Удобно и ясно – по бюрократскиБюрократщината и чиновническото мислене край нямат, разбира се. Не, че някой се е съмнявал в това, но се оказва истинска одисея човек да намери даже най-основните данни за икономиката на страната ни.

Ако си мислите, че това колко е инфлацията за миналата година е някаква общодостъпна информация, много се лъжете. Тя е засекретена и криптирана..

Пиша аз един проект, не е важно какъв и по някаква причина внезапно се събуждам, събарям си телбода от бюрото без да искам и ме озарява светлата идея, че трябва да напиша колко е инфлацията в страната ни за последните три години, щото те, европейците, не си падат много да се ровят из статистики (ама иначе ги произвеждат в завидно количество), та всичко трябва да им се напише прегледно. Да се намери колко е инфлацията в България обаче се оказа доста трудна задача, разбрах аз в момента, в който написах “инфлация 2005” в гугъл. Както може да проверите сами, това търсене изкарва главно весникарски резултати, които някак не ме блазнят с достоверност.

Понеже съм хитър, отивам на страницата на Националния статистически институт, дето толкова често го споменават по новините. Още щом нацъках менюто бях прехвърлен от що-годе добре изглеждащата начална страница на ето това (вижте го, заслужава си), което изглежда като да го е писал далтонист петокласник на html през ранната пролет на 1997-ма. По този начин изглежда, забележете, интерфейсът на главният източник на статистически данни за нашата държава, институция с (не можах да открия колко, ама съм сигурен че е голям колкото им е грозна страницата) бюджет годишно. Това едно на ръка, ама там никъде не пише колко е инфлацията в страната.

Правилно прочетохте, не съм се объркал – в Националния статистически институт на България не знаят колко е инфлацията у нас. Абе всъщност знаят, ама се правят на умрели лисици. Ако се поразровите, както направих аз, ще разберете, че в цялата документация на НСИ думата “инфлация” най-старателно се избягва. Избягва се и да се пише колко е тя с прости числа. Изобщо, избягва се използването на прости числа по принцип.

За да замени тъй нелицеприятната думичка “инфлация” е въведен увъртяният термин “общ индекс на потребителските цени”, който значи точно инфлация, ама това може да се разбере само ако се заровиш в методологията на статистическите изследвания на института и го прочетеш. Отгоре на всичко, самият индекс за година е даден по следния начин:

Ако на вас от тая таблица ви е станало ясно колко е инфлацията за миналата година – евала. На мен обаче не ми стана ясно, може би щото съм прост – затова реших да се обърна към някой сложен – а кой да е по-сложен в тая област от врагът на България – Георги Ангелов, старши икономист в Институт отворено общество и автор на Блогът за икономика, който честичко виждате по талавизора да се изказва по икономически теми. Та той ми обясни, че човек трябва да се сети да погледне най-долното число в първата колона, да извади от него 100 и това била инфлацията за годината.

Уау. Шашнат съм от находчивостта на държавния чиновник – колко ясно и прегледно той предоставя информация на гражданите – ако искаш да знаеш колко е инфлацията, нищо по-лесно – завършваш икономика и криптография и готово – вече може да четеш правителствени данни. Когато изказах раздразнението си от подобно чиновническо скудоумие пред Г. Ангелов, той пък сподели:

тези хора се имат за големите професионалисти, те не могат да разберат, че работят за потребителите и клиентите, а не за идеята
журналистите се оплакват, че нищо не разбират когато са на пресконференция

Че болшинството журналисти на блестят с особен интелект е ясно на всеки, но все пак… основната задача на Националния статистически институт е да осигурява информация. Защо тогава данните не се напишат ясно и прегледно, без изчанчени въртели така, че хората, за които те са предназначени да могат да ги намерят и прочетат?!?

Моят въпрос от цялата работа е същия – кога най-после бюрократи и чиновници ще разберат, че получават заплата само и единствено за да служат на нас, гражданите, а не на себе си?!?

—————————————————-

И за разведряване на обстановката публикувам снимка на това чутовностно гениално маркетингово решение, при вида на което Сет Годин (кой ли пък беше тоя) може само да да се обеси на връзките а обувките си – вафла Шербет – Бачо Кольо. Дерзайте!

Не сте сами… в главата си
добра идея

Коментари

 1. То това е лесната част. Опитай се да разбереш как са получени тия числа. Тогава става страшно.

 2. Комунистите са виновни за всичко. И партийно-кукловодните им кръгове. АЗ исках да направя редизайн на страницата на НСИ, всеизвестно е че имам маниакално огромни умения, но маскирани агенти ми попречиха. Какво си говорим изобщо …

  Бачо ти Кольо ако е съпроводен и с нЕкаква подходяща ценова стратегия, да речем 20 стотинки, нищо чудно да има добър успех в някои малки селца, паланки и областни градчета, и да доведе до епогей на бизнеса там ..

 3. Бачо Кольо не стига, че струва 50 стотинки (повече от мура и боровец), ами и е най-отвратителното, лепкаво и гнусно нещо, което бях хапвал в близките години. Сиво-кафява гнус…

 4. Димитър
  22/04/2008 - 09:12

  Всички “професионалисти” са така – не само в държавната администрация – измислят си “методики”, за да раздуват обема на това, което правят; нарочно дават неясни отговори, за да не ги хванеш някъде в лъжа; избягват всякаква конкретика. Най-силно тази болест тресе поколението, което поне малко е работило в държавно-плановата икономика. Така беше в България, същото забелязвам в много по-голяма степен и тук, в Русия.

 5. Кофти тръпка – статистика. Лъжи и манипулирани данни, облечни в ‘наука’ 🙂 и без мухльовци от каквито и да е статистически институти знам, че преди 4 месеца средно оставях по 25-30 лева в магазина, сега под 40 не мога да падна. Смятай си процентите, ако искаш, мене ме е страх 🙂 освен това, силно се съмнявам инфлацията за цяата 2007 да е само 12.5%. Доста повечко е, съдейки по най-точния показател – джеба ми 🙂

 6. Като оставим на страна чиновническите глупости, хич не ти личи да си учил в икономически вуз.
  С колко си взема статистиката и икономиката, та се правиш на ударен, че не знаеш за какво става дума?

 7. Дам, тъпотия и половина. И аз като се ровя из сайта на НСИ се чудя за кого всъщност са написани таблиците. Напълно подкрепям, че е крайно време да осъзнаят тези пусти държавни служители, че всъщност работата им е да служат на гражданите, а не да се правят на “голяма работа”.

  Колкото до по-разбираемия език на специалистите, аз постоянно водя спорове в университета как (в случая социологическите изследвания и разни там теории) трябва да се обясняват на прост и разбираем език. Има поддръжници на тази теза в научните среди, но са много малко. Много на сериозно се вземат хората деба. Нищо че повечето “купешки” думи дето използват могат да бъдат изказани къде къде по-просто. Ама не. Нали трябва да се правят на умни 🙂

  И ето резултата. Трябва да си няма такъв специалист, че да разгадаеш една таблица 🙂

 8. Жилов
  22/04/2008 - 13:03

  @GAN:
  В университета имах лектор, който използваше много завъртяни думи, които бяха просто английски термини на български – например вместо нагласа казва атитюд. Това е ОК, ако се случва рядко, но във свое всяко изречение той имаше поне няколко “специални” термина, които бяха просто английски думи, които си имаха сьответстващ български аналогичен термин. Онези, които не бяха толкова добре с английския обаче, възприемаха всичко като почти неразбираема салата от непознати думи и напълно ги разбирам. Поне да говореше изцяло на английски, тогава лекцията му би била много по-човешка и разбираема.

  Когато му беше казано, че може да говори по-разбираемо, той каза “Целта е вие да се изкачите до моето ниво, а не аз да се принизявам до вашето”.

  От друга страна, имахме лектор по социална психология, който правеше точно обратното – използваше специфични за дисциплината термини, но на български, и в началото на годината раздаваше един тест, за да разбере кои от тях вече познаваме, и кои – не, и непознатите обясняваше, преди да започне със същинското преподаване.

  Така че нещата наистина опират до това дали искаш да правиш мост между себе си и другите или да стоиш в Кулата.

 9. излишните затормозяващи термини са много сигурен белег, че нямаш какво да кажеш и се опасяваш, че другите могат да разберат колко си тъп 🙂

 10. Мъдри мисли на пълен корем се раздават по-лесно 🙂 Та ето Ви една мъдра мисъл/съвет към хората използващи “изнасилени” термини:
  По-добре е да мълчиш и да те считат за глупак, отколкото да проговориш и да премахнеш всякакво съмнение

 11. nname, абсолютно съм съгласен – колкото по-увъртяно обеснява един човек едно нещо, толкова повече то не му е ясно.

  истинският разбирач може да обясни много сложно нещо с прости думи – виж стивън хокинг да речем 🙂

 12. Бро, този случай, който така добре си го представил, е само върха на айсберга. Опитай се обаче да намериш специфична статистика – от така наречения Национален статистически институт – отнасяща се до околната среда, и ела гледай какво става. За тоя дял от родната информация отговаря(ше) някакъв си Цонев, който е направо неописуем тъпак, а аз тъпаци сред държавните чиновници съм виждал колкото да напълниш националния стадион…

 13. Хора, не плюите чиновника, милия, едвам успява да се уреди с апартамент /почти/ без пари и почивка лятото, пак без пари, а вие искате и работа да върши, ама ха…

 14. ми или ше върши, или ше лети през прозореца…

 15. Лъчезар Томов
  06/02/2009 - 23:14

  Че кой би искал ясно и просто да обясни, че България има 12.5 % инфлация? Коя власт би го направила?

 16. бе, вие щото не сте попълвали въпросник на НСИ – годишен, част не знам си коя, ама се касае точно за анкетата по отношение на научно-развойната дейност…
  а иначе най-вярното нещо за тази институция е, че тя произвежда единствено и само стъкмистика… Щото баси я вижте потребителската кошница??? Преди години в нея имаше и пиано?!? /Вие колко често си купувате пиано???/

Leave a Reply

Задължителните полета имат *