Не всички интернет книжарници са кофтиПредполагам много от вас са пазарували най-различни неща по интернет – това е практично, удобно и дори с доставката излиза по-евтино. Интернет магазини колкото искаш се навъдиха, включително и книжарници, към които аз имам особено отношение, като върл любител на четенето на хартия.

Преди време силно се бях възмутил и споделих кофти опита си от пазаруването на книги по интернет, но сега е време да обърна страницата…

Пазарувал съм от по-известните интернет книжарници и честно казано, изобщо не съм възхитен от услугите им – и си го казах. Не си отварят мейлите и не отговарят с дни (понякога и седмици), много от книгите пише, че са в наличност а всъщност не са, книгите пристигат омърляни и издраскани… Особено последното силно ме дразни и най-скорошната ми такава злополучна покупка беше “Капитализмът – непознатият идеал” на Айн Ранд, която беше в такова състояние, сякаш месеци се е въргаляла по някоя сергия на Славейков (и най-вероятно точно такава е била съдбата й).

Именно поради тия причини, верен на принципа си да не пропускам да похваля нещата, които ми харесват и да кажа добра дума за хората, които се стараят да си вършат добре и съвестно работата смятам да изразя възхищението си от една почти неизвестна и никъде нерекламирана книжарница.

Става дума за New Books. EU

Този сайт се отличава с особено невзрачен дизайн, няма фирмено лого или нещо такова и на пръв поглед прилича на готов темплейт, който даже не е къстъмайзван. Аз никога нямаше да си купя нищо от сайт, който изглежда така, но така се случи, че търсех две книги, а в нито една друга интернет-книжарница ги нямаше и двете в наличност – или едната липсваше или другата. Затова гугъл услужливо ми показа, че точно в тоя сайт ги има и двете и аз си ги поръчах – просто ей така, ако ги има добре, ако ги няма, ебал съм му мамата.

Направи ми добро впечатление, че освен по имейла, човекът от сайта ми се обади по телефона, за да потвърди поръчката ми и после още веднъж, за да потвърди, че книгите са в наличност и са ми изпратени, каза ми и кога ще присигнат при мен. Мисля няма смисъл да подчертавам, че подобно внимание е твърде рядко срещано сред интернет търговците: на мен ми се е случвало няколко пъти да поръчвам неща и даже да не получа мейл с потвърждение на поръчката, а след няколко дни, когато съм в командировка да се обади някой от Спиди да ми каже, че ми е в офиса с доставка за мен.

Когато получих книгите обаче, изненадата бе пълна и още по-приятна. За разлика от друг път, когато просто се мандахерцаха в плика като ташаци на планински козел кога прескача от скала на скала, сега те бяха плътно опаковани в хартия и тиксо, за да се запазят (картинката е кликаема):

Едната книжка (тая на масата) бе нестандартен формат и не само, че бе опакована отделно, но и беше плътно залепена за останалите в пакета, за да не се измачка.

Както и подобава, книгите, които извадих след като разкъсах опаковката бяха като че ли току-що излезли от печатницата, без драскотини, ожулени места, подгънати или очукани ръбчета и т.н. Просто си блестяха, даже нямаха и отпечатъци от пръсти 🙂

 

Та съдейки от скромния си опит, горещо ви препоръчвам New Books. EU, защото хубавите и стойностни неща, които някой прави с кеф, мерак и грижа трябва да се подкрепят и да се умножават, а некадърните печалбари, които гледат работата си през пръсти е добре да бъдат оставени да измрат от глад.

Книгите

Все пак да кажа нещо и за книгите, които си взех де:

Състояние на страх е не лоша книга, в която известният сценарист Майкъл Крайтън излага възгледите си относно проблема с глобалното затопляне на Земата. А проблемът според него е (и според повечето световни учени де), че всъщност такова нещо като “глобално затопляне” и “резки климатични промени” няма и това е само медийна измислица, която служи на многобройните псевдо-еко организации да привличат пари.

Големите измами пък е с най-тъпо заглавие на български, което съм срещал, защото е икономическа, а никой икономист няма да купи книга, която има заглавие сякаш излязло от в. Нощен труП (аз я видях при Георги Ангелов). Ако се интересувате от икономика е приятно четиво – написана е от един млад (сравнително де 😉 ) американски икономист, който се вглежда в обикновени житейски въпроси чрез икономическия и статистически инструментариум.

Котките пък е прекрасно илюстриран кратък наръчник за отглеждане на котки – дава основната информация и я поднася по съвсем разбираем начин, като тоя път издателите не са се опитали изкуствено да раздуят обема, слагайки вътре излишни глупости, от които никой не се интересува (любим похват им е да изброят всички известни породи котки/риби/кучета/земеровки, което удвоява обема и съответно цената на книгата, нищо, че 3/4 от тия породи никога, ама никога няма да чуеш за тях, камо ли да ги видиш и да се наложи да се грижиш).

Мразен и… най-вече обичан
Политковска заслужаваше да умре

Коментари

 1. Имах точно два неуспешни опита за пазаруване от интернет книжарници и за това престанах дори да мисля за покупка на книга чрез тях. Намирам всичко в ebookshare.net, thepiratebay.org и един сайт който открих на скоро http://www.chitanka.info:82. Е да ще кажете че не може да си вземете компютъра в леглото или в тоалетната да почетете малко, но пък аз прекарвам по 14 до 16 часа пред него и дори заспивам докато работя на компютъра. Ако измислят храна във pdf формат най-вероятно ще съм първия който ще я опита 🙂
  А и на Славейков има доста запазени книги за съжаление не много.

 2. Хриси
  15/02/2008 - 11:27

  Аз обичам да си купувам книжки от книжарници, но веднъж съм си пазарувала от интернет. – От http://www.bgbook.dir.bg и останах много доволна. Отговориха ми веднага и на другия ден ми я донесоха – вярно, в пликче, но пък си беше в съвършено добро състояние и още миришеше на печатница, въпреки че е публикувана преди няколко години. Чак драго да му стане на човек. Мерси за препоръката, де 😉 Ще пробвам, ако реша пак да си купя книжка по интернет.
  Иначе съм имала безумни саги с интернет търговци на други стоки и се заклех, че повече от тях онлайн няма да пазарувам. – По-лесно и с по-малко нерви мога да им отида до офиса и да си купя каквото ми трябва оттам.

 3. Аз не обичам да пазарувам книги виртуално. Обичам да се ровя по щандове и рафтове, когато имам нужда да си купя книга. Впрочем четеш ли книги на журналисти разследващи подземния свят в България, журналисти като Надя Чолакова, Миролюба Бенатова, Димитър Златков, Слави Ангелов. Какво ти е мнението за Христо Калчев?

 4. Георги
  15/02/2008 - 11:41

  books.bg също са добри, доставят поръчките навреме и по куриер (поне за софия), книгите са добре опаковани, има и етикетче с номера на доставката и адреса, залепено на опаковката. Фазите на изпълнение на поръчката могат да се следят на сайта им. Единственото дразнещо нещо е търсачката, защото не търси по точно съответствие. Сигурно навсякъде в заявките използват “like”, но предполагам, че това е направено нарочно. Един път поръчвах и от knigopolis.com и след като ми донесоха книгите в “стократно” използвана найлонова торбичка повече не съм правил поръчки там.
  Майкъл Крайтън е и добър писател, повечето от книгите му, които съм чел са ми били интересни. С изключение на последната “Ген”. Един път два дни не работих, за да чета през работно време една негова книга в .doc формат, която разглеждаше взаимоотношенията между мъжете и жените на работното място.

 5. Благодаря за препоръката! Регистрирах се 😉
  Преди ползвах http://www.book-bg.com – има отстъпки в цените, но страницата им е с доста дразнещ вид.

 6. Христина
  15/02/2008 - 12:40

  Обичам книгите, но нямам време за съжаление да се разхождам и да купувам. За това предпочитам онлайн пазаруването на книги! Набелявам заглавие и го получава. Само да отбележа helikon.bg бавят около две седмици, след което получавате обаждане, че са наблизо но няма минат да ви оставят книгите понеже бързали ……

 7. Спас Колев
  15/02/2008 - 13:00

  Големите измами наистина е странен превод на Freakonomics – нищо чудно че от два месеца не мога да я открия. Но то пък как ли да го преведеш. 🙂

  Книжарницата може и да я пробвам, но в момента едвам работи. Изглежда писанието ти й се е отразило като надбягване за детска градина. 🙂

 8. Аз лично съм супер доволен от пазаруването на книги онлайн… поне от амазон… Знаеш какво искаш…влизаш намираш,имаш избор от цени, и след 2-3 дни е при теб… Жалко че за момента не “покриват” България, или?

 9. Albinos, книжиците на Христо Калчев ми осигуриха забавление за няколко дни, когато бях на 15-16 години. На по-възрастни читатели едва ли биха били интересни.

 10. Сигурно са забавни, но в книгите на журналистите които изброих, има доста хвърлен, сериозен труд…

 11. Другите не съм ги чел. Но това, че има “хвърлен сериозен труд” за написването на тия книги изобщо не значи нищо. Количеството на труда яма никаква връзка с качеството на резултата.

  Аз мога да хвърля най-сериозния възможен труд, да си скъсам гъза от усилия примерно да напиша някаква компютърна програма… ама някой програмист ще я натрака за половин час и неговата ще е много по-добра от моята. Разбираш ли какво имам пред вид? Ако журналистът не е добър, колкото и труда да “хвърля”… той просто го хвърля на вятъра.

 12. Ирина Марудина
  15/02/2008 - 15:16

  Георги, за същите books.bg, за които става дума тук и тук ли говориш? Не съм ги ползвала, но след подобна информация (единият от опарените ми е познат), не бих и пробвала.

  Иначе от поне 5 години ползвам bgbook.dir.bg, от около две години – book-bg.com. И с двете не съм имала никакви проблеми.

  Поръчвам книги и от Амазон, но само от американския – ако една книга там е 30$, в amazon.co.uk e 30 лири! Но все пак от американския идва за 3-4 седмици, докато от английския за 3-4 дни …

 13. Георги
  15/02/2008 - 16:40

  Ирина, същите са. Ако и на мен се случи подобно нещо, просто ще спра да поръчвам от тях. Когато поръчвам, задължително отбелязвам, че ще платя при доставката.
  Предварително съм плащал само един път. Поръчах си една книга от bgbook.dir.bg и изпратих парите с пощенски запис. След няколко дни получих телеграма, че са получили парите, но нямало поръчка, да направя нова. И след това всичко си беше наред.

 14. “Капитализмът – непознатият идеал” на Айн Ранд

  Обаче по гръб не падаааш………….като котката си. 🙂

 15. Като стана дума за котето, сложи някоя снимка да го видим.

 16. 5% отстъпка в new-books.eu :/

  Въпреки, че започнаха да ме ядосват, мобилис май държат най-ниски цени. Изключваме Бард, те продават само собствена стока (но пък я продават евтино).

 17. Вместо е-книжарници, не е ли по-разумно да се ползват е-библиотеки?

 18. здравко
  15/02/2008 - 22:33

  Звучи фалшиво.Любителю.

 19. Ужас, Freakonomics са го превели като “Големите измами”! Това ще е само някой преводач от тези дето им плащат по един лев на страница.Бих го превела като “Икономика на самозаблудата” или нещо такова. Иначе звучи като “Най-великите конспирации” или “Аферите на века”. Съвсем несъвпадащо със съдържанието.
  Обаче е написана от двама… и не е съвсем по икономика книгата.
  Не видях обаче възможност да се плаща с кредитна карта, което е определящо за поръчките от чужбина.

 20. Даа – от тук научих за тях, пробвах ги и вече си имам книжка, която не можех да намеря дълго време 🙂

  Благодаря за информацията, оказа се много полезна и явно хората поне за сега се стараят 🙂

 21. Нямат грешка, браво на тях. Вчера следобяд поръчах книга, издадена 2001 година, която никъде не може да се намери, вече я държа в ръка в перфектно състояние, сякаш сега е излязла от печатницата.

 22. Ралица
  01/03/2008 - 17:18

  Аз лично не веднъж съм си поръчвала книги (основно от Гювеча, т.е. от Хеликон) и ВИНАГИ ми звънят, ВИНАГИ книгите са в перфектно състояния, ВИНАГИ получавам мейл и НИКОГА не закъсняват или нещо такова. Звънят ми за потвърждения, звънят ми и да ме уведомят, че след час книгата ще е в нас, та да се прибирам. Така че не споделям разочарованието ти от другите книжнарници.

 23. И аз съм на мнение че NEW-BOOKS.EU е добър сайт.А е и един от малкото с безплатната и толкова бърза доставка.

 24. Малко късно е за коментари по тази тема, ама аз сега попаднах на нея. И съответно хвърлих един поглед на http://www.new-books.eu. За съжаление обаче, на всички раздели висеше надписа: “Няма нито един продукт в този раздел.”. Явно са приключили дейността си. Което не ме учудва особено – както е видно от снимките към публикацията (на опаковките няма фирмено лого или нещо такова – от подаръчна хартия са) фирмичката тепърва прохожда в това поприще. Жалко, че са се отказали – ама “то тука е така” – трудно е да пробие добра идея/добро намерение.

 25. @Е40 – и аз късно виждам темата, гледам, че сте коментирали през Септември. Днес отворих сайта и си беше активен, има и доста заглавия с намалени цени. Вероятно сте уцелили някоя ваканция.
  По темата – не обичам да пазарувам книги през нет-а. Веднъж си поръчах от Сирма електронна енциклопедия “История на България”, обслужването беше много коректно, потвърдиха поръчката по телефона, доставиха я бързо и като цяло обслужването беше ОК. Обаче… За да си активирам продукта се наложи да взимам код от тях, т.е. нови телефонни обаждания. След това си я ползвах известно време енциклопедията, докато не ми се наложи да преинсталирам Уиндоус. Опитах да я кача отново, но се оказа, че не ми приема стария код. Сега въобще не мога да я ползвам, а старият им мейл е невалиден. Що за глупости – да сменят кода? Не се ли предполага той да е уникален? Все пак човек може да иска да си смени машината или оперативната програма…

 26. Никога повече няма да ползвам услугите на КНИГИ БИМ ООД http://www.knigi.bim.bg. Поръчах един речник – изпратиха ми джобен формат от същия/с разлика в цената “само” 6 лв./. След 1 месец ходене по мъките/връщане на поръчката, многобройни телефонни разговори, забавяне на новата пратка, защото в “ЕКОНТ са скъсали книгата”…./, поръчаният речник е при мен и се надявам това да е краят на отношенията ни. Като “капак на всичко” ме упрекват, че съм некоректна и не проявявам разбиране, защото тази грешка им е удържана от заплатата.
  Нямам думи!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *