Mорал и движещи се рекламиОригинал на снимката: Надежда Чипева / блог на в.Капитал (cc)

Има различни определения за това що е реклама, но общото между рекламите е едно – никой не ги харесва особено, нито някой ги иска. Те, в общия случай са грозни, досадни, замърсяват зрителното и слуховото ни пространство и най-важното – дразнят ме.

Да вземем да ги махнем тогава?

За всички, които са накликали на линка с надеждата да прочетат нещо за азис – ще останете разочаровани, тоя път няма да се занимавам със светлата му особа, нито с грозната реклама от картинката и съпътстващите я скандали. Тука ще говоря за интернета и рекламите в него. Защото, докато махането на физически съществуващи реклами, окачени по билбордове, стълбове, входове и където още се сетиш е прерогатив главно на един каратистки кмет, то да махнеш рекламите, с които любимите ти сайтове са препълнени е въпрос само на няколко клика.

Както знаете, комерсиалните сайтове се издържат от реклами и всъщност това е целта на съществуването им – да привличат хора, които да кликат по рекламите и това да носи пари. Проблемът е, че хората не посещават сайтовете заради рекламите – напротив, те даже им се дразнят. И съвсем логично: в стремежа си да привлекат погледа на евентуалния кликател, рекламаторите правят рекламите си все по-цветни, мигащи, трепкащи, движещи се, а напоследък с тоя флаш – дори прелитащи през екрана, говорещи и пеещи… Това последното вече направо преля чашата на търпението на потребителите, на които им омръзна очите им да бъдат дразнени така безмислостно, а те самите – стряскани от някакви говорещи емотикони.

Кликнете, за да видите как изглеждат два доста често ползвани от мене сайта (четеш ли, плешивий гедебопски яворе): обкичени с реклами. За съжаление това са скрийншоти и не можете да видите как всичко мърда:

Резултатът от целия тоя маймунарник, логично, е програми, които премахват рекламите от страниците. Така потребителят е доволен и може да си чете на спокойствие… Но дали има какво? Проблемът е, че точно от реклами се издържат повечето сайтове и ако никой не клика на рекламите, пари няма. Всъщност, рекламите са цената, която потребителите плащат, за да четат сайта “безплатно”. В тоя смисъл логично е да си зададем въпроса

Морално ли е да блокираме рекламите?

Не крадем ли в този случай съдържанието на сайта, гледайки го без да плащаме цената, без да дадем възможност на създателите му да печелят от него? Та нали, когато те са финансово стимулирани, ще предоставят още по-добро и интересно съдържание, ще развиват сайта и ние ще сме доволни? Не е ли лошо и грешно да се блокират рекламите? Отговорът, който аз давам е

Напротив, съвсем правилно е!

Правилно е да се блокират рекламите. Първо, това щади нашите нерви от отвратителния разноцветен кич. Всяко нещо си има граници, включително и търпението, а създателите на реклами направо прекалиха с тия движещи се из екрана и говорещи реклами. Колко пъти са ме заболявали очите от разни трепкащи изображения, които могат да докарат епилептичен пристъп на някой (не се ебавам, болните могат да получат пристъп именно от трепкащи светлини), колко пъти отвратителните говорещи емотиконки в арена.бг са ми изкарвали акъла, провиквайки се в тишината на стаята ми… Така, че блокирането на дразнещите реклами действа като спирачка пред болното въображение на рекламистите, показва им, че хората не са склонни да търпят всичките им глупости и им пречи да внедрят примерно притеглящи курсора реклами да речем.

Второ и по-важно, е че всъщност тия мигащи и мърдащи реклами са безполезни и не генерират приход за сайта. Повечето потребители, особено тия, които се занимават с интернет достатъчно дълго, за да могат да си инсталират блокираща рекламите програма, всъщност имат нещо, наречено рекламна слепота – те дотолкова са свикнали, че мигащите, цветни и мърдащи банери по сайтовете не са нищо полезно, че не само не ги кликат никога, но и реално дори не поглеждат към тях. Именно затова най-използваният рекламен инструмент вече е Google adds – защото скромният му вид, липсата на картинки и интегрирането му в цветовата гама на сайта са нещата, които успяват да накарат потребителите да погледнат рекламата, да я прочетат и евентуално кликнат.

Препоръки

Тъй, че блокирайте ги копелетата, да се научат да не издевателстват над сетивата и нервите ни, да се научат как се рекламира, а не да компенсират идейната си импотентност с все по-цветни и дразнещи банери. Две плъгина за firefox, които силно ще ви бъдат от полза (аз да ги кажа, макар че повечето от вас ги знаят вече) са Adblock и NoScript. Докато първият позволява ръчно да скривате каквото не ви харесва от даден сайт (картинки, флаш, гифове) и помни решенията ви, ако се върнете на същия сайт, то вторият е тежка категория – направо забранява показването на всякакви флашове по страницата и ако искате да гледате клип със стрийминг да речем, трябва да го изключите (това е направено да става удобно). Ето как изглеждат същите страници на замунда и арена.бг, с включени тия плъгини. Забележете как никакви реклами не се пречкат:

Направо мечта. А самите плъгини можете да си изтеглите от сайта за адони на мозила:

Install Adblock 0.5.3.043

 

Install NoScript 1.1.9.6

 

Кървави истории
AMV manifesto

Коментари

 1. АдБлок-а рулира отвсякъде , ползвам го от половина година някъде и сам безсрамно доволен от него.

 2. Хриси
  17/12/2007 - 11:04

  И аз ползвам Adblock и съм много доволна, макар че има една реклама на сайтовете на Икономедия, която така и не мога да разкарам. Но, общо взето, се спасих от разни подскачащи, говорещи и джуркащи се неща по екрана, които ме дразнеха безмерно. Най-много ме дразнеха онези реклами, които се разпляскваха на целия ми екран като мина с мишката през тях без да искам.

 3. Горките потребители на ИЕ, които нямат такива плъгини :). Впрочем – хак им е!

 4. като коледна елха са станали тракърите, а изкарват съвсем минимални пари от тези банерчета

  обаче не ги блокирам, защото ми е интересно кои фирми наливат пари за реклама и какъв клип-арт се ползва за банерите

 5. Именно това е мисълта ми: не изкарват, защото хората не кликат по шарени, движещи се неща – просто знаят, че са безполезни.

  Имам чувството, че бъдещето на интернет рекламата е съвсем друго, така, че недей обръща много внимание на клип-арта, той ще си замине 🙂

 6. И аз ползвам Adblock. Близо 2 години вече и съм много доволен. Малко като реклама на доктор Ливайн звучи, но си е истина. 🙂

  Само ще допълня списъка с задължителни за Firefox extension-и: Stylish (http://userstyles.org/stylish/). Има най-разнообразни и полезни стилове за промяна вида на браузъра, скинове за някои страници и разбира се стил за блокиране на банери и други вредни за окото шаренийки.

 7. Хаха – и си дал линкове от торент-сайтове, LOL!

  Демек:

  “Извинете, може ли докато точа безплатно филми, музика и софтуер, да не ми се налага да се разсейвам с разни грозни и досадни реклами по пиратския ви сайт? Благодаря!”

  Не, ние не сме нагли – ИЗОБЩО!

  😀

 8. а мен искрено ме забавляват
  Може би защото не прекарвам толкова много време пред компа(…което май вече не е вярно), може би защото съм развила избирателна пропускливост към тях…Но най-вече защото са ми интересни и са свързани с част от работата ми. Когато правим различни дипляни,за каквото и да е, ни е нужен поглед върху тенденциите в рекламата.
  Честно казано много повече ми бъркат в здравето телевизионните реклами,когато сбъркам да пусна телевизора.

 9. ОМъГъ – виж ся, НоуСкрипт (където имам девелопърски принос) е далеч от идеята, за която пишеш.

  И нали и тия хорица требе да слагат по някой залък под езика?!

 10. Ми обясни какво прави де, аз каквото знам, тва пиша 🙂

 11. Миглен
  17/12/2007 - 17:54

  Да от тоз Adblock съм много доволен. Блокирал съм освен всички щури реклами и всички броячи, така че да не ме засичат като си броят посещенията.

  Пък и аз се мъча на моите сайтове да интегрирам рекламата така че да е част от сайта и да не пречи а напротив.

 12. Коментар от sunlight

  17 декември 2007 @ 11:09

  Горките потребители на ИЕ, които нямат такива плъгини :). Впрочем – хак им е!

  Не е хубаво да злорадстваш по адрес на хора, които по някаква причина са избрали различен от твоя браузър. Аз лично не се отказвам от услугите и на FF и на IE – въпрос на навик, удобство и практичност. Тъй като тук все пак не е warez сайт, няма да публикувам директен линк към програма, блокираща (мога да твърдя че не отстъпва на adblock-а) и с достатъчно опции за тези, които имат желание и необходимите знания, досадните реклами, само ще и кажа името – Ad Muncher

 13. аз пък не бях забелязал, че има реклами по замундата преди да отворя снимките. Сега след като ми разшири кръгозора започнаха да ми лазят по нервите. Еех защо ги отворих тия снимки…;(

 14. Георги
  19/12/2007 - 00:04

  Adblock и NoScript са екстра инструменти. Най-накрая реших да ги пробвам и определено си заслужаваше.

 15. cybercrackerbg
  23/12/2007 - 07:25

  Полезно четиво.

 16. Благодаря.Вече няма значение какво ще си пляскат щом има инструменти за игнориране на агресора:)
  Сега остава да решим проблема с билбордовете.

 17. insomnia1304
  02/01/2008 - 16:17

  Що е сеирреализъм?

 18. Една идея от мен: Освен за блокиране на реклами AdBlock става и за махане на неприятни аватари и всякакви не-рекламни, но все пак дразнещи картинки/фреймове…

 19. Хора, дайте акъл кои от тези блокиращи програмки работят с Опера?

 20. FlashBlock – https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/433
  също много добро решение. Много по-гъвкаво от AdBlock.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *