Егати въпроса, честно…


Да се увеличи ли пенсионната възраст за жените, попита новото правителство. И докато пирамидалната ни пенсионна система продължава да бъде обща и изцяло държавна, това е егати глупавия въпрос…

Честно, не мога да си представя, че някой даже си задава тоя въпрос. Естествено, че трябва да се вдигне пенсионната възраст на жените – какво го умуват, малоумници. По данни на НСИ у нас средната продължителност на живота на мъжете е 69 години, а пенсионната възраст – 63. Жените живеят средно 76 и се пенсионират на 60. Това значи, че когато съвестно си плащаш пенсионните вноски цял живот, ако си мъж може да очакваш да получаваш пенсия 6 години, а ако си жена – 16 години.

Феминистите нещо ми заглъхват по трасето, не ви чувам по тоя въпрос… Не трябваше ли мъжете и жените да имат еднакви права и да бъдат третирани еднакво? Не е ли неравнопоставеното третиране от страна на закона сексизъм и същината на това, срещу което се борите?

Но можеше и да не се дърляме за глупости. В много страни по света, пенсионните сметки са индивидуални – внасяш пари в пенсионен фонд, но знаеш, че са само твои. Внасяш колкото искаш и като прецениш, че са достатъчно, може да се пенсионираш и да си живееш от спестяванията – даже да си на 40. В много страни, но не и в България де…

Туитнати мъдрости
Атлас изправи рамене, най-после

Коментари

 1. Знаете ли какво е “пирамида”? Това е финансова схема за измами, в която измамникът обещава огромна възвращаемост на вложените средства – и наистина я осигурява и изплаща – но не с пари от някакъв бизнес, производство или друго, а просто като привлича още желаещи за бързи печалби и плаща на първите с парите на вторите. На вторите плаща с парите на третите и т.н. Измамата не се разкрива докато още и още хора се редят да “инвестират” и има приход на свежи пари. Разбира се, след време измамникът прибира всички пари и духва в Африка, както стана с нашенските варненски фараони.

  “Пирамидата” (на англ. и викат “схема Понци”) обаче е незаконна само ако я прави частно лице. Ако я прави държавата, тя е съвсем законна и се нарича “пенсионна система”. Днешните работещи хора плащат пенсионните си вноски, но тия пари не се инвестират за бъдеща печалба – напротив, раздават се веднага на пенсионерите. Когато работещите се пенсионират след години, техните “вноски” няма да са им донесли никаква печалба и пенсиите им ще се изплащат… от тогавашните работещи. Така е у нас – всички пенсионери получават пари от един общ кюп и разчитат на следващите поколения да го пълнят. За реформа в пенсионната система и създаването на “златен фонд” (от който парите да се инвестират за печалба на бъдещите пенсионери) все не стигат я време, я средства… и най-вече политическа воля.

  Естествено, всеки иска да работи по-малко и да взема повече от кюпа – и за това се вдигна толкова шум относно предложението на новото правителство да се изравни пенсионната възраст за мъже и жени. Разбира се, оказа се, че популизмът пак е по-силен от прагматизма и изравняване няма да има…

 2. Ама как така само до 63г. Не може така, до 80, до 90 ако трябва. Пари й трябват на тази държава. Ще работиш ти само някакви си 40 години и после 5 години ще висиш на врата на държавата, която ще ти плаща астрономическите 200лв. Никакво пенсиониране, от работа направо в ковчега. Как смеят тези хора още млади зелени да се пенсионират, ами че хората на 63 правят опити за преплуване на Ламанша, а нашите “младежи” ги мързи да си вдигнат бастуна и да отидат на работа.

 3. Николай
  23/09/2009 - 09:40

  Аз мисля, че трябва възрастта да се увеличи до 100 год. После би могло да се дава по 1,000,000 лв. пенсия.

  Ето какво написах за пенсионната система през Март 2007 г.

  http://www.novini.net/2007/04/blog-post.html

 4. Ами другият подобен вариант е да се направи 35 г. и да се дават по 15 лв. пенсия. Как ти се струва?

 5. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 10:05

  Според мен трябва да е по желание и да е личен, тоест внасяш пари и после живееш от тях, лошото е, че парите се обезценяват и след 30-40 години ще имаш стотинки реално и няма да можеш да живееш от тях въобще. Здравното осигуряване също трябва да е по желание, а не задължително и да им “дължиш” 20 вноски назад, когато НЕ си го ползвал. Трябва – решавам да се осигурявям, плащам, и след 1 месец имам права. А не оня урунгел по телевизията да ми твърди че имали “загуби на стойност 1.2 млрд лв” от тея дето не си плащали здравните. Аз не ползвам здравната система, откъде накъде ще съм ЗАДЪЛЖЕН да плащам? баси логиката честно … че и тарикатски лихви се трупат на всичкото отгоре.

 6. ама наистина къде ги тези феминистки, що един път не съм мернал да се борят за премахване на някоя привилегия която ползват жените, нали равни права ала бала

  @Красимир Казаков, здравното осигуряване съществува само на принципа на солидарността, всички плащат по малко за да може и хора, които не може да си позволят лечението да го получат, жалко е че е пълно с типажи като теб стискащи се за жалките здравни вноски, отделен е въпроса, че парите от тези вноски не се харчат по най-добрия начин

 7. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 10:31

  @voxy: “Типажи” като мен плащаха данъци години наред по 620 лв всеки месец, и накрая ми се подиграха като станах безработен – толкова за любимата ти държава. Не си стискам “жалките здравни вноски” – ако е нормална системата, с кеф ще ги плащам. Не искам с моите пари (безработен съм и в момента) някой да си купува коли и вили, някак си не ме кефи. Детето ми да го лекувам в така наречена “болница” където е адската мизерия и нямат дори най-елементарните лекарства, носих им аз панадол, защото онази се вайкаше какво щели да правят с температурата му, представи си. Да не говорим, че всички са ти ядосани лично, че заплатата им е ниска. Иначе сградите на здравната каса са най-лъскавите у нас. Еми ще ме извиняваш ама ще си ги стискам парите, ако покажат някакъв признак за оправяне на тази държава, с кеф ще им ги давам.

 8. Прасунсен
  23/09/2009 - 10:39

  @Красимир Казаков, парите не си стоят така да се обезценяват, инвестират се и носят доходност, която в добрия случай дори изпреварва инфлацията. Така поне правят пенсионните фондове в страните, където работи не-пирамидалната система.
  А за здравните voxy е прав, проблема е, че се краде здраво, а не че си дал 10 лева, а не си ползвал нищо.

 9. Жените да се пенсионират на 76 а мъжете на 63,така държавата ще си отдъхне и най-после ще свали бремето на тези и така ненужни и хорица…
  ББ да се заеме с въпроса,преди да е решил въпроса с боклука по принцип..

 10. не е въпроса някой да се отървава от някого. и не знам защо повечето говорите за ТЕ, ПЕНСИОНЕРИТЕ, сякаш са извънземна раса. става дума за НАС, БЪДЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ и какви пенсии ще получаваме НИЕ.

  въпросът е като се пенсионираш, да получаваш справедлива пенсия съобразно това, което си внасял като пари.

  не е справедливо да внасяш еднакво с някого, а да получаваш пари по-кратко време от него.

 11. @voxy, ти на 160 лева малко ли му викаш? щото мойте здравни вноски са толкова, пък аз имам право на годишно зъболечение в размер на 280 лева, естествено, че ще се стискам
  И слава богу, че таванът за кихане на здравните вноски е 160 лева, иначе щях да кихам и още…

 12. за здравното осигуряване друг път ще си говорим. то е такъв батак, че…

 13. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 11:44

  @Прасунсен: то да имаше лесен начин да им се плаща примерно по epay.bg, още навремето нямаше да си ги прекъсвам сигурно … 10 лв къде не съм ги дал. Въпроса е че трябва да се разкарвам до къде ли не, да подавам “Молба”, да ги моля за 1000 други глупости с разни документи за “правото” да мога да им плащам. На това му викам абсурд. Съжалявам ама времето ми е сравнително ценно за да се занимавам с бюрокрация.

 14. ми виж моя сблъсък по въпроса с НЗОК
  http://blog.plankov.info/?p=57

 15. neuromantic
  23/09/2009 - 13:13

  Имам усещане че по-ранната пенсионна възраст за жената е вид компенсацийка или извинение за това че до пенсия тя е работила на двойно, вкъщи и навън… Типично за експлоататорите – източват ресурсите ти, а в замяна ти правят малък подарък от сърце. Лол, споменах думата експлоататори, какво доживях.

  Лонг, ти що се преструваш на феминист бре?

 16. фиминист аз съм – щото фемките ги любя, тача и милея 🙂

 17. Aбе всъщност каква изобщо е причината да се направи пенсионната възраст за жените по-ниска?

  Някой знае ли с какви аргументи първоначално (преди години, когато е правен закона) е предложено това?

 18. Айде и аз като феминист да се обадя – няма какво да се обсъжда, затова и феминстите не се обаждат. Естествено, че трябва да е еднаква възрастта за пенсиониране, ако въобще я има. За мен много по-добрият вариант е всеки сам да си отговаря за пенсионирането, всеки сам според възможностите, здравословното си състояние, и ред други фактори. Пенсионната система в България е повече от абсурдна и не вярвам някой да не се съгласи с това. В Англия, между другото, се обсъжда вариантът да се отмени пенсионната възраст, защото там има много хора, които имат желание да продължат да работят.

 19. На всеки е ясно че пенсионна система като нашата е безкрайно компроментирана и неефективна. Проблемът е че не е толкова просто да се оправят нещата…Лично за мен показателно за сложността на материята е,че в Германия все още не са успяли да се преборят със ситуацията, макар и всеки един човек, вкл. от академичните среди, да е наясно че нещата не вървят на добре – даже като възможно макар и временно решение се споменава 70год като възраст за пенсиониране.
  Иначе относно здравните осигуровки, недейте да подценявате принципа на солидарността; звучи повече от тъпо ама не знаете кога ще ви сполети някое сериозно заболяване, лечението на което струва десетки хиляди. Проблемът е в изключително неефективното харчене, а не в по високото плащане на здр.осигуровки.

 20. Естествено, че жените по-рано трябва да се пенсионират!
  Когато родя и отгледам 2 деца, и тичам и за работа, и се занимавам и след работа с всички домакински задължения, и с домашни примерно, и с възпитание и т.н. и т.н. ..
  На вас мъжете ви е много лесно, само ходите на работа и се грижите за колата си, а българските жени гърбината да им е яка!
  Ето за това е справедливо жените по-рано да се пенсионират, защото стреса им е в пъти повече от мъжете! Така мисля аз.

 21. E то и ся можеш да работиш след като се пенсионираш 🙂
  ами основният аргумент на времето беше, че
  1. Жените са по-крехкият пол
  2. Те са раждали и поради това трябва да се пенсионират по-рано
  3.Във Франция – майки, които са родили три деца, биват пенсионирани веднага 🙂

  Горенаписаното не означава, че аз съм за такава дискриминация, просто давам и други точки

 22. Illing,
  за здравноосигурителните вноски проблемът не е “солидарността” – проблемът е монополът на здравната каса и изключително ниското качество на обслужване, който той осигурява.

  s_v,
  какво правиш по време и след работно време си е твоя, а не моя работа. С какво право ме караш АЗ да плащам (щото ще внасяме вноски еднакво, а ти ще вземаш пенсия по-дълго време), затова, че ТИ си гледала собствените си деца, занимавала си се с твоето домакинство? Това кой колко работа върши вкъщи си е въпрос на семейно разпределение, което за ТВОЕТО семейство изобщо не ме интересува…

  plankov,
  1. е сексизъм, 2. е абсолютно нерелевантно, а 3. просто не е вярно

 23. @Illing, значи викаш аз трябва да съм съгласен всеки месец да плащам по 1 пулпит на НЗОК, а когато трябва да получа тази услуга – да не получавам право на 12, ами само на 1 пулпит??? Стига бе, вие сериозно ли мислите, че аз съм съгласен? Естествено, че не съм съгласен, второ, аз като боледувам – трябва да внасям повече кинти, щото правя повече разходи, а не да внасям повече, щото имам повече пари…
  Пък – до не се знае кога на кого до главата ще опре – нека имаме индивидуални партиди, и както в САЩ имат право да прехвърлят пари от партидите си – така и аз ще прехвърлям. Ама аз ще съм взел решение какво да правя С МОИТЕ ПАРИ. И ако искам ще ги дам на болна мургава леля, щото просто съм милосърден, или ще си ги “скатавам под дюшека”, или ще ги давам на хора, дето имат нужда от лечение в чужбина.
  НО НЕ ИСКАМ РАЗНИ ТЪПИ МЪРЗЕЛИВИ ЧИНОВНИЦИ ДА МИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ И С ТЕЗИ ПАРИ ДА ПОКРИВАМ НА НЯКАКВИ ВЪШЛИВИ ХОРА – ЗДРАВНИТЕ ПРОБЛЕМИ – ТИП СИФИЛИС и тн

 24. тези пари аз съм си ги изкарал бе, с честен труд, щото ако не беше честен труда, нямаше да ги декларирам. вместо да лентяйствам по цял ден

 25. дали у Франция е така или не е – незнам, така обясняваха едно време

 26. Когато писах горния си коментар, не смятам, че бях груба.
  Просто написах това, което мисля.
  Няма да говоря за етика, sorry че изобщо писах…

 27. Планков, работата със солидарността е нещо като застраховка – плащаш повече, отколкото ползваш, но си застрахован, че ако ти стане нещо сериозно, та хем не можеш да плащаш вече, хем лечението е прекалено скъпо за възможностите ти, фондът ще покрие тия твои големи разходи.

  s_v, кой е казал, че си била груба?

 28. @S_V
  Ако написаното от теб за стреса и натоварването беше вярно, то жените щяха да умират на 69, а мъжете на 76. Само дето според теб лентяйстващите български мъже масово мрат около 60 години. Сугурно заради почивката.

 29. Ми, Петре, не е същото
  1. щото аз като карам Лада – ми искат една застрахователна премия, ако карам Audi Q7 -ми искат съвсем различна застрахователна премия
  2. Когато имам живото-застраховане, личната ми премия се изчислява на база – колко съм болен, колко съм възрастен и каква застрахователна сума (щото в животозастраховането няма обезщетения, тъй като живота нямал бил цена) искам да получа при нетрудоспособност, или при смърт
  Което значи, че никой не се интересува от моите доходи, а от съвсем различни неща – демек колко АЗ СЪМ ГОТОВ И ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ
  ОК, ако аз искам застрахователна сума, която да бъде платена на наследниците ми, или посочено от мен лице, при настъпване на смърт да е 1 млн лева, значи ще кихам месечно по 500 лв, застр сума, пък ако искам да е 50 000 лева ще кихам по 100 лв.
  Освен това, ако искам застраховката да покрива разни екстри от типа на рак, временна загуба на глас и други такива необичайни неща – плащам други суми.
  Та, АЗ ако искам много да имам по-голям гарантиран пакет, щото примерно боледувам често, ще плащам повече пари… Пък като знам, че не съм много боледуващ – ще плащам по-малко, а може пък да искам да плащам повечко, че да има в МОЯТА ПАРТИДА, или за да покривам лечението на петата ми братовчедка.
  ПЪк може и да съм много боледуващ, ама да не искам да им плащам, щото съм решил, че с пост и молитва ще се оправя и не вярвам на лекарите, или пък съм безумно влюбен в местната хомеопатичка и искам да й правя на нея оборот.
  От какъв зор – някой ще ми определя АЗ какво искам и какво не, и то свързано с моето здраве.
  Забележи, ти внасяш по 10 лв и имаш право на 1 пулпит годишно, аз внасям 160 лв и пак имам право на 1 пулпит. и двамата имаме право на едно и също болнично лечение и изобщо на еднакви субсидии.
  МИ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. Аз не ползвам услугите на НЗОК, щото НЗОК ме лишава от тях, но всеки месец ми прибира 160 лв.

 30. Планков, считано от тоя момент въвеждам нова политика лично за тебе. ЩЕ трия всеки твой коментар, в който коментираш след себе си 🙂

 31. Планков, изцяло те разбирам и за солидарноста ти си прав, но в своя си контекст. Искрено ти пожелавам да не ти се случва да разбереш защо не си прав в общия такъв. Пазарните принципи не могат да се прилагат сляпо в здравеопазването, системата в Сащ е пример защо.

  За качеството на услугата получена от НЗОК пък си изцяло прав. Аз лично приветсвам въвеждането на частни здравни каси и свободата всеки да избира кой да управлява здравните му вноски.

 32. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 14:56

  Тотално съм съгласен с Планков. Пълна пародия е нашата здравна система с тея криви вноски според доход. Въпреки че става дума за пенсиите и доста изместихме темата. Да не говорим че за нови автомобили които са по-сигурни защото са с нови части и нови технологии, сравнени с 20-годишни жигули се плаща в пъти повече данък годишно, независимо дали имаш евро-3,4 и т.н., нашите това не ги интересува, само на запад вземат повече пари за по-вредните автомобили. При нас логиката е следната – населението е бедно, следователно тея със старите трошки, трябва да им вземем поне 10-ина лв данък, щото ако им поискаме 500, никой няма откъде да ги извади. Но затова пък, тези с Audi Q7 нека плащат по 1000, щото явно имат пари гадовете …

 33. @Illing, точно щото ми се е случвало, та за това говоря – солидарността не може да сработи
  1. Щото при тази възрастова пирамидална структура на населението – имаме куп пенсионери, инвалиди, деца и хронично болни, които повече потребяват, отколкото да внасят. Всъщност те не внасят, освен работещите от тези групи. А те са и най-често боледуващи
  2. Леченията, скъпите не влизат в една такава система – просто щото солидарната система винаги страда от недостиг – навремето на баща ми му се наложи лечение за 50 хиляди, което ест не се покрива от НЗОК. Въпреки, че той винаги си е кихал по 80 лв Здр вноски, /тва преди пет години, примерно, което си беше супер пара за тогавашната система/
  3. Аз миналата година бях инвалидизиран за 1 месец – няма ти обяснявам колко ми прибраха – просто щото след 3 ден лечението ставало платено
  4. За мъките ми със стоматолозите – не искам да говоря… И поне баси за стоматологичните услуги да направят “класово разпределение”, не че аз пак ще мога да ги ползвам. НЗОК ми прибира парите, но отказва да ми предоставя здравни услуги, щото съм си бил загубил здравната книжка, която пък не можело да се подменя без да имаш номера на старата. Пък аз ест го нямам, и ДЖИПИТО ми го няма и така – ся плащам, без да имам право да ползвам 😀

 34. Да ама не е пирамида. Първо – държавата не взема парите и да избяга. Второ – за 30-40 години докато ти дойде времето за пенсиониране минават 10 деноминации и инфлации. Ако държиш да ти пязят точно твоите левове (може и самите банкноти да пазят в пликове по 40 години) накрая ще имаш едни пари, които нищо не струват. Искаш ли родителите ти примерно да получават пенсия в соц. левове от 1974-та – защото по това време са им били удържани?

  “това е егати глупавия въпрос” – а това е егати тъпата ти поредна “статия”.

 35. Taм е работата, че парите в нормалните пенсионни фондове не се “пазят”, а се инвестират, така че не само да не намаляват заради инфлацията, а и да се умножават.

  Колкото до това дали е или не е пирамида – изплащането на дивидентите отговаря точно на практиката на т.н. схема Понци, чийто превод на български е “пирамида”. Не е нужно някой да избяга с парите, за да има измама – достатъчно е да обещава да ги инвестира, а да не ги.

 36. Селин
  23/09/2009 - 17:18

  s_v e права. В един идеален свят, в който и двамата партньори се грижат еднакво за дома и децата си, няма никаква разумна причина жените да се пенсионират по-рано от мъжете. Но това не е така. Интересен е и въпросът защо при това положение пак живеем по-дълго. Същото е и в моята фамилия – всичката отговорност е винаги върху майките. Те поемат всичките удари, те се грижат за всички, а често и те изхранват всички. Въпреки това повечето мъже в рода ни са починали сравнително млади от най-различни неща. 🙁

 37. @ABC, по твоята логика животозастраховането със спестовен характер е няква супер голяма простотия 🙂
  пък деноминацията няма нищо общо с цялата работа, преди деноминация има инфлация, а за да се получи това, от което те е страх – е необходима например девалвация и/или хиперинфлация и/или галопираща инфлация.
  1. При нормални инвестиции, доходността винаги трябва да е положителна величина, демек – % на доходност минус % инфлация трябва да е положително число. Така парите ти всъщност не се обезценяват, напротив, те се увеличават…
  2. Държавата има голяма вероятност не да ги заграби и да избяга, ама има голяма вероятност да ги изхарчи за мерцедеси, нови сгради, безмислени нови бъгави софтуери, и разни хонорари под масата (облечени с необходимите документи)
  3. Конкуренцията между частните фондове, води до техния стремеж да увеличават твоите пари, щото по този начин всъщност привличат повече клиенти (нещо като банките, колкото по-високи са им лихвите по депозитите, толкова повече народа при равни други условия трябва да си слага парите точно при тези с най-високите лихви по депозити)
  4. В една нормална държава, финансовите институции, каквито са банките и пенсионните фондове, както и застрахователните и здравноосигуртелните фондове, са подложени на строг контрол от страна на разни Комисии по финансов надзор, което би трябвало да гарантира, че твоите пари няма да изчезнат в джоба на някого.
  5. Спрете с този комунизъм,
  6. Жените като искат еманципираност и равни права – значи да поемат и респ същите равни задължения – демек да работят за обществото до същата възраст, до която работят и мъжете 🙂

 38. Селин,
  s_v e права, че в много семейства има неравнопоставеност между партньорите по отношение домашните задължения.

  s_v не е права обаче да вменява на мен да плащам за житейския избор на други хора. Аз ще получавам пенсия по-малко години, защото на съседката мъжа й не мие чиниите – уау, каква логика…

 39. Аз също съм на мнение че трябва да се увеличи, много ясно, колкото повече работят пенсионерите, толкова по-малко ще плащаме ние по-младите за тях, плюс това пенсионната възраст зависи право пропорционално на средната продължителност на живота, която от своя страна зависи по същия начин от качеството на живота и здравната система. Ако предположим че тези двете последните се подобряват всяка година, редно е да смятаме че и пенсионната възраст трябва да се покачва. Особено за жените, които живеат повече от мъжете, въпреки по-големите им домашни “задължения” и т.н.

 40. Като се “инвестират” парите от пенсионните фондове накрая какво става – ами те инвестициите изгорели и пари няма. Но накрая държавата пак гарантира изплащането на някакви пенсии. За разлика от пирамидите, няма вариант да кажат “фонда фалира, всички са без пенсии”. Пари винаги се намират. Който не му харесва да не внася нищо, да си пести цял живот “за пенсия” и накрая да си ги харчи – в 95% от случаите ще обикаля по варелите да търси нещо за ядене.

 41. Хех, ABC, ти да не би да си се пенсионирал в САЩ, а? Че знаеш как стоят нещата с тези пенсионни фондове? И не само, че си икономически супер зле като логика, ами и основи на правото ти куцат… ма аз пък що ли трябва да съм човекът, който трябва да ти преподава?

 42. Ако няма равнопоставеност в семейството то това е следствие на субективни разбирания и представи.
  По закон на жените са приписани абсолютно съшите права като на мъжете, от тук нататък разделението е ирационално и субективно. Всяка една жена има възможноста да води живота си по начин по който тя пожелае, дали го прави или не и дали в някое семейство има патриархат или матриархат, не е нито мой, нито общ проблем.
  Факт е обаче, че както има делегирани равни права, така трябва да има и делегирани равни задължения. Това е единствения начин да бъдем честни и обективни.

 43. Пенсионната възраст трябва да е една и съща – като са толкова онеправдани и експлоатирани “раждащите” жени – защо живеят по-дълго?!? Или ще стане като в старата приказка: “Стрина болна, стрина болна, чичо умре…”

  Иначе е ясно, че тая работа със задължителното пенсионно осигуряване е пладнешки обир – за да се дадат пари някому, те трябва преди това да са взети от някой друг, няма как иначе. Оттук следва, че най-справедливо би било, ако този някой друг си самият ти – ако си внасял, ще ядеш, ако не си – да си. Въпросът с инфлациите и кризите не важи – тях да не би да ги няма при нашенската система – получава се даже двоен обир.

  Още един интересен момент има – кво ще се случи, като сегашното неплащащо сметките си, камо ли пък данъци и осигуровки “римско” нашенско население му дойде време да прибира пенсия?

 44. Иво Апостолов
  23/09/2009 - 20:56

  По време на краткият си трудов стаж съм издържал:
  – 2ма пенсионера
  – 3ма безработни
  – 6 ромски деца

  Айде стига толкова?

 45. Селин
  23/09/2009 - 21:51

  Лонг, ако за теб отглеждането и възпитаването на деца, отговорността за тях и поддържането на домакинство се изразява в миене на чинии… респект…

 46. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 21:55

  @Селин: на това му се вика “обобщаване”. Няма да вземе да ти изброява кво се прави за децата я … мен лично повечето неща които автора пише, ме кефят. Не всички, но почти всички. Което е достатъчно да му посещавам блога и да коментирам. Който не го кефи – да има впредвид, че това си е негово мнение в неговия си блог, все пак …

 47. Селин, ти р’иъш ли, че за мен, най-сложното е миенето на чиниите…
  другото е бошлаф работа, ама аз само не разбрах, що ся тряя ви даваме повече време да се в пенсия отколкото на мъжете, щото ми гладите ризите???

 48. Николай
  23/09/2009 - 22:14

  Абе хора, цял ден ви чета постовете. Не виждате ли, че Лонги се забавлява с вас? 🙂

 49. gendarme, продължителността на живота на ромите е изключително ниска, тъй че чуденката ти е ирелевантна.

  Селин, няма значение в какво се изразява – въпросът е, че как ги разпределят съседката и мъжа й си е техен личен избор, не мой. И няма нищо общо с професията им (или моята), с внасянето на пенсионни осигуровки или с получаването на дивиденти от това.

  Наистина ли не разбираш? Няма как да оправиш една социална несправедливост, създавайки нова икономическа несправедливост, включваща съвсем различни хора…

 50. Борис
  23/09/2009 - 22:45

  хахаха то само това не се е случило – пенсионен фонд за цигани, при това с преференциални условия. От друга страна мисля, че малко останаха нещата, които да ме учудят.
  Относно менсионната система според мен е малко трудно да се коментира без да се направи аналогия с тази на здравното осигуряване. Много ми се иска някой да ми даде разумни доводи в подкрепа на въпросните абсурдни солидарни ситеми на осигуровки. И не говоря само за здравни, пенсионни, но абсолютно всички видове.
  В тази връзка мога да дам пример със себе си – последните 4-5 години удръжките ми не са били по малко от 250-300лв на месец. За същия период се разболях 2 пъти, но уви! Уцелих почивните дни на ДКЦТ-ата и не ме огря здравната реформа. Счупих крак, но как така намерих да падна по тъмно, което ми струваше 1лв да ме избута сестрата с колична до колата. Да споменавам ли за безрасъдното си безработие за 2 месеца, в които държавата ми изплати главоломните 300лв на месец, а на изпроводяк служителката цъкаше като часовник как съм се докопал до максимума обещетение…
  Започвам да се чудя аз ли не случвам момента или май наистина някой много здраво си ме цака. Кофти е когато държавата е този някой.
  От друга страна манго до кофата за боклук не му пука – той не плаща данъци, такси, сметки за вода, ток, парно или каквито и да е други щуротии. Общината му чисти пред блока с фадромите!!!! на всеки 6 месеца, щото се е заринал от боклук, но това не го спира да дърпа микрофона на невинната репортерка от Нова и да вика “мръсно е требва ни социална политика”. И всичко това в новините в 20ч…И отново мисля за себе си и това, че пред блока 5ти ден гледам контейнера пълен…
  А сега, че май доста се отплеснах да се върна по темата. Дори да намериш някой, който да обясни доводи защо така е тази система, то едва ли ще има разумните и логични доводи за това, а по-скоро няма да има и спомен, че е “гласувал” този закон. А дали е бил изобщо на работа?! Кой да помни?

 51. Красимир Казаков
  23/09/2009 - 22:55

  @Борис: късметлия … 300 лв на месец … аз плащах по над 600 лв данъци и такси и таксички всеки месец и като ми се наложи да съм безработен, сумата беше 90 лв на месец която ми даваха, защото “съм бил напуснал сам”. Мама ви тъпа, какво значение има защо съм станал безработен за сумата? Да не говорим, че за да си ги вземам парите трябваше да пътувам всеки месец по 2 пъти от Пловдив до София и в крайна сметка взех веднъж 90 лв и се отказах, че ми излизаше по-скъпо. Туй то.

 52. Светла (една от всичките)
  24/09/2009 - 07:42

  Лонги, аз съм на 56 години. Напълно здрава съм като за годините си. Много съжалавям обаче, че няма да съм жива, когато ти станеш на 56 години (без да си жена и без да си в климакс), да те питам аз тогава да ми кажеш точно каква трябва да е пенсионната възраст.

 53. Светла (една от всичките), това кога МИ СЕ ИСКА да се пенсионирам и това кога Е СПРАВЕДЛИВО да се пенсионирам май са две различни неща, а?

  А говорейки си за възрастта, майка ми е почти на 60 и е шеф на цяла лаборатория – и сега се притеснява да не вземат да я пенсионират, щото видиш ли, такива като тебе искат да легнат да лежат още на 56…

 54. Значи това била цялата работа – майката на Longanlon била Шеф на Цяла лаборатория и тъй като не иска да я пенсионират за да не й спира заплатата, синът й стига до абсолютното убеждение, че е много добре да се вдигне пенсионната възраст. Явно идеята е максимално числа, логична и лишена от корист. Интересно ако майка ти, Longanlon-е, работеше нещо не така приятно и доходно дали пак щеше да си такъв поддръжник на идеята да поработи още 5-10 години?

 55. Добре, нека се изравни пенсионната възраст за мъже и жени, ама болният въпрос по-скоро е каква да бъде. Щото на солидарната система естествено, че й се иска да плаща по-малко. Каква точно ще бъде производителността на труда на хора на по 65 да речем, дори и да приемем, че нямат някакви по-тежки заболявания на тази възраст. Не всички на тази възраст ще бъдат шфове на лаборатории все пак. Представи си едно производство, където 65 годишните ще трябва да работят наравно с 30 годишните, където възнагражденията примерно се формират на база заработка.

 56. Егати, абе не мога да разбера това желание да се пенсионираш и да се прибереш вкъщи с мизерната си пенсия. При всички положения, в над 99,9999% от случаите, да не кажа 100% след пенсиониране ще
  1. Взимате по-малко пари, поради простатата причина, че пенсията е по-ниска от заплатата, която сте получавали
  2. Като се пенсионирате – получавате бонус – внуци, и нон-стоп домакинска работа + една камара тъпи сапунки
  3. Почвате да се асоциализирате
  4. почвата да си мислите колко сте одъртели

 57. Калин Стефанов
  24/09/2009 - 10:49

  Явно съм много изостанал, защото досега, допреди да прочета тази статия аз ИСКРЕНО вярвах, (без да съм се интересувал, просто по логиката на разума) че парите дето сега ги давам в един фонд отиват за инвестиции в бъдещето, а не да покриват сегашните разходи за пенсии…

  Баси крадливото управление…

 58. калине, тва е т.нар. разходо-покривна система, има и една друга, дето капиталова система 🙂 Та тва са двете системи, които са разпространени в света, с някакви елементи на вариации.
  Естествено нашата не е чисто разходо-покривна, но е взела всички недостатъци на двете пенсионни системи.
  Първо, щото у нас няма свестни актюери, да ме прощават, ама не може за животозастраховането риска да се смята по таблици, отнасящи са за Словакия ли беше, щото нямало кой да направи такива за България…
  Второ, у нас, са се накачулили куп “бивши” в нещо си, дето са решили, че видиш ли социалното осигуряване е проста работа… да ама не…
  Трето, у нас дори да си частен пенсионен фонд, например Алианц или Доверие, нямаш голям избор къде да инвестираш парите 🙂 Щото първо държавата ти хака много стабилно ДЦК, които както знаем са най-безрисковите, но и най-нискодоходните ценни книжа (даже по-ниски от депозити по банките),
  Четвърто, ти по всяка вероятност си роден след 1959, та част от твоите осигуровки отиват в т.нар. ДЗПО, в твоя индивидуална партида. така, че като се пенсионираш би трябвало да получаваш и втора пенсия, която да е именно от този фонд 🙂

 59. Нямам нищо против това, да се увеличи пенсионната ми възраст. И без това, повечето хора като се пенсионират се опитват да подработват някъде, за да си подобрят финансите. Въпросът е, къде ще работят хората, които и сега трудно си намират работа, поради възрастта си.
  А за осигурителната ни система и НОИ имам мноооооого особено мнение. То има ли въобще такава, и кого всъщност осигурява?

 60. ABC, не е въпросът да се вдигне пенсионната възраст, а да е еднаква. На какво основание някой ще бъде каран да работи по-дълго, само защото е мъж? Ей тва е питанката…

  Това за майка ми беше само пример, че не всички жени копнеят на 50 да заседнат пред сериалите и да се зомбират, както намекваха по-горе някои.

 61. Е… и аз като жена нямам нищо против пенсионната ми възраст да се изравни с тази на мъжете. Струва ми се напълно справедливо, а и не мисля, че човек би живял нормално в България само с една пенсия. Съгласна съм с мнението на Лонги за пенсионната ни система.

  Не виждам за какво е цялото това кудкудякане… Ако някой не е доволен от избора си на работа, на партньор или не е успял да възпита децата си така, че да не му висят като воденичен камък на шията, това си е негов проблем.

 62. Между другото, при тези спорове масово се вади от средната продължителност на живота (често грешно цитирана като 68, а всъщност 72,7) пенсионната възраст и се прави извода, че се пенсионираш и веднага гушваш букета. Само че средното време през което се получава пенсия е доста повече. Ако вземем 7 човека, живяли 72 години и едно бебе, починало на годинка, средната продължителност на живота им е 63 години – излиза, че никой от тях няма да вземе и стотинка пенсия, а всъщност 7 от тях ще получават пенсия 10 години. Някъде видях данни за средната продължителност на времето за вземане на пенсия в България – не помня точните цифри, но беше 15-20 години.

 63. Светла (една от всичките)
  24/09/2009 - 14:48

  Лонги, аз не съм казала, че искам да се пенсионирам. Искам, не искам – това е положението. И аз като майка ти ръководя цяла лаборатория. В момента имам 4 огромни проекта. Имам докторанти и дипломанти, които обучавам и отвъждам. Преподавам с доста солиден хорариум (това е съвсем допълнително и за сметка на свободното ми време и годишния отпуск). А нощем превеждам – когато си намеря какво. И болен син гледам, и внуци имам. И престаряла майка имам, за която също полагам ежедневни грижи.

  Това, което не написах по-горе с надеждата, че майка ти ще ти го обясни, беше, че аз знам с каква ефективност работех само преди 2 години и какво ми е останало сега – около 50%. А преди 2 години ми бяха останали пак около половината от интелектуалните ресурси, които имах на 52 години, но физическите ми възможности не бяха пострадали много. Та, мисля си, ако на всеки 2-3 години ми се губят половината способности да мисля, съобразявам, да взимам решения и дори да търча от дома до лабораторията, до университета, до майка ми, до внуците, след 7 години, когато ми се полага да се пенсионирам, ползата от мен ще е практически нулева. В този смисъл няма ли да е по-евтино на държавата да ми плаща 350 лв. (толкова е пенсията на майка ми, аз просто не съм се интересувала за другите хора), отколкото да ми се плащат доста повече пари, когато аз така и така не правя нещо значимо?

 64. Ама какво искаме?
  Да не би да сме получавали заплата като трудящите се в ОК на БКП…?

 65. Колко ще ти се плаща докато работиш, си зависи от твоя работодател, не от държавата….

 66. Николай
  24/09/2009 - 15:45

  >>>Колко ще ти се плаща докато работиш, си зависи от твоя работодател, не от държавата….

  При капитализма е така, но уви капитализъм няма почти никъде.

 67. Няма капитализъм ли, че да не би държавата да плаща заплатите, освен в държавния сектор, това, че увеличаването на заплатите в държавния сектор се превръща винаги в тема № 1 на новините – не значи нищо

 68. Селин
  24/09/2009 - 16:34

  Странно, според изнесените от Български фонд на жените данни, препечатани при Петя (http://www.openlyfeminist.com/.....st_24.html), където го прочетох и аз:

  Личната пенсия на жените през 2005г. е 49.4% от тази на мъжете.

  Което ще рече -> по-малко пари по-дълго.
  Т.е. и двата пола са ощетени, но по различен начин. 🙂

 69. Светла (една от всичките)
  24/09/2009 - 16:36

  В случая моят работодател е държавата. Но да допуснем, че беше някой друг. Ако аз така стремително губя ефективността си с годините, той ще ме изхвърли вън – и с право. И няма да си намеря работа, понеже съм стара и неефективна. Значи пак държавата ще ми бере гайлето, поне в някаква степен. Увеличаването на пенсионната възраст ще обрече на мизерия много от жените – и преди, и след достигането на тази възраст. И е нормално те да са недоволни. А това с прогресиращото с възрастта малоумие и физическа немощ си е естествен процес и хич не ми се вярва да не си го наблюдавал. При жените той е доста по-стремителен, отколкото при мъжете, по чисто биологични причини. Нещо не съм настроена сега да ти изнасям лекция, но питай лелките около себе си (или още по-добре – някой лекар) – сривът около 55-а година е много отчетлив.

 70. няма логика личната пенсия на жените да е по-ниска, при равни други условия.
  При смятането на пенсията не се гледа пенсията.
  А причината е, че в миналото жените са работили на по-ниски заплати, или на не чак толкова добре платени работи, поради което ся получават и по-ниски пенсии (средно-статистически)

 71. Петров
  24/09/2009 - 21:22

  Абе,уж интелигентни жени пишат,но не изменят на женската си природа.Селин,А_V,все дърпат чергата кум себе си,щото велики работи работили,и деца гледали.какво да кажа аз преживял един атентат в арабска държава и обстрел 17 дни в Ливан.Работа записано черно на бяло,24 години на трнспортни плавателни средства пренасящи опасни товари.Със спечелените пари отгледал,естествено със съпругата ми две деца,дадохме им образование,и накрая аз според тези “другарки”.защото мисленето им е такова,аз само съм работил,а те видители,мили чинии у дома и гледали деца,и за тях се полага повече живот и по-ранно пенсиониране.Имате ли представа драги ми другарки какво е 30-35 дни в океана,само вода и небе,неможеш да стоиш на краката си нормално дни наред,да незнаеш нищо за семейство,деца,жена и родители.Вярно ще кажете,да си си стоял в дома.Аз бих ви отговорил”Ами да не бяхте раждали”.Хайде да не се надприказваме,защото неизмеримо е кой колко е внесъл в пирамидата”Пенсионно осигуряване”,и вместо да хленчим за по-високи пенсий,да говорим за по-достойни старини,в смисъл,да се променят текстове от закона,задължаващи работодателите да поддържат определен процент работни места за определен възрастов диапазон,работни места които могат да се заемат от възрастни хора да не се предоставят на яки бабаити лентяи.А за възраста,статистиката ясно го е показала,така че стига с този феминизъм.Какво да кажем за тези гадни мърли,които мислят само за пари,кариера и нежелаят да раждат,така,че има много да се работи по въпроса.Може ли да срсвниш моята работа с тази на някоя мазна писарушка,цял живот работеща на топличко и спокойно,мишкувала за собственото си спокоиствие,тя загрижената да не би децата и да кихнат и пребледнява,с тази на пилота на самолет,миньор,моряк или локомотивен машинист.Скрийте се и неставайте смешни.

 72. Петров, искрено ме разсмя – “за тях се полага повече живот”. Като си дал на децата си образование, да беше взел и за себе си… ама ти си водил героичен живот на моряк. Къде ще се мери с теб някоя майка с дребните си проблеми с болестите на децата си.

 73. Изобщо няма да дискутирам тази тема повече.
  Просто искам да кажа на автора, че изобщо не съм примряла за пенсия, и то пък в БГ, поради простата причина, че отдавна не съм там.
  Опитах се да представя образа на средностатистическата българска жена, каквато е майка ми. Та.. както се казва, който разбрал, разбрал – който не е… и т.н.
  Но не е хубаво да се изказваш толкова злобно, особено към някой, който пише за 1-ви път в блога ти, и то по такъв груб начин..!
  Да, никой не е казал, че аз съм била груба, просто ти си такъв! …
  Един от коментиращите каза, че това си е твоят блог все пак, и да – прав е, но това не ти дава право да бъдеш ГРУБ !!! Можеше да кажеш абсолютно същото, без да изпадаш в крайности. Не съм искала и не искам да заинтересовам никого, най-малкото пък теб с моето семейство!
  Наясно съм, че ще изпишеш след мен още грубости, но това е наистина последният ми комент тук, не обичам да ме посрещат неадекватно, когато не съм го предизвикала!

 74. Често се замисля по темата,която си зачекнал.Милиарди на квадрат са присвоени от създаването на пенсионната сестема!

 75. Петров
  25/09/2009 - 08:11

  Vania,то не се иска много умствен багаж да се разсмееш искрено,и явно си от неголямо населено място,защото в противен случай ще знаеш,че на един кораб или платформа,специализиран за опасни товари поне половината хора са със много стабилно висше образование,и постоянно,както сега се казва модерно”ъпгрейдване”.За повечето живот от една стрна статистиката го доказва,а истината е,че мъжа е подложен на постоянни стресове и физически натоварвания(говорим за истински и отговорни мъже),но явно не ти достига коефициент да го разбереш.По писанията ти съдя за твоите разбирания и представи с кокоши мозък,че на корабите се въргалят някакви пияни и неграмотни субекти.Явно представите за моряците са от героя на Джони Деп-Джак Спароу и компания,а в мислите си като хиена готова да грабне кавото и попадне пред очите.Жалко за мъжати,ако въобще има такъв до теб.

 76. Петров, неграмотните ти коментари доказват, че ти се числиш към другата половина с не много стабилно образование, а ако все пак имаш такова, явно не си се ъпгрейдвал достатъчно в правописа.

 77. Чшшшш ей, момченцето и момиченцето от детската градина, дръжте се по-възпитано. Я всеки да повтори по три пъти “Извинявай мило другарче, повече няма да правя така.”!

 78. Извинявам се, че не писах по темата, ама много се ядосвам, като посягат на полагащото ми се право на дълъг живот 😀

 79. Никой явно не вникна в същността на въпроса на Longanlon, а той си беше “Защо жените да се пенсионират по-рано”, а не “Защо жените да не се пенсионират по-късно”. Все пак не забравяйте, че всички въпроси, дори задавани от уважаемият Longanlon се “поставят” от собствената камбанария на питащият. И тук иде реч – защо Мъжете да не се ПЕНСИОНИРАМЕ по-рано, а неустановимо защо трябва да работим по-дълго от жените? По-лесно ли се амортизират жените?
  Давам пример: имам 2 живи баби – на 74 и на 75 години, а дядовците ми са от 11 и 12 години под земята, съответно починали на 64 и 68 години… И двете ми баби цял живот са били болни и болничните им са по-големият им стаж…, но нали в темата освен мъжете останалите са бърборани-домакини…

 80. Петров, няма как да си избрал тази професия, и едновремнно с това да си умен, ако щеш и с 10 висши да си- емпирично доказано. На обикновените люде “моряк” може да им звучи много екзотично, но аз съм от Варна и познай колко вариации на себеподобните ти познавам. И с какви образования и длъжности са, и кое е общото м/у тях. 😉
  (козче за част от общото: свързано е с самочувствието им, знаещи, че някой оправя жените им, пиейки от уискито им, докато те се “давят” в компанията на шепа малоумници)

  Така че, по-леко с изхвърлянията.

  Longanlon, извинявам се за грубия тон.

 81. Петров
  25/09/2009 - 13:28

  Извинявам се,че обръщам внимание на нервни и ядосващи се “грамотни”моми.Мене пък може да ме ядоса и обиди само интелигентен човек,а такив ,които мислят,че правото на живот с само за тях и са научили езка на махленската клюкарка,няма смисъл да бъдат коментирани.Нека си мислят,че са грамотни.

 82. no one, aбониран съм за блога на един шофьор на ТИР – блогът е интересен, а човекът – много интелигентен.

  винаги има и изключения 🙂

 83. Петров
  25/09/2009 - 14:33

  No one,до сега когато съм се връщал у дома,не съм те сварвал,а и жена ми си стои при мен,а не при теб.Ще ти цитирам по действителен случай.На времето е имало хидробус(корабче)от Балчик през златни,Дружба,и Варна.Като си от Варна трябва да знаеш,че до Балчик има военно летище.Веднъж трма летци,майори,се качили на корабчето и по време на прехода помолили капитана да им разреши да видят откъде се управлява кораба.Поканил ги той,а те с удивление открили,че има много сходни прибори и методи с тяхната работа.Да,казали те,много е хубав живота на море,само дето,такова,недоизказъл се единия.Какво такова,полюбопитствал капитан Буги,лека му пръст.Ами,дето разправят,че жените ви ходели с чужди мъже.На свой ред,капитана го попитал-Ти с моряшка жена бил ли си някога.Аааа,не,не ,отвърнал майора.Защото аз с офицерски съм бил,отговорил Буги и разговора приключил,така че изводите си ги прави сам морски,дето ги разбиращ тези работи.Langanlon,аз също се извинявам ако съм груб или на някого се струвам елементарен,но въпроса мисля,че беше за пенсионирането.Зщо,след като се борят феминистките за равенство на половете,плачат за по-ранно пенсиониране.Днес четох,че Горби предупреждава за настъпващ матриархат,така,че изчезващия мъжки вид,скоро че попадне в червената книга.

 84. Калин Стефанов
  25/09/2009 - 16:00

  Петров, не те познавам, но мисля, че си един достоен мъж. Единствено спри да се връзваш на провокациите на хора, които НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГОВОРЯТ.

 85. Петров, изкърти мивката, обаче верно много си прав 🙂 (Говория за моряшката жена и офицерската такава)
  А знайш ли що, щото моряците като се върнат и успяват да я оправят за дълго време, пък офицерите от тежкарлък не обръщат внимание на жените си 😛

 86. Петров
  25/09/2009 - 18:48

  Стефанов,благодаря ти.Много си прав и ще послушам съвета ти.

 87. Селин
  25/09/2009 - 21:17

  Абе, почвам да си мисля, че това с по-ранното пенсиониране наистина е глупост. Моя близка я насилват сега да се пенсионира, защото е навършила годините, а нито е грохнала, нито има семейството й как да свързва двата края без заплатата й, нито колегите й я дават, защото е професионалист. Доколкото знам, в Германия е кажи-речи по избор дали да се пенсионираш на 60, 65 или нагоре, различни програми за пенсиониране са и човек сам си преценява какви са му силите. Защото много си зависи, има хора с по-нестабилно здраве, което не може да се каже, че се определя от пола – със слабо сърце имам познати на по 20 години и момичета, и момчета. Но не знам в Германия как стои въпроса с половете, с различни заплати ли са и с различни предполагаеми дати за пенсиониране ли. Това, дето го казвам с пенсионирането по избор го знам през двама човека и може да не е много вярно…

 88. Селин
  25/09/2009 - 21:23

  Сега прочетох коментара на Петров.
  Чшшш, ей, ти кого ще наричах другарка бре? Откъде накъде ще си позволяваш на абсолютно непознати хора да раздаваш определения, че и цели биографии си ни изписал, ни ни знаеш, ни ни познаваш, но от пет реда в блог коментар всичко за нас разбра. За нова Ванга ли се готвиш бре, ей? Евала ти за работата, за плаването и атентатите, ама това не ти дава правото да държиш такъв тон на никого. Кажи си мнението без да раздаваш определения, ще го прочетем, ще се замислим. Като тръгнеш да нареждаш така хората, освен раздразнение и обида да предизвикаш друго – трудно.
  Другарка ще ми вика. Гадна мърла ще ми вика. Нахал с нахал такъв. Адски ме дразнят хора, които си въобразяват, че като на тях като им е трудно могат да си го изкарват на другите.

 89. Аз пък искам да се пенсионирам като военен – след 20 години служба – т.е. след 20 години мързелуване на данъкоплатския гръб!
  Ама няма – избягах твърде рано от казармата… Моя колега – ще се пенсионира на 45…

 90. Валерия
  26/09/2009 - 02:11

  Петров, спорно е дали няма да се намерят жени които ще имат волята, желанието и силата да станат моряци, докато няма спор че ти дете няма как да родиш. Така че ако обичаш презрението и насмешката към “мърлите” дето работят в офис си ги ограничи в рамките на твоето семейство. Колкото за това че на някои мъже им се зловижда че жените се пенсионирали по-млади пък живеели повече, може би е добре да си зададат въпроса дали жените и мъжете печелят еднакво докато работят. В заплатата на една жена са кумулирани и бъдещите й раждания, майчинства, отсъствия да не говорим че доста по-трудно се качва в йерархията в сравнение с един мъж, при равни други условия. Така е не само в България. Жените работят по-малко (на работа), но и печелят по-малко.
  В българската икономическа реалност пък въпроса става наистина бесмислен, някои да ми обясни каква е разликата между безработна възрастна жена и пенсинерка. От кога работодателите в България търсят специалисти в каквото и да е, над 35? Петров, твоето предложение да се “принудят” да държат по възрастни работници е много хубаво,само че тогава ще четем друга статия как на някой са му виновни възрастните а. че не може да си намери работа, б. дразнят го в офиса.

 91. Ами дайте тогава да пенсионираме всички на 35 🙂
  Щото после нали трудно си намират работа!

  Между другото аз със сигурност знам, че в старите страни членки възрастта е еднаква за двата пола, поради простата причина, че има такава евродиректива, но тъй като директивите не влизат директно като действие (за разлика от регламентите), трябва да се направят необходимите промени във вътрешното законодателство за да се приложи директивата.
  Демек приемете, че когато някой говори за директива, то значи, че това е препоръка за промяна на вътрешното законодателство на страната членка
  А регламентът е закон, който следва да се изпълнява, без да е необходима промяна на вътрешното законодателство 🙂

 92. Ега ти напъните да се защити една очевидна несправедливост.
  Дами, обикновенно мнооооого демократични, сега вече от девет кладенеца вода носят да ни убеждават че трябва да се пенсионират по-рано защото мъжете сами са си виновни да мрът по-рано!
  Никой не е виновен, природата на човека е такава – жените живеят по-дълго
  Няма логичен аргумент да се пенсионират по-рано.

 93. Категорично не мога да приема жените и мъжете да се пенсионират над 60 годишна възраст. Първо ние сме амортизирана нация. Нищо не ни е наред. Защо не се прие предложението на един професор от Великото народно събрание- за всяко родено , отгледано и изучено дете/ което не е харизано в социален дом/ всяка майка да получава към годините си за пенсиониране за всяко дете още 3 години признати като стаж.Беше много добро предложение но тогавашните “демократи” го заметоха и не видя бял свят .Проектозакона беше разбит- родено и отгледано- 1 година, образование средно- 3 години.Това жените да се пенсионират на 63 години като мъжете може да го роди само някой който цял живот е ходил с чанта и с вратовръзка, с бяла якичка и не знае какво е производство, какво е физически труд. Такива като него и Масларова навремето само дето си разхождат новите дрехи и чипици не могат реално да мислят. Те са оперирани от най-важното- да живеят в реалността. Как една учителка на 63 ще учи децата, или една жена в производството ще работи по 8 часа на крак? Ами при първите проблеми ще я съкратят и кой ще вземе на работа една износена, болна жена на 60 години? Господа управляващите искат да напълнят хазната на всяка цена, но не става така. Брюксел го искал. Майната му на Брюксел. Веднъж мислете с главите си, мислете за реалността тук и сега , а не какво става в Америка- най-несоциалната държава. Поучете се от Франция например господа управляващи моногознайковци. Въведете пенсионната система като в Германия- кой каквото си е заделил -си го ползва и го онаследява от починалия си съпруг. А не като сегашния миш-маш. 36 години стаж като учител- 186 лв пенсия . През 1945 година сме имали най-богатия пенсионен фонд в Европа. Всичко се изяде, профука ,сега да работим до гроб за да напълним дупката без дъно.

 94. Жана,

  колко деца е имала една жена си е само нейна работа и не знам защо толкова пламенно желаеш да накараш всички за й плащат за това. Пропуските в идеята ти се виждат веднага, като видиш кой в държавата ни има по 10 деца и как при гарантирани в тоя случай 30 г. стаж бързо ще се напълним с пенсионерки от споменатия вид…

 95. Борис
  26/09/2009 - 18:14

  Коментарите заминаха в съвсем различна посока 🙂
  Ясно е обаче, че настоявайки за еманципация и равенство на половете женската половина проявява силна избирателна пропускливост. Можем да сме равни в работа, задължения или поне така БИ трябвало, казват, ама ние гледаме деца и видиш ли трябва другото да е по-леко. Чааааакаааааййте малко бре! Е, как така? Защо? Аз по тая логика мога да попитам : а вие идея имате ли колко самотни бащи има? А и да не са в тая статистика, знаете ли колко гледат децата си докато жените им се кипрят по кафетата?! Това, че държавата не е социално ориентирана няма как да е база за оправдания, а още по-малко за причини. Ако на мен държавата ми осигурява условията за гледане на дете като на жените не мисля, че не бих се отказал. Да, ама не! Какво да правим сега? Всъщност сигурен съм ще подразня много дами тук, но по мой наблюдения една жена като роди обикновено малко преди да и изтече майчинството вече иска 2ро…и реално 6 години е домакиня. На мъжа по-лесно ли му е през тези години??

 96. Ясно е обаче, че настоявайки за еманципация и равенство на половете женската половина проявява силна избирателна пропускливост

  @Борисе, ти чак сега ли установяваш, че жените имат свойството на “избирателна пропускливост” ?

  @Жана, права си само за това, че жени на 60 трудно си намират работа, обаче- то и жени на 50 трудно си намират работа – трябва ли да се пенсионираме на 45?
  И ти какво, си навита на 60 години да почнеш да се зомбираш вкъщи с мизерна заплата?

 97. Читайте, казал го е човекът: http://capital.bg/show.php?storyid=789817

  И кво се пеняват разни тука, че жените раждали – и кво – нали затова са жени – това е положението.

 98. Алиса
  26/09/2009 - 20:29

  Изглежда, че коментарите по темата се превръщат в своеобразна словесна война между половете. Спрете се бе, хора! Докато тук си чешете езиците кой как гледал деца и сапунки и кой бил по – онеправдан – мъжа или жената, ни обърнаха на маймуни всичките. Не се ли сещате – най-удобно е да се завърти дискусията в тази посока. Като почнете да си доказвате разни глупости, накрая ще забравите за какво всъщност става дума. Така се управлява – разделяй и владей.

 99. Тази баба на снимката колко жална изглежда!

 100. 🙂
  Longanlon e прав за равни години на пенсионирване на мъже и жени.
  Усмивката в началото на поста-единствения коментар от пенсионер с близо 40 години стаж.

 101. Алиса
  27/09/2009 - 17:28

  И да спорите, и да не спорите, всичко е ясно. Целта на предложението е да си умираме на работните места или на “на поста”, както би звучало трийсетина години по-рано. Така ще цял живот ще внасяме пари за нещо, което няма да доживеем да ползваме. Извинявам се предварително за грозния въпрос, но вие всички, които сте коментирали – наистина ли вярвате, че ще дожевеете да вземате пенсия – колкото и голяма да е и на колкото и години да се взема???

 102. Ами не знам за тебе, но аз лично не възнамерявам 60 г. да съм развалина, която се тътри с бастун и се държи жива с шепа хапчета на ден.

  Отговорното отношение към собственото здраве е най-важният фактор за продължителността и качеството на живота.

 103. Пирамидата ще гръмне скоро както и финансовите се разпадаха когато няма кой да налива пари в тях.Тази нашата пирамида ще работи ако има положителен прираст на населението.Повече млади хора да плащат за по малко пенсионери.Но в българия прираста е отрицателен и има все по малко млади които да плащат.България е със застаряващо население защото младите хора си бият камшика за чужбина.

 104. Алиса
  28/09/2009 - 13:58

  Последното ти изречение е истински бисер и възнамерявам да си го запиша на ръка в тефтерче, за да не се изгуби някъде из нета. И не – не възнамерявам на 60 години да бъда развалина, имах предвид съвсем друго. Изобщо не смятам, че на 60 хората, които сега са в работоспособна възраст ще са направили нужните точки за пенсия или както там се изчисляват нещата. Тук здравето няма нищо общо. Ама карай – всеки е свободен да разбира думите както иска.

 105. След като изчетох всички коментари дотук, време е и аз да кажа нещо. Значи, достатъчно съм млад (21) за да не ми пука още за пенсия. На мнение съм че мъжете и жените трябва да се пенсионират на една и съща възраст, тъй като в конституцията пише че са равни. Оттам нататък чия продължителност на живота е по-голяма, е тема на статистика. Не съм съгласен и със здравната ни система – не мисля че изобщо трябва да се дължи нещо на болницата за това, че се лекувам. Откак ме има, за мен са внесени сигурно около 5-6000 лева здравни. Ползвал съм здравна услуга веднъж – исках GP-то ми да ме измери за бланките от училище, и си платих лев ли беше, та два ли. Значи продължавам да имам 6000 лева в тази система. Баба ми е болна от какво ли не. Когато отишла при доктора с оплакване от поредната болежка, той ѝ казал, ами добре, ти си за преглед, ама няма направления. МОЛЯ?! Какво точно значи няма направления? Ами напечатай го на принтер ако трябва бе, боклук мръсен! Как така баба ще чака 2 месеца, за да я види доктор, понеже нямало направления? За една хартия… В крайна сметка с връзки се уреди жената да я види специалист. Масово хората си взимат за GP педиатри, защото децата боледуват от GP-ски болести и не харчат направления, та като има човек педиатър GP винаги можже да разчита че има направления. От известно време (година) не си плащам здравните вноски. За пред държавата съм студент. Няма и да ги платя, докато не видя как баба отива на доктор, и той не ѝ взима 2,50 от малката пенсия всеки път, когато прекрачи кабинета. Говоря сериозно, тоя ѝ е искал по 2,50 за прекрачване на прага – иди до едо кой си кабинет и се върни, и пак 2,50. Това е безобразие и злоупотреба с факта, че баба не си знае правата. На такива маймуни аз заплати не плащам, и не мисля че заслужават високи заплати. Когато станат истински доктори, ще имат и истински заплати. Истинския доктор ти обяснява какво ти е, какви са вариантите за лечение, кой е най-подходящият за теб и накрая ти дава право на избор как точно да се лекуваш.

 106. Алиса
  28/09/2009 - 16:25

  minimala, приятелю, още си млад и се вълнуваш.Учи, работи, изкарвай парички, защото няма да доживееш ден, в който ще прекрачва прага на джипито безплатно. Сам разбираш, че баба ти – да е жива и здрава – ще има нужда от твоята помощ. По принцип, лично аз установих, че ако възрастен човек отива на лекар, придружен от по-млад негов роднина, нещата протичат по малко по-различен начин.Не смеят да се отпускат толкова гадините, когато виждат, че има някой, който гледа обективно на ситуацията и има готовност да се намеси, ако рекетът съвсем излезе от контрол.

 107. Селин
  29/09/2009 - 13:49

  minimala, човече, напълно разбирам позицията ти и напълно я подкрепям. Това нещо Здравна каса е едно чудовище, което яде парите ни и после ни кара да си плащаме за всичко. нямам нищо против да плащам здравни вноски (както и правя), но искам после като аз или мой роднина (всички плащаме, не само аз) се разболея и имам нужда от лечение да не трябва да плащам нищо в лекарския кабинет/болницата (да не дава Господ да се налага). Именно защото тия здравни вноски дето целия български народ солидарно плаща би трябвало да покриват лечението на болните граждани на България, че и да остават още пари. Ама се крада като няма да казвам какво, за да не използвам неприлични изрази и съответно само ни обясняват “о, ама то техниката скъпа, лекарствата скъпи, не-знам-си-какво скъпо, заплатата ми ниска, плащай или отивай да мреш!!”. Ами че какво правим от заплатите си постоянно??
  (това с “отивай да мреш” не е преувеличен пример, един познат на баба ми така просто си отиде на село смъртно болен, защото нямаше възможност да плати хилядите левове за операция и сигурно вече си е отишъл човекът)
  Иначе, minimala, щом си студент вмомента, университетът ти плаща вноските, така че пак наливаш в Здравна каса – щеш не щеш.

 108. Алиса, баба ми живее в Пловдив, а аз в София, и нямам възможност да ходя всеки път на лекар с нея. Иначе да, права си, че съвсем различни стават нещата когато не е сама. Защо да не доживея деня, в който в болницата не се плаща нищо? Аз мисля, че целия софтуер на здравната система трябваше да е за Linux, за да не се дават милиони годишно само за антивирусни програми, преинсталации и поддръжки. Много лесно за дистанционна поддръжка, веднъж настроено за работа отдалеч, Ubuntu може да бъде поддържано от сисадмина без да се нарушава сигурността, какъвто е случаят с Windows. Софтуерът за здравните работници трябваше да е уеб базиран, за да е още по съвместим. Това щеше да спести милиони. Снабдяването на държавната администрация с Windows и друг платен софтуер беше далавера за милиони, много умело скрита от обществото. Ето оттам можеха да се спестят пари, и то никак не малко. Защо Швеция е на Linux, а ние сме на Windows? Гъзари сме и си плащаме, или как?! Или може би шведите са тъпи и не знаят колко е хубав уиндоуса… А докторите седят по цял ден и се чудят защо пак трябва да си ресват компа, занимават се с драйвери и играят пасианс…

 109. P.S. Сега цялата държавна администрация ще бъде ъпгрейдната до Windows Vista / Windows 7 на преференциални цени. Честито, лелки по гишета и GP-та, пасианса ще ви е с нова графика! (пак ще ви трябва антивирусна обаче хихихихихи)

 110. Слава
  30/09/2009 - 18:55

  Вместо да се джафкат мъжете и жените кой бил работил повече, да вземем да се обединим и да настояваме за ликвидиране на тази смахната пенсионна система и за въвеждането на индивидуални пенсионни сметки. Защото от 30 процента данък пенсия върху доходите, не могат да ме съблазнят с 2 или 3 процента, които отивали в индивидуална партида.

 111. Az mislq, se ako nqkoi reshi da umre po-rano.Da se naredi na opashka i da di plati osigorovkata na vednysh do pone 70 godini ,ina4e ne moje da umira po-rano.Taq dyrjawa ima mujda ot pari.Prawitelstwoto nqma da hodi gladno q.

 112. Алиса
  30/09/2009 - 21:00

  Минимале, минимале, колко си прав, минималеее…Но това са мечти , за свободния софтуер. Българската държава има сключен договор с Майкрософт за – колко ли бяха? – 10 или 15 години напред. Тъй че скоро нито Убунту ще видим, нито RHEL, нито нищо. Само малко напечено ще им стане като дойде момент да се съобразяват с ODF, който вече е задължителен в не една европейска държава.

 113. Селин
  01/10/2009 - 13:16

  minimala, ето нещо по твоя проблем: http://e-vestnik.bg/7263 …. Думи нямам!

 114. Упорит Овен
  05/10/2009 - 14:56

  И аз съм възмутена от тенденицията за израждане на дискусията. А всичко е толкова просто – държавната, уж социална система на пенсиониране, позволяваа пенсионерите, независимо от тяхният пол да бъдат изнудвани за гласуване, като нарочно са държани бедни. Това да са бедни се планира не от днес а от години, защото бедният човек (плюс законодателството), да си припомним последният куриоз с полицаят Лисичков, се страхува, бедният човек ще се продаде за жълти стотинки, бедният човек не може да се защити. Това е истината.

 115. Алиса, проблема в България е информационен – тъй като за обществото (такова каквото има тук наоколо – конфузно, както го нарича Ицо Хазарта) думите “операционна система” означават “Windows”, Хората просто не са наясно с алтернативите. Сигурен съм, че ако навремето беше предизвикана обществена дискусия по въпроса, и някой беше обяснил с думи прости на хората че алтернативата на Майкрософт струва, хм ами, никакви пари, на царските политици дето подписаха тоя договор щеше да им стане сериозно горещо под задниците. Сега ще кажат че тия компютри не ставали за Виста/7, и ще сменят и компютрите, за да стават за новите модерни ОС на Майкрософт. Какво им е модерното, още не мога да разбера – ефектите дето GNOME ги има от време оно, те сега са ги преоткрили, човек си плаща за тях, а дори не може да ги настройва, и искат умопомрачителни за едните 3D ефекти системни параметри. Windows 7 пък е кражба от Mac и от Linux едновременно. Дано да ги задължат да използват ODF, както повечето лелки по гишета са на Office 2003 и по ранен, ще ги видим кой точно ще идва да им инсталира плъгина 😉

  Селин, помни ми думата, Бат’Бойко си организира една тиха, кротка и незабележима диктатура. Дори и да не е политическа диктатура, той упражнява медийна такава и все повече се цели и в икономическа. Това е много опасно. Със средствата на популизма, демагогията и подаряването на части от Светия Кръст (взети от разузнаването!) Бойко Борисов ще си осигури мястото си задълго, и пак ще са го избрали хората. Няма нищо по-опасно от парламент без адекватна и уважавана опозиция, а този е точно такъв. Бойко не е десен, политиката му не е дясна. По-дясна беше на Станишев. Дясното е разбито. Остава да се разбие и лявото. Единствените, които ще останат коректив на тази власт са Атака и ДСБ. Е, по-лошо от това, здраве му кажи…

 116. Селин
  06/10/2009 - 10:15

  Лявото отдавна е разбито, ако изобщо е имало такова в БГ. БСП са всичко друго, но не и лява партия, а друга няма (освен некви мъници, чеда на БСП). За другото си 100% прав. И до политическата диктатура ще допер, макар че ако е умен и медийната и икономическата ще го задоволят. А хората го гледат като светец, като пророк и нз още какво. ://

 117. Новини
  07/10/2009 - 02:18

  Бях на семинар за 1 месец в Германия и толкова неща научих за пенсионното осигоряване… Изобщо няма нищо общо с българското… Думи нямам

 118. Селин
  08/10/2009 - 16:49

  Разкажи ни?

 119. Димитър Н. Митев
  11/10/2009 - 10:19

  Мене ме притеснява съвсем друго! За какъв чеп става 60 годишната дасклица на първолака, дето и на 30 си е била куха лейка и праща червената шапчица в една приказка с котарака в чизми! По-скоро да се помисли за амортизационна формула, като при тежкотоварните камиони например 🙂

 120. Добре де, Димитър, не ми е ясно какво те притеснява. Тя като е била идиотка на 30, и на 50, и на 60, че и на 100 ще си е същата. То си е така с повечето учители – още отначало не стават. Само като види човек какви са кандидатстудентите във всеки педагогически факултет, му става ясно как ще се развиват нещата нататък. Не така, обаче, стои въпросът с кариерата на инженери, архитекти, лекари…Там наистина трябва нещо да се измисли.

 121. айсайдер
  21/10/2009 - 14:12

  Лично за мене нещата имат следната последица-гледам,как мога да не давам пари,та да се скатая от държавата?!?Тя гледа да ме търси за пари,аз гледам да ги крия…..

 122. EllyMinator
  08/09/2010 - 10:13

  Добре де, тва мъжете страшно се заяждоха, че жените живеели по-дълго от мъжете и затова цицали пари от държавата по-дълго време. Ама защо живеят по-дълго? Защото като цяло жените водят по-здравословен живот от мъжете. Не преяждат и не препиват толкова, защото естетичните изисквания към жените са много по-големи от тези към мъжете. Колко неподдържани мъже със шкембета има и колко жени? Явна дискриминация – една жена просто не може да си позволи да е толкова неподдържана, колкото един мъж. Вярно е и това, че жените генетично не трупат толкова в коремната област, а точно мазнините, които се складират там, са рискови за сърдечните заболявания, от които масово умират мъжете. Мъже, поддържайте се и ще живеете поне колкото нас, жените!
  Второ, досега където и да съм работила, все се оказва, че мъжете получават по-висока заплата от жените за еднаква работа за еднакви (ако не и по-ниски) умения, незнайно защо и поради какви заслуги. Друг е въпросът, че влизаш с по-нисък бал в гимназия, във ВУЗ, по-лесно те назначават, ако си мъж и не ти задават въпроси от рода “Смяташ ли да раждаш скоро?”. Трето, мисля, че вече беше казано, мъжете масово получават по-високи пенсии от жените. Ако теглим чертата, обективно предпочитам да съм мъж в тая държава.

 123. Всичко това са проблеми на здравната система, отношението на някои хора, както и на комисията за защита от дискриминация, не на пенсионната система.

  Не можеш да поправиш една несправедливост, налагайки друга.

 124. EllyMinator
  08/09/2010 - 11:33

  Но то не е една несправедливост. Нямам нищо против да се пенсионирам на същата възраст като мъжете, стига да са ми предоставени същите условия като на мъжете. Което абсолютно не е така. Конкретно ще ти кажа. Защо на ръководна длъжост гледат да назначат мъж, който има по-малко опит, по-слаби качества на ръководител, по-ниска квалификация и т.н. Отговорът е, че позицията е много стресова за жена!? Научно е доказано, че жените издържат на стрес много повече от мъжете, затова и живеем по дълго 🙂 Аз напук смятам да живея поне 100 години и да вземам поне 30-40 години пенсия (вярно, по-ниска с трийсетина процента от тази на мъж със същия трудов стаж, работил на подобна позиция), нека да им е гадно на мъжете!

 125. Аз пък те питам – каква вина имам АЗ че теб не са те назначили, за сметка на някой мъж, та АЗ трябва да плащам по-дълго време осигуровки за твоята пенсия?

  Това е несправедливостта.

 126. EllyMinator
  08/09/2010 - 13:50

  Прав си, несправедливо е да пенсионират жените по-рано. Ти конкретно нямаш никаква вина, но цялата порочна схема е измислена от някой мъж. Ето сега пак мъжете се облагодетелстват от по-ранното пенсиониране на жените. Бях чела една твоя статия как нямало криза в България. Еми, мога съвсем откровено да ти кажа, че в строителния сектор кризата беше и все още е доста осезаема. Как направиха опит някои да се справят с кризата. Ами пенсионираха де що жена могат, която е “късметлийка” да е на пенсионна възраст. Имам няколко такива познати жени и мога да ти кажа, че са с 2 ръце за еднаква пенсионна възраст с мъжете, щото на никой не му се живее с пенсия, която е поне 5-6 пъти по-малка от парите, които е получавал като работещ. Аз нормално бих го отлагала момента с пенсионирането, обаче после задължително ще гледам да живея дълго, да цицам повече от осигуровките, които са плащали мъжете 🙂 Разбираш ли, ти го приемаш грешно. Осигуровките, които плащат мъжете, идват от заплатите им, заради чийто по-голям размер се ощетяват жени – щом за една и съща работа мъжете получават повече пари.
  Сега забелязах, че темата е доста стара, извинявам се 🙂

 127. Гадньо
  27/09/2010 - 16:03

  Изчетох статията… и коментарите, но до някъде само, понеже са доста, и сходни.

  1) Long, равноправие няма. Няма и да има по следните причини:
  а) Да речем, че уеднаквиш възрастта на жените с тази на мъжете, т.е. увеличиш пенсионната възраст на жените. Това означава масови безредици от нежния пол. А и грубо повече от една трета от депутатите в партията ти и в парламента са жени, така че трудно би минал подобен закон.
  б) Да речем, че уеднаквиш възрастта на мъжете с тази на жените. От това полза няма да има държавата, т.к. си намалява приходите от осигуровки и увеличава разходите за пенсия драстично. А и за крадене има по-малко. Т.е., никой здравомислещ политик не би го направил. Разсъждавай от гледната точка на държавата, която не задължително съвпада с твоята.

  2) Няма начин да се промени пенсионната система по следните причини:
  а) Преди 1954-та година (някъде там май беше) системата е била съвсем различна от това, което съществува днес — хората са се осигурявали по други критерии. Парите им, обаче, са отишли за изплащане на репарации, покупки на разни неща с държавни парици, инфлация и липса на единна инвестиционна политика… причини колкото щеш. Тези хора, все още живи, представляват една доста солидна част от населението и в момента се изхранват пирамидално, от твоите и моите осигуровки. Алтернативата е да не им се дават пари, което, някак си, не е положително, т.к. те представляват значителна част и от активния електорат.
  б) Парите за пенсионни осигуровки НЕ отиват само за пенсии! Това го няма в България. Отиват за покриване и на други разходи, понеже, нали, имаме плосък данък — 10%, а пенсионните осигуровки не влизат в него (или поне не разбрах как точно.) А държавата, изглежда, се нуждае от повече, за да преодолее кризата.
  в) Средностатистическият човек започва да мисли за пенсия след определена възраст. Истината е, обаче, че винаги има рискове, да речем, от инвалидност, които да го направят трайно нетрудоспособен. В момента, в който започнеш да се притесняваш за пенсията, вече трудно можеш да отделяш по-големи суми, които биха ти донесли, да речем, 500 лв на месец, след като се пенсионираш.

  Мисля, че това е достатъчно да обезсмисли всички по-нататъшни спорове. Приемете, че в България това е така, ние живеем по други закони и който си е избрал да стои тук, трябва да приема негативите.

 128. “А и грубо повече от една трета от депутатите в партията ти и в парламента са жени, така че трудно би минал подобен закон.”
  А другите две трети кво? Пас?

  “Това означава масови безредици от нежния пол.”
  Ъъъ, що? Ако е заради самото вдигане, как така нямаше масови безредици при предходните вдигания за двата пола? Ако е заради въпиющото кощунство да се уеднакви възрастта, значи жените ще бъдат недоволни и при намаляване на пенсионната възраст на мъжете. 😀

 129. Точка В не разбрах какво общо има с темата. Ако оставим всичко само на притеснението на хората… вноски и пенсии въобще няма да има. 😉

 130. Точка Б. Не само парите от осигуровките отиват за пенсии, ами казват, че хич не стигат (и се налага здраво субсидиране на пенсиите от данъци). Ся, друг въпрос е по принцип ли няма как да стигат парите, или лошо се управляват.

 131. Гадньо
  29/09/2010 - 10:59

  До Мира:
  Чети внимателно 🙂 По принцип, хората в България са по-склонни да търпят, ако всички поголовно ги кастрят. Така се успокояват, че и на Вуте му е зле и… знаете как е. Но, виж, друго си е, като натиснеш само една прослойка, професия, пол и т.н. Веднага започват дискусии как ги ощетявали… историята говори.

  Точка “В” беше относно изказванията, че който иска, ще внася колкото си иска в пенсионния си фонд. Уви, стандартът в България не е дорасъл до чак такива “луксозни” разходи, а и поради възрастовата структура на населението, доходите на повечето хора, приходите от производство, умопомрачително високият БВП и др. икономически фактори, ако се въведе системата “аз искам да не внасям сега, пък, точка” (поради горните факти и тези в предишния коментар) означава, че ще трябва повече от 1/5 (май значително повече) от населението на страната да остане без доходи, понеже доходите му идват от пенсии.

  Точка Б.
  По принцип системата в България действа така:
  Приходи -> Черна кутия -> Разходи,
  в тази посока. “Черната кутия” разпределя приходите, получени в държатата по разходните пера, естествено, със загуби. Така, че, аргументът “парите за Х не стигат и се налага да взимаме от У” някак не важи особено много. Черната кутия е маскирана с името “бюджет”, “излишък” и всякакви подобни лъскави именца, но реално погледнато правилата, по които взема решения, не са прозрачни.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *