Демократичното управление и интернеда


Това на снимката е румънският парламент, който е най-голямата сграда в Европа или нещо такова. В него тая седмица ще се проведе World Blogging Forum – събитие, за което гугъл не намира нито един резултат в сайтове на български, но затова пък аз ще участвам в него, като, представете си, представител на китната ни рОдина.

Което ме хвърля в размисли защо румънското правителство подкрепя форума и правилно ли е така…

Първоначално леко се потресох и подходих с известни съмнения към поканата, дори и да оставим на страна факта, че все още не знам що точно на мене се спряха (само TBL е виновен за тва, че постоянно моя блог го изкарват известен и незнамсикво – преди да се появи тая класация си тънех в комфортно забвение и се радвах сравнително необезпокояван от читателски притеснения, на позицията на хлевоуст-псевдоинтелектуалец, на който никой не му обръща особено внимание – позиция, която отчаяно се опитвам да запазя и в момента, под напора на мощните партийно-медийни интереси и групировки + мама праска и синчето й, които като бял мерцедес ме преследват и ми предлагат корупционни куфарчета, откак, напълно незаслужено, пред снимката ми в класацията стои числото 1).

По-скоро извор на съмненията ми относно смисъла и правилността на тоя Световен блогърски форум беше това, че се провежда в сградата на румънския парламент, а румънското правителство го подкрепя.

От толкова повтаряне статия след статия тука би трябвало да ви е станало вече ясно, че съм крайно подозрителен правителството да харчи пари за “подкрепа” на каквото и да е. Така де, най-голямата подкрепа, която едно правителство и подчинените му агенции и купища чиновнически букояди могат да окажат на каквото и да е начинание, е просто да не му пречат с намесата си в него. Дали става дума за подкрепа на туризма, земеделието, културата или бизнеса като цяло, правителствената намеса е отрова, която със субсидии, регулации и политически “добри намерения” е в състояние да задръсти и запуши и най-проспериращия отрасъл.

Тоест, помислих си аз, ако румънското (а и кое да е) правителство прави блогинг-форум, ще се получи нещо средно между Асамблея знаме на мира и Евровизия, ако някой изобщо може да си представи подобно извращение на свободната онлайн журналистика.

После ми светна обаче

Тва за свободната онлайн журналистика го споменах не щото се величая като онлайн журналист, ако и да съм относително свободен – споменах го, щото това е темата на форума в Букурещ: blogging and online journalism. А това е важно и свързано с правителствата.

Гражданското участие и прозрачността са жизненоважни за всяко демократично управление. Но те не стават от самосебеси. Нужно е не само държавата да е отворена към хората – практиката сочи, че държавата трябва активно да ръчка гражданите да я контролират и гледат под лупа. И същата практика сочи, че когато държавата спре да прави това, значи има нещо гнило, което тя не иска гражданите да разберат.

В белите държави (пустата Северозападна Европа, която е модел за подражание на цивилизования свят що се отнася до демокрация) е много сериозна политиката за стимулиране на хората да “участват” т.е. да дават мнение относно това какви ги върши правителството, чиновниците и всеки с власт.

В този смисъл, работата с блогъри и онлайн-журналисти, които най-често са егоцентрични, сприхави копелета и не цепят басма на никого, не само не е съмнителна, но е и крайно задължителна за всяка уважаваща себе си дъжава. И под “работа с” нямам пред вид разработването им от данс, а показването на внимание към тях като кажи речи последната останала независима медия, защото точно от сприхави копелета, които не цепят басма никому има нужда демокрацията, а не от мазни журналистически подлоги.

Нови в блогрола – 10.2009
Интервю за Every.bg

Коментари

 1. първоначално последните три думи от поста горе бяха линк към “най-влиятелния блог за политика в България” но в последствие сметнах, че и един линк представлява прекалена щедрост към него 🙂

 2. Светла (една от всичките)
  09/11/2009 - 10:49

  Много се радвам, че точно теб са поканили – понеже ти най-точно съответстваш на моята представа за блогър.

  Не се притеснявай, че сборището ще е в сградата на Парламента. Между другото, не само в Европа – това е най-голямата обществена сграда в света. Поне така твърдят румънците. Проблемът им е, че съвсем не е довършена (отвътре, инфраструктурно и като обзавеждане). И те никак не се маят, а я използват за всяко едно нещо, което би могло да се проведе там – поне някаква работа да върши.

  Не се притеснявай също така, че правителството на Румъния подкрепя подобна среща. Те при всичките си присъщи балкански своеобразности, са доста по-цивилизовани и по-оправни от нас. И със сигурност отдавна са разбрали тази много важна истина, която си изрекъл накрая на постинга си.

  Хех, приятно и полезно изкарване в Букурещ. И ако някой ти предложи да ти покаже двореца Котрочени (Palatul Cotroceni), където е резиденцията на Президента, непременно да отидеш да го видиш.

 3. След последния параграф освен “Амин” няма какво повече да се добави.

 4. Петър,

  Поздравявам те за избора и ти пожелавам приятно изкарване на форума в Букурещ. Определено смятам, че това е една заслужена награда за теб.
  Винаги стой на страната на истината,каквото и да ти струва и колкото и пари да ти предлагат.

 5. Марин
  09/11/2009 - 13:22

  Може би блоговете вече имат сериозно влияние, започват да стават петата власт 🙂

 6. Келанвед
  09/11/2009 - 13:36

  @Марин-блоговете са част от медиите, така че не са никаква власт, защото дори четвъртата е неофициална…
  Браво Пепи, браво Стойков! Ако ще ходиш – снимай и замъка на Тепеш 🙂

 7. И да попиташ онези копелета които се занимават със СЕО и оптимизация защо смятат,че блогосферата не става за нищо освен за спам.

 8. Честито, Лонг! Весело изкарване в Румъния! 🙂

 9. на форума няма да има сео оптимизатори надявам се. При все че тия от тяк които си разбират от занаята използват блоговете и то не за спам.

  М/у другото пиша тва от телефона докато автобусьт ми за Букурещ отлепя от автогара Русе 🙂

 10. 🙂 това малко ми звучи като сбирка на литературен клуб. Скоро случайно попаднахме на една такава с 1 мой познат и той седеше и се дивеше с въпроса на уста:”Ама има ли такива неща? И какво правят…???”

  Та много ще ми е интересно да разкажеш за какво си хортувахте в съседна Румъния, имаше ли много хора, имаше ли готини такива (и не визирам привлекателната външност на мадамите, макар че и те са важни :)) и най вече – имаше ли смисъл срещата :), щото и двамата сме ходили на премного всякакви сбирки,срещи,кръгли (павоъгълни, блок и всякакви други) маси, семинари….и тем подобни.

  Ще чакаме да разкажеш 🙂

 11. Букурещ си е хубав град, въпреки, че Петър по всяка вероятност го познава доста добре.
  И ние се надяваме да няма Сео оптимизатори, но пък ще е интересно да ни изнесеш една лекция за това какво ново си научил за блогването 😛

 12. Пламен Балинов
  11/11/2009 - 18:22

  Петре, защо не пообиколиш из Трансилвания? Има много хубави градове. Тази пролет се разходихме до там, качил съм и снимки в Пикасата…

 13. Относно форума, организиран от румънското правителство: ПР акция на 100%.
  Иначе още веднъж поздравления за гражданската позиция – “точно от сприхави копелета, които не цепят басма никому има нужда демокрацията, а не от мазни журналистически подлоги.” Няма как да не се съглася.

 14. Лъчезар Томов
  12/11/2009 - 23:51

  Лонганлон,
  държавата е функция на хората. Ако хората са свестни и държавата е добра. Факт е, че всяка държавна намеса е по – вероятно да попречи, отколкото да помогне В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ, но има цял списък от частни случаи, както за видове мерки, така и за отделните държави. Канрьодо-то на Япония е жив пример за бюрокрация, генерираща напредък.

 15. От един румънски колега знам, че сградата е втора по големина в света след Пентагона. Sorry за off topic-a.

 16. Букурещ е супер град!

 17. Мома Ангелинка
  17/11/2009 - 11:26

  Айде кат’ си тръгнал, да удариш българската камбанка и да нарисуваш бяло гълъбче с тебешир. Само недей да пееш! Виждаш ли – чак са разчувствах :))))))
  Не си случаен и го знаеш! Много се радвам че теб са поканили, щот аз нямам още блог хихихихихихи И аквариума ми е по-хубав! 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *