Сметищата и боклука – прости изчисления


Проблемите за складирането на боклука не са от вчера и не са само в София. По медиите редовно дават репортажи за препълнени сметища, с данни колко тона боклук сме произвеждали и как нямало къде да го слагаме и щял да погълне не само нас, ами и планетата.

Аз, понеже съм си прост, правя няколко прости сметки относно тоя боклук…

Онзи ден гледах предаване на Discovery за модерните сметища – как се строят, какво представляват и как се използват. Най-общо, в цивилизованите държави, сметищата са доста далеч от гледката на полетата с боклук, които редовно виждаме по талавизора. Те представляват огромен изкоп (горе на снимката), изолиран и уплътнен, в който се слагат боклуците и се засипват, а отгоре се прави… парк. Чрез система от тръби в, над и под засипания боклук се отвеждат течността, отделяна при гниенето, за да не попадне тя в подпочвените води, както и газовете (главно метан), от който пък разположена в близост електроцентрала произвежда екологично електричество.

Боклукът ни залива?

Редовна медийна истерия е, че нямало място за сметища и боклукът щял да ни засипе едва ли не. Софийският боклук се разкарва с камиони до Пловдив, че чак и до Силистра (?!?), правят се планове за строежи на заводи, събира се разделно и т.н. – всичко се прави, само пари за харчене да се отпускат Но колко е тоя боклук всъщност и колко място му трябва, за да се депонира?

Според в. Капитал годишно България произвежда 3.6 млн. тона битови отпадъци. Звучи много? Ако приемем, че 1 т. са 3 кубически метра (по-малко е, но да не издребняваме), това прави 10.8 млн. кубически метра боклук. Къде по дяволите можем да сложим толкова много нещо?

Всъщност, няма да ни трябва никак много място. Ако по гореописаната технология се изгради сметище с размери само 10х10 км и дълбочина 300 м., то ще има обем… 30 млрд. кубически метра или достатъчно да поеме боклука на цяла България за следващите 3000 години.

Ясно е, че произвеждаме не само битови, ами и промишлени отпадъци. Както казах, това е просто пример – толкова големи сметища не се строят, просто исках да наблегна на факта, че количеството боклук, което се депонира годишно, обемно изобщо не е толкова много, колкото изглежда, като чуеш ХХХ млн. тона. Мисълта ми e, че всъщност вече има подобни изкопи и е видно, че те са напълно в техническите ни възможности. Достатъчно е да направим сметища само за следващите 100 години (които ще са 300 пъти по-малки от описаното) и ще сме си решили всичките проблеми.

Примерът горе ясно показва, че споровете, чуденките, тутканията и паниките за боклука не са от практическо естество – ако някой иска да депонира отпадъци по модерна технология, има как да го направи на съвсем малка територия и не много скъпо – инвестицията ще се изплати и икономически, и екологично. Но докато има кой да взема десетки милиони на година за разкарването насам-натам на камиони с боклук, опаковане на бали, цветни контейнери за рециклиране и т.н., това няма да стане.

а

11 годишна роди, жени се утре
Ебаси

Коментари

 1. Майк Рам
  27/10/2009 - 10:09

  То така е не само с боклука, а с всичко. Докато има едни пари, които едни хора трябва да вземат, нищо разумно няма да се случи.

 2. Васил Колев
  27/10/2009 - 10:38

  Дребен математически проблем. При 3*10^9 кубични метра пръст, които требе да се изкопаят някъде, за да се освободи това място, и при среден обем на един камион 5 кубични метра, ще ти трябват 6*10^8 извозвания, за да я изнесеш (къде е отделен въпрос). Ако да речем имаш 1000 камиона и всеки от тях успява да направи по 20 курса на ден (което е силно оптимистично и направо фантастично), това са 30000 дни, което прави около 82 години, без да броим почивните дни.
  (един кубик пръст тежи около 5-6 тона, да не се забравя).

  Тук въобще не говорим как точно ще стигне боклука до там, т.е. ако имаш една голяма яма, как точно ще стигаш до средата и например 🙂

 3. 10×10 км е безумно много за изкоп. Най-големите мини в България не са толкова големи, а ги копаят от години.

 4. Васил Колев,
  Една камара пръст от такава дупка ще бъде малко по-голяма от самата дупка – би представлявала хълм с височина 300 м. и размери примерно 12х12 км, което не е кой-знае колко много, може да се натрупа в непосредствена близост и отгоре да се построи нещо.

  Както казах, това е просто пример – толкова големи сметища не се строят, просто исках да наблегна на факта, че количеството боклук, което се депонира годишно, обемно изобщо не е толкова много, колкото изглежда, като чуеш ХХХ млн. тона.

  Veso,
  Обемът на заеманото място в примера е анекдотично голям, но и едва ли ще е нужно да копаем за следващите 3000 години, нали?

  мисълта ми e, че всъщност вече има подобни изкопи и е видно, че те са напълно в техническите ни възможности. достатъчно е да направим сметища за следващите 100 години (които ще са 300 пъти по-малки от описаното) и ще сме си решили всичките проблеми, щото докато се напълнят технологиите за рециклиране и т.н. ще са напреднали толкова, колкото не можем да си представим (както преди 100 години не са можели даже да си представят сегашните технологии).

 5. що трябва да се копае много, може да се избере съществуващо място с подходяща форма

 6. и аз отдавна се чудя, защо още в държавата ни няма някаква модерна инсталация за боклук, от която даже и пари да се изкарват 😕
  само че, както казваш “..докато има кой да взема десетки милиони на година за разкарването насам-натам на камиони с боклук..” наистина ще е така 😕

 7. Обаче как се измести темата от проблема с боклука към проблема с дупката. Хора, не разбирате ли какво иска да ни каже Лонги с тази тема???

 8. Васил Колев
  27/10/2009 - 12:15

  @snotty, да, разбираме – че той може да измисли нещо нереално и да каже, че то върши работа и да мисли оттам нататъка теории на конспирацията. Това е като например как в Америка се изхвърляла храна, па в Африка гладуват, и като се разпредели правилно тая храна, в Африка нямало да гладуват. Или как СПИН-а бил измислен да се избият повече африканци, и т.н., и т.н..

 9. абе василе, ти не четеш ли какво съм написал в текста и 2 коментара по-горе?!?!?

 10. Васил Колев
  27/10/2009 - 12:26

  @longanlon, не съм го видял по някаква причина, моя грешка.

  Което не променя мнението ми де. Всеки въпрос има отгоров, който е прост, лесен и грешен. Този е от тия 🙂 Има ли някъде подобни инсталации, и колко пари са излезли да се направят?

 11. Виктор Минковски
  27/10/2009 - 12:27

  Като знам колко Мордори има около Кремиковци – готови дупки да ти трябват. Зора е да има завод, парици се изкарват от него. Всъшност като се замисля около всекки голям град у нас има някакъв екологичен “дизастър”, който спокойно може да се ползва за готова, изкопана дупка.

 12. Алекс
  27/10/2009 - 12:35

  В крайна сметка става ясно, че проблемът не е толкова голям колкото се изкарва и има възможни евтини решения, но няма воля поради алчност.

 13. Васил,

  Предаването, което гледах по Дискавъри беше за САЩ – разказваше се за тези, които се строят там. За сведение боклукът, произвеждан от Ню Йорк годишно е 4 пъти повече от този произвеждан от цяла България така, че хората знаят какво говорят що се отнася до справяне с боклука…

  Пък и както казва Виктор, даже не е нужно да се копае – промишлени изкопи има съществуващи, около заводи, изчерпани открити рудници и т.н. които местности са така или иначе неизползваеми за друго, защото са силно индустриално замърсени.
  http://images.google.bg/images.....038;tab=wi

  Алекс
  – именно!

 14. DimitkoSter
  27/10/2009 - 12:46

  Лонг е прав. Най-накрая да се намери някой да направи една проста сметка – при това човек, който не е професионалист в областта (препологам). В северозападна българия има десетки хиляди декари, необработваема площ, която може да се използва.
  Да ама на някой ще му секнат париците и няма да има какво да обещава за следващите избори, а след като го изберат няма да има за какво да обвинява предишните управляващи, че нищо не са свършили по отношение на боклука.

 15. Абе то в София изкопани дупки има колкото искаш – във всеки квартал има поне по 5 изоставени на изкоп строежа.
  Сипват балите, зариват… и отгоре – градинка 🙂

  На купилите жилище на зелено (тоест набуталите се да платят за изкоп) ще раздадат палатки и право да ги разпъват в градинките под сметищата.

 16. Да се заравя боклука е пълна разсипия. Отделно е и простотия – има неща които спокойно заравяш, има и други, които първо трябва да попреработиш (започни с батериите и енергоспестяващите крушки), иначе мако ще ти поувехне парка отгоре. Ако имаш желание, сам потърси колко струва да се преработи изхвърлен метал, стъкло, хартия и колко струва добиването на нова суровина от природата. От време на време се изказваш доста неподготвен.
  Иначе за прибирането на едни пари от бюджета си е съвсем вярно – завода трябваше да е включен в концесионния договор за София и всеки друг град в България. Вече щеше да има няколко работещи.

 17. Kopo, те хората са си го изчислили. Рециклирането в повечето случаи е тотална разсипия и харчи много повече енергия и замърсява много повече, отколкото депонирането и добиването на нови суровини. Единственото рециклиране, което е икономически и екологично изгодно е на алуминиевите кенове – всичко останало е чиста пропаганда за да се усвояват едни пари.

 18. Лонг, поддаваш се на идиотската пропаганда – а къде според теб отиват водите от тези “интересни” залесени сметища и какво точно съдържат? И ако някой ти обяснява, че преработката на ръждива стомана или натрошено стъкло отнема повече енерги или замърсява повече от добива на ово, провери му дипломата, твърдо не е минал през технически ВУЗ.
  Повярвай на японците – само в Токио заводите за преработка на отпадъци са 18. Специално Япония трудно може да бъде обвинена в неикономичност.

 19. Калин Стефанов
  27/10/2009 - 15:20

  А ве, неграмотници. Напревете си услуга и прочетете поне по два пъти статията и след това бройте до сто преди да коментирате. Явно ОЧЕВИДНО ви трябва дообясняване като на малки деца, след като питате и се правите на интересни и знаещи за неща, които са обяснени най-горе съвсем ясно…

 20. Аре не бъди толкова зъл. Верно, че излишно много внимание се отдели на това може ли да се изкопае толкова голяма дупка без да се има пред вид нужно ли е изобщо да се копае такава, но…

 21. neuromantic
  27/10/2009 - 15:58

  Хех, че ние строим най-допотопната и съответно (по руска логика) най-скъпата атомна централа, при наличие на евтини и модерни американски проекти, ти за боклука си се хванал… Разбира се че основната идея на всяко творение у нас е поглъщането и изпърдяването на наличните средства. Българският бизнесмен (особено този тип, по-богатия) е прост и без капка въображение. И как няма да е, като само преди 50 години неговите деди са носили цървули, облизвали са се пред лъскавите и отрупани градски витрини и са замисляли революции. Ето резултатът. За да вървим напред ни трябват богати хора, не такива с много пари…

 22. milenbog7a
  27/10/2009 - 18:00

  Трябват богати хора, които са си изкарали сами парите, а не такива които ги имат на готово по партийна линия. Само тогава може и да се копаят смислени дупки….

 23. Anna Moritz
  27/10/2009 - 21:11

  Целия този спор е чудесен , но мое лично мнение е че за да се рециклира този болкук , първо трябва да се сортира по видове, както в цивилизованите страни, а както се видя , цветните еко контейнери в София си се ползват като обикновенни такива, а не по предназначение. Щото така е по-лесно. Кой ти дели боклука на 4 – 5 вида? И за чий… Сичко в една торба и готово!
  И докато е така, ще си се чудим къде да го денем тоя боклук.

 24. Николай
  27/10/2009 - 23:32

  Нашите общи любимци Пен и Телър бяха правили предаване по темата преди време. През 70те или 80те(не помня) един шлеп с боклук обикалял из Щатите и никъде не приемали боклука. Журналистите направили няколко репортажа и всички останали с впечатлението, че вече няма място, което е абсурдно като се имат предвид размерите на САЩ.

  Както се вижда от поста сметищата са супер проста и ефективна технология и ще стават все по-добри. Да не говорим, че вече идват с допълнителни бонуси като електричество от метан.

 25. Камен Димитров
  28/10/2009 - 18:39

  Всичко зависи от търговските интереси на дадените хора.

 26. Принципно самата концепция за “сметище” е крайно глупава и порочна в България. Както по отношение на дизайн, така и на изпълнение. Примерно, еди-кой-си решава да изгради сметище на площадката на канселирания проект АЕЦ Белене. И Лонг тръгва да протестира, стават разни полицейски безумия, а проблемът си остава.
  Та, това дето си написал е разумно: “огромен изкоп (горе на снимката), изолиран и уплътнен, в който се слагат боклуците и се засипват, а отгоре се прави… парк.”
  Но докато концепцията е: бе да метнеме смърдящия боклук в сметището и да забравим за него, пък местните хора да го д***, проблем с боклука ще има.

 27. Проблемът с боклука не се решава, защото е манна небесна и златна мина за всички управляващи. През всичките тези години можеше да се построи не един, а няколко завода, но никой не се захваща. През това време гледаме хора като Вълка и подобни като него как си карат скъпите коли. Същото и с бездомните кучета в столицата, всяка година се взимат пари от ЕС, кандидатства се за някакъв проект и накрая човек като излезне пред блока си е посрещнат от глутница псета.
  Българска му работа…

 28. Xа скоро четох, че “the biggest man-made structure in the world is the Fresh Кills landfill, New York”, което е около 12 sq km.

 29. Digital Rebel
  30/10/2009 - 12:46

  аз бих коментирал така – вместо да се мисли къде по дяволите ще се складират YYY млн. тона боклук, не е ли е по-добре първо да се мисли как по дяволите да не се прави боклук от материали, които не се рециклират!?!

  казах вълшебната думичка “рециклиране” – сигурен съм че все още в България определен процент от общия боклук, който се складира става за рециклиране, но въпреки всички мангали по сметищата, които събират такива материали пак не се успява да бъде събран всичкия, а отива и се трупа ли, трупа…

 30. @digital rebel: напълно съм съгласен, това с рециклирането направо си заслужава отделна тема 🙂 Трябва да се проучи тоя въпрос – някъде четох, че в голяма част от общините всичко това “разделно събиране” (цветните кофи) е само прах в очите – просто нямат възможност да рециклират отделните видове боклук и ползата от цялата работа е 0.

  Едно линкче: http://forum.abv.bg/index.php?.....try1382239

 31. Николай Пеняшки – Плашков
  20/11/2009 - 13:44

  Съгласен съм със съдържанието в написаната статия.
  Проблемът с боклука наистина е сериозен, а решаването на този проблем не е чак толкова труден и невъзможен.
  Въпрос на политика,бизнес решения,инвестиции и още нещо… 🙂
  Построяването на заводи за рециклирането им е изключително печеливша инвестиция.Според мен причината за нерешаването
  на проблема е от чисто комерсиален характер.

 32. Fight fire with fire
  12/12/2009 - 17:28

  Имах една позната, дето работеше в Министреството на Околната среда и водите – още 98-99 година беше в група, която проучваше построяването на завод за битови отпадъци. Та от нея знам, че се всичко се завърта в порочен кръг – от конкурса за фирма, която да консултира до изготвянето на фактичската документация минават години и пак трябва да се прави проучване, да се наеме консултанска фирма и т.н. Ама тя и шефовете и си отживяха от командировки по Европата.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *