велик” народ. И въпреки че омразата към другите етноси и прекаленото вманиачаване в националността е доста вредно, самочувствието, което ти дава “великият народ” не винаги е толкова лошо, най-малкото защото те провокира да се поразровиш да видиш точно колко си “голям” 😉 … Повечето май не го правят, което всъщност води до кухия патриотизъм.

 44. Маркуча
  22/06/2010 - 14:47

  @voxy, за да съм ти ясен и да ме разбираш, трябва да си кръстоска между Зигмунд Фройд и Шерлок Холмс. Вероятността за това клони стабилно към нула и съдейки по тона ти, си обикновен незадоволен комплексар. FOAD.

 45. Според генетично изследване (http://book-on-corner.blogspot.....-post.html), 42% от българите са с тракийски произход, по 12% – с прабългарски и славянски, и по 17% – с хунски и персийски. Да не се окаже че някой българин на име Иван Иванов (с хунски произход) не може да понася турчина на име Ахмед Осман (със слявянски произход)?

  Така е в живота, когато не знаеш кой си (или си никой), отдаваш голямо значение на групата, част от която си. Дали е групата на българите, християните, славяните, европейците, работническата класа или политическия елит – няма никаква разлика (все се гордееш с нещо чуждо). Като гордостта ни с Джон Атанасов – американец, с баща роден и израсъл в Турската империя (или се лъжа, Павеле).

 46. Николай Константинов
  22/06/2010 - 15:59

  Както се казваше на едно място:
  “If it wasn’t for sexual inadequacy the National Rifle Association would go bankrupt!”

  Същото важи и за национализма.

  Колкото до градивният патриотизъм vs патриотизмът на маса:
  Живея извън България. Всеки път като си дойда 2 неща са ми в най-ярък контраст:
  – Масата хора (дори и заможните) изглеждат като, че ли ги водят на разстрел. Оптимизмът е в дефицит. Предполагам причините за това са много.
  – Българинът (дори и в по-големите градове) си е много патриархален човек. Животът на индивида в България си остава прекалено тясно обвързан с близки, приятели и познати и всичките страхове и съмнения, които произтичат от това. Струва ми се това е и основната причина да липсва инициативност и гражданско общество.

  Та като се тегли чертата излиза, че май за болшинството е по-лесно да си бият гърдите на маса и да съжаляват за “конспирацията” на Великите сили отколкото да се хванат в ръце и да направят нещо.

 47. Всякакви идеологии и внушения като патриотизъм или дори нехвърляне на боклуци през прозореца са безсмислени ако няма кой да ги разбере. За да имат ефект, те трябва да дойдат “отвътре” на въпросния индивид – това е и причината почти всички религии да са се превърнали в нещо безсмислено и често кръвожадно – просто богомолците са премахнали оборудването на втория етаж и са започнали да слушат само Вожда, който обикновено няма капацитет да упражнява всичката си власт. Оттук, между другото, идва и идеята на либертарианството.

  Оф-топик към по-горен коментар: Висше образувание, а?

 48. ” Мразим турците, циганите, сърбите, македонците, гърците, румънците… ”

  А те обичат ли ни?

 49. Да знаеш, че съм случаен минувач, и коментирам в хорските блогове, колкото се може по-малко, но хубавата статийка не мога да я подмина. Мн е гот да видиш нещо, дето ти се върти в главата от известно време, и да е добре написано. 🙂

 50. коментар от Свежо: А като филосфско ли?

 51. Явно отговор от Иван няма да получа….от това се разбира, че просто няма аргументи я защити. И пак ви питам! Кое е по-добре да си нихилист или патриот? Според вас не трябва да сме горди с успехите на България и българите в частност ли? Смешно е, че хора постигнали много като Дан Колов, Силви Вартан, Петър Петров и др. са откровени родолюбци, но хора, които са никому неизвестни, се изявяват като оратори под прикритието на глобалбата мрежа и не признават чужд и общ успех….като гледам коментарите си мисля,че Славейков е бил прав…поне за някои българи.

 52. Vasco, сигурен съм, че сред тях има много които не ни обичат, по същият начин по който нашите “патриоти” не ги обичат тях…
  То това едва ли е наша национална характеристика, въобще не вярвам в съществуването на някакви вродени заложби по национален признак, всичко е придобито чрез отразяване на битието.
  И на Prosatanoss не му вярявам, аз съм на 39 и до сега не съм срещал такива като него. Освен да е голяма рядкост…

 53. Напълно съм съгласен с някой от тезите на автора. Най-вече за спазването на елементарна обществена култура.
  Идеята за “безмисленото умиране”, обаче е елементарно привличане на вниманието към статията. Едва ли някой е решил да умира, безмисленно от липса на друго занимание. В крайна сметка не всичко е екшън със щастлив край, драги авторе. И ако “безумното” отвличане на “Радецки” ти се струва авантюра, то имай предвид, че това е саможертва. Задача, чийто безуспешен край е предизвестен, но трябва да бъде изпълнена за да бъде осъществено Освобождението.
  Поздравления за добрата статия, и ти пожелавам да се доближиш до изказа на Антон Дончев. Пък било то и за да можеш да го низвергнеш.

 54. Чета и се чудя дали всички,които обрисуваха така колоритно българина слагат и себе си в това число!Или това се отнася само за онези другите,чукундурите.
  Впрочем и аз имам една мечта – когато говорим за България да не използваме това показателно,по-скоро презрително местоимение “тази”държава.Опитали сме се да изкопираме пак братята американци,но когато те казват this country,държат ръката си на сърцето и обожават страната си.Мисля,че оттук трябва да започнем.Сигурна съм ,че когато кажеш “моята страна”,”моята родина”,”нашата България”,нещо винаги ще трепва в душата ти и няма да ти позволи да се държиш като случайно минаващ оттук,чиято цел е само да напълни дисагите.

 55. Dr.T.Lefteroff
  22/06/2010 - 19:59

  “Изобщо, по-малко да се бие в гърдите колко голям родолюбец и “истински българин” е, и просто да си върши добре и съвестно работата и да изучи децата си.”

  Абсолютно съм съгласен! Евалла от мен, момче!

 56. Зная, че може да изглежда наивно, но бих помолил Longalon да обърне внимание на: http://vbox7.com/play:16c29949 и да напише нещо по темата. 🙂

 57. @Green
  “Според вас не трябва да сме горди с успехите на България и българите в частност ли?”

  според мен точно така, с кое по-точно трябва да съм горд? че някъв победил на борба, ауууууу чудо невиждано, а и да беше такова какво? Болт от Ямайка пък размазва всичко в спринта… съдейки по резултатите на българите в спринта според теб трябва ли да се скрия от срам :)) или провалите не ги гледаме :))) Изобщо не съм горд, зяпам ако победи за който съм или за който съм сложил пари се радвам не се гордея

  “като гледам коментарите си мисля,че Славейков е бил прав…поне за някои българи.”
  Славейков е написал една велика глупост
  и ъъ не ти ли се струва странно че 90% от българите вероятно биха се съгласили с това което е написал, естествено изключвайки себе си :))) това какво ще рече, че 10% сме мърша ли 😉 или че просто преценката им за себе си, а може би и за другите не е вярна?
  Защо по-добре не заключим философски – във всяко стадо има мърша, има шампиони, таланти….вместо да се гордеем срамим и други простотии…

 58. Лонги, внимавай, че момчетата на снимката са от недалечния за теб град Враца и като нищо ще решат да те навестят 😀
  А националистите дори не заслужават да си търкам клавиатурата. 🙂

 59. Йоана
  22/06/2010 - 22:43

  Green каза: “хора постигнали много като Дан Колов, Силви Вартан, Петър Петров и др. са откровени родолюбци”

  А Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Кристо и Димитър Бербатов не са. С подбрана селекция нищо не доказваш.

  Аз лично не виждам за какво да се гордея АЗ за нещо,свършено от друг без мое участие, само защото споделяме някакъв независещ от нас признак. Все едно да се гордея с Вирджиния Улф, защото и двете сме жени; или с Макс Мюлер, понеже и той е индолог.

  Бих се гордяла със страната си, ако можех да се похваля, че съм част от едно здраво, дейно, продуктивно, целеустремено, полезно, съвестно, будно общество. Което естествено не съм, така че съжалявам, ама основателна причина за гордост аз не виждам.

 60. Йоана
  22/06/2010 - 22:49

  Firstwave каза: “Сигурна съм ,че когато кажеш “моята страна”,”моята родина”,”нашата България”,нещо винаги ще трепва в душата ти ”

  Интересно откъде си сигуна? В моята не трепва. Понеже се научих отрано да си служа с главата, а не с трептения и интернализирани митове за специалност. Като се огледам и видя мръсотия, грубост и ограниченост около себе си, всякакво трепване, дори някога да го е имало, гине. Не мога да се преструвам, че тази помийна яма, в която се е превърнала България, е възвишено прекрасна, още по-малко достойна за гордост. Гордост с какво?

 61. Йоана много добри примери, иначе мамата казва това което цитираш 😉

  mamata: “Сигурна съм ,че когато кажеш “моята страна”,”моята родина”, “нашата България”,нещо винаги ще трепва в душата ти”

  ахахаха трепва чушки, нищо не трепва при мен, отделно никога не бих ползвал подобни притежателни

 62. Ами…щом не трепва, значи се намирате на грешното място. Знаем се колко сме силни на думи, национална черта. Като дойде време за действия никакви ни няма. Общестовото само няма да стане дейно,будно и продуктивно, докато всички изразяват мнение по форуми, а реално не правят нищо за да променят поне своя космос.
  От тези кокментари ясно си личи, че на обществото липсва обединеност, самото значение на думата е такова. А когато, дори и радостните моменти ни разединяват, нещата са зле. Ние се стремим да достигнем Западна Европа като развитие на обществото, ама сме много далеч от Гърция и СЪрбия ако щете. Там хората в моменти на радост и тъга са сплотени, докато тук историята за казана и българите е актуална. А като се замисля ми се струва, че много голяма част за много голяма част от развитите общества е характерен патриотизма.

  И Йоана, жалко е когато човек не изпитва трепет към нищо,
  а живее машинално, колкото да диша

 63. Йоана
  23/06/2010 - 09:17

  Не казах, че не изпитвам трепет към нищо – а специално към България. Човек може да живее и без да чувства силна принадлежност към дадена нация. Машинално със сигурност не живея и много се радвам, защото духовно и емоционално съм напълно в ред. Липсата или наличието на патриотично чувство просто не е мерило за това за мен.

 64. Няма да плювате Бербатов!

 65. Владо
  23/06/2010 - 10:05

  Има и съвсем нормални патриоти, които обичат родината си без да са позьори. Мразили сме турци, сърби… Напротив българи и турци съвсем нормално съжителстват и няма битова вражда. Много пъти съм засядал на маса със сърби и ги харесвам, щото са същите като нас. Преди години, след рокконцерт в Каварна един сърбин се напи зверски. Почна да приказва, че шопите са сръбско племе, което живее от ихтиман до Ниш и ние сме го заробили, Македония е Южна Сърбия, българските окупатори карали баба му да рецитира “Аз съм българче”, а тя неискала и я бил учителя всеки ден и разни такива. Ние му се смеехме и даже го пазихме някой с неговия акъл да не му скочи на бой. Верно, че рокаджите са културни и не си скачат по главите, като чалгарите в Студентски град ама…
  “Време разделно” си е хубава книга и далеч българите не са някакви тъпанари, които имат нужда да мразят. Този исторически роман не предизвиква желание у мен да отмъщавам. Лонганлон описва българите, като някави уникално прости хора. Не мога да се съглася с това. Безспорно има такива, но къде по света няма?

 66. “и просто да си върши добре и съвестно работата и да изучи децата си.”
  Пак пълни глупости. От история може и да отбираш, но от икономика и социология – тц. Това ти изказване е крайно популистко и има за цел само да прегърне мисленето на една остаряваща генерация, която си “изучи децата” и ги прати в чужбина ( най/доброто по темата четох при Ангел Грънчаров http://1.bp.blogspot.com/_kfeG.....+13+br.JPG ) .И само от див патриотизъм продължава да се труди за смешните 300 лева/евро, в очакване на още по-смешната пенсия. Какво общо има с обществото и националната принадлежност “изучаването на децата”. Някакво егоистично, не патриотично изкривяване на родителството е това. Виж възпитанието е друга работа.Да възпиташ някой на родолюбие – малко в ритъм със световното- можеш и чрез футбол. Можеш и чрез всякаква друга групова принадлежност. Само дето никой не си прави труда да го прави в БГ. Сигурно понеже е изпълнил задължението си като индивид, и с това като член на обществото – свършил си е съвестно работата.

 67. Владо
  23/06/2010 - 10:38

  Между другото и днес християните са убивани, преследвани и изтезавани на много места по света.

  Точно както във времената описани в романа.
  http://www.youtube.com/watch?v=eEuMZOZV4fM

  Наистина Ньоиския договор е пагубен за България, българите проявяват огромен героизъм на Шипка, през Балканските войни, Първата, Втората световна. Ботев, Левски, Вазов,Раковски, Стамболов са уникални личности. Гордея се, че съм българин и не мразя никой. Спасили сме евреите от лагерите, днес се разбираме с турците… Хора, които твърдят, че патриотизмът е глупост, Вазов е за “малограмотни селяни”, жертвите давани през вековете са безсмислени, неискам да ги коментирам. Левски бил комунист според някакъв умен съфорумец. В свободно общество живеем. На който не му харесва да е българин, да става турчин, американец или какъвто ще!

 68. радвам се че ти е било забавно..интересно защо нищо не казваш … казват мълчанието означава че си съгласен .. или просто не можеш да го осмислиш и просто се усмихваш!

 69. albert venn dicey
  23/06/2010 - 13:20

  Най-забавният националистически лозунг (по-скоро шега):

  “България – от Памир до Алпите” – в тоалетна в СУ.

 70. Абсолютно съм съгласен с написаното в статията.

  Само да добавя нещо за “преебания” ни манталитет. Веднъж, след връщане от екскурзия с автобус по Европата спряхме до едно малко ресторантче в Сърбия близо до границата с България и екскурзоводите казаха, че това не е спирка за тоалетна или каквото и да е, а само проверявали нещо (мисля, че гумите на автобуса, но това няма значение). Малко хора обаче обърнаха внимание на това съобщение, слезнаха и отидоха към ресторантчето по малка нужда. Като разбраха за какво става въпрос, собствениците им се скараха и им забраниха да влизат. Даже имаше малко сбутване, но не беше нещо особено и всички се върнаха и тръгнахме. Една жена направи коментар “ние, защото сме българи, затова така се отнасят с нас.” Моля???!!! Нашият народ не е свикнал да мисли по въпроси, които го касаят. За него ние вечно сме прави и всяко нещо, което не ни се дава го възприемаме за “пребаност.” Парадоксалното е, че не само насаме, но и пред други се плюем един друг колко лош и скапан народ сме, но веднага се надигаме с пяна на уста, когато небългари не изпълняват наши искания.

 71. Ми кво пък прав си. Иначе статията ти за книгата беше тъпа според мен, но като гледам обобщенията тука са абсолютно верни мен ако питат. Аз даже повече клоня към отбора на voxy, който е даже една идея по-екстремен. Понятия като страна, родина, бла-бла са супер яки, за тия които са ги измислили.
  И само да кажа на там един човек отгоре дето обясняваше за американците, щото вече 10-12 години само с такива работя и имам толкова приятели ямериканци, колкото и българи. Да те са яко патриоти и да почти нявсякъде има техни знамена. Малката разлика е, че те (като нация) не си губят времето да мразят. Те просто правят нещата да се случват. Малко е дразнещо за околните, ама какво да се прави – всички си имаме кусури 🙂

 72. Ивайло Христов
  23/06/2010 - 15:35

  Патриотизъм,родолюбие….ами това са любимите думички на скапаните ни политици.Много е лесно да натикаш в празните глави колко са ни виновти турците,гърците ,ескимосите та даже и марсианците.Това е основна цел на всяка управляваща каста вече 100 години и тази цел във времето винаги е постигана.Да не би разните националистически формациики да се създават спонтанно-да бе…
  Я си представете ,че на тези от снимката вземе та им просветне -кой реално е виновен за скапаното им положение.Ами още в този момент господа политиците ще виснат по дърветата/където е мястото им де/,но това са само мечти. Защото за разлика от момчетата -политиците добре са прочели и Гьобелс и Маркс.
  Такива са нужни на държавата ни и производството им е цел на всякакви “реформи’И както виждаме-това е един огромен “успех” на целия преход!!

 73. Мома Ангелинка
  23/06/2010 - 16:57

  Има и по-преебан народ – Македонците! И ако много настояваш, че сме ние, пак ще възникне регионален конфликт!!! 🙂

 74. Да не засегна Green като оставя казуса му/й без отговор. А казусът беше: “Десет човека идват пред вратата и взимат сина ти, твоя плът и кръв и най-скъпото на тоя свят. След години синът ти се превръща в директор на световно предприятие (примерно). Въпросът ми към теб е следния:
  Хората, които са отнели детото, отвличане и посегателство над личността ли са извършили според теб, или са дали по-голям шанс за развитеи на твоя син?”

  Елементарно, Уотсън, казусът ти е много лесен – вместо да питаш родителя, защо не попиташ отвлечения? А ако ги питаш и двамата и получиш различни отговори, кой ще приемеш за верен? За да ме разбереш ще дам казус и аз: Преди години и мен ме отвлякоха едни хора да им “робувам” за 2 години? Кого ще питаш добре ли ми е било – мен или родителите ми?

 75. От една крайност в друга крайност изпадате.
  Уотсън, ти вземи си провери теориите. Как сравняваш малолетни и пълнолетни при “вземане на решение”?

 76. Ами Иване,

  Който и човек да каже, че му е добре когато е отвлечен явно не е читав. Неслучайно отвличанията са едни от най-строго осъжданите престъпления. А за това дали отвлечения се чувства има сред похитителите си има медицинско обяснение.

 77. marystaneva
  24/06/2010 - 10:09

  коментар от Свежо: Като културно най-вече. Като манталитет, като самочувствие, като духовни ценности, като ред…

 78. Когато сериозно и едва ли не със сълзи на очите се гордееш с някаква битка преди 800 години, разправяш наляво и надясно с плам в сърцето как турците преди 130 години били избили еди-колко си хора в Батак по начин който също показва гордост, да не говорим когато ти излиза пяна на устата когато обясняваш колко са отвратителни гърците че искат с нечестни методи да направят техният връх Митакис най-високият на Балканите, не е любов към родината или патриотизъм, а най-обикновенно психическо разтройство/болестно състояние… или обикновена тъпота комбинирана с ниско самочувствие.

  Не мога да се сетя за по добър пример за адската простотия и тъпота на масовия българин, от това че той искрено се гордее че в България се намира най-високият връх на Балканите ( наистина не мога да разбера как един средноинтелигентен човек може да изпитва гордост от един връх…та това е просто връх, нито сме го садили, нито сме го копали ), а в същото време плюе, храчи и сере навсякъде (с извинение), троши всичко нециментирано и незаварено, унищожава и последното стръкче трева и като цяло живее в градска среда сравнима с тази в Кайро ( не съм ходил, ама са ми разказвали. Столипиново бил като Бевърли Хилс в сравнение на някой части на града. )

  Не мога и да не направя баналната, леко тривиална аналогия с нацистката пропаганда засягаща тънката струна в душите на немците, обяснявайки им как тяхната раса, арииската, нордическата, били най-добрата, най-хубавата.

  Изобщо този тип евтин патриотизъм най-напомня на запалянковщината и лумпенщината в стила Левски/ЦСКА, при която феновете са готови буквално да се избият един друг в защита на “идеята ЦСКА” респ. “идеята Левски”.

 79. NPaine,човек който не си знае историята,е обречен да я повтори.Не оправдавам масовия българин,който плюе и хвърля фасове навсякъде,но не е нормално всеки ден по националните телевизии да дават турски сапунки и особено новини на турски по “българската” национална телевизия.Изключение не прави 3-и март.

 80. И най-малка идея нямам как да оборя тези железни доводи които изказваш… Направо без думи ме оставяш.
  Толкова затапен не съм се чувствал от леко наивните ми опити в тинейджърските ми години (оттогава постепенно позагубих интерес към тези неща) да споря с цска-ри на тема чии отобр се намира в по-добра форма в момента. Доводите в стил “абе ти знаеш ли кой е цска?полуфинал,Ливърпул, четвъртфинал дрън дрън та пляс ” няма как да не унищожат всичките ти разумни разсъждения и логика.

 81. @, Longanlon, с последното ти изречение в статията ти съм съгласна. Така и аз разбирам патриотизма – чрез своите действия, съзнателна дейност, човек да съхранява, съгражда, запазва Живота и нещата, сътворени от останалите.
  Но за героите – “Това се отнася и до героите на националноосвободителната ни борба. Герой може да станеш, само ако умреш. При това, най-добре е да умреш съвсем безсмислено, в акт на тъпа жертвоготовност, без да постигнеш нищо” – съм на по-различно мнение.
  Герой е онзи човек, който надскочи собствения си егоизъм, его в името на морални ценности или в собствените си принципи.
  Да те попитам – твоите приятели, ако избухне пожар в твоят дом, дали ще се втурнат да ти помогнат и спасят аквариума ти, котката ти, с риск за собствения си живот?
  Саможертвата и подвига на Левски, Ботев, всички загинали по фронтовете съм я представяла на децата си по следния начин: Срещу теб, с отказани спирачки, лети автобус, в който са твоите родители, любимото ти момиче, твоите най-скъпи приятели. Самият ти имаш някакви свръхестествени способности и можеш да спреш автобуса. Но в момента, в който скоростта на автобуса намалява, ти самият също губиш своите свръхвъзможности. Спираш автобуса, спасяваш всички, но умираш.
  Лонги, какъв ще бъде твоя избор – ще протегнеш ли ръка или ще отстъпиш крачка встрани? Не ми отговаряй на мен, отговори на себе си, когато погледнеш любимата си в очите, кажеш “Наздраве” с приятелите си, прегърнеш майка си за “Добре дошъл”.
  Смяташ, че книгата “Време разделно” е насадила непримирима вражда между българите и турците? По тази логика всички, които играят на военни игри, гледат екшъни, са абсолютни убийци и психопати.
  Мисля, че народите трябва да познават и помнят своето минало. Мъдростта им се измерва в това дали са взели поука от него или продължават да правят същите грешки.

 82. Абсолютно си прав!
  Само дето малко се получава след дъжд качулки.
  Трябваше да се намери някой да ги каже тия работи преди 5 години.
  Когато този малоумник Волен Сидеров още набираше скорост.
  Всички, които разпалено говореха тогава, сега мълчат и казват: “аз от политика не разбирам, няма да гласувам” и толкова. Много е трудно да си признае грешките човек.
  А това свиване и не гласуване до какво води – още повече гласове за партии като бсп, дпс, яне янев и други.
  За тях е много по-добре да не гласуваме.Когато не гласуваш, автоматично гласа ти се разпределя между свички останали.Все едно гласуваш за всички.
  Както и да е – отплеснах се.

  Какви са причините(или по точно какви бяха причините) за този национализъм(по-точно идиотизъм).
  Комплексарщина, некомпетентност, агресия.
  Хората, които се връзваха на тоя акъл
  бяха хора бунтари, които силно искат да променят нещо(до тук добре), които си мислят че всичко знаят и всичко разбират – история, политика и т нт. и които лесно се водят по крилати емоционални фрази,сапунени мехури и балони.И лесно се водят по хората около тях.А не мислят с главите си.
  Знам защото се движа в такива среди – метъли, музиканти рокаджии и т нт.
  Имал съм възможност да вляза в политиката покрай баща ми, но, разбире се, той се отказа.
  И колко съм си тровил нервите да обяснявам на такива хора просто не е истина.Сега тези хора се промениха.Ами браво.

  Общественото мнение вече е такова и в общи линии тези неща са си ясни.
  Истината винаги излиза на яве накрая.

  Браво за поста още веднъж!!!
  За всичко съм съгласен само едно не ми хареса – турското робство си е било до голяма степен като филм на ужасите.
  Причината е сблъсъка между христианство и ислям.Това да ти вземат детето за еничър и да воюва срещу българи после.
  Да те закачат на куки и и нт. докато не признаеш чуждата вяра.Това са си факти.

 83. marystaneva
  25/06/2010 - 13:39

  “77. За всичко съм съгласен само едно не ми хареса – турското робство си е било до голяма степен като филм на ужасите. Причината е сблъсъка между христианство и ислям.Това да ти вземат детето за еничър и да воюва срещу българи после. Да те закачат на куки и и нт. докато не признаеш чуждата вяра.Това са си факти.” /N1cksoN/

  Така е. Но това са го правили едни турци преди повече от 130 години. Това са около пет поколения. Не са го правили турците, които живеят в България днес. И не е никакъв патриотизъм да ги обвиняваме сега за греховете на прадедите им. Омразата не е патриотизъм.
  Джон Кенеди го е казал: “Не питай какво е направила за теб Родината, а се запитай какво си свършил ти за нея!”
  И не става дума само за държавата като Родина. Защото родината не е просто територия – това са и хората, които живеят на тази територия. Не е достатъчно само плащаме данъци на държавата. Когато помагаме на ближния, а не само на близките си, когато пазим това, което е направено и разберем, че общото е наше, а не ничие, когато сме готови да уважаваме правата и на другите, когато сме готови да направим нещо безплатно, което ще бъде полезно за много хора /дори само градинка пред входа/, едва тогава можем да се наречем патриоти и да твърдим, че обичаме страната си. Да си патриот означава да обичаш страната си, а не да мразиш другите. Останалото са празни приказки.

 84. Разбира се,че е така.Написа го много по-точно от мен.
  Аз сигурно пак не съм се изразил правилно.Точно това исках да кажа – че една от причините, поради която турците са били толкова жестоки към нас е религията.Иначе може би нямаше да са.
  Исках да кажа че турското робство не е било турско присъствие.
  А българите са една от най-толерантните нации в света.
  Спасили сме евреите си през втората световна и т нт.
  И това го знаем всички.

  Има американци, които не говорят с негри.Гнус ги е от тях.2010 година е…
  Ето това е расизъм.В България такова нещо не съм виждал.
  При нас е следствие от комплексарщина, агресия, некомпетентност.(написъл съм горе).И желание нещо да се промени към по-добро.

  Всеки трябва да съди по човека, не по расата.Няма смисъл сега да пускам още изтъркани фрази от сорта “Има много готини турци и т нт.”То това е ясно.

  Сега като си чета текста горе – доста агресивно съм го написал.Но мисля че позицията ми е ясна.

 85. Хусеин Юсеинов
  25/06/2010 - 21:46

  От доста време не бях чел нещо толкова смислено, отразяващо истината, макар и написано просташки, но нали това е стилът ти!

 86. Относно еничерите искам да кажа че колкото и добре платени да са били те и колкото и големи шансове да са имали да се издигнат в обществото, кръвния данък наистина си е бил едно от гелемите нещастия които са се случвали в християнските семейства. Защото за тези хора на първо място е стояла религията, която в повечето случаи поради неграмотността се е смесвала и с националността – за повечето българи християнин е било равно на българин, а мюсулманин на турчин. А един еничерин не може да бъде християнин – всички еничери са били приобщавани към ислямската религия, към религията потисник и тиранин, което ще рече, че детето вече е изгубено за своето семейство. Още повече еничери не са ставали слаби и недъгави деца – все пак това е армията на султана, затова че голяма част от качествения български генофонд е бил отнеман и е ставал част от “турския”. Това е и една от причините днешните “турци” да имат много малко общо със селджуците. А щом за някои хора това да се издигнеш във държавата е по важно от религията не мисля че говори добре за тях, защото благодарение на тези хора – обикновените селяни, предпочели да си запазят религията с цената на това да бъдат рая, сме се запазили до днес като нация. Именно затова смятам че истенският български национализъм трябва да се основава на православната вяра, в която отсъства езика на омразата и която обратно на много мнения които съм срещал в интернет пространството не пречи на индивидуалното развитие, а напротив. Не случайно голяма част от принципите на днешното европейско и международно право се основават на хрестиянските идеи и възгледи.
  А сега да кажа нещо за Вазов – наистина най известните му книги съм ги чел като малък и ми харесаха, но разбира се погледнато през призмата на един детски акъл. Скоро четох пак Под Игото и един прочет от вече израстнал и развил се мозък довежда до осмеслянето на много други теми, които едно дете не може да ги забележи и наистина ме заинтригува много – случайно попаднах в интернет една вечер на него и докато не прочетох цялатя кнега не се отлепих от компютъра.
  Иначе да – много са псевдопатриотите в България, чиито мозъчен капацитет наистина е под всякакви нива. Но това не се наблюдава само в България, от опит знам че австрийците са едни от най големите националисти-расисти с които съм се сблъсквал и откакто пообиколех малко из Европата, разбрах че не сме само ние ограничените мисловно простаци и примитиви. Една обиколка на някой европейски град през нощта – след края на купоните по дискотеките може да даде представа на какво ниско културно и интелектуално ниво е пияната местна младеж, която трудно може да се различи от стадо нечленоразделни същества.

 87. коментар от Свежо: Наглостта на циганите,безпардонноста на турците и тарикатлъка на евреите и арменците – защо това не си коментирал ПРОСТАКО !!! ДОКОГА трябва да се чувстваме чужденци в собственната си страна ??? Или Българите да имаме само задължения,а всички останали само права ??? Пресметнете с нашите данъци как плащаме над 2 милиарда лева годишно помощи,детски и социални разходи на малцинствата,които раждат като зайци,не желаят да работят и изоставят поголовно децата си да ги гледа държавата т.е. всички НИЕ!

 88. marystaneva
  27/06/2010 - 12:18

  коментар от Свежо: Трудолюбието на българите, толерантността на българите, милосърдието на християните…. Глупости! Отново клишета и обобщения. Всеки човек е различен. Дали е добър или лош не зависи от етноса или цвета на кожата му. Нима всички българи сме добри и прекрасни хора? Във всяко стадо има и ˝мърша˝. Омразата към другите не е решение на собствените ни проблеми. Нима ако тези групи хора изведнъж изчезнат /как?/, някой беден, глупав и агресивен българин изведнъж ще стане богат, умен и добър?

 89. коментар от Свежо: vladyvar , в една държава, в която има умни и способни хора, ти и такива като теб винаги ще се чувстват чужденци и ще си търсят кой да е виновен за собствената им мизерия 🙂

 90. Като стана дума за еничарите, наскоро прочетох една книга, всъщност петология – “Ятаган и меч”. Това е исторически роман за ввремето през 18 век. Главен герой е българин, взет за еничар. За пръв път видях друга гледна точка за еничарите, за ролята им, за това, че са били изключителна войска и основна маса в тях са били българи, сърби, арменци. Нещата са много разностранни.

  Сегашните (и не само) политици абсолютно съзнателно прокарват идеята, че сме [били] роби, че все сме жертви на някого или на нещо. Защото какво е жертвата? – Това е човек, който е попаднал във властта на други хора и е лишен от възможността за вземане на самостоятелни решения. такъв човек е без инициатива, оставя се да го командват другите. Хората жертви обаче се чувстват удобно, защото смятат, че щом са лишени от възможността за вземане на решения, те не носят отговорност за живота си. такива хора вечно се оплакват и чакат някой друг да се погрижи за тях.

  Хитрите политици и хората жертви се нуждаят едни от други. И също тези две групи са против самостоятелните хора, едните, защото не могат да ги контролират, и другите, защото само със съществуването си им покзват колко малоценни са.

  Затова, нашите националисти, от сорта на Волен Сидеров са пробити и фалшиви. Някой, който се нарича националист, а само говори за жертви и страдания, всъщност подготвя стадото жертви, сред което да се разходжда като вълк и да ги стриже и яде.

 91. marystaneva
  01/07/2010 - 21:44

  Съгласна съм с jwalker за “жертвите”. Когато се държиш като жертва и с теб ще се отнасят като към жертва.

 92. за онези хора “на първо място е стояла религията” и изведнъж идват комунистите и вече на никой не му пука за религията,
  що не са се опъвали и на комунистите като на турците

 93. Спред мене българският народ не е толкова религиозен, както примерно поляците. От нас са се появили богомилите, които са отричали православната църква.

 94. Определено си прав. Пък и не мога да се сетя за европейски народ изобщо, който даже да се доближава по религиозност до поляците.

 95. Буров обвинява православната църква за развалянето на народа. Той казва, че в календара на православната църква има много празници – за всеки ден има светец, че и по няколко даже. Поводи за празници, а кога се работи, пита той. За сравнение, в протестантнския календар има десетина дати с написани светии и това е.
  —-
  Доколкото за жертвите, за които написах нещо по-горе, те могат да бъдат и изключително опасни както за себе си, така и за околните. От една страна не са инициативни и се вкарват в проблеми. От друга страна на психологическо ниво са освободени от чувсвотвото за отговорност за живота си и за решаването на проблемите си. В резултат психиката им търси виновник (понеже спасителите един по един са се опарили и са е отдръпнали). Виновниците могат да сред близките – роднини, съседи, съдружници, но има и универсални виновници – евреите, политиците, правителството. Универсалните виновници даже са много удобни, защото са много по-силни и като следствие непобедими. Тогава пей сърце – жертвата си има доживотен виновник, с който “се бори”, възвеличава тая борба и даже очаква другите да й благодарят (и възнаградят) за великите усилия (разбира се докато работят всекидневно, за да изкарват хляба, своя, но не рядко и на жертвите-“борци”).

  Затова нашите националисти се турят като жертви – за да им плащат другите за “великата” “борба”.

 96. Изключително проникновен коментар относно психологията на “жертвеност”!

 97. Колко добре казано… Напълно съгласен с идеята на статията. Още повече – поради незнание, невъзприемане или чиста идиотия много народ (у нас, а и по света, као цяло) поставят на равни нога шовинизъм, мизантропия и расизъм с понятието патриотизъм, при все че отделните неща нямат нищо общо.

  Нима има нещо по-гротескно от това: “Mrazq tupite tur4ulq, 6toto 500 godini sa ni dyrjali…” – често стрещано из нета…

  Никак не ми се ще да продължавам, че има опастност да превиша статията по обем. Гадното в случая е, че и нашият народ с хилядолетна история, култура и традиции се превръща в скупчина реднеци, които са чували, че произлизат от народ с хилядолетна история, култура и традиции, ама грам идея си нямат от тези хилядолетна история, култура и традиции.

  Здраве, късмет и надежди за благоденствие!

 98. Димитър
  07/08/2010 - 01:27

  Ако разсъждаваш по същия начин можеш да кажеш, че саможертвата на Ботев също е била безмислена. Има малка нишка, която главата ти не може да проумее.

 99. А саможертва ли е било изобщо? Ако е искал да умре, защо се е бил с турците, а не е просто излязъл с голи гърди пред куршумите им?

  Ботев е бил луда глава пълен с мечти, както се вижда от творчеството му, и не е преценил добре ситуацията, но не е глупак. Той не е имал намерение да се самоубива, а да се опита да постигне нещо, да даде нов тласък на възстанието. Фактът, че не е успял и са го убили, е злощастен, но не смърт, а “свобода или смърт” е била целта му – и това е ОГРОМНАТА разлика между истински герой и идиота Гюро Михайлов, примерно.

 100. Всъщност е бил дотолкова “луда глава”, че военният ръководител на четата му е усетил, че той, бидейки поет, ще ги затрие всичките и го е застрелял собственоръчно…

 101. До Емо – разликата между комунизма и османското владичество е в това, че една от целите на комунизма е била премахването на религията, докато в османската империя тя просто е била потискана. Верно че е било трудно да си християнин но не е било забранено, а през комунизма, например, на Великден полеция е пазила на входа на църквата за да не се влиза. В това отношение комунизмът е бил по-тежък от ислямското потисничество.

 102. това че полиция е пазила входа на църквите по великден, за да не влизат хората не е вярно. може да е имало такива случаи, но като цяло политиката на комунистите е била само да следят и да докладват ако партийни членове ходят на църква.

 103. Може и да са единични случаи, но са факти. Срещу религията се е работило не само чрез ликвидирането на свещенниците в самото начало на режима и с подмяната им с нови, които хал хабер си нямат, а и с атеистическата програма на обучение в училищата, както и с цялото законодателство, което регулира обществените отношениял Разлеката между комунистическото и ислямското робство е в това, че при исляма, целта е територията на неверниците да бяде превзета, да бъде собственост на султана, а гяурите може да си живеят на нея, да си работят, да си изповядват тихо религията и да живуркат някакъв нещастен живот. А при комунизма, църквата, като крепител на народността и убежище на тези, които искат да прибягнат към Бог, е трябвало да бъде унищожена! В това си положение тя е враг, подобно на всички фашисти (хора, които са против партията), които са били преследвани и тормозени.

 104. мечо пух
  20/08/2010 - 16:19

  Чудесен поглед върху нещата. Споделям. Само махни това с голфа и напиши “автомобил” и всичко ще е ок. 😉

  Поздрави!

 105. Димитър Божанов
  07/03/2011 - 13:54

  Евала, пич, най-после някой да го забележи :))) Добре си го казал! Браво! Не можем да черпим чувството си за национална идентичност от самосъжалението, страданието и омразата. Всъщност можем, но всички виждат какъв е резултата от тази идентификационна стратегия в наши дни. Мизерия баце, оплаквачи само, жертви под път и над път и нещастници, които сериозно си вярват, че турците и циганите са им виновни за мизерията, в която газят. Дедо Вазов ако стане от мъртвите да види в какво се е превърнала татковината, мигом ще побегне ужасен обратно към гроба 😀 Аман от роби по душа. На омразата си да робуваш е най-жалкото и грозно поведение, което можеш да избереш, а у нас то е критерий за патриотизъм. Колко слабо… За щастие хората, които забелязваме това, ставаме все повече.

 106. Чел съм подобни неща и преди. Типичен хейтърски изказ и любимото на българина порицание и даване на акъл.
  В тениските с ханове и царе не виждам нищо лошо, както и в заявяването на патриотично настроение. Патриотичните ни песни са хубави и не виждам какво ти пречат.
  Много си прав за това, че всеки трябва да си върши работата, но в никакъв случай това не изключва носенето на национални символи, почитането на герои или дори сплотяващата ни омраза към хората забавили развитието ни с векове или тези накъсали земята ни на парчета. Извинявай, че ти го казвам, но омразата крепи много народи… далеч по-развити и големи от нашия.

 107. Алекс
  07/03/2011 - 16:09

  Нямащ право да плюещ по Левски,защото ако си Българин се е борил и за твоята свобода!Също така смърта му не го прави герой а това което е сторил преди нея!Бъркаш Левски и Кърт Кобейн.Иначе за другите неща си прав.

 108. Александър
  07/03/2011 - 20:33

  Поздравления за автора – чудесен постинг! На моменти само малко се изсилваш в стремежа да бориш стереотипите в обществото. Обаче последните два абзаца са истинска рецепта как най-после тая държава да се оправи. Чудесни са!

  Колкото до чалгаджийките (явно тук и тая тема е важна част от дискусията) – ще ти кажа, защо не съм съгласен. Има нещо, което се нарича вътрешна красота и тя често е в погледа, в усмивката, в усещането, че срещу теб стои някаква индивидуалност. Това не са празни приказки и мамка му, аз колкото и да си падам по цици, смятам, че начинът, по който едно момиче ме гледа, е много по-важен.

  Ето тук чалгарките се провалят – с темерутските си погледи, индиферентност, неспособност да те увлекат в разговор, пошлост, липса на ценности и ограничено виждане за света. Казвам го, като човек, който е правил интервюта с няколко от тях. Сори, но тук силионът, прическата и перфектната грижа за тялото просто не могат да оправят нещата.

  Така че според мен спорът на тема “хубави ли са чалгарките”, всъщност е спор на тема “само цици и перфектна външност ли гледаме, или имаме усещане и за вътрешната красота”.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *